Dünyadaki St. Patrick's Day Kutlamaları: Bugün Her Yer Yeşil
Her yıl 17 Mart’ta kutlanan St. Patrick Day’in kökenleri, bu özel günle özdeşleşmiş semboller ve St. Patrick’s Day gelenekeleri hakkında daha önce yazmıştım. The Irish Spirit’in sokaklara taştığı, herkesin yeşil giydiği ve kadehlerini İrlandalılık adına kaldırdığı bu günde hangi dünya kentlerinde nasıl kutlamalar yapılıyor, gelin birlikte keşfedelim!
Avrupa’daki St. Patrick’s Day Kutlamaları
_Britanya’daki en büyük St. Patrick’s Day geçit töreni, tahmin ettiğinizin aksine Londra’da düzenlenmiyor. Dublin ve New York’un ardından dünyanın en büyük üçüncü St. Patrick’s Day geçit töreni, Birmingham’da gerçekleşiyor. İngiltere’nin ikinci büyük kenti olan Birmingham, büyük bir İrlandalı nüfusa sahip ve bu geçit töreni şehrin tüm merkezini dolanan, yaklaşık 3.5 kilometrelik bir yürüyüşten oluşuyor.
_Birmingham’daki geçit töreninin daha büyük olması demek, Londra’daki kutlamaların sönük geçtiği anlamına gelmiyor tabii ki. Kentin birçok ikonik yapısının yanından geçen Londra’daki geçit töreni, her 17 Mart’ta öğlen 12.00’de Piccadilly Circus’tan başlıyor ve sona erdiği Trafalgar Meydanı’nda saatler süren bir festivale dönüşüyor. Kentin sembollerinden London Eye, yeşil ışıkla aydınlatılıyor.
_Almanya’da St. Patrick’s Day için adresiniz Münih olmalı. Bir günlüğüne Alman ruhunu bir yana bırakıp The Irish Spirit’i kuşanan Münihliler, trafiğe kapanan Leopoldstraße’deki geçit törenini ve gösterileri izliyor, kurulan standlarda İrlanda lezzetlerini tadıyor ve Kelt müziği ile coşuyor.
_Belçika’nın başkenti Brüksel’in simgelerinden İşeyen Çocuk Heykeli’ne (Manneken Pis), her yıl 17 Mart’ta yeşil bir kostüm giydiriliyor. Parc du Cinquantenaire’de tüm gün süren kutlamalarda ise geleneksel İrlanda sporları turnuvaları, dans yarışmaları ve tabii bol bol bira bulunuyor.
_İskandinavya’daki en eğlenceli St. Patrick’s Day kutlamaları için adresiniz Danimarka’nın başkenti Kopenhag olmalı. Kopenhaglılar, bu özel günü her yıl çılgın bir yarışla kutluyor. Baştan ayağa yeşil giyinmiş ve bacaklarından birbirine bağlanmış 700 çift yarışmacıdan, sadece kentin sokaklarında koşarak bitiş çizgisine ulaşmaları değil, yol üzerindeki tüm Irish pub’lara uğrayarak her birinde en az yarım pint bira tüketmeleri bekleniyor. Bu yarış sırasında elde edilen gelirin tamamı, bir uluslararası, bir Danimarkalı, bir de İrlandalı sivil toplum kuruluşuna bağışlanıyor. Kopenhag limanında yeşil ışıkla aydınlatılan şehir sembolü, Küçük Deniz Kızı heykeli.
Dünyadaki St. Patrick’s Day Kutlamaları
_2018 verilerine göre, 32.3 milyon ABD’li, İrlanda kökenli; bu ABD nüfusunun yaklaşık %10’u demek oluyor ve İrlanda nüfusunun neredeyse 7 katına denk düşüyor! İrlanda kökenli ABD’lilerin yoğun olarak yaşadığı yerler özellikle Kuzeydoğu eyaletleri ve bu eyaletlerdeki Boston, New York ve Philadelphia gibi büyük kentler. Hal böyle olunca, ABD’nin birçok noktasında (en çok da bu saydığımız büyük kentlerde) St. Patrick’s Day kutlamaları en az İrlanda’daki kadar kalabalık, coşkulu ve renkli geçiyor. Renkli derken, yeşil renkli!
_Dublin’den sonra dünyanın en büyük St. Patrick’s Day geçit töreni, New York’ta, Manhattan sokaklarında gerçekleşiyor. Her yıl yaklaşık 2 milyon insanın katıldığı bu coşkulu kutlamada 150 bini aşkın dansçı, müzisyen ve gösterici görev alıyor. Empire State Binası, yeşil ışıkla aydınlanıyor. 1762’den beri süren bu geleneğin bir parçası olmak, gerçekten eşsiz bir deneyim. ABD’nin “en İrlandalı” kenti Boston’daki geçit töreni ise her yıl yaklaşık 1 milyon kişiyi ağırlıyor.
