İlk yorumu siz yazın!
Doğu: “Zeki Ama Çalışmayan Adam”ın Komedyen Olma Hikayesi
İlk sezonuyla belli bir izleyici kitlesi oluşturmayı başaran “Doğu” ikinci sezonuyla da bu yaz Blutv’ye teşrif etti. Hakkında çok sık konuşulan bir dizi olmadığı malum. Gibi, Ayak İşleri ve Prens’in yarattığı fısıltıyı yaratabilmiş görünmüyor. Ama bu durum dizinin beklentisiz şekilde izlenmesine, hal böyle olunca da tahmin edilenden daha fazla keyif alınmasına yol açıyor gibi… Bilgisayar mühendisliğini bitirip mesleğini yapmak yerine komedyen olma yolunu seçen Doğu Demirkol’un kendi hayat hikayesinden ilham aldığı bu dizi, ilk sezondan sonra ikinci sezonda Doğu’nun Yetenek Sizsiniz programında yuhalandığı anlarla açılıyor, sezonun geri kalanı da bunun üzerine şekilleniyor.
Yer yer kendisiyle dalga geçiyor olması, yer yer de etrafındakilere üstten bakıyor oluşuyla inandırıcı ve özgün bir karakter ortaya koyan Doğu; şakalarını sündürmekten ve sekansları doyasıya esnetmekten hiç geri kalmıyor. Sahnenin nereden biteceğini merak ettiğiniz anlarla bezeli kurgusunu çok beğendiğimi söyleyemem. Ama genel olarak her karakterin ayrı ayrı başarılı şekilde yazıldığı ve oynandığını düşündüğüm için dikkatim pek dağılmıyor izlerken. En az kendisi kadar vasıfsız olan dostunun da hikayeye müthiş katkısını es geçmemek gerekiyor. Zira bu tarz bazı karakterler sırf ana karaktere antitez üretsin diye yazılıyormuş gibi geliyor bana, ama bu dizide durum farklı. Özellikle 2. sezonda bu iki arkadaş baya ahenkle dans ediyor.
Komedisini de, bünyeye zerk ettiği huzursuzluğu da bu iki karakterin yavan ve klişe hareketlerinden alan senaryosunun, daha az göz önünde olan parçaları da bir o kadar dikkat çekici. Özellikle Doğu’nun babasının dizideki en iyi yazılmış ve oynanmış karakter olduğunu düşünüyorum, komple bir paket. Dizinin sosyal medyaya düşen bazı aşırı komik sahnelerini görüp diziye başlayanlar, bazen tempo sorunu yaşayan dizide konsantrasyonunu kaybetmemek için bu tarz yan karakterlere ihtiyaç duyuyor olabilir. Eğer diğer sezonlar da gelecekse bu anlamda aynı etkiyi yaratabilmek önemli.
Dizinin yapımını BKM Mutfak üstleniyor, ikinci sezonda sürpriz şekilde Keremcem’i görüyoruz Doğu’nun dayısı rolünde. Özellikle onunla görüşmeye çalıştığı bölüm ve oradaki yemekhane sahnesi bu sezonki favorilerimden. Dizinin en ilgimi çeken ‘karakteristik’ özelliği ise modern hayatla muhafazakar yaşam biçiminin gözlemlerini kimsenin işlemediği şekilde işlemesi. Hassasiyetlere veya kutsallara dokunur muyum korkusuyla ağdalı bir mizah yapmak yerine, Doğu Demirkol’un diziye içinden nasıl geliyorsa öyle devam ediyor olduğunu görmek mümkün. Bu açıdan da takdire şayan.
Sinema dünyasına ve filmlere dair paylaşımlarıma Instagram üzerindeki film blogumdan (@atıptutuyorum) ulaşabilirsiniz.
Kapak Fotoğrafı: Gazete Duvar
İlginizi çekebilir: Eralp Alper’den Prens
Muhafazakarlıkla ilgili gözlemlerini istediği şekilde yansıttığı kısmına çok katılıyorum. Öyle ki bir çocuğa sahabe ismi verilmesi üzerinden yaptığı mizah, sanırım "Ebu Huzeyfe" diye aratınca Youtube'da kesidi çıkıyor, kendisi de inançlı biri olarak bildiğim Doğu Demirkol'un Twitter'da muhafazakar kesimlerce eleştirilmesine, hatta "dizi yayından kaldırılsın" çağrılarına sebep olmuştu.