Borusan Kocabıyık Vakfı’ndan Cumhuriyetin Yüzü Sergisi: Erken Cumhuriyet Dönemi’ne Bakış
Bir zaman makineniz olsa ilk hangi döneme uğrardınız? Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutladığımız bu senede cevabınız, bir toplumun dönüşümü sırasında sanatın ve kültürün geçirdiği değişimleri merak etmekten geçiyorsa size güzel bir haberimiz var! Borusan Kocabıyık Vakfı, bizi Galataport O2 Blok’ta cumhuriyetin yüzüncü yılına özel bir yolculuğa çıkarıyor. 3 Mart 2024’e kadar devam eden Cumhuriyetin Yüzü sergisi, beş yüzden fazla sanat eseri ile yolculuğumuzun rehberliğini üstleniyor.
Egemenlik, özgürlük, eşitlik.. Cumhuriyetin yüzüncü yılında bu kelimeleri kullanmak ve anlamak daha kolay olsa da sizce 1922 yılında Saltanat’ın kaldırılışından itibaren Türkiye toplumunda ne gibi değişimler oldu? Tabii ki hepimiz cumhuriyetin erken dönemini kapsayan 1922 ile 1942 yılları arasında anayasada atılan adımları, toplumdaki reformları biliyoruz. Peki bunların sanattaki, kültürdeki ve sosyal yaşamdaki iz düşümleri nelerdi? Borusan Kocabıyık Vakfı, Erken Cumhuriyet Dönemi’nde yaşanan çok boyutlu toplumsal değişime farklı bir bakış açısı getirebilmek amacıyla, 3 Mart 2024’e kadar Galataport O2 Blok’ta Cumhuriyetin Yüzü sergisine imza atıyor. Küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar’ın üstlendiği sergi, titizlikle bu dönemin toplum üzerindeki iz düşümlerinin peşine düşüyor.
Cumhuriyetin Yüzü Sergisi
“Kurtuluş’tan” aldığı ilhamı odağına yerleştiren Cumhuriyetin Yüzü sergisi, retrospektif yolculuğuna “Kurtuluş Savaşı” ile başlıyor. Sahne sanatlarından müziğe, edebiyattan mimari tasarıma kadar farklı eserlere yer verilen sergide küratör İzzeddin Çalışlar, disiplinler arası bir yaklaşım izliyor. Sanatı erişebilir kılmak amacıyla çalışan Borusan Contemporary’nin katkılarıyla hayata geçen sergide, milli mücadele ve sonrasını kapsayan dönemdeki toplumsal değişimler yalnızca sanat üretimleri ile ele alınmakla kalmıyor, serginin küratörlüğüne akademik bakış açısı da dahil edilerek dönemin estetik anlayışındaki değişimlerin sosyal yaşamdaki etkileri de yansıtılıyor.
Cumhuriyetin Yüzü sergisi, Erken Cumhuriyet Dönemi’nin gündelik hayattaki kültürel kodlarını anlamayı ve anlatmayı amaçlıyor. Serginin tasarımını gerçekleştiren PATTU, kullandığı gelişmiş teknolojiler ile sergiyi gezen her yaştan kişinin dönemi görebileceği, dinleyebileceği ve hissedeceği bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Prof. Dr. Haluk Oral’ın proje danışmanı olarak yer aldığı sergide sunulan özgün seçki, Erken Cumhuriyet Dönemi’nin estetik anlayışında yaşanan çeşitliliği ve değişimi göstermeyi hedefliyor. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Salt, İBB, Kültür Bakanlığı Film Arşivi, Yapı Kredi Tarihi Arşivi, Semiha Berksoy Opera Vakfı ve İnönü Vakfı gibi arşivler ve kültür kurumları ile iş birliği gerçekleştirilen sergide dönemi yansıtan orijinal ve dijital beş yüzden fazla eser, belge ve efemera bir araya geliyor.
Bu memlekete bir gönül borcu olduğunu söyleyen Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, Cumhuriyetin Yüzü sergisi ile gelecek nesillere çağdaşlaşan bir Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği için ilham ve umut vermeyi dilediklerini söylüyor. Bir değişim ve devrim dönemi olan 1922 ile 1942 yıllarını kapsamlı bir şekilde gösterebilmeyi hedefleyen sergi ile Borusan Kocabıyık Vakfı, Türkiye’nin gelişim yolculuğuna destek olmayı hedefliyor.
3 Mart 2024’e kadar pazartesi hariç her gün ücretsiz gezebileceğiniz sergi hakkında daha fazla detaya buradan ulaşabilirsiniz. Geçmişimizden aldığımız ilhamın her zaman yarınımızın umudu olması dileği ile!
Kapak Fotoğrafı: Borusan Kocabıyık Vakfı
İlk yorumu siz yazın!