Sosyal Uzaklaşma: Evde Yapabileceklerimizin Sınırı Yok
Biliyorum şu sıralar tek bir gündemimiz var ve her an ondan bahsediyoruz. Bu durumun bizde takıntıya dönüşmesini engelleyerek onu kabullenip önlemlerimizi alalım ve sosyal uzaklaşma durumunda evde neler yapabileceğimize yoğunlaşalım. Öncelikle bi liste yapmalıyız bu süreçte; nelere başlamak, yarım bıraktığımız neleri bitirmek istiyoruz? Ben bu listede klişelerden sıkılanlar için farklı seçenekler de sunuyorum. Başlıyorum o zaman!
Evde Yapılabilecek Hobiler-Aktiviteler
Kitap Okumak
Bazen akışını yavaş bulduğumdan, bazen sevmediğimden veya başka sebeplerden yarım bıraktığım kitaplarımı bitirmek bu süreçte ilk önceliğim olacak. Onun dışında kütüphanemdeki yeni kitaplara başlamak istiyorum. Ama bunu okuyacağım diyerek havada bırakmaktansa kendinize günlük bir kota belirleyebilirsiniz. Mesela ben kendime günlük 100 sayfa kotası koydum. Bu şekilde hem hedefiniz havada kalmamış olur hem de okumalarınız bitince hedefinize ulaştığınız için daha iyi hissedersiniz. Siz de kendinize en uygun kotayı belirleyerek okumalarınıza başlayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: BiblioMagger’dan Kitap Önerileri
Kahve İle Resim Yapmak
Resim yapmak çok genel bir tabir olarak kalsa da burda değinmek istediğim daha özel bir şey. Belki daha önce duymuşsunuzdur; kahve ile resim yapmak. İnsan heyecanlanmadan edemiyor! Kokusu ile bizi büyüleyen, kendimize gelmemizi sağlayan kahve bu şekilde ruhumuzu dinlendirmemizi de sağlıyor. Evde içtiğiniz hazır paket kahveler, filtre kahve ya da türk kahvesi olabilir. Aynı sulu boya gibi biraz sulandırarak kağıda damlatabilirsiniz. Burda ilk öncelik kahve ile tanışmak. İstediğimiz kıvama geldiğinde kağıda istediğimiz şekilleri çizebiliriz. Yeteneğinizin olması gerekmiyor, önemli olan ruhumuzu dinlendirmek için bir yol bulabilmemiz. Hadi, siz de kokusuyla büyülenip ruhunuzu dinlendirin.
Yabancı Dil Öğrenmek
Çok istediğimiz ama zaman bulamadığımız için yoğunlaşamadığımız bir yabancı dil öğrenmenin tam zamanı olabilir. Bu süreçte günlük belirli bi saat ayırarak basit alıştırmalarla temel seviyede bir dili öğrenebiliriz. Benim size önerebileceğim çoğumuzun bildiği Duolingo ve Voscreen uygulamaları. Bu süreçte neden kendimize yeni bir dil katmayalım ki? En kötü merhaba demeyi öğreniriz. 🙂
Meditasyon
Hepimizin bildiği bir yol olsa da biraz farklılaştırabiliriz. Meditopia uygulaması benim sürekli kullandığım, en daraldığım anların kurtarıcısı oldu açıkcası. Ama sadece oturarak mı meditasyon yapabiliriz? Ya da mum yakarak mı? Tabii ki ruh dinlendirmek için en iyi yol bunlar ancak sürekli evde geçireceğimiz bu zamanda biraz canlanmak hiç fena olmaz. Neden yemek yapmak bir meditasyon olmasın? Eğer seviyorsak ruhumuza iyi gelmez mi? Mutfakta kendimizi kaybettiğimiz iki saat geçirmek sonucunda lezzetli bir şeyler denemek ve tatmak inanın seveni için en iyi meditasyonlardan biri olacaktır. Burda önemli olan sevdiğimiz işlere yoğunlaşmak. Ama benim en sevdiğim şey bitkilerim ile ilgilenmek. Saksılarını değiştirmek, onlara su vermek, onları güneşe koymak… Kısacası onlarla ilgilenmek ruhumu dinlendiren en sevdiğim meditasyon. Çünkü meditasyon bir yönden de düşüncelerimizi kontrol altına alarak yaptığımız şeylerde kendimizi iyi hissetmemizi sağlamak değil mi?
