Dünyayı Ucuza Gezmenin 10 Yolu
“Dünyayı gezmek istiyorum ama param yok ! “”Sen bu kadar gezecek parayı nereden buluyorsun” Toplumumuzda sık sık duyduğumuz artık kemikleşmiş cümleler. Herkes gezmek isityor ve gezenlere imreniyor ama bunun ufak çapta bir servet gerektiğine inanıyor. Yurt dışına gitmenin en büyük maliyeti maalesef ki uçak bileti, o kısmı birikimlerinizle hallettikten sonra gezinizin kalanını ucuza getirmenin artık sayısız yolu var. İşte dünyayı ucuza gezmenin yollarından birkaçı…
1. WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms)
WWOOF dünyanın dörtbir yanına yayılmış bir organik çiftlikler ağı. Bu sisteminde, günlük 4-6 iş saati çalışma karşılığında çiftlik sahibi size kalacak yer ve yiyecek yemek veriyor. Hawai’den Bali’ye bu sisteme üye o kadar inanılmaz çiftlikler var ki kendinizi bir tablonun içinde gibi hissediyorsunuz. Bu sistemin başka bir artısı da yerel kültürü yakından tanıma fırsatı bulmanız.
Sanıldığının aksine bu çiftliklerde çalışmayı denyimlemek için illa aylarınızı vermeniz gerekmiyor. Kalış gününüz 2 gün de olabilir birkaç ay da. Tek yapmanız gereken başlıktaki web sitesine kayıt yaptırmanız, hayallerinizin çiftliğini bulduktan sonra çiftlik sahibiliyle iletişime geçmeniz.
2. Housesitting
Ulaşımdan sonraki en büyük masraf malesef konaklama giderleri. Bu masraftan kurtulmanın yollarından bir tanesi de “housesitting” türkçesi ile de başka birisinin evine göz kulak olma hizmeti. Yapmanız gereken ev sahibinin profilde belirttiği köpeklere bak, çiçekleri sula gibi günlük işlerle ilgilenmek. TrustedHousesitters bu konuda yaygın kullanılan sitelerden bir tanesi. İnsanlar bu site üzerinden en güzel evi kapmak için birbirleri ile yarışıyorlar. Eğer siz de konaklamanızı bu yolla bedavaya getirmek istiyorsanız, profilinizi oluşturmak için bu linkten faydalanabilirsiniz.
3. Couchsurfing
Otel masraflarından kurtulmanın bir başka yolu da Couchsurfing ve GlobalFreeloaders gibi siteler üzerinden kalacak yer bulmak. Artık couchsurfing dünya üzerinde geniş bir kitleye yayılmış durumda ve birçok yerde kalacak yer bulma sıkıntısı çekmiyorsunuz. Evinde misafir edenler de misafirler de karşı tarafa yorum bırakabildiği ve bu özellik çok aktif kullanıldığı için %99 güvenlik sıkıntısı yaşanmıyor.
Bu sitelerin en güzel özelliklerinden bir tanesi de seyahat etmeyi seven, aynı zevkleri paylaşan kişileri biraraya getirmesi. Aynı zamanda websitesinin forum kısmında da gideceğiniz yerdeki ufak tefek iş imkanları ve yerel etkinliklere yönelik bilgiler bulabilirsiniz.
4. Bedavata Araba?
Yurt dışında araba kiralama şirketlerinin kullandığı arabaların nakliyesinde kullandığı bu sistem tam da hepimizin ihtiyacı olan şey ! Bu sistemde arabanızı Autodriveaway , motorhome experts , Spaceshiprentals, Autologistik gibi siteler aracılığı ile bir yerden bir yere taşınması gereken arabaları bulabiliyor, gönüllü olarak merkez istasyonlara taşıyabiliyorsunuz. Birçok şirket benzin parasını da ödemeyi teklif ediyor. Daha ne olsun!
5. Ülke Tanıtım Programlarına Katılın
Birçok farklı ülke kültürünü tanıtmak, toplumlararası diyaloğu artırmak amacıyla kültürel programlar düzenliyor. Bu programlar genelde yolculuk masraflarından kalacak yere kadar birçok masrafınızı karşılıyor. Kulağınıza çok olası gelmemiş gibi olabilir ama örneğin ben ITEC programı ile Hindistan’a, ABD’nin yürürlükten kaldırılan bir programı ile ABD’ye gitme imkanı buldum.
