Stresle Mücadelede: Enerjinin Dört Boyutunun Etkisi
Stressiz bir yaşam mümkün mü? Bir miktar stres, başarıya giden yolda, ihtiyacınız olan itici gücü sağlaması açısından faydalı olarak adlandırılabiliyor. Ancak bu stres, kronikleştiğinde ve kaldırabileceğinizden daha fazla olduğunda birtakım fiziksel veya psikolojik rahatsızlıklara yol açabiliyor. Aslında stresle mücadelede etmek için çok etkili bir yöntem var, o da enerjiyi arttırmak. Ama bunu sadece fiziksel enerji olarak düşünmeyin. Enerjinin fiziksel, mental, duygusal ve spiritüel olmak üzere dört boyutu bulunuyor. Bu yazımda enerjinizi her yönüyle nasıl arttırabileceğinizle ilgili birçok öneri yer alıyor.
Enerjiyi bir masaya benzetebiliriz. Nasıl bir masanın sağlam durabilmesi için dört bacağının da eşit boyda olması gerekiyorsa, enerjinin her bir bacağı da diğerleriyle eşit derecede önemli. Mental, duygusal, fiziksel ve spiritüel enerjimizi aşağıda bahsettiğim, kolay ama etkili yöntemlerle arttırabilmek ve böylece stresi kontrol altına alabilmek mümkün.
Mental Enerji
Mental enerjiyi yükseltmek için ilk başta meditasyon geliyor tahmin edebileceğiniz gibi. Spotify’da bulunan rehberler eşliğinde ücretsiz olarak meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Gözlerinizi kapatıp size huzur verecek bir ortamı zihninizde canlandırabilirsiniz. Bu kuşların cıvıldadığı yemyeşil bir orman veya dalgaların kıyıya vurduğu geniş bir sahil olabilir mesela.
Ayrıca nefes egzersizleri de uygulayabilirsiniz. Benim en çok tercih ettiğim yöntem, diyaframdan dört saniyede derin nefes almak, ardından dört saniye nefesimi tutup, içime çektiğim tüm havayı sekiz saniyede boşaltmak. Bunu 10 defa tekrarladığınızda ne kadar iyi geldiğine, siz de şaşıracaksınız.
Ve en yoğun CEO’ların bile artık günlük rutinleri haline getirdiği mindfulness egzersizleri yapabilirsiniz. Bence mindfulness’ı en iyi öğreten uygulama ise Headspace.
Bu arada yoga da hem zihninizi boşaltacak, hem de bedeninize iyi gelecek en güzel seçeneklerden biri. Bu noktada YouTube’daki Yoga With Adriene kanalını kesinlikle tavsiye ederim. 30 günlük “yoga challenge” videolarıyla kendinizi motive edebilir ya da ihtiyacınıza yönelik spesifik bir videosundan faydalanabilirsiniz.
Birden fazla işi aynı anda yapmaktan (multitasking) kaçının. Sanılanın aksine verimsizliğe neden olacağı gibi, zihninizi daha çok yorarak sizi strese sokabilir. O gün için kendinize en fazla 2-3 tane öncelik belirleyin, acil ve önemli olmayan işleri erteleyin veya bir başkasına delege edin. Bir şeyleri kaçırmanın tadına varın!
Artık sizi heyecanlandırmayan eşyalarınızdan kurtulup, evinizi düzenleyebilirsiniz. Bu konunun piri Marie Kondo‘nun Netflix serisini izlemek bile bir Başak burcu olan beni oldukça rahatlatıyor.
Ara sıra kendinizi ödüllendirebilir veya kendinize vakit ayırdığınız bir rutin yaratabilirsiniz. Yavaşlayın, keyifli bir duş alın, cilt bakımı yapın, en sevdiğiniz pijamalarınızı giyip “hygge” bir ortam yaratın, kitap okuyun, müzik dinleyin veya resim yapın.
Ve son olarak da yazın, yazın ve yazın… Zihninizi boşaltmanın en etkili yöntemlerinden biri bence. Bir şey sizi huzursuz ediyorsa, bilinmeyeni su üstüne çıkarmak için kendinize beş defa “neden” sorusunu sorarak onun kök sebebini bulabilirsiniz.
Duygusal Enerji
Duygusal enerjinizi yükseltmek için aileniz ve arkadaşlarınızla bir araya gelebilirsiniz. Onları bir sebep olmaksınızın arayabilir, onlara küçük sürprizler yapabilirsiniz. Hatta sarılmak da, oksitosin hormonun salgılanmasını sağlayacağından onlara kocaman sarılabilirsiniz!
