Dünyadan Geri Dönüşüm Hikayeleri: Her Biri Kendine Has
Geri dönüşüm uygulamalarını hayatına dahil etmiş olanlardan biri misin? Öyleysen ne mutlu, değilsen henüz geç değil. Bazen bazı konulara çok önem versek de, harekete geçmek için etrafımızdan yayılan kıvılcımlara ihtiyaç duyabiliyoruz. İlham arıyoruz, başarı hikayelerini dinlemek istiyoruz, ancak o zaman bu hikayelerden bir tanesinin kahramanı olma düşüncesi daha gerçek geliyor gözümüze ve çıkıyoruz yola. Bugün, geri dönüşüm ile ilgili kendine has hikayeleri buluşturuyoruz seninle.
10 Yaşından Beri Geri Dönüşüm Yapan Vanis
Vanis Buckholz ile tanışmalısın: geri dönüşüm yapmaya 10 yaşında başlayan Vanis, o yıllardan bugüne yaşadığı Kaliforniya’da, bisikletine binip plajları tek tek gezmeyi ve geri dönüştürülebilir nesneleri toplamayı sürdürüyor. Topladıklarını evine götürüp, hepsini kategorilerine göre teker teker ayrıştıran Vanis, bu işlemden sonra onları geri dönüşüm fabrikalarına teslim ediyor. Zamanla Vanis, yaptığı bu işe ‘My ReCycler’ adını veriyor ve önce komşularının, sonra da kendisinden bu hizmeti almak isteyen müşterilerinin evlerine giderek, atıklarını geri dönüşüm fabrikalarına götürmek üzere topluyor. Kazancının %25’ini en sevdiği dernek olan Project Hope Alliance’a bağışlayan Vanis, sadece birkaç yılda yaklaşık 45.000 kg atığı geri dönüştürmüş.
Vanis’le yapılan bir röportajdaysa, bu tutkunun ona küçüklüğünde aşılandığını anlıyoruz. Ailesi ve öğretmenlerinin ona, etrafında gördüğü çöpleri her zaman toplayıp çöpe atması gerektiğini söylediğini anlatıyor Vanis ve bu işi yapmaya başladığından bu yana etrafta ne kadar fazla çöp olduğuna inanamadığını söylüyor.
Eski Bomonti Kasalarından 5 Minderli Oturak
Fotoğraf: 5 Minderli Oturak
Seni hem duyarlı hem de yaratıcı ruhlarıyla tam bir ilham kaynağı olan sevimli ailenin hikayesiyle buluşturmadan önce kısaca araya girmek istiyoruz: Kendine Has olarak, eski Bomonti kasalarını geri dönüştürerek ortaya çıkardığımız 5 minderli oturağı, theMagger’ın Instagram hesabı üzerinden şanslı bir kişiye hediye ediyoruz. Kim bilir, yaşadığın yere en yakın parka gidip gördüğün çöpleri topladıktan sonra yorulup, evindeki geri dönüşüm felsefesinden doğan minderli oturaklarda dinlenen şanslılardan biri belki de sen olacaksın. Detayları theMagger’ın Instagram hesabından inceleyebilirsin.
Geri Dönüşüm Felsefesini Sanatına Yansıtan Aile
Fas’tan İngiltere’nin Somerset kasabasına yerleşen Safia ve ailesi, yeni yaşam alanlarında tanıştıkları insanların atık ve geri dönüşüm konusundaki duyarlılığını artırmak için, onları doğrudan geri dönüşüme teşvik etmek yerine daha yaratıcı bir yöntem buluyorlar. Fas’ta yaşarken insanların ortaya çok fazla atık çıkardığını fark eden Safia ve ailesi, etraflarındakileri -özellikle de çocukları-, atıklarını toplayıp yaratıcı sanat eserlerine dönüştürmeye çağırıyorlar. Safia bu projelerinin geri dönüşüm felsefesini Somerset lokallerine bizzat deneyimleterek aşıladığı gibi, özellikle çocukların ekran başında daha az zaman geçirmesine yaradığını söylüyor.
81 Yaşındaki Zeinab’dan Geri Dönüşüm Dersleri
90’lı yıllar… Lübnanlı Zeinab Mokalled, yaşadığı yerde giderek yükselen atık problemine karşı neler yapabileceği üzerinde düşünmeye başlıyor. Bir yandan kasabadaki kadınları desteklemek adına faydalı olabileceğini düşünerek, tanıdığı tüm kadınları atık toplayıp geri dönüşüm yapmak üzere yardıma çağırıyor. Mokalled’in arkadaşı, Khadija Farhat, tüm birikmişiyle bir kamyon alıyor ve topladıkları atıkları Mokalled’in arka bahçesinde ayrıştırdıktan sonra kamyona yükleyip geri dönüşüm fabrikalarına ulaştırmaya başlıyorlar.
İlk zamanlar cam, kağıt ve plastik geri dönüşümüyle başlayan kadınlar, daha sonra elektronik atıkları da toplamaya başlıyorlar. Projeleri büyüyor, onlara Lübnan’ın sıcak ve kuru hava koşullarında nasıl kompost yapılabileceği üzerine çalışmaları olan bir araştırmacı da katılıyor. Hareketleri giderek yayılıyor, o kadar ki bir gün 300 plastik çöp kovası, geri dönüştürebilmeleri için onlara hediye geliyor! Dahası, yukarıda gördüğün ve koca bir nehri boydan boya kaplayan atık yığını, Mokalled ve arkadaşlarının çabaları sayesinde geri dönüşüme götürülmek üzere atık sahalarına ulaştırılmaya başlıyor. Birazdan duyacağın bilgiye hazırlıklı ol – bu hareket 19 yıldır devam ediyor. Mokalled şimdi 81 yaşında ve o gün tohumlarını attığı hareket ile gurur duyuyor.
Atıklarını Tek Bir Kavanoza Sığdıran Lauren
Lauren Singer, sıfır atık yaşam tarzını benimsemiş bir New York’lu. Hikayesini bu denli ilginç kılan detaylar ise, orta boy bir kavanozun içinde saklı. Neden mi bahsediyoruz? Lauren, 4 yıl boyunca tükettiği her gıdayı, kullandığı her objeyi ve yaşamının bir parçası olan aklına gelebilecek her tür nesneyi ya yeniden kullanmış, ya da geri dönüştürmüş. Yeniden kullanamadığı veya geri dönüştüremediği her şeyi de yukarıda gördüğün, 450 gram ağırlığındaki kavanoza sığdırmış! Lauren, günde ortalama 2 kg çöp çıkaran ortalama bir Amerikalı ile karşılaştırıldığında, tam 2.720 kg atığın, atık sahalarına atılmasının önüne geçtiğini söylüyor.
Tüm bu etkileyici hikayeleri dinledikten sonra, senin de için ilhamla dolup taşmadı mı? Üstelik görüyorsun, hepsi küçük de olsa ilk adımı atarak başlamış ve zamanla büyümüş, gezegenin iyiliği adına muazzam çapta etkiler bırakabilecek bir noktaya gelmiş. Neden sen de böyle duyarlı hareketlerden biri için ilk kıvılcımı yaymaya cesaret edebilenlerden biri olmayasın?
Kapak fotoğrafı: Unsplash / Sigmund
İlk yorumu siz yazın!