Biliyorum, biliyorum, bir kütüphanenin, kağıt kitabın yerini bir şey tutamaz. Kokusu, dokusu, kapağı, ayraçları, yayınevine göre fontları ve kitabın boyutları, tüm bunlar bazılarımız için okuduğumuz kitabın içeriği kadar önemli. O zaman neden e-kitap?

Kaç defa bir kitabı yazısı çok küçük diye almaktan vazgeçtiniz? Oda arkadaşınız uyuyor diye ışığı açamadığınız için kitap okuyamadığınız zamanları düşünün. Bir kitap aldınız, bayıldınız! Tadı damağınızda kaldı ve devam kitabı var. Bitirdiğiniz an yenisini alabileceğinizi düşünün. İnternette dolaşırken bir kitaba vuruldunuz ve “Kesin alacağım!” dedikten sonra o kitabı kaç defa unuttunuz? Türkiye’de bulamayacağınız binlerce kitabı birkaç saniyede alabileceğinizi hayal edin!  Yüzlerce insanın bir kitap hakkındaki yorumlarını okuyarak, daha bilinçli bir kitap seçimi yapabilirsiniz. Kütüphanenizde yer bulmak zorunda olmadığınız; tozunu almak zorunda kalmayacağınız; doğayı korumaya daha duyarlı olduğumuz bu günlerde yapacağınız kağıt tasarrufunu düşünün!

ipad_30

Türkçe e-Kitaplar

Bugün Türkçe e-kitap alabileceğiniz sitelerde ortalama 6000 civarı Türkçe e-kitap var. Bu aldığınız kitapları iPad, iPhone ve Android uygulamalarıyla ya da bilgisayarlarınızda Adobe Digital Editions ile okuyabiliyorsunuz. Türkçe e-kitapların fiyatı ise 3.00 TL’den başlayıp 49.50 TL’ye kadar uzanıyor. Ancak bazı kitapların elektronik versiyonu daha pahalı olabiliyor.

www.idefix.com/ekitap/www.dr.com.tr/kategori/EKitap Türkçe e-kitap konusunda en fazla seçeneği bulabileceğiniz adresler.

İngilizce e-Kitaplar

İngilizce kitap okumayı seviyorsanız, sevdiğiniz yazarların kitaplarının Türkçe basılmasını yıllarca beklemekten bıktıysanız, en iyi seçenekleriniz: şu an en gelişmiş e-kitap okuyucusu sayılan “Kindle Paperwhite” ve çoğumuzun evinde bulunan “iPad”.

Kindle Paperwhite vs. iPad – Kindle ile iPad’in farkı
kindle

_Kindle Paperwhite iki modeli var, wireless ve wireless+3G; 3G’li olanda 3G’si bedava ancak, sadece kitap almak için kullanabiliyorsunuz ve hızı iPad’den daha yavaş.

_Kindle, iPad’in ağırlığının 1/3 kadar. iPad Mini ile yaklaşık aynı boyutlardalar.

_iPad’in şarjı 10 saat civarıyken, Kindle’ın ki 8 hafta dayanıyor.

_Kindle’ın ekranı, ışığın dışarı yansımaması amaçlı özel olarak üretilmiş, dolayısıyla karanlıkta kendinizi ya da etrafınızdakileri rahatsız etmeden rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Aynı zamanda güneşin altında da parlama ya da yansıma yapmıyor.

_iPad’in uzun süre kullanımı göz yorarken, Kindle saatlerce bakmanıza rağmen gözünüzü yormuyor.

_Kindle’ınızla sadece kitap/dergi/gazete satın alıp, bunları okuyabilirsiniz, maillarınızı kontrol edemez, facebook ve twitter hesaplarınıza bakamazsınız. 

_Kindle’ın ses sistemi yok, bu yüzden aynı cihaz üzerinden müzik dinleyip kitap okuyamıyorsunuz.

_Kindle Paperwhite, iPad’in aksine, kitap kapakları da dahil olmak üzere renksiz.

_Kindle’ın hafızası yaklaşık 1,100 kitap; iPad’inizin ise hafızasına göre değişiyor.

paperwhite

Kindle ve iPad’de Bulabileceğiniz Tapılası Özellikler:

_Bilmediğiniz kelimenin üstüne geldiğinizde, sözlükten tanımını açabilirsiniz.

_Cloud özelliği ile diğer cihazlarınızla aynı kitabı paylaşabilirsiniz. Apple cihazlarınızdaki iBooks uygulaması ile; aynı Amazon hesabına bağlı diğer Kindle’lar ve Kindle uygulamasıyla telefonlarınız ve tabletlerinizle kitaplarınızı paylaşabiliriniz.

_Kitaplarınızda beğendiğiniz alıntıları Facebook veya Twitter’da paylaşabilirsiniz. Kindle’da sizden önce highlight yapılmış cümleleri de görebilirsiniz.

_Her an ulaşabileceğiniz 1 milyonun üstünde kitap var. Genelde yeni kitapların fiyatları 9,99 dolar, bunun dışında bedava ya da 3 dolardan ucuz kitapların sayısı da çok fazla. Her halukarda Türkiye’den alacağınız, aynı kitaptan daha ucuz.

Kitap okumaktan soğutmasını düşündüğünüz e-kitaplar sizi şaşırtabilir. ABD’de yapılan araştırmalara göre e-kitap okuyanlar, kitap okuyanlara göre daha fazla kitap okuyor. İçinde olduğumuz bu tatil günlerinde, bavulunuza bir sürü kitap koymaktan bıktıysanız, e-kitap tam size göre !