Şirince: Ege'nin Bu Rengarenk Ve Şirin Köyünde Neler Yapılır?
Saklı, şirin, muhteşem bir köy Şirince! İzmir’e güneye doğru yaklaşık bir buçuk, Kuşadası’na yarım saat uzaklıkta. Aslında amacım biraz gezip, hayata kısa bir mola vermekti; ancak dayanamayıp bir gece kaldım burada. Meyveli şarap, sabun, köy pazarı, zeytinyağı ve daha pek çok şeyi kendi özünde barındıran tarihi ile iç içe sempatik bir köy burası…
Şirince’nin Tarihi
Zamanında Rumların yaşadığı Şirince köyü, Selçuk’a 10 km mesafedeki bir tepede saklanıyor ve küçücük bünyesinde inanılmaz bir tarih barındırıyor. Buranın tarihi, yaklaşık olarak M.S 5. yüzyıla kadar uzanıyor. Köyün kuruluşu hakkında iki değişik inanış var: bir tanesi, nehir taşması nedeniyle Efes’te yaşayan halkın tepeye kaçarak bu köyü kurduğu; diğeri ise etrafta yaşayan halkın yaz aylarında üreyen sivrisinekler dolayısıyla serin bir bölge arayıp burayı yazlık olarak kullanmak için kurdukları. Hangi hikayenin gerçek olduğunu bilmiyorum ama şunu söyleyebilirim, bu şirin köyün hayatta olması Ege halkı ve Türkler için büyük bir şans.
Köydeki genel mimarinin hem Osmanlı esintilerini, hem de eski Rum evleri tarzını yansıttığını söyleyebilirim. 1923’te Osmanlı nüfus mübadelesi döneminde Rumlar buradan göç etmek zorunda kalmışlar ve şehre Makedonyalılar yerleştirilmiş, muhtemelen bu olay köyün bugünkü mimarisini etkilemiş.
Oradayken öğrendiğim başka bir şey de şu: Şirince’nin eski adı “Kırkınca”ymış, bu ismi Rumlar “Kirkince” olarak telaffuz ettiklerinden, Türklerin yerleşmesi ile buraya “Çirkince” denmeye başlamış. “Çirkince” bu güzel köye yakışmadığından, daha sonra ismini “Şirince”ye çevirmişler.
Şirince’de merkez ve köy pazarı haricinde gezilebilecek pek alan yok. Merkezde yerli teyzelerin yaptığı sabun, kıyafet satan butikler ve şarap evleri yer alıyor. Çeşit çeşit sabunları eve götürmek, meyvelerin lezzetini ve ünlü kurutulmuş domatesi tatmak da buraya uğrama sebeplerinizden olabilir.
Şirince Şarapları
Şirince’yi kendine özgü, huzurlu bir köy olmasından başka bu kadar keyifli kılan diğer bir özelliği ise, şarapları. Türkiye’nin şarap rotaları arasında yer alan bu köyde çok lezzetli meyve şarapları bulabiliyorsunuz, İstanbul’da gördüğünüz meyve özlü şaraplar da zaten buradan geliyor. Şarap tadımı yapmaya karar verdiğimde sırasıyla kivi, çilek, muz, kavun ve şeftali şaraplarından denedim. Kendime de elma şarabı satın aldım. Şarap tadımı yapabileceğiniz yerleri sorarsanız: Şirince Şarap Evi, Eski Sinema Şarap Evi, Kıvırcık Mustafa Şarap Evi derim.
Şirince’de Konaklama: Şirince’de Nerede Kalınır?
Köyü gezerken ani bir kararla geceyi de orada geçirmeye karar verdim ve konaklayabileceğim bir butik otel aramaya başladım. Kırkınca Evleri adlı butik otel, köyün en bilinen otellerinden biriymiş. Odalar, genel olarak eski tarzda, ahşap, çok güzel dekore edilmiş ve içlerinde Türk hamamı yer alıyor. Fazlasıyla uygun fiyatlı bir yerde kalmak istiyorsanız gayet temiz pansiyonlar da bulabilirsiniz: Şirincem Pansiyon, Nana Pansiyon, Hotel Şirince Evleri benim bildiklerim. Ayrıca önemli aydınlarımızdan Sevan Nişanyan’ın bu köy üzerinde çok emeği var. Onun oteli Nişanyan Houses Hotel‘de buraya özgü kır evlerinde kalabilirsiniz. Evcil hayvan ve çocuk kabul edilmediğini belirtmekte fayda var.
Güneş tepeden biraz inince burası farklı, daha gizemli bir tarza bürünüyor. Ve hayat saat 22.00’dan sonra duruyor. Bahsettiğim küçük pazarlar kapanıyor ve dar sokaklarda bulunan evlerin ışıkları sönüyor. Zaten gün içinde çok gezdiğiniz için yorgun olup, otelinizin odasında kendinize zaman ayırmak ve bol oksijenli temiz havada uzun uzun gezindikten sonra güzel bir uyku çekmek istiyorsunuz.
İşte böyle… Şirince görmeye değer bir yer kısacası. Bence bir gün yolunuzu düşürün buraya!
Magger’ın Eklemeleri
Şirince Nerede, Nasıl Gidilir?
Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı ve Selçuk’a 8 km, Efes Antik Kenti’ne 12 km, İzmir’e ise 85 km uzaklıkta. Köye ulaşmak için İzmir’e uçtuktan sonra tren veya otobüs ile Selçuk’a gitmek (İzmir otogarından Selçuk’a 40 dakikada bir otobüs var) ve Selçuk’tan dolmuşa binmek gerekiyor (07.00 – 19.30 arası 30 dakikada bir).
