İlk yorumu siz yazın!
Kedi Filmleri: Kediler Olmadan Asla Diyenlere
Kedisiz bir İstanbul düşünebiliyor musunuz? Tabii ki hayır! Birazdan bahsedeceğimiz filmlerden biri olan ve İstanbul’un kedilerini konu alan belgesel “Kedi” de tam olarak bunu kanıtlıyor zaten. Biz de diyoruz ki, sinemayı da kediler olmadan düşünemiyoruz! İşte kedileri daha çok sevmemizi sağlayan, kedi filmleri ve kedili filmler…
– Bu yazı Eylül 2018’de güncellenmiştir. –
Gelin, kedi filmleri ve kedili filmler ile sinemanın en sevdiğimiz kedilerini birlikte hatırlayalım…
En İyi Kedi Filmleri
Kedi | 2017, Ceyda Torun
İstanbul sokaklarının en önemli parçası olan sokak kedileri, 2017’de bir belgeselle gündeme gelmişti. Kedi Avustralya’dan İrlanda’ya birçok ülkede gösterilmiş ve ABD’de bugüne kadar en çok izlenen Türkiye yapımı olmayı başarmıştı. Yönetmen Ceyda Torun, belgesel için şöyle diyor: “On bir yaşıma kadar İstanbul’da yaşadım. Kediler olmasaydı, çok daha yalnız bir çocukluk geçirebilir ve bugün olduğum insan olamazdım. İstanbul’a her geldiğimde şehrin daha çok değiştiğini, bana daha yabancılaştığını hissediyorum. Bunun tek istisnası, kediler. Şehirle bütünleşip, ruhunu sarıyor ve şehrin tek değişmez elementi oluyorlar. Bu film birçok anlamda tahmin edilemez biçimlerde değişime uğrayan şehre ve o kedilere yazılmış bir aşk mektubu.”
IMDb Puanı: 7.7/10
İlginizi çekebilir: İzlemeniz Gereken, En İyi Hayvan Belgeselleri
Elle | 2016, Paul Verhoeven
2016’nın en başarılı Avrupa filmlerinden, Isabelle Huppert’in muhteşem performansı ve zorlayıcı bir konuyu ‘farklı’, güçlü ve oldukça doğal bir şekilde işleyen yapısıyla çok konuşulan Elle / O Kadın filminin kedisi, listemizdeki diğer kedilere göre biraz daha karanlık olaylara tanık oluyor. Fakat henüz ilk sahnede karşımıza çıkan bu kedinin tanık oldukları ve film boyunca sahibiyle olan ilişkisi filmin çok önemli bir parçası…
IMDb Puanı: 7.2/10
Nine Lives| 2016, Barry Sonnenfeld
Kedilerin dokuz canlı olduğuna dair o efsanenin kedi filmleri söz konusu olduğunda göz ardı edilmesi de mümkün değil tabii ki. Adını bu inanıştan alan Nine Lives‘da, sıkıcı ve kibirli bir işadamı, kendisini beklenmedik bir anda ailenin sevimli kedisinin vücuduna hapsolmuş olarak buluyordu. Filmin başrolünde Kevin Spacey’nin olduğu düşünülürse diyecek tek şey kalıyor: Keşke o kedinin içinde kalsaydı da, #MeToo hareketinin gündeme getirdiği suçlamalar karşısında dile getirdiği o kabahatinden beter özrünü duymasaydık.
IMDb Puanı: 5.3/10
Inside Llewyn Davis | 2013, Ethan & Joel Coen
Çağımızın dahi yönetmenlerinden Coen Kardeşler’in Inside Llewyn Davis’i, 60’lı yıllarda Greenwich Village’da hayata tutunmaya çalışan bir folk şarkıcısının öyküsünü anlatıyordu. Bizi 60’ların New York’una götüren, iyi müzikler dinleten ve bir kaybedenin hikâyesini anlatmasıyla yüreğimize dokunan filmin seyrini değiştiren ve filmdeki güçlü mizah unsurlarından biri haline gelense kahramanımız Llewyn Davis’in başına belan olan Ulysses adlı kediydi.
IMDb Puanı: 7.5/10
İlginizi çekebilir: Emre Eminoğlu’ndan “Inside Llewyn Davis” incelemesi ve İzlemeniz Gereken 15 Coen Kardeşler Filmi
The Future | 2011, Miranda July
Genç bir çift, Jason ve Sophie’nin bir kedi sahiplenmeye karar vermesi, ilişkileri başta olmak üzere her şeyi değiştiriyordu. Her şey derken, buna birbirlerine karşı düşünceleri, inançları hatta uzay-zaman algıları bile dahil! Bağımsız sinemayı fantastik türle buluşturan filmde, Miranda July yalnızca senarist, yönetmen ve oyuncu kimliğiyle değil, kedi Paw-Paw’un sesi olarak da karşımıza çıkıyordu.
IMDb Puanı: 6.2/10
Puss in Boots| 2011, Chris Miller
Çocukluğumuzun tüm masallarının kahramanlarını ve klişelerini tek bir evrende buluşturan Shrek serisinin 2004 yılındaki ikinci filminde tanıştığımız, Antonio Banderas’ın sesiyle Latin Amerikalı çapkın bir şövalyeye dönüşen Çizmeli Kedi, 2011’de bir spin-off animasyon ile karşımıza çıkmıştı.
