Mine Çağlar ile: Decollage Art Space Üzerine
Genç ve yeni nesle sanatı sevdirmek, sürdürülebilir bir sanat ortamı yaratmak ve multidisipliner üretim alanını desteklemek amacıyla hayata geçenDecollage Art Space, her katında farklı disiplinlerle karşılaşabileceğiniz, etkileşime geçip atölyelere katılabileceğiniz, performansları izleyip yaratıcı insanlarla buluşabileceğiniz bir deneyim alanı. Mimar Viktoria Şahin kuruculuğunda hayata geçen ve Sanat Yöneticiliği ve Danışmanlığı’nı Mine Çağlar’ın yürüttüğü Decollage Art Space, yeni sezonda dopdolu bir programla karşımıza çıkmaya hazırlanırken misyonu, gelecek planları ve yeni sezon programı üzerine Mine Çağlar‘la sohbet ettik.
Öncelikle sizi tanıyarak başlayalım. Mine Çağlar kimdir?
Kültür ve sanat yönetimi alanında sergi küratörlüğü ve koordinatorlüğü, kongre, kültürel ve sanatsal faaliyetler mekânsal düzenlemeler ve yayın editörlüğü gibi çalışmalar ile meslek yaşamımda 33’üncü yılımdayım.
Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü mezunuyum. Yüksek lisansımı İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Bölümü’nde tamamladım. Mimarlık ve Sanat Tarihçisi olarak üniversitede verdiğim derslerin yanı sıra, kurum ve kuruluşlara iş geliştirme ve yaratıcı proje önerileri, “tailor-made” disiplinlerarası programlar ile kreatif etkinlikler hazırlamakta ve danışmanlık hizmetleri veriyorum.
Mart ayında Decollage Art Space, henüz çok yeni bir sanat merkezi olmasına rağmen iki sergi ve birçok etkinliği ağırladı. Sizin için nasıl bir deneyimdi, nasıl yorumlarla karşılaştınız?
Decollage Art Space’de açılışı yapan ekibin görev değişimi ve benimSanat Yöneticisi ve Danışmanı olarak göreve gelmem ile birlikte seramikten müziğe, gastronomiden canlı performanslara dek uzanan birçok workshop, konser, konuşma, müzik etkinliği, performans ve atölye ile sanatseverleri buluşturduk. Sezon içinde bir büyük sergi planlandı; tüm katların programlanması, mekânın düzenlenmesi hazırlıklarının yanı sıra serginin oluşturulması için çalışırken, galeri tecrübesi ile destek almak üzere; (benim de Decollage Art Space ile tanışmama vesile olan) bu sergi özelinde Serap Atala’nın sergi danışmanlığı ile “Le Voyage” sergisi oluşturuldu. “Le Voyage” için sergi kataloğu hazırlığı, sergi yazısı gibi tüm arka plan çalışmaları ve kürasyonu için çalışmaları hazırladığım sırada etkinlik organizasyonu için de temayı tamamlayacak şekilde seçtiğim konser ve söyleşi programları ile mayıs ve haziran aylarını yoğun bir şekilde geçirdik.
Decollage Art Space, gençlere alan açması, farklı disiplinleri tek bir çatı altında buluşturması ve geniş etkinlik yelpazesiyle benzeri kurumlardan ayrışıyor. Kurumun farkları ve misyonunu sizden dinleyebilir miyiz?
“Gençlere alan açalım, usta sanatçılarla buluşturalım” anlayışı en önemli misyonlarımız arasında. Hem genç ve yeni nesle sanatı sevdirmek, sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir sanat ortamı yaratmak, hem de her yaştan yetişkinin özledikleri sanat ve kültür ortamında buluşmalarını sağlamak için multidisipliner üretim alanını desteklemek amacıyla yola çıkan Decollage Art Space’i her katında farklı disiplinlerle karşılaşabileceğiniz, etkileşime geçip atölyelere katılabileceğiniz, performansları izleyip yaratıcı insanlarla buluşabileceğiniz bir deneyim alanı olarak tasarladık.
Her yaştan sanatsever için tasarladığımız ve özellikle yetenekli, sıra dışı vizyonları olan yaratıcı gençler için de sanat alanı olarak adlandırdığımız sanat merkezimiz için tüm etkinliklerimizi de bu bakış ile planlıyor ve gerçekleştiriyoruz. Bizim asıl hedefimiz, multidisipliner deneyimleri genç nesillere aktarıp, içlerindeki yaratıcı ve sanatsal yeteneklerini keşfetmeye ve geliştirmeye motive etmek, ilgilerini çekmektir.
