Havalar ısınıyor, beklenen bahar mevsimi sonunda geliyor. Baharın hayat enerjimizi tazeleyip yükseltmesi beklentisi içindeyken buna eşlik edecek “coming of age” türüne giren yani gençlerin yetişkinliğe doğru adım attıkları, derin konuların eğlenceli senaryolar ile işlendiği filmleri bir araya getirerek izleyen herkesin hayata dair bir motivasyon bulabileceğini düşündüğüm filmleri bu yazıda sizlere sunuyorum. İyi seyirler!

img_0202
The Breakfast CLub | Fotoğraf: IMDB

Coming Out of Age Filmleri

The Breakfast Club | 1985

Coming of Age Filmleri, The Breakfast Club | Fotoğraf: cbr.com

Gençlik ve sinema denince akla gelen ilk filmlerden biri John Hughes tarafından yönetilen The Breakfast Club’tır. Birbirinden çok farklı karakterlere ve yaşamlara sahip gibi görünen beş gencin bir cumartesi günü okul kütüphanesinde cezaya kalmalarını konu alan filmin izleyen herkesi etkisi altına alacağına eminim. Film boyunca karakterlerin birbirleri ile ortak yönlerinin, ortak hislerinin ve ortak sorunlarının sandıklarında daha fazla olduğunu izlerken seyircilerinde her karakterde kendilerinden bir parça görmesi filmi unutulmaz kılmaya yetiyor. Çoğu zaman insanları önyargılar ve klişeler üzerinden hüküm giydirmeye alıştıran topluma karşı bir başkaldırı olarak görülebilecek filmin kadrosunda Molly Ringwald, Ally Sheedy, Judd Nelson, Emilio Estevez ve Anthong Michael Hall yer alıyor. Siz merak etmeden buraya da not düşeyim filmin sonunda çalan şarkı: Don’t You (Forget About Me)-Simple Minds.

Ferris Bueller’s Day Off | 1986

img_0357
Coming of Age Filmleri, Ferris Bueller’s Day Off | Fotoğraf: IMDB

Okuldan çok hoşlanmayan ve sık sık hasta numarası yaparak okulu asan Ferris’in bir gününü konu alan bu eğlenceli film tam bir John Hughes klasiği! Bir günlüğüne bile olsa tekrar lise çağınıza dönmek istemenize sebep olacak bu filmin kadrosunda Ferris rolü ile Matthew Broderick, Ferris’in günü geçirdiği arkadaşı rolünde çoğumuzun Succession dizisinden aşına olduğumuz Alan Ruck ve Ferris’in sevgilisi rolü ile Mia Sara’yı izliyoruz. Birbirinden farklı karakterlere sahip insanların arkadaşlıklarını izlerken bol bol güldüren bu film herkesi hayattan keyif almaya çağırıyor çünkü Ferris’in de dediği gibi: “Hayat çabuk geçiyor. Eğer bir durup neler oluyor diye bakmazsan kaçırabilirsin.

Dazed and Confused | 1993

Coming of Age Filmleri, Dazed and Confused | Fotoğraf: Movie Vallhalla

Adını Led Zeppelin’in çıkış tarihi1969 olan parçadan alan bu gençlik filmi ABD’nin Texas eyaletinde ufak bir kasabada lise eğitimi gören gelecek sene son sınıf olacak gençlerin bir parti yapmak istemesini konu alıyor. Filmin bütçesinin altıda birinin 1970’lerin meşhur parçalarının filmde kullanılması için harcanmasındanda anlayacağınız üzere bu film şahane parçalar barındırıyor. Meşhur Before serisinin (Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight), yönetmeni ve Boyhood filmi ile En iyi Özgün Senaryo dalında Akademi Ödüllerinde aday gösterilmiş Richard Linklater tarafından yazılıp yönetilen bu filmde Matthew McConaughey görmeye alıştığımız rollerinden apayrı bir rol ile kadroda yer alıyor. Milla Jovovich, Adam Goldberg, Ben Afflect gibi bilinir oyuncular da kadrodaki diğer isimler arasında. 

