Türkçe Podcast Önerileri: Farklı Kategorilerin En İyileri
Yürüyüş yaparken, sporda, self-care aktiviteleri sırasında ve hatta uyumadan hemen önce… Çoğumuzun yaşamına pandemi sürecinde giren podcastler verimli bir alışkanlığa dönüşmüş durumda. Spor, kültür-sanat, teknoloji, bilim ve aklınıza gelebilecek diğer pek çok kategori başlığı altındaki Türkçe podcast önerilerini sizler için listeledik.
Türkçe Podcast Önerileri
Teknoloji
Farklı Düşün
Türkçe podcast önerilerine teknoloji, kitaplar ve yazılım dünyası hakkındaki gelişmeleri radarına alan Farklı Düşün ile başlıyoruz. Karmaşık algılanabilecek pek çok konuyu anlaşılır bir biçimde sunan yayın, haftalık olarak gerçekleşiyor. Girişimci Seyfeddin Başsaraç ve yazılım geliştiricisi Mert Bulan tarafından hazırlanıp sunulan programa teknolojiyi hayatının bir parçası haline getirmiş konuklar da eşlik ediyor.
Dinlemek için tıklayın.
Yeni Medya 451
Kitapların yakıldığı distopyalardan, her şeyin kendiliğinden kaybolduğu yeni dünyaya… Socrates’in bir yayını olan podcastte Can Öz ve Ümit Alan, insanın yeni medyayla imtihanını anlamaya yönelik bir podcast serisine imza atıyor. Bölümler, metaverse, artırılmış gerçeklik, sosyal medya ve NFTgibi gündemdeki konuları mercek altına alıyor.
Dinlemek için tıklayın.
Üretim Bandı
Eran Filiba ve Ender Ahmet Yurt tarafından yayınlanan bu podcast, Türkiye ve dünyada teknoloji şirketlerinin nasıl ürün ve yazılım geliştirdiklerini öğrenebilmek amacıyla her bölüm farklı bir şirketi konuk ediyor. Konuklarıyla, farklı şirketlerin ürün geliştirme süreçlerini anlamaya çalışan ikili, günümüz ekonomisini ve teknoloji dünyasını, somut örnekler üzerinden daha anlaşılır kılmaya çalışıyor.
Dinlemek için tıklayın.
Kültür & Sanat
Dördüncü Duvar
“tiyatro.co” ekibinin hazırlayıp sunduğu podcast adını tiyatro sahnesinde kurgu ve gerçekliği birbirinden ayıran, sahneyle seyirci arasında olduğu varsayılan “dördüncü duvar” kavramından alıyor. Bir öykünün içindeki gerçeklikle, bizim dünyamızın gerçekliğini ayıran sınır olarak da tanımlanabilen “Dördüncü Duvar”ın ilham olduğu podcastte tiyatro dünyasının bilinmeyenleri bu programda oyuncu konuklar eşliğinde konuşuluyor.
Dinlemek için tıklayın.
Gayrisafi Fikirler
2019’da başlayan serüvenine her hafta yeni bölümler ekleyen Gayrisafi Fikirler, felsefeye meraklı olanların radarında mutlaka olması gereken, öğretici bir podcast yayını. Tansel Erdem Yılmaz ve Ömer Faik Anlı tarafından hazırlanıp sunulan ve “Hayatın denklemleriyle bilimin teorisi” mottosuyla yola çıkan Gayrisafi Fikirler bilim felsefesine temas eden sorulara yanıtlar arıyor.
Dinlemek için tıklayın.
Stoa Okumaları
Felsefi akımların gündelik hayata olan yansımalarını bir podcast yayını ile keşfetmek ister miydiniz? Kemal Karadayı’nın hazırlayıp sunduğu “Stoa Okumaları” adlı Helenistik felsefenin en önemli akımlarından Stoa Okulu’na odaklanıyor ve Stoa Okulu filozoflarının, modern hayata rehberlik edebilecek düşünceleri gündeme getiriyor.
Dinlemek için tıklayın.
Mitolojik İnciler
İlgi çekici mitolojik hikayeleri geniş bir perspektiften sunan podcast, cadı tanrıça Kirke’den amazon kadınlarının hayatlarına kadar bir çok mitolojik miti akıcı bir şekilde anlatıyor. İki yıldır sürekliliği sağlayan Mitolojik İnciler aynı zamanda Power Podcast ödüllerinde 2021 yılında En İyi Çıkış Yapan Podcast Ödülü’nün de sahibi.
Dinlemek için tıklayın.
Spor
Potacast
Spor dergisi Socrates’in katkılarıyla 2011 yılından bu yana yayın hayatına devam eden “Potacast” isminden de anlaşılacağı üzere basketbol ve NBA ekseninde konulara eğlenceli bir biçimde odaklanıyor. Basketbol dünyasının tüm detaylarına hakim olan Orkun Çolakoğlu ve Kaan Kural’ın hazırlayıp sunduğu program haftalık yayınlarıyla gündemi yakından takip ediyor.
Dinlemek için tıklayın.
