'Food Marketing' ve 'Lipstick Effect': Duyuları Harekete Geçiren Yeni Lüks Eğilimi
Reklam kampanyaları, ürün görselleri ve marka genişletme projeleri ve daha fazlası… Yiyecekler son dönemde güzellikten modaya gastronomi ile organik bir ilişkisi olmayan birçok markanın pazarlama stratejilerinin bir parçası halini aldı. Trend analizi uzmanları bunun nedenlerini iki ilgi çekici teoriyle açıklıyor.
Teorilerden ilki yiyeceklerin, insanlara ürünü satın almadan önce deneme şansı sunmayan markaların duyulara seslenmek için bir araç olarak kullanıldığı yönünde. Örneğin; Hailey Bieber’ın popülerliği son bir yıl içerisinde artan Rhode markasını ele alırsak, bu markanın ürettiği makyaj malzemeleri ve cilt bakım ürünlerinin Sephora gibi yerlerde denenmesi mümkün olmadığından marka görsellerinde bolca meyveye yer vererek tüketicilerde koku, renk ve tat gibi duyulara seslenerek ürünleri deneme isteği uyandırmak üzerine çalışıyor.
‘Food marketing’in yükselişine dair bir diğer teori ise Gucci, Prada gibi dev moda markalarının gastronomi iş birlikleri ve açtıkları kafelere odaklanıyor. Bu teoriye göre gerileyen ekonomi hali hazırda erişilmesi güç olan lüks moda markalarının ürünlerini geçmiştekinden daha çok insan için satın alınamaz hale getirirken, yükselen fiyatlar yiyecekleri birer lüks haline getiriyor. Bu nedenle markalar da lüksün bir sembolü olarak yiyecekleri kullanıyor. Bu sayede normalde bir Prada ürününü karşılayamayacak kişiler üzerinde Prada logosu olan bir dilim pastaya erişebiliyor. Bu da markanın sosyal medya mecraları gibi kanallar üzerinde görünürlüğü artırıyor.
Peki neden ekonomik gerileme sırasında dahi lüks markalara ilgi duyuyoruz. Bu sorunun yanıtıysa ‘lipstick effect’ (ruj etkisi) ismi verilen fenomende yatıyor. Tüketici davranışlarını odağa alan ‘lipstick effect’e göre; ekonomik sıkıntı yaşayan tüketiciler, ekonomik durgunluk dönemlerinde uygun fiyatlı lüks marka rujlar, makyaj ürünleri ve diğer uygun fiyatlı lüks ürünleri satın almaya daha eğilimli. Çünkü Bu dönemlerde tüketiciler büyük harcamalardan kaçınırken, bunun yerine mutluluklarını artıran daha küçük, uygun fiyatlı lüks ürünlere yöneliyor: Ruj gibi! Teori de ismini buradan alıyor. İşte lüks markalar da kafeleriyle bu etkiyi besliyor. Fark olarak burada “ruj”un yerini kahveler ve tatlıların alıyor olması!
Kapak Fotoğrafı: urban-adventurer.net
İlginizi çekebilir: Berkay Çolak’tan Gerilla Pazarlama Nedir?
İlk yorumu siz yazın!