Dijital Göçebe Olmak: Yeni Çağın Yeni Çalışma Şekli
Dijital göçebelik, bir yaşam tarzı olarak pandeminin de etkisiyle günden güne yükseliyor. Peki dijital göçebelik nedir? Bu yaşam tarzının getirdiği avantajlar nelerdir? Dijital göçebe olmakla ilgili pek çok şey bu yazıda.
İngilizce karşılığı “digital nomad” olan dijital göçebe kavramı bulundukları konumdan bağımsız, işlerini yapmak için bilgi ve iletişim teknolojisini kullanarak herhangi bir yere bağlı kalmadan, uzaktan çalışan bireyleri ifade eder. Eğer siz de “freelance” olarak iş yapıyorsanız dijital göçebelik ile mesleğinizi dilediğiniz yerden sürdürebilirsiniz. Dijital göçebelik her geçen gün ciddi bir yükseliş gösteriyor. Bunun ana nedenleri ise:
- Tüm dünyada gelişen internet hızı ve teknoloji,
- Uzaktan çalışma olanaklarının artması,
- Dünyanın her bir yerinde ortak çalışma alanlarının (Co-working) ortaya çıkması,
- Dijital göçebelerin daha etkili bir şekilde seyahat etmelerini sağlayan seyahat uygulamalarının (Örn. Google Haritalar, Airbnb) hızla yayılması konaklama, ulaşım, sağlık ve insanlarla tanışmaya kadar birçok şeye çözüm sunması,
- İlk bakışta anlamsız ve mantıksız görünen dijital göçebelik bloglarının hızla artması.
Pandeminin günlük hayata ve ekonomiye olan etkisi uzaktan çalışmanın artmasına yardımcı olduğu gibi, buna bağlı olarak tüm dünyada dijital göçebe kavramı hız kazandı. 1997 yılında Tsugio Makimoto ve David Manners tarafından yazılan The Digital Nomad adlı kitapta ortaya çıkan bu kavram, 21. yüzyılda dizüstü bilgisayarlar, akıllı cep telefonları, tabletler ve sosyal medyanın da gelişmesiyle birlikte ciddi bir ivme kazandı.
Dijital göçebelik, kendi içinde birçok yaşam şeklini barındırıyor. Kendi ülkelerinde karavanla seyahat edenler, limanlarda ve teknelerde yaşayanlar, bir ülkeden diğer ülkeye uçarken otellerde veya Airbnb daireleri kiralayan gezginler.
Herhangi bir konuma bağlı kalmadan dijital göçebe olarak yaşamanın pek çok artısı bulunuyor. Kendi programını belirleyip, düşük maliyetli bir yaşam alanında tasarruf edebilmenin yanı sıra, çalışırken istenilen ülkede bulunmak gibi özellikler ön plana çıkıyor. Haliyle de dijital göçebeler yeni kültürleri deneyimleyerek, arkadaşlıklar edinebiliyor.
Dijital göçebeliğe karar vermeden önce, online olarak nasıl para kazanılır sorusunun cevabını bulmak çok önemli. Herkesin kendi becerileri ve deneyimleri farklı olduğundan kişi bu sorunun cevabını kendisi vermeli ve ona göre bu işlere başlamalı. Küresel salgının bu dönüşümü hızlandırmasıyla bu alanda birçok iş örneği ortaya çıktı. İşlere örnek vermek gerekirse de:
- Bloggerlık / YouTuberlık
- Tasarım / Grafik Tasarım / İllüstrasyon
- Müşteri Servisi / Danışmanlık / Muhasebe / Pazarlama
- Sosyal Medya Danışmanlığı / Dijital Pazar Uzmanlığı
- İçerik Yazarlığı / Metin Yazarlığı / Editörlük / SEO
- Yazılım / Web Tasarım / E-ticaret
- Online Kurslar Oluşturma / Dil Eğitimi
Kapak Görseli: Pexels, Mockup: Yaprak Civan
İlginizi çekebilir: Melike Büşra’dan Kahve Dükkanı Etkisi
İlk yorumu siz yazın!