Bilim
Gelecek Bilimde
Kalıplaşmış popüler bilim platformu ve bilim haberciliği sisteminden sıyrılan Gelecek Bilimde, Twitch ve YouTube yayınlarının yanı sıra podcast olarak da dinlenebiliyor. Toplum ile bilim arasındaki köprü olmayı amaçlayan Gelecek Bilimde, her hafta öğretici bölümlerine bir yenisini ekliyor ve 40’dan fazlagenç gönüllü tarafından hazırlanıp sunuluyor.
Dinlemek için tıklayın.
Tuhaf Gelecek
“Tuhaf Gelecek”, geleceğe dair konuları eleştirel ve kapsamlı bir şekilde elealan ve dinleyicileri farklı gelecekler üzerine düşünmeye yönlendiren bir podcast yayını. Ahmet A. Sabancı tarafından hazırlanıp sunulan bu yayın, teknolojik gelişmelerden toplumsal olaylara dek geleceği şekillendirebilecek birçok konuyu; bilim kurgu, sanat, moda ve sosyal bilimler perspektifinden inceliyor.
Dinlemek için tıklayın.
Bahri Karacay ile Bilim
“Bahri Karaçay ile Bilim”, Iowa Üniversitesi Carver Tıp Fakültesi profesörü Bahri Karaçay tarafından hazırlanıp sunulan, adından da anlaşılacağı üzere bilime odaklanan bir podcast yayını. Karaçay bu podcast ile, bilime ilgi duyan ve yaşamına bilimin yön vermesini hedefleyen dinleyicilerini, dünyadaki son gelişmelerden haberdar ediyor.
Dinlemek için tıklayın.
Odadaki Fil
Alkışlarla Yaşıyorum’un kurucusu Fatih Aker ve “Doktor” mahlaslı arkadaşının hazırlayıp sunduğu Odadaki Fil, gündeme dair pek çok farklı konunun yer aldığı, mizahi yönü ağır basan bir podcast yayını. 2020’den bu yana devam eden ve her ay yeni bir bölümün eklendiği Odadaki Fil ile gündemi farklı bir perspektiften takip etmek mümkün.
Dinlemek için tıklayın.
Komedi
KALT’ın Podcasti
Kendilerinin “Ozan Akyol, Erman Çağlar ve yerine göre Hasan İnceler her hafta bir saat için zihinlerini sözcükler yardımıyla birbirlerine aktarıyorlar. Beğenmezlerse de geri aktarıyorlar.” şeklinde özetledikleri KALT’ın Podcasti, Ozan ve Erman’dan alışık olduğumuz üzere absürd konular ve serbest çağrışımla dolu, frekansınızı değiştirmek istediğiniz günler için ideal bir podcast.
Ne Gerek Var
Post42’den tanıdığımız “Berkingham” Berk ve “Gebermen” Tuğcan “gündemle ilgili saçma sapan bir podcast” şeklinde tanımladıkları podcastleriyle zihnimizde anlamsız bir yolculuğa çıkıyorlar ve bütün köylere uğruyorlar…
Deniz Göktaş’a Ayıracak Vaktim Yok
Politik ve kara mizah esintili stand-up şovlarıyla tanıştığımız, yeni dönemin yükselen komedyeni Deniz Göktaş’ın podcastinde bütün vaktini Deniz Göktaş’a ayırmak zorunda olan birinin, hayat hakkındaki ipe sapa gelmez düşüncelerini dinleyebilirsiniz.
Diğer
T Cetveli
İnternette yayımlanan, şüpheli içeriklerin doğruluğunu, açık kaynaklara dayandırarak analiz eden Türkiye merkezli bir doğrulama platformu olan Teyit.org tarafından hazırlanan “T Cetveli” dinleyenleri de aydınlatmayı hedefliyor. Teyit ekibi her hafta merceklerine takılan araştırmaları, gelişmeleri ve yenilikleri konuşuyor; dezenformasyon yaygınlığını anlamaya, doğru bilginin gücünü yaygınlaştırmanın yöntemlerine dair fikir yürütüyor.
Dinlemek için tıklayın.
Oto.didakt
Okul ya da herhangi bir eğitim sistemine bağlı olmadan öğrenme anlamına gelen otodidaktizm, Özlem Dinç’in hazırlayıp sunduğu podcast yayını “Oto.didakt” ile keyifli bir röportaj serisine dönüşüyor. Dinç’in kendi kendine öğrenen konukları arasında; illüstratör, film yapımcısı ve daha pek çok farklımeslek gruplarından değerli isimler yer alıyor.
Dinlemek için tıklayın.
Vikipedik Şeyler
“Her zaman öğrenecek yeni bir şey vardır” mottosuyla yola çıkan Vikipedik Şeyler; sinema, dijitalleşen dünya, psikoloji ve felsefe gibi geniş yelpazedeki konu başlıklarıyla ufuk açan, akıllara gelen neredeyse her türlü soruyu cevaplayan bir podcast yayını. Çiğdem Öztabak’ın hazırlayıp sunduğu yayına, girişimleriyle ilham olan konuklar eşlik ediyor.
Dinlemek için tıklayın.
Kapak Fotoğrafı: unsplash.com/@chris_lynch_
İlginizi çekebilir: Esra Saruhan’dan Good City Sounds
Çok güzel bir liste, ortamda satılacak bilgileri ve sen kimsin ki? podcast'i de dinleyebilirsiniz.
Kendini geliştirmeyi amaç edinmiş biri olarak buradan başlamanızı tavsiye ederim. https://ay.link/PodC