_ABD’nin en büyük kentlerinden Chicago da yoğun bir İrlandalı nüfusa sahip. St. Patrick’s Day için her yıl düzenlenen geçit töreninin yanı sıra, 1962’den bu yana Chicago Nehri yeşile boyanıyor! Her geçen yıl kullanılan malzemenin daha çevreci hale gelmesiyle iç rahatlatan bu gelenek için tonlarca sebze bazlı bir boya tozu kullanılıyor ve 17 Mart sabahı teknelerle nehre püskürtülen bu toz, 45 dakika içinde nehrin parlak bir yeşil renkte gözükmesini sağlıyor, etkisi 24 ila 48 saat arasında sürüyor. Geçit töreninden nehre ulaşan ya da sokakları dolduran binlerce yeşil giymiş insan, göz kamaştırıcı bu manzara eşliğinde The Irish Spirit’in tadını çıkarıyor.
_St. Patrick’s Day için her yıl Washington D.C.’de, Beyaz Saray’da da özel bir kutlama yapılıyor ve sarayın bahçesindeki fıskiyenin suları yeşile boyanıyor.
_Dünyanın en kuzeyindeki (ve en soğuk!) St. Patrick’s Day kutlamaları, Alaska eyaletinin kuzeyindeki Nome’da gerçekleşiyor. Kutlamalar kapsamında geçit töreninin yanı sıra bir de golf turnuvası düzenleniyor.
_Amerika’da her şeyin en büyüğünü ve en abartılısını bulacağını düşünenlerdenseniz yanılıyorsunuz; çünkü dünyanın en kısa St. Patrick’s Day geçit töreni de ABD’de düzenleniyor. Arkansas eyaletindeki Hot Springs’de, Bridge Street’te düzenlenen geçit töreni, 1940’larda dünyanın en kısa sokağı olarak tescillenmiş bu sokağı yeşil giymiş insanlarla dolduruyor.
_Kanada’daki en büyük kutlama Montreal’de. 1824 yılından beri istisnasız her yıl gerçekleşen Montreal geçit töreninde bandolar ve gaydaların susmuyor.
_Karayipler’deki, Büyük Britanya’ya bağlı küçük bir özerk ada ülkesi olan Montserrat, belki de St. Patrick’s Day’in çılgınca kutlandığı en ilginç yer. Adanın bir hafta süren bağımsızlık kutlamalarının ortasına denk düşen 17 Mart, Montserrat’ı dünyada St. Patrick’s Day’in resmî tatil olduğu tek ülke yapıyor. Adanın zaten az olan nüfusunun büyük bir yüzdesi İrlanda kökenli de olunca, herkes gönül rahatlığıyla sokaklara dökülüp The Irish Spirit’i kutluyor!
_Japonya’da St. Patrick’s Day kutlamaları, başkent Tokyo’daki Omotesando bölgesinde iki günlük bir İrlanda festivaline dönüşüyor. I Love Ireland Festival adındaki festival 16-17 Mart boyunca devam ederken, festivalin en ilgi çekici yanı İrlanda ve Japonya kültürlerini iç içe geçiren bir kostümlü parti.
_Avustralya’da da hatırı sayılır bir İrlandalı nüfusu bulunuyor. Ülkede St. Patrick’s Day, özellikle Sydney’de 1800’lerin başından beri kutlanırken, kent bugün dünyanın en büyük geçit törenlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Yürüyüş First Fleet Park’tan başlıyor ve Sydney Limanı’nda sona eriyor. The Rocks adlı tarihi mahalle bir İrlanda köyüne dönüşüyor, tezgahlarda İrlanda lezzetleri ve tabii içkileri satışa sunulurken, birçok çekiliş, turnuva ve etkinlik sayesinde yardım kuruluşlarına para toplamak için bugün hayırlı bir bahane olarak kullanılıyor. Dünyanın dört bir yanında yeşil ışıkla aydınlatılan şehir sembolleri arasında, belki de en etkileyicisinin Sydney Opera Binası olduğunu söylemeliyim.
_Moskova’dan Mumbai’ye, Singapur’dan Dubai’ye, Auckland’den Buenos Aires’e dünyanın daha birçok farklı kentinde 17 Mart’ta geçit törenleri düzenleniyor, kentin sembolik binaları yeşille aydınlatılıyor, sokaklar ve pek tabii ki publar yeşil giymiş insanlarla dolup taşıyor.
17 Mart’ta yeşil giymeyi ve kadehinizi İrlanda için kaldırmayı unutmayın!
İlk yorumu siz yazın!