”Soyguncu bir aşk bu,
En sıradan ezgilerden
Sevinçler devşiriyor.” 

Cemal Süreya

Dali, 1926’da Paris’e taşındığında, Chanel ünlü bir moda tasarımcısıydı. Dali, Elsa Schiaparelli ile işbirliği yaptığı için moda endüstrisinde çalışma tecrübesine zaten sahipti. Ancak Coco onu tiyatro kostümü tasarımı, mücevherler ve hem sanatı hem de modayı birleştiren diğer şeylerle de tanıştırdı. İkisinin de oldukça farklı kişilikleri vardı. Dali sosyal hayatında ve işinde ilginç bir kişilikti. Chanel özgürlükçüydü; şık ve zarifti. Farklılıklarına rağmen, Salvador Dali ve Coco Chanel arasındaki dostluk dinamikti ve bildirildiğine göre bu dostluk bir aşk ilişkisi ile sonuçlandı. Bu ilişki moda ve sanat tarihinin en ikonik ilişkilerinden biri olarak adını tarihe yazdırdı.

Dali ve Chanel Sigara İçiyor
Dali ve Chanel Sigara İçiyor, 1938 | Fotoğraf: Pinterest

Chanel ve Dali İlişkisi Mercek Altında

1883 – 1971 yılları arasında yaşamış olan Fransız modacı Coco Chanel, kadınlara ilk kez pantolon giydirmesiyle, uzun etekten kesip yarattığı korsesiz kıyafetlerle, ilk kez omuz askılı çantayı tasarlamasıyla modada şüphesiz çığır açan dev bir isim. “20. Yüzyılın En Önemli 100 İnsanı” listesinde yer alan Chanel, dönemin gözde sanatçılarından o zamanlar evli olan Salvador Dali ile yasak aşk yaşadığı iddialarıyla moda hayatının yanı sıra özel hayatıyla da gündemde kendine yer edinmişti. 

Villa La Pausa

Salvador Dali Villa La Pausa’da
Salvador Dali Villa La Pausa’da, 1938 | Fotoğraf: Artnet.com

1930’ların sonunda Chanel, Dali’yi Fransız Rivierası’ndaki evi Villa La Pausa’ya davet etti. Ona bir stüdyo ve yaratıcılığını konuşturabileceği bir çalışma alanı sağladı. Sanatla yakından ilgiliydi, evinde Igor Stravinsky (besteci), Luchino Visconti (film yönetmeni), Jean Cocteau (şair) ve Pablo Picasso gibi birçok sanatçıyı ağırlamıştı. Villa La Pausa’da kalırken Dali, Endless Enigma adlı eserini yarattı. Orada geçirdiği zaman içerisinde Apparition of Face and Fruit Dish on a Beach eseri üzerinde çalıştığı da söyleniyor.

Tiyatro

Bacchanale Balesi Kostüm Tasarımları
Bacchanale Balesi Kostüm Tasarımları, 1939 | Fotoğraf: artsy.net

Chanel tiyatroyu da çok severdi. Bale, opera gösterileri ve filmler için  de kostümler tasarladı. Bu zevklerini de Dali ile tanıştırdı. Dali, 1937’de Elsa Schiaparelli ile birlikte Russe de Monte Carlo Balesi’nin Tristan Fou yapımı için kostümler tasarlamıştı. 1939’da Bacchanale balesi için Chanel ile birlikte çalıştı. Coco, onun benzersiz kostümler yaratmasına yardımcı oldu. Sıradan kıyafetlerde sıra dışı unsurlar kullanıyorlardı. Örneğin çift, dişlerle kaplı bir kabarık çemberli bir etek ve kırmızı ıstakozlarla süslenmiş bir erkek takımı tasarladı. Kırmızı ıstakoz daha sonra Dali’nin moda tasarımlarında kullanacağı cinsel bir sembol haline gelecekti.

Mücevher ve Parfümler

The Eye of Time
The Eye of Time | Fotoğraf: salvador-dali.org

Dali’nin Elsa Schiaparelli ve Christian Dior ile yaptığı ortak çalışmalar, giyilebilir gerçeküstü sanat eserleriyle sonuçlandı. Bu çalışmalar avangart estetik ve illüzyon unsurlarını içeriyordu. Ancak Dali bunlarla da yetinmedi. Tekstil, mücevher ve koku şişeleri gibi diğer moda alanlarını da araştırdı. Seçili mücevher parçaları için, örneğin, The Eye of Time, Duke Fulco di Verdura ile çalıştı. Verdura, Chanel tarafından kendi mücevher tasarımları için istihdam edilen toy bir mücevher tasarımcısıydı.

a77125d31b97c6520fd5cadbd5a77a54
The Essence of Dali | Fotoğraf: salvador-dali.org

Dali, şişesi Chanel No. 5 parfüm şişesini taklit eden Dali Özünü tasarladı. Ancak biraz değiştirmek için şişenin tasarımına kendi gözüne benzeyen bir çift göz ve bıyık ekledi. Yine de Chanel’in izlerini Dali’nin bu alandaki eserinde de görmemek mümkün değil.

Chanel’in tarzı benimkinin tam tersiydi. Ben düşüncelerimi her zaman utanmadan sergilemişimdir, o ise düşüncelerini ne gizler ne de açığa vurur; bunun yerine düşüncelerini giydirir. Dünyadaki en iyi giyimli beden ve ruha sahip kişidir.” -Salvador Dali

Kapak Fotoğrafı: Pinterest

İlginizi çekebilir: Merve Oflaz’dan Salvador Dali ve Ara Güler