Dior Haute Couture 22-23: Hayat Ağacına Adanan Koleksiyon
4-7 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen Paris Haute Couture Moda Haftası, fütüristik ve sansasyonel pek çok tasarımla gündeme geldi. Moda haftalarını takip etmek mesleğimin bir parçası olsa da kendi adıma, hâlâ etkisi süren pandemi, küresel ekonomik kriz, iklim felaketleri ve Rusya’nın Ukrayna işgali gözümüzün önündeyken ‘şov odaklı’ markaları takip etmeyi ister istemez birer birer bırakıyorum…
Dior Haute Couture Sonbahar-Kış 2022/2023 Koleksiyonu
Hayat ağacı sembolüne ve el işine adeta bir saygı duruşu niteliğinde olan Maria Grazia Chiuri imzalı Dior Haute Couture Sonbahar-Kış 2022/2023 koleksiyonu ise bu görkemli atmosferde, markanın son yıllarda sunduğu en ağırbaşlı parçalar ile hafızalara kazındı.
Sizleri, kreatif direktör Maria Grazia Chiuri’nin de dediği gibi ‘hayat ağacı ve çiçek buketi motifleri aracılığıyla kadınları, yaşamın devamlılığını ve bir o kadar da mutlu bir geleceği sembolize eden koleksiyona, Ukraynalı sanatçı Olesia Trofymenko tarafından gerçekleştirilen set tasarımına ve son olarak Türkiye’de yalnızca bu yazıya özel olarak sunulan detay fotoğraflar ile tasarımlarda öne çıkan dantel işçiliğine yakından bakmaya davet ediyorum.
Hayat ağacı; kültürleri, mitolojileri ve tüm yaratıcı formları birbirine bağlayan bir sembol aslında. Bilinen en eski örneği M.Ö. 7000’li yıllara tarihlenen hayat ağacı motifi, Kahramanmaraş’taki Domuztepe Höyüğü’nde bulundu. Anadolu’dan Keltler’e pek çok kültürde karşımıza çıkan, toprağa köklenen ve dallarıyla göğe uzanan ‘hayat ağacı’, Noel ağacı geleneğinin de temelini oluşturuyor. Maria Grazia Chiuri’nin de altını çizdiği gibi Dior Haute Couture Sonbahar-Kış 2022/2023 defilesinde ‘yaşamı ve kültürlerarası ortaklığı’ temsil eden motif, Ukraynalı sanatçı Olesia Trofymenko tarafından göz alıcı bir set tasarımıyla karşımıza çıktı.
Dantele ve Geleneğe Övgü
Folklor ‘Haute-Couture’e ne kadar dahil olabilir? Çoğu tasarımcının elinde bir klişeden öteye geçemeyecek olan bu soru, yüksek moda dünyasının en idealist isimleri arasında olan Maria Grazia Chiuri imzasıyla karşımıza bir kez daha ‘giyilebilir sanat’ı çıkarıyor. Dior moda evinin ilk kadın kreatif direktörü olarak göreve geldiği günden beri dikkatleri üzerine toplayan Chiuri, her koleksiyonunda olduğu gibi bir kez daha farklı disiplinlerden sanatçıları onurlandırdığı bir ‘ilham ağı’ ortaya çıkarmış. (Bu videoda Dior’un işleme atölyesi Vermont’un Tasarım Direktörü Jean-Eudes Neton’dan dinlerken çok daha iyi hissedebiliyorsunuz.).
Sade Fakat Sofistike Bir Koleksiyon
Sandıklardan dantelleri çıkaracak kadar ilham almışken koleksiyonun çok konuşulan parçalarına göz atalım. Favorilerim gösterişten uzak fakat her bir detayı ile ‘sofistike’ tanımının form bulmuş hali olan bu üç parçada…
Göğüs dekoltesinde Hayat Ağacı’nı vurgulayan siyah tül detaylı elbise, pelerin ile fark yaratan el işlemeli bej takım ve beyaz motifler ile hareket kazanan ekose crop üst ve yüksek bel etek ikilisi…
Stil sahibi olmanın her şeyden çok ‘dünyadaki duruşumuzla’ ilgili olduğunu her koleksiyonda yeniden kanıtlayan Maria Grazia Chiuri’yi takipte olacağım, yeniden görüşmek dileğiyle…
Kapak Fotoğrafı: Adrien Dirand
İlginizi çekebilir: Gizem Kalaç’tan Sürdürülebilir Moda Lisanı Üzerine
İlk yorumu siz yazın!