Başkalarının Oscar'ları: Farklı Ülkelerin Film Ödülleri
Akademi Ödülleri deyince aklınıza direkt Oscarlar geliyor olabilir. Fakat dünyada film endüstrisinin belli bir seviyeye ve örgütlenmeye ulaştığı her ülkenin kendi Akademileri, kendi ödülleri, kendi “Oscarları” var! Farklı kültürler, farklı Akademi’ler, farklı ödüller… İşte size yeni keşiflerin kapılarını açacak “Başkalarının Oscar’ları”!
Oscarlar olarak bilinse de asıl adı Akademi Ödülleri olan ve sinemayla uzaktan yakından ilgisi olan herkesin adını bildiği ödüller, (bu yıl biraz zorlanmış olsalar da) 89 yıldır ABD’deki Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılın en iyilerine takdim ediliyor. Söz konusu “Akademi” kavramının ABD’ye özgü olduğunu düşünüyorsanız ise yanılıyorsunuz. Henüz Türkiye’de (her ne kadar birkaç yıl önce bazı girişimlerde bulunulsa da) endüstrinin kendisi tarafından verilen prestijli bir ödül mevcut olmasa da, başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesi kendi Akademi’sine sahip ve yılın en iyilerini seçmeye, ödüllendirmeye uzun yıllardır devam ediyor. ABD’nin 89. Akademi Ödülleri skandallarıyla, sonuçlarıyla, geriye kalan eğlenceli kareleri ve gifleriyle sosyal medyayı meşgul etmeye devam ederken, biz Başkalarının Oscar’larına bir göz atalım istedik.
Farklı kültür ve sinemalara ait, farklı dillerden filmler izlemeyi seviyorsanız, bahsi geçen bu ödüllerin geçmiş aday listelerinden birçok film ve yönetmen keşfedebileceğinizi unutmayın!
Fransa: César Ödülleri
Sinema dendiğinde akla belki de ABD’den bile önce gelmesi gereken Fransa’nın, bu yıl 42. kez dağıttığı César Ödülleri’nde En İyi Film ödülü Isabelle Huppert’in insanüstü performansıyla dikkat çeken Paul Verhoeven filmi Elle‘e verildi. Diğer adaylar arasında ülkemizde Filmekimi’nde izleme şansı bulduğumuz Frantz, Les innocentes, Ma Loute, Mal de pierres gibi filmler ile Netflix’te izleyebileceğiniz Altın Küre adayı Divines gibi yapımlar da yer alıyordu.
İngiltere: BAFTA Ödülleri
Aynı dili konuşan endüstrilerin ortak üye sayısı da yıllar içinde arttıkça benzeşen Amerikan ve İngiliz Akademileri’nin zaman zaman ayrı düştükleri de oluyor tabii. Özellikle oyunculuk dallarında İngiliz oyuncuları tercih eden, farklı kategorilerde Avrupa sinemasına özel bir ilgi gösterdiği fark edilen, ayrıca İngiliz yapımları için özel kategorileri bulunan BAFTA Ödülleri’nin bu yıl 70. yılı kutlandı. Büyük ödül La La Land‘e giderken, diğer adaylar Arrival, I Daniel Blake, Manchester by the Sea ve Moonlight‘tı. En İyi İngiliz Filmi ödülü ise I, Daniel Blake’in oldu.
İtalya: David di Donatello Ödülleri
Federico Fellini ve Michelangelo Antonioni gibi efsanelerin yetiştiği topraklarda bu yıl 61. kez dağıtılacak David di Donatello Ödülleri’nin adayları açıklansa da henüz ödüller sahiplerini bulmadı. En İyi Film dalındaki adaylar arasında Filmekimi’nde izlediğimiz La pazza gioia ve Fai bei sogni filmlerinin yanı sıra Fiore, Indivisibili ive Veloce como il vento yer alıyor.
Almanya: Deutsche Filmakademie Deutscher Filmpreis
Günümüz Avrupa’sında film endüstrisinin en çok geliştiği ülkelerden Almanya, Lola Ödülleri olarak da bilinen Akademi ödüllerini nisan ayı içinde 67. kez dağıtacak. Henüz adayları bile açıklanmamış bu ödüller konusunda da bir filmin adını anmadan geçmeyelim; 66. Alman Film Akademisi Ödülleri’nin En İyi Film ödülü, üst rütbeli Nazi subaylarından birinin yargılanmasında büyük rol oynayan Fritz Bauer’in hikâyesini anlatan tarihi-biyografik yapım Der Staat gegen Fritz Bauer‘e gitmişti.
