Güzelliğin Geleceği: 2022 Cilt Bakımı Trendleri
2021 cilt bakımının yükseldiği bir yıldı. Evlerde geçirdiğimiz sürenin fazla oluşu ve Instagram, TikTok gibi platformlarda cilt bakımına dair içeriklerin artışı hepimizi bu konuda bilinçlenmeye itti. Cilt masaj aletleri, gua-sha rutinleri, güneş koruyucunun hayatımıza her mevsim kullanılmak üzere ve cilt makyaj ürünlerin içinde yer alarak girişi… Kazandığımız bu cilt bakımı alışkanlıklarının yeni yılda da devam edeceğinden hareketle 2022’de karşımıza çıkacak trendleri bir araya getirdik.
Cilt Bakımı Adına Neler Değişti?
Son birkaç yıldır sürekli olarak duyduğumuz “temiz cilt bakımı”, “doğal içerikler” gibi kavramların aslında muğlak ifadeler olduğunun farkına varmış durumdayız. Ürün etiketleri okuma konusunda kendimizi geliştirirken, yiyeceklerden maske yapmak gibi, cildimize faydadan çok zarar getirme ihtimali olan uygulamaları terk ettik. Kimyasal kelimesi üzerinden korku tüccarlığı yapan içerikler yerine dermatoloji uzmanı doktorların ve bilim insanlarının önerilerini ön plana aldık. Bunların tümü de cilt bakımı konusunda daha minimal ve hedef odaklı rutinler geliştirmemize yardımcı oldu. Yani doğru içeriklerle temizleme, nemlendirme, güneş koruma gibi temel adımları içeren minimalist cilt bakımı anlayışı (skinimalizm) hayatımızın bir parçası haline geldi.
Üstelik bakım ve güzellik trendleri artık yalnızca kişisel ihtiyaçlarımız etrafında şekillenmiyor. Doğanın ihtiyaçları ve olabilecek en az atığı üretmek de hedeflerimiz arasında. Kendi cildimiz için olabilecek en doğru eşleşmeleri ararken artık bu ürünlerin üretim sürecinden paketlenmesine pek çok aşamayı da göz ardı etmiyoruz. Bu da markaları sürdürülebilir hedefler belirlemek konusunda motive ediyor.
2022 Cilt Bakımı Trendleri
Kuru Ürünler (Waterless Beauty)
Birleşmiş Milletler, 2025 yılında, gezegenin nüfusunun üçte ikisinin su sorunuyla yüz yüze gelen ülkelerde yaşayacağını öngörüyor. Durum böyleyken yaşamımızın her alanında su tüketimi konusunda bilinçli davranmamız gerekiyor. Bakım ve güzellik markaları da ürünlerinin hem üretimi hem de kullanımı sırasında su tüketimine olan etkileriyle gündeme geliyorlar. Bu da onları ürünlerinde değişikliğe gitmeye sevk ediyor. Yani tüketicilerin de talebiyle birlikte artık kompakt, kuru ürünler “susuz güzellik – waterless beauty” anlayışının bel kemiği haline geliyor. Mintel’in araştırmasına göre İngiliz kullanıcıların %13’ü ve Fransız kullanıcıların %15’i şimdiden katı şampuan, susuz kullanılan sabun gibi çeşitli ürünlere ilgi göstermeye başlamış durumdalar.
Dudak Bakımı
Son iki yıldır maskelerin altında kalarak hem makyaj hem de bakım tarafında ihmal edilen dudaklarımız yeniden hak ettikleri değeri görmeye hazırlanıyor. Nemsiz kalarak çatlayan ve pul pul ayrılan dudakları daha sağlıklı bir forma kavuşturmak için dudak bakımı ön plana çıkıyor. Geçmişten farklı olarak, bunun için tek aşama ‘lip balm‘ kullanmak değil. Dudak ‘peeling‘leri de bakım rutinlerine dahil edilecek ürünler arasında. Nemlendirmeye ilişkin olaraksa Connecticut temelli dermatolog Mona Gohara: “Besin değeri düşük bir sıvı aldığınızda, kısa süre sonra yeniden susadığınızı hissedersiniz. Aynı şey, tatlandırılmış, parfümlü ve mentollü ‘lip balm’lar için de geçerlidir.” diyerek nemlendirmenin temel hedef olduğu formüllerin tercih edilmesini öneriyor.
Vücut Bakımı
Yüzümüz için akne tedavisinden kırışıklara müdahaleye, farklı ihtiyaçlarımıza yanıt verecek rutinleri oluştururken, vücudumuzun geri kalanını sıklıkla ihmal ediyoruz. Oysa ki cilt bakımı aslında bir bütün. İşte bu yıl öne çıkanlar arasında vücudun yüz dışındaki bölgelerindeki akne sorununa (özellikle de back-ne olarak bilinen sırttaki sivilcelere) bakım uygulamak var. Texas temelli dermotolog Heidi Pratner, Allure dergisine yaptığı açıklamada saç için kullanılan ürünlerin vücutta kalarak gözenek tıkanmaları ve aknelere yol açabileceğinden söz ediyor ve bu ürünlerde komedojenik (gözenekleri tıkayan/akne oluşumuna yol açan) içerikler bulunup bulunmadığını kontrol edilmesini öneriyor.
Cilde Nezaketle Yaklaşmak (Skin Kindness)
İşten sosyal yaşama hayatımızın her alanında hızlı bir tempoyla hareket ettiğimizden, öz bakım söz konusu olduğunda da etkilerini hızla görebildiğimiz rutinler ve ürünlerin peşindeyiz. Bununla birlikte nazik çözümlerin uzun vadede daha nazik ve etkili olduğunu görüyoruz. Bu anlayışın yeme-içme konusundaki yansıması sezgisel beslenme. Cilt bakımındaysa artık ‘skin kindness’ benimsenmeye başlıyor. Cult Beauty’nin kurucusu ve CEO’su Alexia Inge, Refinery 29’a yaptığı açıklmada: “Cilt bakımı markalarının yeni odağı, agresif ve kısa sürede etki eden çözümler yerine cilt bariyerine korumacı yaklaşan içerikler. Böylece sağlıklı ve çeşitlilik sahibi mikrobiyomu koruyarak (ciltte yer alan faydalı bakterileri mutlu ve sağlıklı tutarak), cilt bakımını özbakımla özdeşleştiriyoruz.” ifadelerini kullanıyor.
Kapak Fotoğrafı: Pexels/@shiny-diamond
İlginizi çekebilir: Beauty Magger’dan 2022 Makyaj Trendleri
İlk yorumu siz yazın!