İlginizi çekebilir: YogiMagger’dan Ses Meditasyonu
Mum Yapmak
Hem çok zevkli hem de çok sık mum yakanlar için oldukça kullanışlı bir yol. Evde şekli bozulmuş, kırılmış, dibi gelmiş mumlarınızı kabından çıkararak cezvede eritebilirsiniz. Erittikten sonra ister farklı renkleri ister aynı renkteki mumları kombinleyerek aynı kaplara veya koymak istediğiniz farklı bir kabınız varsa kabın ortasına mum ipini yerleştirerek cezvedeki mumu dökebilirsiniz. Hem istediğiniz kaplarda mumlara sahip olacak hem de yaratıcılığınızı konuşturmuş olacaksınız. Belki işleri ilerletip satarsınız, olmaz mı?
Yazmak
Yazmak, şu an benim yaptığım, bana en iyi gelen yol. Kendimi bildim bileli bir şeyler yazmanın hep iyi hissettirdiği biri olarak hiç şüphesiz size bunu tavsiye edebilirim. Üstelik bir konuda kendinizi uzman hissetmenize gerek yok. Hayal gücünüze güveniyorsanız deneme yazabilirsiniz. Kendinizi tanımak ve benliğinizle baş başa kalmak için günlük tutabilirsiniz, arkadaşlarınızı mutlu etmek için mektup yazabilirsiniz ya da hislerinizi paylaşabileceğiniz bir Instagram hesabı bile olabilir. Kısaca, eğer isterseniz her konuda yazabilirsiniz. Ve bunu birilerinin okuması için değil kendiniz için yazdığınızda o kadar besleyici oluyor ki… Bence ruhumuzu beslemek sosyal uzaklaşma sürecinde iyi gelebilir.
Dizi-Film İzlemek
Bu sıralar dönem dizilerine yoğunlaşan biri olarak hem biraz gerçeklerden uzaklaşmak hem de ne kadar değiştirilmiş olsa da tarihten bir şeyler öğrenebileceğimiz dönem dizilerini izlemeyi öneriyorum. Eski dönemlerin ışıltılı saray hayatları sizi büyülerken tarihte yaşamış imparatorluklar, önemli aileler ve daha birçoğu hakkında fikriniz oluşuyor. Film konusunda ise neden bu süreçte kült filmleri bitirmeyelim ki? Belki de kendimize yeni bir ilgi alanı katmış oluruz.
İlginizi çekebilir: SineMagger’dan Netflix Filmleri
Odamızı Düzenlemek
Uzun süredir kenara attığınız giysileriniz, rafa dizmeye üşenerek üst üste koyduğunuz kitaplarınızı, tozlanmış makyaj malzemelerinizi veya diğer eşyalarınızı düzenlemek içinizi ferahlatacak. Burada uymanız gereken ilk ve tek kural; düzenleyeceğiniz yerdeki her şeyi aşağıya indirmek ve tamamen boşaltmak. Çünkü o zaman toparlamak ve düzeltmekten başka çareniz kalmayacak. 🙂 Fazlalıklarınızı atmak, işinize yaramayan eşyalardan kurtulmak size daha minimalist bir alan sunarak yaşam kalitenizi arttıracak.
İlginizi çekebilir: Ayşe Tozal’dan Minimalizm Belgeseli
Benim sizinle paylaşmak istediklerim şimdilik bu kadar. Umarım yeni bir şeyler denemek sizi de mutlu eder. Sosyal uzaklaşma sürecini verimli ve sağlıklı atlatmamız dileğiyle. Bir sonraki yazımda görüşürüz! 🙂
Kapak fotoğrafı: Unsplash / Anna Sullivan
İlginizi çekebilir: Melike Büşra’dan İskandinavlar’ın Mutluluk Sırları
Geçen sıkıcı günlere anlam katabilmek adına harika öneriler ⭐️