Deniz Hotamışlıgil ile Yerel Emoji Klavyesi Emojum Üzerine
Türkiye’nin ilk yerel emoji klavyesi Emojum’un yaratıcısı Deniz Hotamışlıgil ile bu eğlenceli projeyi, Los Angeles’ı ve daha fazlasını konuştuk…
Selam Deniz, seni biraz tanıyabilir miyiz?
1985 İstanbul doğumluyum. TED İstanbul kolejinden sonra 2004-2009 arasında burslu olarak Boston’da Tufts University ve School of the Museum of Fine Arts, Boston’ da BFA yaptım. 2009’dan itibaren Los Angeles’ta bir reklam ajansında Hollywood’un dünyaca bilinen birçok dizi ve filmin afiş tasarımında büyük bir keyifle çalıştım. (Avatar, Fargo, Silicon Valley, It’s Always Sunny in Philadelphia, 50 Shades of Grey, SuperGirl vb.)
İlk girişim ortaklığım; Boston’da yaşadığım yıllarda, o zamanki adıyla ParkMe (büyük şehirlerde park yeri bulmayı kolaylaştırıcı bir uygulama) isimli uygulama oldu. Ardından Flappy Gaga oyunu ve üzerinde uzun zamandır çalıştığım kültürel emoji fikrini eyleme geçirdim. Bir yıla yakın süren çalışmalar sonunda kurucusu ve tasarımcısı olduğum Emojum geçen ay Appstore’da yerini aldı.
Son 1.5 yıldır Los Angeles’taki HotaLabs isimli kendi ajansımda kreatif direktör, tasarımcı ve girişimci olarak çalışmalarımı sürdürüyorum. Gelişen trendlere uygun olarak bu yelpazeye teknoloji, dijital ve mobil işleri ekledim. HotaLabs’in müşterileri arasında kendisi de var.
Emojum Türkiye için çok komik ve eğlenceli bir fikir. Emojum’u bilmeyenler için projeden bahseder misin? Nasıl geldi fikir aklına/aklınıza, süreç nasıl gelişti?
Emojum, Türkiye’nin ilk yerel emoji klavyesi… Toplumun her kesimine hitap eden bir yapısı var. Dünya çapında günde 6 milyar emoji paylaşılıyor. Bu sene, dünyadaki akıllı telefon sahibi insanların yüzde 90’ı konuşmalarında emojileri kullandılar. Ben de bu insanlardan biriyim. Türkçe mesajlaşmalarımda vermek istediğim hissi tam olarak karşılayan emojilerin olmaması bu fikrin doğmasına yol açtı. Günlük ihtiyaçlarımızı anlatmaktan tutun, toplumsal alışkanlıklarımıza, hatta el hareketlerimize varan emojiler yarattık. Tabii bunları yaratırken bir ölçüde mizahı da kattık içine…Ayrıca Emojum, kullanıcısının taleplerini ve gündemi takip ederek kendini yenileyen de bir yapıya sahip…
Emojum’a olan tepkiler nasıl?
İlk röportajın yayınlanmasından bu yana yaklaşık 3 hafta geçti, Türkiye ağırlıklı olmak üzere 70’ten fazla ülkeden binlerce kişi AppStore’dan Emojum uygulamasını indirdi ve indirmeye de devam ediyor. Bize birçok kanalla -sosyal medya, telefon, e.mail, arkadaşlar – ulaşan yorumlar da çok pozitif ve yüreklendirici…
Emojum düz bir emoji klavyesi değil, birçok ek özellik gözümüze çarpıyor…
Evet, Emojum’un içerisinde 4 kategori bulunuyor:
(Kalp ikonu) Emojum kültürel emoji klavyesi: Emojileri tek tek gönderebilmek mümkünken sağ üst köşedeki konuşma balonu ikonuna basarak ikilemeler, üçlemeler de yapabiliyorsunuz (sucuk-ekmek, rakı-balık, çay-simit-sucuk gibi)
(Parmak ikonu) Sözün Bittiği Yer: Burada parmağınızla çizim yaparak mesaj olarak gönderebiliyor, sağ üstteki gülen yüz ikonuna basarak kendi emojinizi kendiniz yaratabiliyorsunuz.
(Pırlanta ikonu) Ekstra Paketler: Burada çeşitli emoji paketlerini (yemekler, el hareketleri, şehir ikonlari…) 1,29tl den satın alıp klavyenizi zenginleştirebiliyorsunuz.
(Aa ikonu) Standart Yazı Klavyesi: Türkçe ve İngilizce seçenekleriyle bütün yazışmalarınızı yapabileceğiniz bir klavye.
En çok içine sinen 5 emojum hangileri?
