2020, birçok alışkanlığımızın değiştiği, alıştığımız birçok şeyin değiştiği bir yıl oldu. Zamanımızın birçoğunda evde kaldık belki ama hem Türkiye’deki hem de dünyadaki birçok kurum ve organizasyonun girişimleri sayesinde müziksiz, sinemasız, tiyatrosuz ve tabii sanatsız kalmadık. Her yılın son aylarında izleyicisi ve bir parçası olmaya alıştığımız bir sanat etkinliği de, değişimin ön planda olduğu bu yılda değişime ayak uydurdu: On beşinci yılını kutlayan, sadece İstanbul’un değil, dünyanın da önemli sanat fuarları arasında sayılan Contemporary Istanbul, bu yıl Virtual Contemporary Istanbul platformu ile çevrimiçine taşındı. Fakat bu, şehri ve sanat piyasasını canlandıran bu etkinlikle fiziksel olarak buluşamayacağımız anlamına gelmiyor; Contemporary Istanbul, 21 Aralık – 6 Ocak tarihleri arasındaki bu sanal buluşmanın ardından, 27 Nisan – 2 Mayıs tarihleri arasında fiziksel bir edisyonla karşımızda olacak.

Virtual Contemporary Istanbul

Bu yıl çevrimiçi platforma taşınan Contemporary Istanbul, Virtual Contemporary Istanbul platformu üzerinden gezilebiliyor. 19 ve 20 Aralık’taki ön izlemenin ardından 21 Aralık’ta genel izlemeye açılan platform, 6 Ocak’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Contemporary Istanbul, her yıl Türkiye ve dünyada çağdaş sanatının en iyi örneklerini bir araya getiriyor ve İstanbul’un büyüyen sanat pazarı ve her yıl sayısı artan çağdaş sanat koleksiyoncuları için bir platform oluşturuyor. On beş yıldır gittikçe büyüyerek ve gelişerek bir sanat fuarının ötesine geçen ve her yıl biraz daha heyecanla beklediğimiz büyük bir sanat etkinliğine dönüşen Contemporary Istanbul her şeye hasret kaldığımız bu yılda çağdaş sanat alanında özlediklerimizden oldu. Fakat şimdi sanal bir platformda da çağdaş sanatla buluşma zamanı.

Akbank Sanat ana sponsorluğunda gerçekleşen 15. Contemporary Istanbul‘un Virtual Contemporary Istanbul platformu, saatler geçirebileceğiniz bir sanal sanat etkinliği olarak ekranlarınıza, evinize konuk oluyor. Klavyenizin tuşlarını ya da parmaklarınızı kullanarak gezinebileceğiniz sanal galerilerin duvarlarında asılı eserleri ister bu galeri ortamında isterseniz her biri için özel hazırlanmış detaylı bilgi sayfalarında inceleyebiliyorsunuz. Aradığınız belli bir isim varsa da, listeden istediğiniz galeri ya da sanatçının sayfasını ve galeri alanını ziyaret edebiliyorsunuz. Sanatçı ve eser bilgileri siz sanal galerilerde dolaşırken de eserlerin üzerinde beliriyor. Üstelik bu sanal galerilerde ve Virtual Contemporary Istanbul koridorlarında yalnız da değilsiniz, sizinle bu deneyimi paylaşacak ziyaretçilerin yerini tutacak birbirinden tatlı sanal heykeller, her köşede karşınıza çıkıyor!

Galeriler ve Sanatçılar

Anna Laudel, Art On, C.A.M. Galeri, Dirimart, Galerist, Pi Artworks ve Zilberman Gallery gibi İstanbul’da hafta sonları çıktığımız sanat keşiflerindeki uğrak noktalarımızın birçoğu Virtual Contemporary Istanbul platformunda yer alıyor. Bu tuhaf yılda da sanatsal üretimlerine devam eden fakat bizlerle buluşamayan birçok sanatçının en güncel işlerini bu galerilerilerin sanal alanlarında bulacak, yakından inceleyebilecek ve haklarında detaylı bilgi alabileceksiniz.

Bundan önceki yıllarda olduğu gibi, Contemporary Istanbul tabii ki sadece İstanbul ya da Türkiye merkezli galerilerin buluşma noktası değil. 11 ülkeden, 37 galeri, 550 sanatçı ve 1500 eserin yer aldığı sanal fuarda farklı ülkelerden çağdaş sanatın güçlü isimleriyle tanışma imkanınız da var. Virtual Contemporary Istanbul, oturduğunuz yerde New York’tan Tahran’a, Zürih’ten Seul’e galeri galeri, kapı kapı dolaşmanızı kolaylaştırıyor.

Contemporary Istanbul ana sponsoru Akbank Sanat da Hasan Bülent Kahraman küratörlüğündeki bir sanal sergiyle platformdaki yerini alıyor: Korona Günlükleri Karnavalı başlıklı bu sergide on iki sanatçının işleri görülebiliyor.

Plugin

Contemporary Istanbul’un sekiz yıldır bir parçası olan, yeni medya ve dijital sanata odaklanan Plugin de Virtual Contemporary Istanbul deneyiminin bir parçası. Plugin’de bu yıl, Sotheby’s müzayede evinde ilk kez yapay zekanın ürettiği insan portrelerini açık arttırma ile koleksiyonerlere sunan Alman sanatçı Mario Klingemann, yapay zekânın hiç var olmayan insanların portrelerini ürettiği projeleri ile bilinen, Hideaki Okawa’nın da yer aldığı H.o ve yine makine öğrenmesi üzerine çalışan Sofia Crispo, biyo sanat ve tasarım alanında çalışmalarını yürüten Ece Gözen ve Selin Balcı’nın üretimlerini ve süreçlerinin eserlerine de yer veriliyor. 

Sizin de yılın bu son günlerinde, birkaç saatinizi Contemporary Istanbul‘un sanal galerilerinde geçireceğinize, sevdiğiniz sanatçılarla buluşacağınıza ve yeni sanatçılar keşfedeceğinize ve tüm bunlarla ilkbaharda fiziksel olarak buluşmak için gün sayacağınıza eminiz!

Sanat dolu bir yıl dileğiyle…

Kapak Fotoğrafı: Virtual Contemporary İstanbul

İlginizi çekebilir: Artsy Magger’dan İstanbul Sergi Takvimi