Gerginliklerden İlham Alan Albümler: Rumours ve Diğerleri
Apple Original Films, Efsane rock grubu Fleetwood Mac hakkında bir belgesel duyurdu. Yönetmenliğini Frank Marshall’ın üstlendiği belgesel, grubun 55 yıllık tarihini daha önce yayınlanmamış görüntüler ve röportajlarla anlatacak. Grup içi çatışmaların gölgesinde çıkan ve tarihin en başarılı albümlerinden biri olan Rumours, Daisy Jones and The Six isimli diziye de ilham vermişti. Buradan hareketle grubun Rumours albümü ve diğer grup içi çatışmalar ya da zorlukların varlığında çıkan başka grupların bazı önemli albümlerine bir göz atalım.
1977 yılında yayınlanan Rumours albümü, pek çok kaynakta tüm zamanların en iyi albümleri arasında gösterilirken, 1978 yılının Grammy ödüllerinde yılın albümü ödülünü aldı. Lindsey Buckingham ve Stevie Nicks’in ilişkisi, albümün yapım sürecinde çökmüş durumdaydı. Albümün en önemli parçalarından “Go Your Own Way”, Lindsey Buckingham tarafından Stevie Nicks ile olan ilişkisi ve onun bitişi hakkında yazılmıştı. Karşılığında ise Stevie Nicks, bir diğer hit parça “Dreams”i yazarak cevap verdi. Şarkı, biten ilişkinin hayal kırıklığını anlatıyordu. İronik olarak parçanın albüme konmasına en büyük etkiyi yapan ise, aynı akor üzerinden üç farklı bölüm oluşturup şarkıya başka bir boyut getiren Lindsey Buckingham oldu.
Albüm sırasında diğer grup üyelerinden John ve Christine McVie ayrılmanın eşiğindeydiler. Grubun en eski üyelerinden Mick Fleetwood’da eşinden boşanmıştı. İlişkilerden kaynaklanan gerginliklere alkol ve uyuşturucu bağımlılığı da eklenince ortaya çıkan zor süreçte böyle muhteşem bir albüm ortaya çıktı. Grupça yazılan “The Chain”, bu çalkantılar içinde grup üyelerinin birbirine bağlılığını ortaya koyuyor. Albümün tamamı zaten güzel, ama bahsettiğim parçalar dışında “Oh Daddy” ve “Gold Dust Woman”ı da anmadan olmaz. Bu albüm dışında, gelmiş geçmiş en güzel gitar sololarından birini barındıran “I’m So Afraid” başta olmak üzere, çok sayıda harika parçaya sahip bu grubu yıllar önce canlı seyrettiğim günün anıları bende hala tazedir.
The Rolling Stones’un önemli albümlerinden 1972 tarihli Exile On Main St. çeşitli zorluklar ve gerilimler içinde çıkan bir başka albüm. Grup üyeleri o dönem vergi sorunları nedeniyle ülkeyi terk edip Fransa’nın farklı yerlerine yerleşmişlerdi. Ayrıca uyuşturucu kullanımının iyice artması, Mick Jagger ile Keith Richards arasındaki gerginlikler gibi çok fazla sorun vardı. Kayıtlar, Keith Richards’ın Fransa’da kiraladığı villanın bodrumunda yapılırken ortada hiçbir çalışma düzeni yoktu. Grup üyeleri düzenli olarak kayıtlara gelmediği için bazı parçalarda yapımcı Jimmy Miller davul çalmak zorunda kaldı. İşte böyle bir ortamda çıkan albüm, “Tumbling Dice” gibi hit bir parça dışında, genel olarak da tarihin önemli albümleri arasına girdi.
Bir başka efsane grup The Beatles’ın 9. albümü olan The White Album, grup içi anlaşmazlıkların ve bireyselliğin hakim olduğu bir ortamda 1968 yılında çıktı. John Lennon ve Yoko Ono ilişkisi ve Yoko Ono’nun sürekli varlığı grup içinde gerilim yarattı. Bunun dışında Paul McCartney’in grupta baskın bir rol üstlenmeye çalışması ve müzikal ayrılıklar diğer çatışma sebepleri oluyordu. Bu sırada grup içi çatışmalar ve kendi rolünün azlığı sebebiyle Ringo Starr bir süre gruptan ayrılır ve “Back In The U.S.S.R” ve “Dear Prudence” parçalarında davulu Paul McCartney çalar. Bu çalkantılı ortamda çıkan albümde, Eric Clapton’ın gitarda olduğu “While My Guitar Gently Weeps”den “Ob-La-Di, Ob-La-Da”ya bir çok hit parça yer aldı.
Beatles’ın çıkış tarihi olarak son albümü olan Let It Be’de sancılı bir süreçten sonra yayınlandı. Hatta grubun dağılmasından sonra piyasaya çıktı. The White Album’de meydana gelen sürtüşmeler sonrası grup, tekrar köklerine dönmek ve canlı performans düzenlemek istiyordu. Let It Be albümünün çıkış noktası da bu oldu. Ancak yine grup üyeleri arasında anlaşmazlıklar çıktı. John Lennon, Yoko Ono ile vakit geçirmesinden dolayı oldukça ilgisizdi. George Harrison, grup içi ortamdan rahatsız olup bir süre gruptan ayrıldı. Ayrıca provalar için kiraladıkları Twickenham film stüdyosunun ortamı çok rahatsızdı. Bir keresinde Harrison ile Lennon’ın şiddete varan kavga ettiği iddia edildi. Sonuç olarak albüm yine bir çok hit parçayı içinde barındırdı.
Bunların yanına çok sayıda albüm eklemesi yapılabilir. Müzikte çalkantılı ortamlarda yaratıcılığın genelde arttığını görüyoruz. Özellikle duygusal ilişkilerden kaynaklanan üzüntüler, ilhamı üst seviyeye çıkararak klasik eserlerin yaratılmasına katkıda bulunuyor diyerek yazıyı burada noktalıyorum.
Kapak Fotoğrafı: Rumours Albüm Kapağı
İlginizi çekebilir: Gürkan Sonat’tan Müzik Dünyasının Günceli
İlk yorumu siz yazın!