Çok şanslıyız ki beynimizi kandırabiliyoruz. Aynaya bakıp gülümsemek bile duygusal enerjimizi yükseltmek için yeterliyken, buna ek olarak komedi filmleri izleyebilir veya komedyenlerin podcast’lerini dinleyebilirsiniz. Beni en çok güldüren podcast’lerin başında Mesut Süre ile Rabarba ve Deniz Göktaş’a Ayıracak Vaktim Yok geliyor.
Sosyal sorumluluk projelerinde görev alıp, vaktiniz yoksa bile bağış yaparak, insanlara, hayvanlara veya doğaya katkıda bulunabilirsiniz. Orman yangınlarının ilk gününden beri orada bulunan hayvanları tedavi eden Hayvan Hakları Federasyonu‘nun (HAYTAP) yeri benim için apayrı…
Sokak hayvanlarını sahiplenerek yalnızca onların hayatını kurtarmış olmazsınız, ayrıca devamlı etrafınızda dolanan sonsuz bir mutluluk kaynağı edinebilirsiniz. En stresli anlarınızda bile onların kıvrılıp huzurla uyuyuşunu izlemek, şapşallıklarına gülmek veya onlarla oyun oynamak en etkili ilaçlardan biri. İnsanlara yardım etmek, teşekkür etmek, değer verdiğinizi göstermek de duygusal enerjinizi yükseltecek basit ve her zaman yapabileceğiniz şeyler.
Fiziksel Enerji
Fiziksel enerji deyince akla ilk egzersiz gelir tabii ki. Spor yapmaya üşenenlerin bile keyif alacağı kısa ama oldukça etkili egzersizlerin bulunduğu bir YouTube kanalı öneriyorum sizlere: Walk at Home by Leslie Sansone. Daha sakin bir egzersiz rutini istiyorsanız da; etrafınızdaki detayların farkına vararak yürüyebilir veya bisiklete binebilirsiniz.
Yeterli ve kaliteli uyku, fiziksel enerji için olmazsa olmazlardan. Bunun için yatmadan 3-4 saat önce yemek yemeyi ve kafeini, 1-2 saat önce de elektroniği bırakabilir, ılık bir duş alıp, bitki çayı içebilirsiniz. Erken yatın, odanız karanlık ve iyi havalandırılmış olsun.
Beslenmenize dikkat edin, işlenmiş gıdalar yerine taze meyve ve sebzeler tüketin. Doktorunuza danışarak Multivitamin desteği de alabilirsiniz. Çoğumuz bilgisayar başında oturduğumuzdan boyun, sırt ve omuz bölgemiz sertleşmiş oluyor. Saatte bir ayağa kalkarak bulunduğunuz yerde bir tur atıp esneme hareketleri yapabilirsiniz. Bu arada düzenli masaj yaptırmak da oldukça faydalı oluyor.
Spiritüel Enerji
Spiritüel enerjinizi arttırmak için dua veya ibadet edebilir, minnettar olduğunuz şeyleri yazabilirsiniz. Örneğin ben her sabah kalktığımda bir gün önce başıma gelmiş üç güzel şeyi ve bana hissettirdiklerini yazarım. Bu, akıntıya kapılıp gittiğim bir günün bile ufak mutluluklarla dolu olduğunun farkına varmamı sağlıyor.
Çakralarınızı açmaya yönelik meditasyonlar yapabilirsiniz. Insight Timer uygulaması içinde çok faydalı birçok ücretsiz meditasyon yer alıyor. Bunları doğal taşlar, tütsüler, aromatik mumlar ve yağlarla destekleyebilirsiniz.
Son olarak işi uzmanına bırakmak isterseniz, Biyoenerji veya Reiki gibi uygulamalardan faydalanarak, vücudunuzun bozulan enerji dengesinin yeniden kurulmasını sağlayabilirsiniz.
Çoğu zaman stresi kendimiz yaratıyoruz aslında, ancak bunun üstesinden gelmek de yine bizde bitiyor. Etrafımızda olup bitenlerin hepsini kontrol edemeyiz ama onlara nasıl tepki vereceğimiz bizim elimizde. Yukarıda bahsettiğim kolay ama etkili yöntemlerle stresi sağlıklı bir seviyeye indirip kendinizi iyi hissedebilmek mümkün. Peki siz stresle başa çıkmak için neler yapıyorsunuz? Yorumlarda biz Magger’larla paylaşabilirsiniz!
Kapak Fotoğrafı: Peter Conlan (Unsplash.com)
İlginizi çekebilir: Başak Aydın’dan Biyoenerji: Aura ve Çakralar
Nokta atışı, ihtiyaca yönelik, ilham veren ve bu konularla hiç ilgisi olmayanların da kolayca dahil olabileceği yalınlıkta olmuş Başakcığım. Eline sağlık!
Yine harika bir yazı olmuş Başakcığım. ✔😊