Herkesin uygulama platformlarda daha çok vakit ayırdığı bu dönemde, ürün reklamları ile artık resmen yüz yüze geliyoruz. Çoğumuz artık bunu hoş karşılamıyor yada antipatik buluyor olabilir. ‘Marketing’ çalışmalarının, insanları etki altına alması beklenirken böyle sonuçlarla karşılaşmak tabii hoş değil. Bazen farklılığı tercih eden, garantici veya sıradan bir yol izlemeyen reklam ya da ‘pr’ şirketleri gerilla pazarlama gibi pazarlama türlerini bu sebepten kullanıyor. Peki, gerilla pazarlama nedir? Bu yazımda inceleyeceğim. Keyifli bir okuma anı yaşamanızı dilerim.

Gerilla Pazarlama Örneği
Gerilla Pazarlama Örneği | Fotoğraf: mediacat.com

Gerilla Pazarlama Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Adlandırılma açısından bakıldığında bir agresiflik barındırdığı tabii akıllara geliyor. Bu kelime ilk olarak 1807-1814 yılları arasında gerçekleşen İspanya’nın Napolyon’a karşı direnişlerindeki “Guerilla” kavramından ortaya çıkıyor. Daha sonra 1960’lı yıllara gelindiğinde bu sefer Küba Devrimi zamanı Che Guevara’nın yazdığı “Gerilla Savaşı” adlı kitabında kullanılmıştır. Gerilla pazarlama sürpriz unsuru, anilik ve atiklik barındırması sebebiyle dönemin pazarlama araştırmacılarının dikkatini çekmesiyle araştırma konularından biri oluyor. Modern yaklaşım ve çeşitlendirmeler ile bu pazarlama stratejisi 1990’lı yıllarda Jay Conrad Levinson’un yazdığı stratejinin kilometre taşı haline geliyor. Günümüzde kullanım araçlarının her ne kadar değiş olsa bile kuralları ve stratejinin temeli hala “Gerilla Pazarlama” adlı kitaba dayanıyor.

theMagger Banner
c762a78022d292e251e7ab829215ee18
Çevreyle Etkileşim | Fotoğraf: Pinterest

Gerilla Pazarlama ve Geleneksel Reklamlardan Farkları

Gerilla pazarlama kısıtlı imkan ve sermaye sebebiyle geniş reklam kampanyaları yürütemeyen işletmeler için geniş etki ve kendinden söz ettirme fırsatına sahip olmalarını sağlayan bir pazarlama stratejisidir. Kısa süreli bu etki sayesinde gündemi domine ederek, pazar rakiplerine karşı geçici üstünlük elde edilmiş olur.

Büyük markalardan ziyade, küçük işletmeler, kendi mesajlarını tüketiciye çeşitli yollardan aktarılmasını sağlamak için bu stratejiyi kullanabilir. Kelimenin çıkış noktalarında olduğu gibi güçlüye karşı bir etki yaratmak için sürpriz etkisini ve yaratıcılığı kullanmaya dayalıdır. Günümüzde herkesin bir girişimcilik hayali var. Kendi markamızı yaratıp, internette reklam kampanyası yürüterek oldukça başarılı olmayı bekliyor olabiliriz. İstediğimiz etkiye internetten ne kadar maliyetle sahip olacağımız yada ne kadar zaman harcayacağımız meçhul bu nedenle kendimizi viral hale getirmenin en düşük maliyetli ve yaratıcı hali aslında bu pazarlama stratejisidir. 

theMagger Banner
Gerilla Pazarlama
Gerilla Pazarlama | Fotoğraf: thebusinesswomanmedia.com

Bizim için en önemli olan şey farklılık; sıradanlıktan ve tekrardan bıkmış durumdayız. Televizyonda ya da başka mecralar aracılığıyla bize ulaşan reklamlar için artık “premium paket alalım da reklamı görmeyelim” halini almış durumundayız. Kendi isteğimiz ile bizim dikkatimizi çeken ürünlerin mesajlarını belki de almak istiyoruz. Bu isteklere karşılık verebilen stratejide aslında gerilla pazarlama. Bize hayal gücümüzü kullanmamıza imkan sağlamasıyla aslında sıradanlığı ortadan kaldırması geleneksel reklamlardan en büyük farkı. Göz boyamadan uzak olması, vermek istediği ve bizim almak istediğimiz şeyin net olarak bize sunma çabası da bence bir diğer farkı. Akılda kalıcılığını ve çevreyle etkileşimi yüksek reklam çalışması olduğu için marka veya ürün merak uyandırmasa bile, yaratıcı çalışmayı görme  ve fotoğraf çekme isteği uyandırması bence diğer pazarlama stratejilerinden ayırt edilebilir, bir strateji olduğunun iyi bir kanıtı niteliğinde.

Kapak Fotoğrafı: Mediacat

İlginizi çekebilir: Berkay Çolak’tan Etkili Pazarlama Stratejileri