Et Pişirmede Uzmanlaşın: Macroonline’dan Püf Noktalar
Mükemmel pişirilmiş bir et yemeğinin püf noktası nedir sizce? Taze eti bulmak, teknikleri keşfetmek, denemekten vazgeçmemek veya coğrafya? Cevap: Hepsi. Kabul edelim, söz konusu et pişirmek olduğunda “el ayarı, göz kararı, el lezzeti” gibi kriterler, diğer yemeklere göre biraz daha arka planda kalıyor.
Doğru eti bulan, tekniği öğrenen ve deneyen herkes kendi mutfağının et yemeklerinde uzmanlaşabilir! Coğrafya konusunda zaten oldukça şanslıyız, doğru eti bulma kısmını ise Macroonline’ın 220 kontrol noktasına, %100 veteriner hekim kontrolü prensibine, soğuk zincir kapasitesine ve ürünü paketinden kaynağına izlenilebilir sunmasına emanet ediyoruz. Geriye bir tek et pişirmenin inceliklerini öğrenmek kalıyor.
Gelin bugün Macroonline’ın zengin kırmızı et seçkisinden ve deneyimlerinden aldığımız ilhâmla, et pişirmenin tüm püf noktalarına detaylıca göz atalım. İtiraf etmemiz gerekirse, biz bu dosyayı hazırlarken “aa doğrusu böyle miymiş?” duygusunu bol bol yaşadık ve öğrendik. Şimdiden keyifli okumalar!
Önce ısıyı ayarlayalım
Konu et pişirmek hatta “mükemmel steak” olduğunda ısıyı doğru ayarlamak çok önemli. Eti hangi pişme seviyesinde sevdiğinize karar verip mutfağınıza bir et termometresi alarak ilk adımları atabilirsiniz. Temelde 5 adet pişme derecesi bulunuyor. 63 derecede 10 dakika pişirerek Medium Well (orta-iyi), 52 derecede 6 dakika pişirerek Medium Rare (orta-az), 50 derecede 3-4 dakika pişirerek Rare (az pişmiş), 70 derecede 12 dakika pişirerek Medium (orta) ve Well Done (iyi pişmiş) sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Elbette bu veriler ortalama değerlerdir ve etin kalınlığına göre değişiklik gösterebilir. Tam da bu noktada et termometremiz devreye giriyor ve bizi her seferinde istediğimiz renge götürüyor.
Et piştikten sonra merkezinde göreceğiniz renkler, başarınızı kanıtlıyor olacak. Örneğin Rare olmak üzere pişirdiyseniz merkezi kırmızı görmek istersiniz. Well Done kahverengi, Medium ise pembe bir merkez renge sahiptir.
Sotelemenin Püf Noktaları
Bugün şöyle bol baharatlı, sebzeli, soslu etler soteleme modunda mısınız? Macroonline’a girdiniz ve akşamın sote et ziyafeti için et seçeceksiniz diyelim. Çok fazla seçenek var değil mi? Gelin önce sotelemeye uygun etleri tanıyalım!
Dana etlerinden sote, strogonof, tantunilik, tas kebaplık veya az yağlı olanları seçebilirsiniz. Jülyen veya kuşbaşı isterseniz, kontrfile, antrikot veya bonfile ideal olacaktır. Kuzuda ise kuşbaşı, sac kavurmalık veya kuzu sote seçebilirsiniz. Jülyen veya kuşbaşı isterseniz, kemiksiz but, kemiksiz kol veya külbastı harika olur!
Etimizi seçtiysek nasıl soteleyeceğimize bakalım. Etler küçük ve ince doğranır, kızgın wok ya da tavada hafif ateşte ve az yağda alt üst ederek kızartılır. Soteleme sırasında tavayı hafifçe sallayarak etin sertleşmesine izin vermeyin ve aşırı pişirmekten kaçınmak için hızlı karıştırın. İşte bu kadar!
Haşlamanın Püf Noktaları
Kolay sindirilen, bol kolajenli, spora, diyete uygun, sulu sulu bir haşlamaya ne dersiniz? Önce etimizi seçelim. Dana eti seçeceksek haşlamalık gerdan, nuar, incik, gulaş, fırınlık kaburga (short ribs / asado) veya ilikli incik (osso bucca) ideal olacaktır. Kuzu etinde ise but, kol, incik, fileto, gerdan, kapama veya yarım kol muhteşem sonuçlar verir.
Pişirme sürelerine gelince düdüklü veya normal tencere seçimleri oldukça belirleyici. Düdüklü tencere, normal tencereye göre yaklaşık 20 dakika daha hızlı pişirirken, kuzu eti dana etine göre 10 dakika daha hızlı pişer.
Etimizi aldık, tenceremizi seçtik. Sıra geldi haşlamanın püf noktalarına. Öncelikle eti su içerisinde kaynama derecesine getirerek pişirmek önemli. Diğer taktik ise tuzu haşlarken değil, servis ederken eklemek. Haşlamanızı sebze, defne yaprakları ve baharatlarla zenginleştirmeyi de unutmayın. Nefis oldu. Şimdi neşeli kalabalık sofralarda hünerlerinizi sunma zamanı!
İlk yorumu siz yazın!