David Hockney: Pop-Art'ta Teknolojik Arayışlar
Pop-art akımının yaşayan en büyük temsilcilerinden ve sanat dünyasının rekortmenlerinden David Hockney, kariyeri boyunca yeni teknolojileri ve sanat yapmanın farklı yöntemlerini araştıran bir sanatçı olarak, son dönemde iPhone ve iPad ile çizimler yapıyor. Sanatçının söz konusu teknolojik arayışının doruk noktası denilebilecek 116 eserden oluşan “David Hockney: Baharın Gelişi, Normandiya, 2020” sergisi, Akbank’ın desteğiyle 29 Temmuz’a kadar Sakıp Sabancı Müzesi’nde!
David Hockney kimdir?
Eserlerindeki renkler, formlar ve imgelerle günümüzün en sevilen pop-art sanatçılarından biri olan David Hockney‘nin eserlerini mutlaka biliyorsunuz. Tablolar, portreler, baskılar, foto-kolajlar, tiyatro için set tasarımları gibi birçok farklı medyumda eserler veriyor. David Hockney, 80’li yaşlarında bile teknolojiyi ve popüler olanı eserlerinde kullanmayı başarabilen bir sanatçı. 80’lerde polaroid fotoğraflara, 2000’lerin sonlarında iPad’le yapılmış büyük ölçekli eserlere imza atması bu durumun en büyük kanıtları. 1937’de İngilitere’de dünyaya gelen sanatçı, 1964’e kadar çalışmalarını Bridlington ve Londra’daki ev ve atölyelerinde sürdürmüş. 1964’ten beri ise California’da, Hollywood Hills ve Malibu’daki iki evinde yaşıyor. Hockney, Covid-19 salgının ilk dönemini ise Normandiya, Fransa’da tuttuğu ev ve atölyede geçirerek, pandemiyi teknolojik arayışının doruk noktası denilebilecek bir seriye imza atarak değerlendirmiş.
David Hockney: Sanat Dünyasının Rekortmenlerinden
David Hockney‘nin “Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” adlı tablosu, Kasım 2018’de, New York’taki Christie’s müzayedesinde 90.3 milyon dolara satılmıştı. Hockney‘nin çağdaş sanatın ikonik eserlerinden birine dönüşen bu eseri, onun birçok karakteristik özelliğini yansıtıyor: Havuz teması, sudaki yansımalar ve duble-portreler… 90.3 milyon dolar ise, o güne kadar, yaşayan bir sanatçının eseri için ödenmiş en yüksek rakamdı. Rekor, David Hockney‘den önce, balon köpeklerinden biri olan “Balloon Dog (Orange)” için 2013’te ödenen 58 milyon dolarla Jeff Koons‘un elindeydi. David Hockney’nin kişisel rekoru ise, 2016’da “Woldgate Woods” adlı eseri için ödenen 13.2 milyon dolardı. Bu gelişmeyle, sanatçının değeri neredeyse 7 katına çıkmıştı! Hockney, rekoru Mayıs 2019’da 91.1 milyon dolara satılan “Rabbit” eseriyle bir kez daha Jeff Koons‘a devretti.
Moda, Popüler Kültür ve David Hockney
David Hockney ve eserleri, son zamanlarda popüler kültürde sık sık karşımıza çıkıyor. Hockney’nin rekor kıran tablosu, iflah olmaz Netflix binge-watcher’larının yakından tanıdığı bir tablo aslında. Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)‘in bir parodisi, son yılların en iyi animasyon dizilerinden birine adını veren Bojack Horseman‘ın odasında asılı duruyor!
Hockney ve eserlerinin popüler kültürle bir diğer bağlantısı ise A Bigger Splash adlı eseri. Io sono l’amore / I Am Love, Call Me by Your Name ve Suspiria gibi filmleriyle hayran kitlesine daima görsel bir şölen yaşatan İtalyan yönetmen Luca Guadagnino‘nun 2015 yapımı filmi, adını Hockney’nin tablosundan alıyor. İtalyan güneşinin altında, havuzlu bir evde iki kadın ve iki erkek arasında yaşananları konu alan film, Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson ve Matthias Schoenaerts‘i bir araya getiriyor.
Hockney’nin ismini sadece sanat değil, moda dünyasını yakından takip edenler de birçok kez duymuştur. 2012’de Vivienne Westwood – ki yakın arkadaşlarmış – damalı bir ceket tasarımına Hockney adını vermişti. Ama Hockney-moda ilişkisi bununla da sınırlı değil: 2005’te Burberry‘nin kreatif direktörü Christopher Bailey, ilkbahar/yaz erkek koleksiyonunu tamamen sanatçı ve eserlerinden ilham alarak, onların etrafında kurgulamış. Daha da geriye gitmek gerekirse, 1985‘te ise Fransız Vogue‘unun kapağını tasarlamakla görevlendirilmiş, kübizm ve Picasso’dan ilham alarak birçok eserinde karşımıza çıkan Celia Birtwell’i farklı açılardan ve kübist bir yaklaşımla tasvir etmiş. Diğer yandan David Hockney’nin kendisinin de bir moda ikonu olduğunu hatırlatmak gerek. Vanity Fair‘in Best-Dressed Hall of Fame‘ine 1986’da dahil edilen sanatçı, 70’li yaşlarında olduğu 2010’larda da bu konudaki iddiasını sürdürmüş: 2011’de GQ‘nun 50 Most Stylish Men in Britain, 2013’te ise The Guardian‘ın 50 Best Dressed Over-50s listelerine üst sıralardan girmiş.
David Hockney SSM’de: “David Hockney: Baharın Gelişi, Normandiya, 2020″
Hockney’nin pandemi döneminde iPad kullanarak yaptığı resimlerden oluşan “David Hockney: Baharın Gelişi, Normandiya, 2020” sergisi, 11 Mayıs – 29 Temmuz tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde ziyaret edilebiliyor. Salı günleri ücretsiz olan Sakıp Sabancı Müzesi, Salı-Pazar günleri 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Müze ziyaretinin yapıldığı ilk günden itibaren bir yıl boyunca geçerli olan ve sadece bu sergiye değil, bir yıllık süre içindeki tüm sergilere sınırsız giriş sağlayan Çok Girişli Biletler, müzenin internet sitesinden ve bilet gişesinden satın alınabiliyor. Ayrıca Akbank, tam 5000 öğrenciye ücretsiz sergi bileti vererek onları David Hockney ile buluşturuyor. Öğrenciler, SSM web sitesi üzerinden ya da gişede #AkbankileHockney kodu ile tek girişli öğrenci biletlerini alabilecekler.
İlginizi çekebilir: Anı Ekin Özdemir’den “Kraliyet Sanat Akademisine Dönüş: David Hockney’den 82 Portre ve 1 Still Life”
İlginizi çekebilir #2: Tanımanız Gereken 5 Pop Art Sanatçısı ve Sanata Kattıkları
İlk yorumu siz yazın!