Bir işe başlamadan “her şeyin başı sağlık” diye düşünüp tüm sağlıklı beslenme trendlerini araştırıyorsanız, “gut health” terimiyle mutlaka karşılaşmışsınızdır. “Gut health” yani bağırsak sağlığını koruma konusu bir trend olarak yayılsa da sağlığımız için güçlü bir etken. Bağırsaklarımız sağlıklı olduğunda enerji seviyemizi, modumuzu, cilt ve beyin sağlığımızı desteklemenin yanı sıra kanser ve kronik hastalıklara karşı açtığı savaşlarla da biliniyor. Buna katkıda bulunmanın en iyi yollarından biri, bağırsak florasına iyi gelecek besinler tüketmek. Bunlardan biri de kombucha, çünkü içerdiği probiyotikler, antioksidanlar ve detoksifikasyona yardımcı olması gibi özellikleriyle sağlığımız için harikalar yaratıyor. Özellikle son zamanlarda tüketimi popülerleşen bu sağlık deposu ürünü evde yapabileceğinizi söylesek? Size yardımcı olacakların arasında Tazedirekt’in kombucha seçkisi de olacak!

Kombucha Fermentasyonu | Fotoğraf: pexels.com – Geraud Pfeiffer

Kombucha fermente ve asitli bir içecek, bu sebeple birinci fermantasyon (F1) ve ikinci fermantasyon (F2) diye ayrılarak iki aşamalı olarak hazırlanıyor. F1 aşamasını tamamladığınızda tüketmeye hazır bir içecek elde ediyor olacaksınız, bağırsak florasını sağlıklı tutan organik asitler ve probiyotikler bu aşamada oluşuyor. Birinci fermantasyona başlamanın ilk adımı siyah, yeşil ya da beyaz çayı demleyip soğutmak, sonraki adımı ise SCOBY: Açılımı “Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast” olan SCOBY’e kısaca kombucha kültürü diyebiliriz, bu da çayın fermantasyon sırasında sihirli bir şekilde kombuchaya dönüşmesini sağlayan ürünlerden biri.

Evde Kombucha Yapımı | Fotoğraf: unsplash.com – Hyeongju Seo

Bir diğer sihirli içerik ise, kombuchanın ta kendisi! Evet yanlış okumadınız, kombucha yapmanız için kombuchaya ihtiyacınız var. “Kombucha starter” yani başlangıç sıvısı olarak Tazedirekt’in katoloğunda bulabileceğiniz birçok ürün var: Vitruvius’un sade kombuchasının yanı sıra hibiskuslu, sap kereviz ve ananaslı, pancar ve misket limonlu, hatta lavantalı gibi organik kombuchaları; Kombucha 2200’ın yaseminli, şeftali ve güllü, lime ve naneli ve elma tarçın apple pie gibi organik kombucha seçenekleri mevcut. Çay, SCOBY ve “kombucha starter”ınızı birleştirip eklediğiniz şekerle bir kavanoza kapatıp 7-10 gün arasında beklemeniz, tüketebileceğiniz bir kombucha elde etmeniz için yeterli olacaktır.

Kombucha | Fotoğraf: Kombucha 2200

F2 aşaması ise tamamen isteğe bağlı, kombuchanızı tekrar fermente ederek daha karbonize(gazlı) bir içecek ortaya çıkarmanızı sağlıyor. Bu aşamada içine ekstra olarak meyve, zencefil ya da başka tatlandırıcılar ekleyerek lezzetini zenginleştirebilirsiniz, tüketmek için 2-3 gün daha beklemeyi unutmayın! “Bağırsak sağlığımı kombuchayla desteklemek istiyorum ama bu süreçle ilgilenmeye vaktim yok,” diyenlerdenseniz şanslısınız ki Tazedirekt her an kapınıza getirebileceği tamamen organik kombuchalarıyla sizlerle. Farklı lezzet seçeneklerini de görmek için sizi buraya alalım.

Kapak Fotoğrafı: unsplash.com – Rohtopia.com