Rushmore | 1998

img_0367-2
Rushmore | Fotoğraf: IMDB

Wes Anderson’ın ikinci uzun metrajı olan, yönetmenin diğer filmlerine göre daha az bilinen bu filmi Jason Schwartzman tarafından canlandırılan lise öğrencisi Max Fisher’in istediği üniversiteden kabul alamaması sonucu geleceğine dair unudunu kaybetmesi ve kendinden yaşça büyük hocasına aşık olmasını konu alıyor. Anderson ile beraber oyunculuğu ile bilinen Owen Wilson tarafından yazılan senaryonun ilham kaynağı olarak adı geçen isimlerden biri Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Matilda, Koca Sevimli Dev, Cadılar, Dev Şeftali ve başka bir çok meşhur çocuklara yönelik kitaplar yazmış olan Roald Dahl. Wes Anderson daha sonralarda aynı yazarın Fantastic Mr. Fox adlı kitabını da animasyon olarak çekti. Jason Schwartman dışında yönetmenin beraber birden fazla çalıştığı Bill Murray ve Luke Wilson’da kadrosunda yer aldığı bu filmin alışılmış Wes Anderson simetrik çekimleri veya pastel renkleri görmeyi beklemeden hikayesi için izleyenleri neşelendireceğini umuyorum. 

Election | 1999

img_0201-4
Election | Fotoğraf: Vanity Fair

Gişede çok büyük bir başarı elde edememesine rağmen eleştirmenler tarafından beğenilen, Akademi Ödüllerinde En İyi Uyarlama Senaryo dalında aday gösterilmiş bu çok bilinmeyen ABD yapımı kara komedi filmi adından da belli olacağı üzere seçimleri konu alıyor. Tabii bu seçimler lise başkanlık seçimleri! Film farklı nedenler ile başkanlığa adaylıklarını koyan birbirinden çok farklı kişiliklere sahip üç gencin ve onların sosyal bilimler öğretmeninin hayatlarına odaklanıyor. Üç gençten başarılı ve hırslı olan Tracy Flick rolününde Reese Witherspoon unutulmaz bir performans sergilerken, Matthew Broderick, Chris Klein, Molly Hagan gibi başarılı isimlerde filmin kadrosunda yer alıyor. 

Almost Famous | 2000

img_0358-2
Almost Famous | Fotoğraf: IMDB

Müzik tutkunu, yaşındaki çocuklardan biraz daha zeki 16 yaşındaki bir gencin bir müzik grubu ile ilgili Rolling Stone dergisine yazı yazmak için düştüğü yolları keyifli ve gerçekçi bir bakışla anlatan bu film özellikle rock müzik tarzından hoşlanan sinema tutkunları tarafından sevilmeye açık, zamansız bir film olarak karşımıza çıkıyor. Sinema dünyasının unutulmaz karakterlerden biri olan Penny Lane karakterini canlandıran Kate Hudson role hazırlanma süresince müzisyenlerin eşlerini ve müzk gruplarını ve müzisyenleri takip eden kadın anlamına gelen “groupie” konseptine uygun insanlarla sohbetler etmiş. “Gözlerine bakıyorsunuz ve mutsuzluğu görüyorsunuz.” diyerek konseptin sözcük anlamından çok daha karmaşık bir durum olduğunu çözen oyuncunun performansı bu hayat dolu ama hüzünlü karakterin bugün hala hepimizin kalbinde yer edinmesine sebep oluyor. Cameron Crowe tarafından yazılıp yönetilen filmde Billy Crudup, Patrick Fugit, Philiğ Seymour Hoffman, Frances McDormand, Zooey Deschanel, Jimmy Fallon ve fazlası yer alıyor. 

Ghost World | 2001

thumbnail-12
Ghost World | Fotoğraf: IMDB

Başrolde çoğumuzun American Beauty filminden bildiğimiz Thora Birch, Steve Buscemi ve Scarlett Johansson’ı barındıran bu kara mizah filmi ilk defa Seattle Uluslararası Film Festivalinde gösteriliyor. Daniel Clowes’ın En İyi Uyarlama Senaryo dalında Akademi Ödüllerinde aday gösterilen film kült kategorisinde yer alıyor. Film Enid adlı karamsar, geleceği düşünmeden yaşayan ama bir yandan da kendini herkesten üst gören bir karakterin arkadaşı Rebecca ile liseyi bitirdikten sonraki yaz tatillerini anlatıyor. Sinemada görmeye alıştığımız kadın karakterlerden çok daha derin işlenmiş karakterleri bizlere sunan Terry Zwigoff tarafından yönetilen bu filmi keyifle izleyeceğinizi umuyorum.

