Dünyayı Gezen Kafe: Varuna Gezgin ve Hikayesi
Murat Fıçıcı, öğretmenlik yaparken önce kafe açtı; sonra da eşi ve beraberindeki gençlerle beraber kendini yollara vurarak 150’den fazla ülkeyi dolaştı! Varuna Gezgin’in hikayesini beraber keşfedelim.
Varuna Gezgin Kimdir?
Murat Fıçıcı’nın dünyayı gezme merakı Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduğu yıllarda başlamış. Matematik öğretmenliği yaptığı yıllarda bu merakından vazgeçmeyen Fıçıcı, ekonomik destek sağlamak amacıyla bir yandan da “Varuna” ismiyle kafe zincirlerini kurmuş. 2009’da da Eskişehir’de ilk şubeyi açmış. Bugüne kadar 150’den fazla ülkeyi gezen ve İz TV’de bu deneyimlerini belgesel aracılığıyla anlatan Fıçıcı’yla hikayesini ve mekanı konuştuk…
Varuna Gezgin Hikayesi: Önce Bireysel Sonra Toplu Gezinti
Murat Fıçıcı gezintilerine önce bireysel olarak başladığını söylüyor. Daha sonra kafe zincirlerinin de açılmasıyla beraber üniversite öğrencilerini (1000’e yakın olduğunu söylüyor) ve çalışanlarını da bu hikayeye dahil etmiş. Bu yolculuklardan Papua Yeni Gine, Gine, Etiyopya, Madagaskar ve Orta Amerika etapları belgesele dönüşmüş. Fıçıcı, “Bugüne kadar görüp gezdiğim yerlerden duyduğum heyecanın fazlasını, 20 yaşında bir gencin pasaport çıkarmasına, ilk kez uçağa binmesine ve dünyanın değişik bir köşesini keşfetmesine fayda sağlarken hissediyorum” diyor. Yollar ve yeni insanlar ona farklı hobiler kazandırmış. Bu durum açtığı kafelere de yansımış. Mimariden içerideki eşyalara kadar her şey bu tecrübenin sonucu… Gittikleri yerlerin yemeklerini, içeceklerini, oralardan topladıkları antikaları ve kitapları insanların ayaklarına getiriyorlar.
Kuzey Kore En Marjinal Ülke
Dünyanın bir ucundan öteki ucuna dolaşan Murat Fıçıcı, Kuzey Kore’yi “en marjinal” ülke olarak gördüğünü söylüyor: “1920’lerin Avrupa’sında geçen bir film seti gibi bu ülkede dolaşmak. Başkente girebilmek için izin belgesi isteniyor. Her şey kuyruk ile yapılıyor. Eğitim sistemleri beni çok etkiledi. Öğretmen olarak son 1-2 senemi orada geçirmek isterdim.”
Gezdiği ülkelerde karşılaştığı mutfaklardan Tayland en beğendiklerinden. Kore barbeküsü, Arjantin bifteği, Çin mantıları, Japon suşileri oluşturduğu listenin başında yer alıyor. “Yemek dendiğinde Asya’yı hiçbir şeye değişmem” diyor.
Varuna Gezgin’in Kafesi Konum
Gelelim hikayenin Varuna Gezgin kafesi kısmına… Beyoğlu Kumbaracı Yokuşu’nda yer alan “Varuna Gezgin”, iki katlı olan mekanın terası deniz manzaralı. Etrafınızdaki raflarda bulunan bütün objeler yurt dışından gelen hediyelik eşyalar; kutular, arabalar…
Varuna Gezgin Adres: Şahkulu Mahallesi, Kumbaracı Ykş. No:79 Beyoğlu/İstanbul
Eskişehir, İzmir ve Ankara’da şubeleri bulunan Varuna Gezgin, İstanbul’daki takipçileriyle de buluştu. 2015 Aralık ayında açılan cafe-restoran dünyadaki pek çok farklı kültürün izlerini taşıyor. Öyle ki Tayland ve Japonya mutfağına özgü bir ana yemek eşliğinde leziz bir Belçika-Alman birası içebiliyorsunuz. Mekanın girişinde ve üst katında yer alan eşyalar da yine yurt dışından getirilmiş. Oyuncak arabalardan kutu ve bayraklara kadar her şeyi görebilirsiniz…
Varuna Gezgin’de Dünya Mutfağından Lezzetler Var
Peki mekanın menüsünde neler yer alıyor? Murat Fıçıcı ve beraberinde dünyayı dolaştığı ekip farklı ülkelerin mutfaklarını deneyimliyor. Beğenildiği taktirde yemek menüye dahil ediliyor. Örneğin, ana yemekler arasında “Varuna spesiyal” olarak geçen, Japon mutfağından “sebzeli tori karaage”, Tayland yemeği “pad thai” ve istiridye soslu dana bonfile mutlaka denenmeli. Sebzeli tori karaage, sebze ve pilav eşliğinde sunuluyor. Pirinç nişastasından yapılan Pad thai’nin içerisinde kaju fıstığı bulunuyor. Tavuk ve karides eşliğinde sunuluyor. Ana yemek fiyatları 20-35 TL arasında değişiyor. Sandviç çeşitlerinden tavuk, domates, ve mantarla beraber servis edilen Tokyo ve Cakarta sandviç atıştırmalık olarak tercih edilebilir. Bunlar dışında mundo burger ve mundo tapas da öneriler arasında.
Almanya’dan Belçika’ya Bira Çeşitleri
Varuna Gezgin yalnızca yemekleriyle değil, kaliteli içkileriyle de iddialı bir mekan. Sarı, siyah ve beyaz olarak sınıflandırılan biralardan, şarap, viski ve alkollü kahvelere kadar bütün çeşitler gelenlere sunuluyor. Aromasıyla öne çıkan, Belçika birası “Tripel karmeliet” iyi bir tercih olabilir. Eğer canınız Alman birası çekiyorsa, “Schneider weisse” sizi tatmin edecektir. Kahve ve alkol ikilisini müthiş bir uyumla harmanlayan, alkollü kahveler arasındaki “Irish coffee” de mutlaka aklınızda bulunsun. Bira fiyatları 20-35 TL arasında değişiyor.
Varuna Gezgin’de her pazar akşamı genel kültür yarışması düzenleniyor. Gelen müşteriler gönüllü olarak yarışmaya katılıyor, genel kültür sorularını cevaplıyor. Birinci, ikinci ve üçüncüye de hediye veriliyor.
theMagger’daki diğer cafe önerileri ve hikayeleri için tıklayın.
İlk yorumu siz yazın!