Dijital Sezgiler: Akbank Sanat'ta Yapay Zekâ ile Sanatı Buluşturan Sergi
Sanatta sezgilerinize güvenir misiniz? Peki dijital sezgilere? Sanat söz konusu olduğunda hayal gücümüzün sınırlarını zorlamak için asırlardır akla gelen tüm araçlar kullanıldı, değişti ve dönüştü… Bugün ise, yapay zekâ ile sanatın iş birliği yaptığı çağımızda, sanatçılar “başka bir zekânın” sezgilerini de merak ederek, işin içine katarak, fikrini alarak seyirciyi sonsuz olasılığın şaşırtıcı dünyasına götürüyor.
Kurulduğu günden itibaren ülkemizin sanat dinamiğini hareketlendiren ve sanatın farklı disiplinlerinde uluslararası projelere yer veren Akbank Sanat, “Dijital Sezgiler/Digital Serendipity” sergisine 11 Şubat’a kadar ev sahipliği yaparak bizi yapay zekânın sanattaki etkisini yakından görmeye davet ediyor. Serginin küratörlüğünü, şu anda İstanbul’da yaşayan, yeni medya sanatçısı Helena Nikonole üstleniyor. Helena Nikonole’un çalışmalarının bir kısmı, insan sonrası geleceğin ütopik senaryolarına adanmışken, bir kısmı distopik şimdiki zamana ve teknolojiye eleştirel yaklaşıma odaklanıyor. Nikonole, “Dijital Sezgiler”de; yeni medya sanatının dilinde yapay sinir ağları olgusunu inceliyor.
Proje çerçevesinde yapay zekâ hem bir araç hem de felsefi bir kavram olarak ele alınıyor ve yapay zekânın çağdaş sanat, kültür, insanlar ve toplum üzerindeki etkisi inceleniyor. Sergide, ha:ar ikilisinden Alper Yerlitaş’a hem dünya çapında yeni medya sanatının önde gelen isimlerinin projeleri hem de sanat ve teknoloji kesişiminde deneyler yapan genç sanatçıların eserlerini görmek mümkün.
Alper Yerlitaş’ın “As if Nothing Happened” serisinde görebileceğimiz Yapay Zekâ tabanlı fotoğraflar serginin ilgi çeken işleri arasında yerini alırken, Roman Solodkov’un etkileşimli yerleştirmesi “Gizli Mekanın Tezahürü” birçok farklı medya kullanımıyla eserin önünde dakikalar geçirmenizi sağlıyor.
Sofia Crespo, Robertina Šebjanič, Feileacan McCormick imzalı heykel yerleştirmesi “AquA(I)Formings”, özel sinir ağı mimarisinin önemli bir örneğini oluşturuyor.
Sergi kapsamında bir de Video Program yer alıyor. Helena Nikonole ve Nikita Prudnikov’un küratörlüğünde hayata geçirilen Program, Brendan Baldwin’den Denis Shiryaev’e birbirinden farklı sanatçılar, kodlayıcılar, bilgisayar bilimcileri, araştırmacılar ve makine öğrenimi meraklıları tarafından oluşturulmuş 12 video çalışmasından oluşuyor.
“Dijital Sezgiler” kapsamında Akbank Sanat’ta seminerler de gerçekleşiyor: Dijital Sezgiler Sergisi Konuşma Serisi. Akbank Sanat, bu serinin her bölümünde bizleri, sergiden ilham alınarak belirlenen farklı konularla ilgili konuşmaya davet ediyor. Ufuk açan bu konuşmaları kaçırırsanız üzülmeyin; çünkü hepsi sonrasında Akbank Sanat’ın YouTube hesabında yayınlanıyor.
Küratör rehberliğinde turlar, sanatçı konuşmaları ve panellerden oluşan programların eşlik ettiği “Dijital Sezgiler/Digital Serendipity” sergisini 11 Şubat 2023 tarihine kadar Akbank Sanat’ta ücretsiz olarak görebilirsiniz.
Dijital Sezgiler Sergisi Konuşma Serisi’nin tarihlerini ve Akbank Sanat’ın
diğer etkinliklerini takip etmek için burayı inceleyebilirsiniz.
İlk yorumu siz yazın!