Napoleon Dynamite | 2004

img_0372
Napoleon Dynamite | Fotoğraf: Entertainment Weekly

İnsan ilişkileri konusunda alışılmışın dışında olan Napoleon Dynamite adlı 16 yaşında bir gencin hayatını anlatan bu komedi film çoğu filmden daha farklı bir atmosfer yaratarak seyirciye gerçek bir komedi sunuyor. Enteresan ama bir o kadar içten gelen karakterleri, unutulmaz dans sahnesi ve tüm ince detaylar ile yaratılmış absürtlükler bu filmi izledikten sonra tekrar izlemek istemenize sebep olucak bu yapım gerçek bir başyapıt olarak değerlendirilebilir. Jared Hess tarafından yönetilen filmin oyuncu kadrosunda: Jon Heder, Tina Majorino, Efren Ramirez gibi isimler yer alıyor. 

Charlie Bartlett | 2007

img_0373-2
Charlie Bartlett | Fotoğraf: IMDB

Özel bir liseden kovulmasının ardından devlet lisesinde eğitimine devam edecek olan Charlie okulun erkekler tuvaletini bir psikiyatri ofine dönüştürür. Tuvalette dinlediği hikayeleri farklı doktorlara anlatarak ilaç almayı sistematik bir döngüye oturtması ile popüler bir öğrenci haline gelen Charlie işini ve hayatını sevmeyen okul müdürünün kızından hoşlanmaya başlaması ile biraz daha karışarak bizlere komedi-dram türünde bir film sunuyor. Okul müdürü rolü ile karşımıza çıkan Robert Downey Jr., genç yaşta hayatını yitiren yetenekli oyuncu Anton Yelchin, Thor filmleri ve 2 Broke Girls dizisinden aşına olduğumuz Kat Dennings’in dahil olduğu kadrosu ile film modern bir gençlik filmdir. Gençlerin üzerlerinde hissettikleri baskıları, modern dünyanın yalnızlaştırma ve endişe artmasına sebebiyet veren ikiyüzlülüğüne dair eleştiriler barındıran bu film izleyiciyi yormayan senaryosu ile ortalamanın üstünde bir gençlik filmi olarak değerlendirilebilir. 

The Perks of Being a Wallflower | 2012

img_0368
The Perks of Being a Wallflower | Fotoğraf: IMDB

İnsanlara çekimser yaklaşan, edebiyat ve müzikten zevk alan liseye yeni başlayan Logan Lerman tarafından canlandırılan Charlie’nin aile içi yaşamını ve yeni edindiği arkadaşları Sam ve Patrick başta olmak üzere arkadaş ilişkilerine odaklanan bu film arkadaşlık, aşk ve sosyalliğe dair atılan ilk adımları gerçekçi bir bakış ile anlatıyor. Sam ve Patrick rolü ile  Harry Potter serisinden bildiğimiz Emma Watson ve şu sıralar uygunsuz davranışları ile medyada yer almasına rağmen Suicide Squad, We Need to Talk About Kevin, Fantastic Beasts and Where to Find Them gibi yapımlarda yer alan  yetenekli oyuncu Ezra Miller karşımıza çıkıyor. Film 1999 yılında Chalie tarafında yazılan mektuplardan oluşarak anlatılan romandan uyarlanmıştır. Kitabın yazarı Stephen Chbosky aynı zamanda filmin yönetmeni olarak kitabını beyazperdeye taşımakla kalmayıp doğru oyuncu seçimleri ile gençliğin pırıltısını dokunaklı bir anlatım ile bizlere sunuyor. 

Booksmart | 2019

img_0359
Booksmart | Fotoğraf: AZCentral

Lisenin son senesi üniversite tercihlerini yapan iki yakın arkadaşın ansızın tüm lise hayatları boyunca kabul aldıkları üniversiteler uğruna çok çalıştıklarını ama onlar kadar çalışmayarak yinede iyi bir geleceği garantileyen arkadaşlarının varlıklarını fark etmeleri sonucunda lisenin son günlerini eğlenmeye ayırdıkları bu film ileride “klasik” gençlik filmlerinden biri olarak anılacağı kesin. Klişe karakterlerden uzak, yapmacıklığa yer vermeyen bu filmi izlemeyen gülmek isteyen herkese öneriyorum. Oyunculuğu ile tanınmış Olivia Wilde’in ilk yönetmenlik denemesi olan filmin başrolerinde Beanie Feldstein ve Kaitlyn Dever yer alıyor. 

Kapak Fotoğrafı: Ferris Bueller’s Day Off

İlginizi çekebilir: Sümeyye Karadaş’tan Submarine