Eskişehir: Peyzajıyla Ünlenen, Ruhu Dinamik Şehir
Öğrenci şehri olarak bilinen İç Anadolu Bölgesi’nin en güzel ve turistik şehirlerinden biri olan Eskişehir; kültürel çeşitliliği, tarihi ve modern şehir yapısı ile Türkiye’de seyahat edilebilecek yerler arasında başta geliyor. Şehirde yaşayanların Eskişehir’e olan bağlılığı ile nam salmış, gelenlerin bir daha dönmek istemeyeceği ve tekrar tekrar gelmek isteyeceği Avrupai bir şehir. Hafta sonu bile çevre illerden turist alan şehrin hem ulaşımı kolay, hem de şehirde yapabileceğiniz aktivitenin çok olması nedeniyle sizi cezbedeceğine eminim.
Eskişehir Gezi Rehberi
Tarihi Odunpazarı Evleri
Kentin ilk yerleşim yeri olan Odunpazarı, adını eskiden gerçekleştirilen ticari faaliyetlerden alıyor. Bölgedeki evlerin çoğunluğu hala konaklama amaçlı kullanılıyor. Bazıları ise müze, kafe, hediyelik eşyalar alabileceğiniz butik dükkanlardan oluşuyor. Odunpazarı’na gelmişken meşhur Odunpazarı Taş Fırınından sıcak simit alarak, renkli nostaljik evlerin bulunduğu sokakları keşfedebilirsiniz.
Odunpazarı Modern Müze (OMM)
Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Odunpazarı’nda inşa edilen müze, 2019 yılında ziyaretçilerine kapılarını açmış bulunuyor. Müze ahşabın özgün kullanımı ile adını tüm dünyaya duyurmuş Japon mimar Kengo Kuma’nın tasarımı. Türkiye’den ve dünyadan sanatçıların modern ve çağdaş eserlerinin sergilendiği müzede satış mağazası, kafe ve atölye alanları da bulunuyor.
Balmumu Heykeller Müzesi
Hazır Odunpazarı bölgesinde geziyorken, yerli ve yabancı birçok ünlünün balmumu heykellerinin bulunduğu bu müzeyi ziyaret etmeden dönmek olmaz. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in kurucusu olduğu müzenin açılışı 2013 yılında yapıldı. Türkiye’de bu konsept ile hizmet veren ilk müze olma unvanını elinde bulunduruyor.
Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Odunpazarı Bölgesi’ndeki tarihi yapılardan biri de Atlıhan. Geçmiş dönemde han olarak kullanılsa da, günümüzde el sanatları çarşısı olarak misafirlerini ağırlıyor. İki katlı olan bu çarşıda başta lületaşından yapılmış olmak üzere birçok hediyelik eşya ve yöresel ürünlere rastlayabilirsiniz.
Devrim Otomobili
Tülomsaş Müzesi’nin bahçesinde bulunan Devrim Otomobili, 1961 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in isteği ile Türkiye’de dizayn edilmiş ve üretilmiş. Otomobilin bulunduğu alana giriş ücretsiz. Ayrıca yine 1961 yılında inşa edilen ilk buharlı lokomotiv Karakurt da Devrim’in yanında yer alıyor.
Sazova Parkı
Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı, Eskişehir-Kütahya yolu üzerinde yer alıyor. Parkın içinde korsan gemisi, uzay evi, masal şatosu, sualtı dünyası, hayvanat bahçesi ve yapay gölet bulunuyor. Her yaştan ziyaretçinin ilgisini çekebilecek temiz ve nezih bir park. Masal şatosunda çocukluğunuza dönebilir, korsan gemisi ile keyifli anlar yaşayabilirsiniz.
Porsuk Çayı ve Adalar
Arama motorlarına Eskişehir yazdığınızda karşınıza ilk çıkan şehrin tam ortasından geçen porsuk çayı karşınıza çıkıyor. Etrafındaki kafeler, çayın üzerinde turlayan bot ve gondolların görüntüsü ile kendinizi Venedik’te hissetmenizi sağlıyor. Havaların güzel olduğu dönemlerde Porsuk Çayı kenarında çimlerde oturabilir veya etrafındaki kafelerde çayınızı yudumlayıp manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Adalarda yer alan kafeler de her ne kadar manzarayı izleseniz de, ara sokaklarda yer alan üçüncü nesil kahve dükkanları ve kitap kafeler aslında Eskişehir’in herkes tarafından bilinmeyen yüzü. Özellikle ”Kokopelli Coffee” ve Hey ”Joe Coffee Co’ya” uğrayıp, bir kahve içerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Doktorlar Caddesi, diğer adıyla İki Eylül Caddesi araç trafiğine kapalı olması ve tramvay geçmesi gibi özellikleri ile İstanbul’un İstiklal caddesine benzetiliyor. Şehirde yer alan birçok gezi noktasını birbirine bağlayan cadde, en kalabalık ve hareketli noktalarından biri.
Kentpark
Eskişehir otobüs terminalinin hemen karşısında yer alan Kentpark, turistlerin ziyaret etmeden dönmemesi gereken yerlerden. İçerisinde yer alan yapay plaj Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor. Yapay gölde yer alan rengarenk balıkları görmeden, gölün üzerinde yer alan kafede soluklanmadan ayrılmayın.
Kanlıkavak Parkı
Belki de birçok turistin bilmediği ama sessizliği sakinliği seven Eskişehirlilerin, her hafta sonu kafa dinlemeye gittiği park doğa harikası. Rivayete göre birbirine aşık iki gencin kavuşamaması ve kendilerini buradaki kavak ağaçlarına asması sebebiyle almış bu ismi. Yaz aylarında bisikletinize atlayıp, kitabınızı ve kahvenizi alıp keyif yapabileceğiniz kışın ise Eskişehir’in buz gibi havasında buz tutmuş Porsuk Çayı’nın ve bembeyaz olmuş kavak ağaçlarının manzarasına hayran kalabilirsiniz.
Son olarak nerede ne yenileceğine çok kısa değinecek olursam; meşhur Doyuran Kahvaltı Salonunda kahvaltı yapıp, Kırım Çibörekçisinde çibörek yiyip, meşhur Abdüsselam Balaban Kebap Salonunda yöresel balaban kebabın tadına bakabilirsiniz. Eskişehir’in kendine has fast food zinciri Pino’ya, Barlar Sokağı’na meşhur Tanınmış Helvacı’ya Karakedi Bozacısı’na, Haller Gençlik Merkezi’ne uğramadan dönmeyin. Şimdiden iyi gezmeler!
Kapak Fotoğrafı: arkitera.com
İlginizi Çekebilir: Miray Süer’den Eskişehir
Halen duruyor ise müze içerisinde VR için ayrılmış bir alan vardı, o da çok özel bir tecrübedir.
Ben de son gittiğimde vardı ama pandemi döneminde nasıl oldu bilemiyorum tabii. Söylediğiniz gibi kesinlikle güzel bir deneyim 🙂
Pandemide muhtemelen zordur, biz öncesinde denemiştik.