İlk yorumu siz yazın!
Çocukluğumun Efsaneleşen Tatlarıyla: Baylan
Baylan ilk şubesini Beyoğlu’nda 1923 yılında “Loryan” ismi ile açtı. İki yıl sonra 1925’te Karaköy’de ikinci şubesi açıldı. 1936’da ismi değişerek ‘Baylan’ oldu. 1939’da Karaköy’de çikolata fabrikası faaliyete geçti. Çikolata üretiminde önemli bir marka oldu. Hatırlar mısınız, o şemsiye formundaki çikolataları? 🙂 1953’te fabrika Gayrettepe’ye taşındı. 1961 yılına gelindiğinde Kadıköy’de yeni bir şube açıldı. Takvimler 1984’ü gösterdiğinde çikolata fabrikası faaliyetini durdu. 1992 yılında Karaköy şubesi kapandı. 2010 yılına gelindiğinde Bebek şubesi açıldı.
İstanbul deyince geçmişten bugünlere kadar gelebilen, tarihi ile yaşayan, şehrin dokusu ile özdeşleşen, adeta sembolleşen yerleri o kadar çok değildir. Ama Baylan’ın İstanbul’un en eski pastanesi olarak önemli bir yeri vardır. 93 yıllık köklü bir geçmiş, muazzam lezzetlerle bugüne kadar gelmiş ve kuşaktan kuşağa, genci yaşlısı, herkesin sevdiği, kendine has bir müessese olmuştur.
Cumhuriyetimizle yaşıt olan Baylan yıllarca her kesimden müşterisine hitap etmiş ve hizmet vermiş. O kitlelerden biri de ”Baylancılar” diye anılan Türk Edebiyatı’nın önemli isimleri olmuştur. Attila İlhan Bekle‘nin, Cemal Süreya 8.10 Vapuru‘nun dizelerine burada hayat vermiştir belki… Attila İlhan, Cemal Süreya, Peyami Safa, Ferit Edgü, Behçet Necatigil, Orhan Kemal, Haldun Taner, Baylan’ın edebiyat dünyasından müdavimleri arasındadır.
Peki Baylan deyince akla ilk ne geliyor, Baylan’a gidince ne yemeli? Bu sorulara ben kendimce biraz cevap verecek olursam; benim için öncelikle şemsiye formundaki o çikolataları geliyor! Çocukken az yememiştim. Bizim çocukluğumuzda sahip olduğumuz şeyler kendine hastı ve samimiyeti vardı. Ve bir diğeri tabii ki Kup Griye. Havalar ısınınca nasıl hasret giderirdik kendisiyle… Abartısız ne güzel ne orijinal bir tattır o öyle! Baylan deyince Kup Griye, Kup Griye deyince Baylan gelir elbette akıllara. Onun geçmişi de 1954’e dayanır. Bir Baylan klasiği ve icadı olan tatlı, Avrupa pastanelerinde de Cuope Baylan adıyla satılır. Vanilya, karamelli dondurma, bal bademli efsane… Ve tabii seveni çok Trüf Pastası, Adisababa ve kestane harikası olan Montebianco.
Günümüzde Baylan, Kadıköy’de eski dokusunu koruyan küçük pastanesi ve 2010 yılında açılan Bebek Parkı’nın çok yakınında bulunan modern pastanesi ile özel tatlılarıyla sevenlerine hizmet vermeye devam ediyor. Ben Kadıköy’e yolum düştükçe uğrayıp o yılların izlerini taşıyan bahçesinde eskinin özlemini gidermeye çalışıyorum.
Havalar ısınmaya başlıyor. Belki siz de bu sıcak havaların hararetini atmak için bir Kup Griye keyfi yapmak isterseniz, yapmanız gereken tek şey Kadıköy’deki eski bahçeye ya da Bebek tarafında denize nazır mekana uğramak olacaktır.
Ve Baylan der ki; zevkler, yaşlara göre değişir yalnız, Baylan tadında birleşir!
Baylan Kadıköy Adres: Caferağa Mah. Muvakkithane Cad. No:9A Kadıköy / İstanbul
Baylan Bebek Adres: Bebek Mah. Cevdetpaşa Cad. No:58 Beşiktaş / İstanbul
Bir Ankaralı olarak kup griye'yi aklımın bir köşesine yazdım 🙂 bir gün yolum düşerse deneyeceğim.
Özellikle Kadıköy Baylan'in atmosferinde yemenizi tavsiye ederim 🙂