İspanya: Goya Ödülleri
Sıcaklığı ve/veya Akdenizliği nedeniyle kendimizi yakın hissetmekten alıkoyamadığımız İspanyol sinemasının gözünü üzerine çevirdiği Goya Ödülleri, bu yıl 31. kez dağıtıldı. Goya Ödülleri tarihini incelerseniz dikkatinizi çekecek en önemli unsurlardan biri ülkenin farklı diller konuşulan Bask bölgesi ve Katalunya gibi bölgelerin yerel sinemalarına da sırt çevirmiyor, hatta birçok örnekte olduğu gibi ödüllendiriyor oluşu. Bu yıl En İyi Film dalındaki Goya ödülü bir intikam hikayesi anlatan İspanyol filmi Tarde para la ira (Fury of a Patient Man) gitti. Diğer adaylar arasında ülkemizde de izlediğimiz A Monster Calls ve Julieta gibi yapımlar da vardı.
Kanada: Kanada Ekran Ödülleri
1949 yılından beri önce sinema ardından ayrıca televizyon için ödüller dağıtan Kanada Sinema ve Televizyon Akademisi, 2012’da sinema ödülleri Genie Ödülleri ve televizyon ödülleri Gemini Ödülleri’ni Kanada Ekran Ödülleri (Canadian Screen Awards) başlığı altında birleştirdi. Kazananları 12 Mart’ta açıklanacak bu yılki ödüllerde En İyi Film kategorisindeki adaylar arasında Xavier Dolan’ın son filmi Juste la fin du monde (It’s Only the End of the World) ve siyahi atlet Jesse Owens’in Hitler’in politikalarıyla da mücadele etmek zorunda kaldığı 1936 olimpiyatlarını konu alan Race dikkat çekiyor.
Avustralya: AACTA Ödülleri
Çok uzaklardaki Avustralya da sinema üretmeye devam eden ve birçok ünlü oyuncu yetiştiren bir ülke olarak, tam açılımı Avustralya Sinema ve Televizyon Sanatları Akademisi Ödülleri olan AACTA Ödülleri’ni dağıtıyor. Bu yıl 6. kez verilen AACTA Ödülleri, hiç göründüğü kadar genç bir ödül değil; zira Avustralya Film Akademisi 1958-2010 yılları arasında ödüllerini AFI Ödülleri adıyla dağıtmayı tercih etmişti. Bu yıl, En İyi Yabancı Dilde Film Oscar adayı Tanna ile The Daughter, Girl Asleep ve Goldstone filmlerinin arasından sıyrılarak En İyi Film seçilen yapım, Oscar ödüllerinde de En İyi Film adayları arasında yer alan ve iki ödül (En İyi Kurgu, En İyi Ses Miksajı) kazanan Mel Gibson imzalı Hacksaw Ridge oldu.
Ve diğerleri…
Tabii ki bu kadar değil…
_ Latin Amerika‘da başta Meksika (Ariel Ödülleri), Brezilya (Cinema Brazil Grand Prize) ve Arjantin (Premio Sur) olmak üzere birçok prestijli Akademi ödül dağıtıyor.
_ Sinemaları ve kültürleri birbirine oldukça yakın Kuzey Avrupa ülkelerinin hepsi kendi akademilerine ve ödüllerine sahip: İsveç‘in Guldbagge Ödülleri, Norveç‘in Amanda Ödülleri, Danimarka‘nın Bodil Ödülleri ve Robert Ödülleri, Finlandiya‘nın Jussi Ödülleri ve İzlanda‘nın Edda Ödülleri…
_ Ayrıca Avrupa’nın diğer köşelerinden Belçika (Magritte Ödülleri), Hollanda (Altın Buzağı Ödülleri), Çekya (Çek Aslanı Ödülleri), Polonya (Polonya Film Akademisi Ödülleri) gibi ödüllere göz atabilirsiniz.
_ Rusya‘da fikir ayrılıklarıyla ikiye bölünmüş endüstrinin iki rakip akademisi ve iki rakip ödülü var: Altın Kartal Ödülleri ve Nika Ödülleri.
_Balkanlar sinemasına ilgiliyseniz Romanya‘nın Gopo Ödülleri, Yunanistan‘ın, Yunan Film Akademisi Ödülleri (Hellenic Film Academy Awards) mevcut.
_Uzakdoğu sineması meraklıları için Japonya‘da Japon Akademi Ödülleri, Güney Kore‘de Mavi Dragon Film Ödülleri, Çin‘de ise 5 ayrı bölgede 5 ayrı Akademi ödülü bulunuyor!
İlginizi çekebilir: Sinemagger’dan Film Önerileri
İlk yorumu siz yazın!