Kış Mevsiminde Leziz Bir Cunda Rotası ve Ma'adra Vineyards
Artık yazlık yerlere kış mevsiminde gitmek bana daha fazla keyif veriyor. Bu sene yılbaşını da yine yazlık yerlerden biri olan Cunda’da geçirmeyi planladık. Bu sene derken, geçen sene aslında ama bu espriyi yaparak daha yazının başında “çıkış” seçeneğine basmanızı istemem. Cunda, aslına bakılırsa yaz mevsiminde bile denize girmek için değil de, daha çok rakı-balık keyfi yapmak için tercih edilen, Ayvalık koyunda bulunan, Balıkesir’e bağlı küçük bir ada. Adayı anlatmak yerine size Cunda rotamızdan bahsetmeye başlıyorum 🙂
Biz yılbaşında Cunda’ya gitmek için 29 Aralık’ta yola çıktık. Cumartesi sabahı ilk durağımız Kaz Dağları oldu. Bizim gittiğimiz tarihte etrafta çok fazla kar ve yağış olmamasından dolayı, rahat bir şekilde gezebildik. Kazdağları’na giderken yol ikiye ayrılıyor; sol taraf Hasanboğuldu Şelalesi’ne, sağ taraf ise Kazdağları’nın eteğine çıkıyor. Bizim kısıtlı zamanımız olduğu için Hasanboğuldu Şelalesi’nin olduğu yere gittik. Gittiğinizde ayakkabınızın dağ yürüyüşü için uygun olmasına dikkat edin. Özellikle, yağışlı ya da karlı bir havada giderseniz yürümek biraz zor olabilir.
Kazdağları’na gitmişken, Balıkesir’de Halil Esen‘den zeytinyağı ve zeytin depoladık. Aynı zamanda Vedat Bey Sucukları da çok meşhur, onu da aldık. Susurluk’taki meşhur “Düzdağ Tost” da bu sucuklardan kullanıyor. Yani arabada konaklamamız gerekseydi eğer, yemek için bütün malzemelerimiz vardı.
Tabii ki yol üzerinde saat başı mola verip her yerde yemek yiyerek bir rekora imza atmış olabiliriz. Aç ayı oynamaz dediler, biz de ciddiye aldık 🙂 Gömeç’te mutlaka uğramanız gereken bir diğer adres ise Köfteci Ünal. Burada kredi kartı geçmiyor, yanınızda nakit bulunsun.
En sonunda biz de inanamadık ama bir anda kendimizi Cunda’da bulduk. Cunda’da konaklama için önerebileceğim yerler; Nisi Otel, Otel Sobe ve Cunda Ada Pansiyon.
Cunda Adası Yeme-İçme
Yemek için gideceğiniz restoranlara da önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Peki siz nerelere gidebilirsiniz?
Cunda Körfez Restaurant
Mezeler bakımından çok zengin. Daha önce tatmadığınız lezzetleri tadabilirsiniz. Sadece yemekleri getirirken biraz yavaş olmalarını söyleyin, durdurmazsanız eğer daha çatalı bir yemeğe batırırken ikinci yemek geliyor 🙂
Bay Nihat
Mezeleri oldukça lezzetli, fakat diğer restoranlara göre fiyatları biraz daha yüksek.
Ayna Cunda
Geleneksel yemekleri modern olarak servis ettikleri çok tatlı bir mekan. Öğlen ve akşam menü değişiyor.
Uno Restaurant
Özellikle pizzasıyla meşhur olan bu restoranda şarap eşliğinde keyifli bir akşam ya da öğle yemeği yiyebilirsiniz.
Orman Coffee & Coctail
Akşam üstü ya da yemekten sonra kahve, kokteyl yudumlayabileceğiniz keyifli bir mekan. Akşamları da keyfinize müzik eşlik ediyor.