Özel veya kiralık arabayla seyahat edecekler de İzmir-Aydın Karayolu üzerinden Selçuk’a varıp, Selçuk ilçe merkezinden Şirince tabelalarını takip etmeli. İzmir – Şirince arası yaklaşık olarak 1.5 saat sürüyor.
Şirince’deki Şarap Üreticileri ve Şarap Markaları
Bu köyde her yerde göreceğiniz en büyük şarap üreticisi Artemis Şarapçılık. Alman şarap eksperi Helmut Hermann Krauss’un bir turistik gezi sırasında burayı tanımasıyla başlayan hikaye, önce bir restoran için üretim yapan küçük bir tesisle, şu anda ise bu köyün bir şarap köyü haline gelmesini sağlayan bir fabrikayla devam ediyor. Vincent, Akberg, Kayserkaya ve Asmalıbağ isimlerinde dört alt markaları var. Köyde hemen hemen her yerde bu markalar karşınıza çıkacak ve meyveli şarap tatmak istiyorsanız bu üreticinin şaraplarıyla başlamanızda fayda var. Artemis Şarapçılık dışında Köylüm şarapları da haklı bir üne sahip. Vinova ve Solaris de aklıma gelen diğer markalar.
Şirince’de Gezilecek Yerler, Yapılacaklar
1. Kumda Kahve için.
Sıcak kumda yavaş yavaş pişen, bu köy ile özdeşleşmiş Türk kahvesinin tadına bakmayı unutmayın. Köyde yürürken girişinde “kumda kahve” tabelaları olan mekanlar karşınıza çıkacak, bir molanızı onlardan birinde kumda kahve içerek değerlendirin.
2. Mürver Şurubu deneyin.
Mürver Şurubu, dere kenarında yetişen mürver özünden yapılan, buraya özgü bir geleneksel lezzet. Nişanyan Hotel’de veya gittiğiniz restoranlarda yemek sonrasında tadına bakmayı unutmayın.
3. St. John Baptist Kilisesi’ne gidin.
En az 300 yaşındaki bu kiliseyi ziyaret etmeyi unutmayın. Kilisenin bahçesi mükemmel bir manzaraya sahip ve kilisede ayrıca şarap tadımı yapabileceğiniz bir bölüm de var.
4) Hodri Meydan Kulesi’ni görün.
Dilerseniz 2011 yılında inşa edilmiş, 12 m yüksekliğindeki bu kuleyi de ziyaret edebilirsiniz.
5) Şarap tadımı yapın.
Yukarıda da bahsettik, özellikle meyveli şarapların tadına bakmayı unutmayın!
İlginizi çekebilir: Zeynep Cansoylu Samancıoğlu’dan “İzmir’de Yapılacaklar Listesi: Top10 Mutlaka Göz Atın!”
Şirince’de Nerede Yenir?
Güzel yemek için Nişanyan Houses Hotel, Dimitros Restaurant veya Şirince Artemis Restaurant‘ı deneyebilirsiniz. Ayrıca Üzüm Kafe/Restaurant da bahçesi, mimarisi, yemekleri ve şaraplarıyla saatlerce vakit geçirmek isteyeceğiniz bir mekan.
Şirince’ye Gitmişken Buraları Da Görmeli:
1. Pamucak Plajı
Upuzun bembeyaz kumlu plaj. Uzanıp kitabınızı okumanız, sonrasında denizinde serinleyip Şirince’ye geri dönmeniz tavsiye edilir. Plaj, Şirince’ye 16km (20-25 dakika) uzaklıkta.
2) Efes Antik Kenti
Şirince’ye kadar gelmişken kesinlikle görülmesi gerekir diye düşünüyoruz. Selçuk otogarından buraya da dolmuşlar kalkıyor.
İlginizi çekebilir: Selin Tavaşi’den “Datça: Kekik ve Bal Kokulu Yarımada”
İlginizi çekebilir: Serra Özkök’den “Kuzey Ege Turumuzdan Notlar: Çamlıbel ve Yeşilyurt Köyleri”
Otopark parası vermeden arabanızı park edecek yer bulamanın mümkün olmadığı, köyün her sokağının her köşesinin otopark olduğu, köylülerin ellerinde biletler ve kollarında görevli kollukları ile sokak sokak fink attığı ŞİRİNCE KÖY... O zaman aracımı köy dışına park edip biraz yürürüm düşüncesinde olanları da güzel süprizler beklemekte!! Park yasağı olduğunu belirten levhalar var köye yürüyüş mesafesinde olan ve park etmeye uygun her yerde.. Trafik cezası!!!!! Yani daha arabadan inmeden turizmi adam kazıklamak olarak gören yurdum insanının zihniyeti ile karşı karşıya kalıyorsunuz.. Dünyada arabanızı koyacak ücretsiz yer bulamayıp park parası vereceğiniz tek köy ŞİRİNCE KÖY. Köyde bulunan cafeden, restoranta, dondurmacıdan, hediyelik eşyacıya, şarap satıcılardan takıcılara kadar dükkanların hepsinde fiyatlar, insana " adam kazıklamanında bir adabı var " dedirtecek cinsten!!! Bütün bu olumsuzlukları bir yana bıraksak, gidilip görülmeye değer bir köy mü? Emin olun ki Ege'de 100lerce daha güzel köy var.. Şirince'nin tek fark, köydeki uydu antenlerinin gizlenmiş olması ve sizi her yerde olan bu görüntü kirliliğinden bir nebze uzaklaştırması!!!