Bu tarz programları bulmaktaki en büyük yardımcınız araştırmacı ruhunuz 🙂 Genellikle ülkelerin büyükelçilik sayfalarında bu programlar yayınlanıyor. Buna ek olarak Salto-Youth, Euromed gibi bölgesel programları da sürekli kontrol etmenizde fayda var. Spesifik sitelerin yanı sıra tüm konferans ve programlar hakkında bilgi veren Inomics‘i de takip edebilirsiniz.
6. Yeteneklerinizi Kullanın
Workaway, AdventureWork, HelpX gibi sitelerde özellikle belli bir becerisi olan kişilere yönelik geçici iş imkanları bulabilirsiniz. Örneğin profesyonel sporcu, pilates ve yoga eğitmeni, turizm profesyonelleri ve kamplar için aktivite liderleri yoğun talep gören alanlar arasında. Siz de yurtdışındayken vaktiniz varsa saatlik ücret karşılığında çalışabilir ve ekstra gelir elde edebilirsiniz.
7. İngilizce Öğretin
İngilizce öğretmek seyahat ederken hem gelir elde etmek hem de konaklama masrafından kurtulmak için en iyi yollardan bir tanesi. Dünyanın neredeyse her yerinde farklı organizasyonlar farklı ülkelerden geçieci ingilizce öğretmenleri arıyor.
İngilizce benim gibi ikinci dilinizse, endişelenmeyin bu fırsattan siz de faydalanabilirsiniz. Bunun için TEFL (Teaching English as a Foreign Language) ya da TESOL (Teaching English to Speakers of Other Languages) sertifikası almanız gerekiyor. Bu sertifikayı almak için önce bir kayıt parası ödedikten sonra online sınıflara katılmanız gerekiyor.
Bu sertifikayı aldıktan sonra haritadan kendinize yer seçebilirsiniz 🙂 Yerinizi seçerken CIEE Teach Abroad gibi Asya, Avrupa ve Latin Amerika’da hizmet veren sitelerden faydalanabilirsiniz. Buna ek olarak çok tercih edilen başka bir program da Japonya’da . Bu program öğretmenlere yönelik geliştirdiği kültürel programlar ve geziler sayesinde çok tercih ediliyor.
8. Hostellerde Çalışın
Özellikle yurt dışında çok yaygın olan bu sistemde kalmak istediğiniz hostel ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Gitmek istediğiniz hostel ile en az 1 ay öncesinden iletişime geçerek konaklama karşılığında çalışmak istediğinizi söyleyemeniz konaklamanızı bedavaya getirmenize yardımcı olabilir. Yalnızca yüksek sezonda gitmek istiyorsanız bu yazışma sürecini 2-3 ay önceden başlatmanızda fayda var.
9. Araba Paylaşın
Artık Türkiye’de de oldukça popüler olmaya başlayan bu yöntem yurtdışında da oldukça yaygın. Tek yapmanız gereken BlaBla Car, Gocarshare gibi siteler aracılığı ile sizinle aynı yöne giden bir araba bulmak ve benzin parasını arabadakilerle paylaşmak. Bu yöntem arabasına bineceğiniz kişi ile daha önceden iletişime geçebildiğiniz için daha güvenilir.
10. Evinizi Değiş Tokuş Edin
Dünya üzerindeki 165 ülkede 60 bin üzerinde ev ile hizmet veren bu sistemle evinizi evinde kalmak istediğiniz kişi ile değiş tokuş ediyorsunuz. HomeExchange bu konuda yaygın kullanılan sitelerden bir tanesi. Tam da bu konu üzerine çekilmiş The Holiday (Tatil, 2006) isimli bir film var, kafanızda sistemi oturtmak için izlemenizi tavsiye ederim.
—————
Konaklama masraflarından kurtuldunuz, ulaşımı bedavaya getirdiniz ya da ücreti paylaştınız belki yiyecek içeçekleriniz bile çalıştığınız yer tarafından karşılanıyor … E daha ne olsun geriye kaldı sadece uçak bileti ve ufak bir harçlık için para biriktirmek…
Sizin seyahatlerinizi ucuza getirme sırlarınız neler?
İlk yorumu siz yazın!