Cunda Luna
Akşamları, DJ’in müzik performansı eşliğinde siz de kokteyl, sıcak şarap içerek dans edebilirsiniz. Biraz adınıza karar vermiş gibi oldum ama 🙂
Taş Kahve
Denize nazır kahvenizi, çayınızı höpürdetmek için daha güzel bir yer olabilir mi?
Karadeniz Pastanesi
Cunda’da değil miyiz? Karadeniz Pastanesi de nereden çıktı diyebilirsiniz, ben dedim 🙂 Ama beni ilgilendiren içerideki leziz tatlılardı. Denemeniz gereken meşhur tatlılarından birkaçı; lor tatlısı, lor kurabiyesi ve bademli keşkül!
Ayvalık Paşa Çorba Salonu
Cunda Adası’ndan biraz da Ayvalık merkeze doğru giderseniz eğer, en meşhur esnaf lokantalarından biri olan Ayvalık Paşa Çorba Salonu’nda günlük çıkan taze yemeklerden yiyebilirsiniz. Biz burada az porsiyon yemeyi tercih ettik. Çünkü bir sonraki durağımız da meşhur Ayvalık tostundan yemekti 🙂
Mesut Büfe
Tostçular Çarşısı’nın içerisinde yan yana sıralı tostçulardan hangisini seçeyim derseniz ben size yardımcı olayım, Mesut Büfe’de gerçek Ayvalık tostunun tadına varabilirsiniz.
Ma’adra Vineyards Konum
En güzelini en sona sakladım 🙂 Buraya gelmek için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Gömeç’te, dağın en tepesinde (tabiri caizse değil, gerçekten) bulunan bu bağ evinde hem şarap tadımı yapabilir, hem de karnınızı doyurabilirsiniz. Fakat menüde yemek seçenekleri kısıtlı. Gitmek için 13:00 – 18:00 arası ideal. Neden 18:00 derseniz, bağ evine gidebilmek için dağ yolunu geçmeniz gerekiyor, belli bir yerden sonra yol biraz bozuk. Hatta biz doğru yolda mıyız diye onları aradık. Ticari unvanları, Seki Bağcılık. Yol üzerinde görebileceğiniz tek tabela “Seki Bağcılık”, yanlış yolda mıyız demeyin doğru yoldasınız 🙂
Damak tadınıza kalmış ama önerebileceğim şaraplardan biri “Ma’adra Cuvée Spéciale, Syrah- Cabernet Sauvignon 2014”. İçimi, üzümlerinden dolayı biraz yumuşak; fakat fıçıda bekletilmiş, ödül almış bir şarap. Aynı zamanda sadece bağ evinde bulabilirsiniz. Diğer şaraplar Metro Market’te bulunuyor, fakat bu şarap herhangi bir yerde bulunmuyor. Özellikle önermemin sebebi de bu. Bir de gittiğinizde benim için oradaki köpecik ve pisicikleri mutlaka sevin! 🙂
Kışın Cunda’da Ne Yapılır?
Rahmi Koç Müzesi
O kadar fazla yemek yerinden bahsetmişim ki, sanki adada yemek dışında başka bir şey yok 🙂 Adada gezmeniz gereken küçük esnaf dükkanları, sahil yolu haricinde bir de eskiden kilise olan şu anda ise Koç Ailesi tarafından müzeye dönüştürülen Rahmi Koç Müzesi var.
Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı
Cunda’nın sokaklarında gezerken tepeye doğru çıktığınızda karşınıza bir de yine Koç Ailesi tarafından restore edilen Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı çıkıyor. Kitaplığın içerisinde bulunan kitapları, manzaraya karşı kahvenizi içerken de okuyabilirsiniz.
Bu güzel kış mevsiminde Cunda Adası’ndan ayrılırken tek dileğim bozulmaması, böyle olduğu gibi kalması!
İlginizi çekebilir: Lisya Kalma’dan Cunda Plajları
İlk yorumu siz yazın!