IMDb Puanı: 6.7/10
İlginizi çekebilir: İzlemeniz Gereken 10 DreamWorks Animasyonu
Une vie de chat / A Cat in Paris | 2010, Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol
Bir Fransız animasyonu olan A Cat in Paris’te, ikili bir yaşam süren kedi Dino, gündüzleri tatlı sahibi Zoe ve annesiyle yaşarken, geceleri hırsızlıklık yapan Nico’nun yardımcılığı görevini üstleniyordu. Zoe’nin tehlikeli bir araştırmaya kalkışması ve sonucunda gangsterlerin eline düşmesi, Dino’nun iki yaşamını birbirine karıştıracak ve onu Paris sokaklarında bir maceraya sürüklüyordu.
IMDb Puanı: 7.0/10
İlginizi çekebilir: Animasyonun Yaşı Yok! Avrupa Sinemasından İzlemeniz Gereken 10 Animasyon
Garfield | 2004, Peter Hewitt
Tüm zamanların en ünlü kedi karakterlerinden biri olan Garfield, sayısız çizgi roman ve çizgi dizilerin ardından 2004’te yarı animasyon, yarı live-action bir filmle günümüze taşınmıştı. Pazartesilerden nefret eden ve lazanyayı çok seven bu meşhur kediyi filmde Bill Murray seslendiriyor, sahibi Jon’un eve getirdiği köpek Odie’nin kaçırılması üzerine onu bulmak Garfield’a düşüyordu.
IMDb Puanı: 5.0/10
Alien | 1979, Ridley Scott
Ridley Scott’ın etkisi ve devam filmleri çok uzun sürecek, hatta halen sürmekte olan korku-bilimkurgu serisi Alien’ın ilk filminde Sigourney Weaver’ın canlandırdığı efsanevi Ripley ve görev arkadaşlarının yanı sıra bir de kedi vardı! İzleyiciyi, her şeyin diken üstünde olduğu bir filmde karakterlerin deli olduğu şüphesine sürüklemeden kendi kendilerine konuşturmanın iyi bir yöntemi olarak sinemasal anlamda da bir işlevi olan bu kedi, her şeyin onun gözünden anlatıldığı bir hayran senaryosuna da önayak olmuştu.
IMDb Puanı: 8.5/10, Top250: #52
İlginizi çekebilir: Uzayda Tek Başlarına: İzlemeniz Gereken 10 Uzay Yolculuğu Filmi
Harry and Tonto | 1974, Paul Mazursky
70’lerden sımsıcak ve keyifli bir film olan Harry and Tonto, adını 70’li yaşlardaki emekli öğretmen Harry ve kedisi Tonto’dan alıyordu. Hayatı boyunca yaşadığı evin yıkılacağı haberiyle sarsılan Harry’nin kedisini de alarak ABD’yi bir uçtan diğerine kat etmeye ve yolda tüm çocuklarını ve dostlarını görmeye karar veriyordu.
IMDb Puanı: 7.4/10
The Aristocats | 1970, Wolfgang Reitherman
1955 yılında “Lady and the Tramp / Leydi ile Sokak Köpeği”nin sınıf farklılıklarına karşı koyan aşk hikâyesi aracılığıyla bizi köpeklerin dünyasıyla buluşturan Walt Disney Studios, 1970 yılında ise kedilerle dolu bir animasyona imza atmıştı. Türkçe’ye “Aristokrat Kediler” olarak çevirlen film, Parisli yaşlı bir kadın olan Adelaide Bonfamille’in hepsi birbirinden elit üç kedisinin macerasını konu alıyordu. Yaşlı kadının tüm mirasını kedilerine bırakacağını öğrenen kahya kedileri şehir dışına götürüp terk ediyor, onlar da bir sokak kedisinin yardımıyla şehre geri dönmeye çalışıyordu.
IMDb Puanı: 7.1/10
Breakfast at Tiffany’s | 1961, Blake Edwards
Tüm zamanların en iyi ve en güzel oyuncularından Audrey Hepburn’ün performansıyla unutulmaz klasikler arasında yer edinmiş “Breakfast at Tiffany’s”, aynı zamanda kedili filmler arasında! Üstelik filmde, tüm zamanların en iyi evcil hayvan oyuncularından biri rol alıyordu. Holly Golightly’nin tüylü ev arkadaşı rolünde izlediğimiz Orangey, dönemin en büyük evcil-hayvan-yıldızlarından biriydi ve performansıyla Patsy Ödülü kazanmanın yanında sekiz ayrı kedi ona dublörlük yapmıştı. Filmde Holly’nin bağımsız ruhunun bir metaforu olan kedi, Breakfast at Tiffany’s’in olmazsa olmazlarındandı.
IMDb Puanı: 7.7/10
İlginizi çekebilir: Sinemagger’dan Film Önerileri
Ceyda Torun'un Kedi'sini yüzümde bir gülümseme ile izledim. Ruhunuza çok iyi geleceğine eminim mutlaka izleyin!
Muhteşem bir liste olmuş! Kedisever daha doğrusu kedilere taparnbir magger olarak, şimdi Minnoş'umu kucağıma alıp hepsini sırayla izleyesim var 🙂 Ellerinize sağlık!