Peki gelecek hedefleriniz arasında neler var?
Bu alanda pek çok kurum ve kuruluşta çalışmalar yapmış, kreatif projeler üretmiş biri olarak Decollage Art Space’de de gerçekleştirmeyi hedeflediğim pek çok proje ve etkinlik bulunuyor. Decollage Art Space’de göreve geldikten sonra “Decollage Sahne” olarak isimlendirdiğimiz farklı müzik dallarında akustik ev konserleri, caz konserleri, müzikli söyleşiler, resitaller organize etmeye başladık. Misafirlerimizden aldığımız geri bildirimlerle ev konforunda bu etkinliklere katılımlarından duydukları mutluluk bizi de memnun etmekte. Özlenen sanatsal faaliyetler, dostluklar ve sohbetlerle sanat aracılığıyla günlük yaşamın izlerini pozitif bir duyguya çevirmekte aracı olduğumuz için bizler de keyif alıyoruz onlarla birlikte.
Programlarımız arasında resim, heykel, mimarlık ve sanat tarihinin yanı sıra, uzmanların ve usta sanatçıların yer alacağı, gastronomiden seramiğe, porselenden cama, vokal atölyelerinden konserlere kadar birbirini tamamlayan pek çok etkinlik ve atölye çalışmaları planlamakta, programımız çerçevesinde uygulamaya başlamaktayız.
Mekanın bir diğer önemli bölümü de Art Shop. Burada bizleri neler bekliyor?
Ziyaretçilerimiz için rahat ve hoş bir ortam tasarlamaya çalıştık. İç mekânımızı kitap, heykel ve çeşitli sanat eserleriyle zenginleştirdik. Art Shop ile birlikte düşündüğümüz konsept kapsamında ziyaretçiler beğendikleri ürünleri de Decollage Art Shop’tan satın alabiliyorlar.
Decollage içinde, sanat etkinlikleri dışında vakit geçirmek isteyenler için Art Shop ve VKoffee alanları herkesin kullanımına açık. Bu iki alanın ziyaretçiler için, sergiler, performanslar ve atölyeler dışında da yeni bir buluşma noktası olacağını düşünüyorum. Hatta sezon boyunca hafta sonları canlı müzik eşliğinde gelen misafirlerimiz bu bölümde de hoş saatler geçirdiler.
Yeni sezon için planlarınız neler?
Eylül itibarıyla sanat fuarları ile çoğunlukla resim ve heykel alanında sanat eserleri gündemdeyken farklı bir başlangıç yapmayı planladım. Genel olarak 2022-2023 Decollage Art Space Sergi Programı’nı hazırlarken gözettiğim pek çok kriter oldu; farklı, bilinen sergilerden biraz farklılıklar sunan, resim sanatının dışında tasarım, mimarlık, fotoğraf, heykel gibi farklı alanlardan prestij sergileri ile sanata ve sanatçıya saygı ile onları sanatseverler ile buluşturmayı hedefleyen bir program oluşturdum.
Yeni sezona bir tasarımcı sergisi ile başlıyoruz. 2022 Dünya Cam Yılı ve Tasarımcı Oya Akman’ın da 50. yılı olması sebebiyle çok farklı bir sergi ile başlamış olacağız. Ardından ilk solo resim sergimiz için Mahir Güven ile sezonun hareketlendiği bir dönemde bir arada olacağız. Hazırladığım programdan sırasıyla sayabileceğim Tankut Öktem Heykel Atölyesi Sergisi, Balkan Naci İslimyeli Sergisi, Mehmet Günyeli Fotoğraf Sergisi, Eti Behar Heykel Sergisi, Tülin Onat ve Nevhiz Tanyeli Solo Resim sergileri var. Bu sergilerin yanı sıra yeni programların da olacağını söyleyebilirim.
“Le Voyage” sergimizde planladığım gibi, her sergimizi temayı destekleyen sanatçı söyleşileri, sanatçılar ile sergi turları, sanat tarihi seminerleri, zaman zaman sanatçılar ile Master Class atölye çalışmaları ve konserler planladım.
Kapak Fotoğrafı: Decollage Art Space
İlginizi çekebilir: İrem Çakır’dan Melis Buyruk ile Habitat: Bloom” Üzerine
İlk yorumu siz yazın!