EMOJUM’daki tüm figürler, objeler, nesneler tek tek büyük bir titizlikle seçilerek , üzerinde uzun zaman ve emek harcanarak tasarlandı. O yüzden hiç birini ayıramam. En çok hangileri kullanılıyor derseniz, şu anda 10 kategoride 14 emoji paketi var, bunlar içerisinde en popüler olanları şöyle listeleyebiliriz:
1.Lokasyonlar: Sultanahmet Camii
2. Araç Gereçler: Cezve ve kazma
3. El Hareketleri: Arkasından su dökmek (Sansüre takılmazsa, en çok kullanılan bir argo el hareketi ama eğer sakıncalı görülürse arkasından su dökmek 🙂 )
4. Müzik Enstrümanları: Darbuka
5. Figürler: Pırt yapan
6. İçecekler: İnce belli çay ve rakı
7. Smiley’ler: Bıyıklı gülen ve şaşırmış
8. Taşıtlar: Vapur
9. Yemekler: Simit ve sucuklu yumurta
10. Futbol: GOOL ikonu
Peki şu an için Türk halkı için en çok kullanılan emojumlar hangileri?
Kategoriler dışında söyleyecek olursak; Nazar Boncuğu, Emojum amca, Atatürk, çay, simit ve göğsüne para takılmış dansöz…..
LA’de yaşıyorsun. Los Angeles’ta yaşamaktan memnun musun? Biraz “yurt dışında yaşamak” serimize dokunalım…
13 yıla yakın bir süredir yurtdışında yaşıyorum. Elbette ben de sucuklu yumurtayı, Boğaz’ın esintisini, simit ve çayı özlüyorum. Her yıl mutlaka iş ve tatil amaçlı olarak 2 kez Türkiye’ye geliyorum. Ancak teknolojinin, tasarımın ve film sektörünün bir anlamda merkezlerinden biri olan Los Angeles ‘den de vazgeçemiyorum. İstanbul doğduğum ve büyüdüğüm, en güzel anılarımın olduğu, ailemin, dostlarımın bulunduğu, LA ise yaşadığım, dinamik ve sürekli gelişen iş hayatında kendimi iyi hissettiğim kent…
LA’den bize lokal önerilerde bulunabilir misin?
Lokal öneriler dediğiniz için Hollywood yazisi, (????) Rodeo Drive gibi yerleri listelemeyeceğim.
Bir İstanbullu olarak Los Angeles benim için sahil demek, yani Santa Monica ve Venice… Ancak, Los Angeles’a tek bir şehir gibi bakmak doğru olmaz… Her bir semti bir şehir gibi, her birinde de farklı güzellikleri deneyimlemek mümkün. Venice’te dalga sörfü yapıp sahil şeridinde bisiklete binmek, Bel Air sokaklarında ünlülerin malikanelerini görmek, Hollywood’daki renkli gece hayatı, Brentwood’da bir kafeden çıkarken kolunuzun Adam Sandler’e çarpması, Downtown’da sanat sokaklarında gezinmek, Korea Town’da sabaha kadar karaoke, Silverlake’te hipster kelimesinin gerçek karsılığı olarak görebileceğiniz gençler, kafeler, restoranlar…
Her şey bir yana Los Angeles’e gelip “golden hour” denen o altın rengi gün batımlarını deneyimlemeden dönmemek lazım..
“Biraz daha somut ornekler ver Deniz” derseniz favorilerim şöyle:
Kahvaltı: Gjusta, Sqirl, Blue Plate
Öğle yemeği: Sunny Blue, Sweet Fin, Wurstkuche
Kafe: Alfred Coffe, Intelligencia
Akşam yemeği: Gjelina, Scopa, Bestia, Hara Sushi
Sanat: Lacma, The Getty, Bergamot Station, Houser Wirth & Schimmel
Alışveriş: Şehri ziyarete gelen Türkler bu konuda benden daha iyi, o yüzden öneride bulunmayacağım 🙂
Parklar: Runyon Canyon, Santamonica Daglari, Griffith Park
İstanbul’a geldiğin zaman seni nerelerde görebiliriz?
İstanbul aile, dostlar ve sevdiklerimle zaman geçirmenin dışında her geldiğimde yeniden keşfettiğim bir şehir…Her gelişimde birer günümü müzelere, sanat galerilerine ve İstanbul’da fotoğraf çekerek harcamaya özen gösteririm. Gün içerisinde beni Bebek Mangerie’de, Gayrettepe Petra Café’de, Bomonti Ada’da, Kandilli’de Suna’nın Yeri’nde, Balat’ta bir kahvecide ya da ara sokakta bir tostçu ya da köftecide görebilirsiniz.
Emojum hakkında planlarınız neler? Hayallerinden biraz bahseder misin?
Emojum’un 7’den 70’e hepimizin klavyesi olma yolunda ilerlemesini sürdürmesi, en büyük hayalim. Ayrıca Türkiye’nin dünyadaki bilinirliğine kültürel bir katkı sağlaması yolunda diğer milletlerden de kullanıcılarının artması, tüm kullanıcıların öneri ve dilekleriyle genişleyen, büyüyen bir Emojum ailesi olması…
Emojumu nerelerde kullanabiliyoruz?
Emojum mesajlaşmalarımıza kullandığımız Whatsapp, iMessage, Facebook Messenger, Viber, Bip, gibi uygulamalarda kullanılabiliyor.
İlk yorumu siz yazın!