Sıfır Atık Mutfak Rehberi: Gıda Atıklarıyla Beş Yaratıcı Tarif
“Sıfır atık” ve “sürdürülebilirlik” kelimeleri son birkaç yıldır popülerlik kazansa da hala ne olduğunu tam anlayamadığımız kavramlar. Eğer siz de bu terimleri daha iyi anlamak istiyorsanız, bunu yapmanın en ideal yerlerinden biri kendi evimizin mutfağı!
Mutfaktaki gıda atıklarımızı minimize edip, oluşan atıkları geri dönüştürerek tükettiğinizde hem doğa için kendi payımıza düşeni yapabilir, hem de farklı ve yaratıcı yemekler hazırlayarak mutfaktaki yeteneklerimizi geliştirebiliriz. Henüz sıfır atık felsefesiyle hazırlanan tarifleri denemediyseniz bir şans verin derim. Aşağıda paylaştığım tarifler, damak tadınıza hitap edecek ve sizi şaşırtacak kadar lezzetli ve pratik.
Atıksız Tarifler
Atıksız Chimichurri Sosu
Arjantin mutfağının klasiklerinden chimichurri sos, her etin yanına yakışan ve yapması çok pratik tariflerden biri. Orijinal tarifte taze otların yaprakları kullanılırken, benim atıksız chimichurri tarifimde, taze otlardan ayırdığım sapları kullanıyorum. Genellikle atık olarak çöpe giden yeşillik saplarını kullanarak hem etkileyici bir sos hazırlıyor, hem de pazar alışverişinden tasarruf ediyorum.
Malzemeler:
- 1 demet maydanozun sapları
- 1 demet kişnişin sapları (damak tadınıza bağlı olarak opsiyonel)
- ½ adet kırmızı soğan
- 2 diş sarımsak
- ½ su bardağı kırmızı şarap sirkesi veya üzüm sirkesi
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kuru kekik
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Küçük bir mutfak robotuna tüm malzemeleri ekleyerek yavaş yavaş çekin. Hafif taneli bir sos haline geldiğinde ağzı kapalı bir kutu içine alarak buzdolabına kaldırın. Yaklaşık 1 hafta kadar bozulmadan kullanabilirsiniz. Etlerin, tavukların ve balıkların üzerinde servis edebilir, salata sosu ya da dip sos olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!
Çilek Sapı Sirkesi
Salatalarımda kullanmayı en sevdiğim sirkelerden biri, çileğin hafif tatlımsı aroması sirkenin içine işliyor ve damakta mayhoş bir tat bırakıyor. Tek yapmanız gereken çilek saplarını ayıklayarak sirkeyle karıştırmak, işte bu kadar basit!
Malzemeleri:
- 300 gram çileğin sapları
- 1 su bardağı beyaz sirke
Yapılışı:
Çilek saplarını bir kavanoza doldurduktan sonra üzerine sirkeyi doldurun. Kapağını kapatarak, soğuk ve ışık almayan bir dolapta 10 gün bekletin. Bekleme sonrasında hazır olan sirkeyi salatalarınızda, mezelerinizde ve zeytinyağlı yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Karnabahar Yaprağı Cipsi
Karnabaharın sapı, çiçeği ve yaprağı da dahil olmak üzere tamamının yenebilir olduğunu biliyor muydunuz? İşte size benim favori sebzelerimden olan karnabaharı yaratıcı şekilde pişirmek için enfes bir tarif. Karnabaharın dışındaki yapraklarını kullanarak hafif ve lezzetli bir cips haline dönüştürüyoruz. İhtiyacınız olan sadece 5 malzeme ve bir adet fırın.
Malzemeler:
- Karnabahar yaprakları
- Zeytinyağı
- Rendelenmiş kaşar peyniri
- Tatlandırmak için tuz, karabiber
Yapılışı:
Karnabahar yaprakları yıkayıp, kurulayın. Yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye tek kat olacak şekilde dizerek üzerine zeytinyağı gezdirin. Son olarak rendelenmiş peyniri, tuz ve karabiberi serperek, önceden ısıtılmış 170 derece fırında kenarları kızarana dek pişirin.
Not: Bu tarifteki malzeme miktarları elinizdeki karnabahar yapraklarına göre değişeceği içi belirtilmemiştir. Göz kararı yapabilirsiniz.
Karidesli Mayonez
Kulağa en uğraşı gelen ama aslında yapımı çok basit atıksız tariflerden biri. Daha önce mayonez yapanlar bilirler, bu leziz sos için yalnızca birkaç malzeme lazımdır: Yumurta, limon suyu ve sıvı yağ. Ben bu tarif için en kolay mayonez yapma tekniklerinden olan el blender’ı kullanacağım, ekstra lezzet için ise kullandığım sıvıyağa karides kabuklarını infüze edeceğim. İşte tarif:
Malzemeler:
- 5-6 adet karidesi kabukları (yıkanmış, kurulanmış)
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Tatlandırmak için tuz ve karabiber
Yapılışı:
Sıvıyağı ve karides kabuklarını ufak bir sos tenceresine alıp en kısık ateşte 20-30 dakika pişirin. Ocaktan alarak oda sıcaklığında 30 dakika kadar daha soğumaya bırakın. Soğuyan yağı süzün.
Küçük bir kabın içine yağı, yumurtayı, limon suyunu koyun. El blender’ı içine yerleştirin ve makineyi sabit tutarak çalıştırın. 2 saniye karıştırıp, 2 saniye bekleterek çalıştırın, yaklaşık 1 dakika içinde kıvama gelecektir. Mayonez kıvamına geldiğinde, karıştırmayı durdurun. Damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekledikten sonra afiyetle yiyin. 2 gün boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.
Narenciye Kabuğu Şekeri
Tatlı sevenler için de harika bir tarifim var. Portakalla, greyfurtla, kan portakalıyla yapılan bu şekerleri mutlaka pastanelerde tatmışsınızdır. Aynısını evde yapmanız oldukça kolay, üstelik meyvelerinizden kalan kabukları değerlendirmek için de birebir!
Malzemeler:
- 2 adet portakalın kabukları
- 2 adet greyfurtun kabukları
- 1 su bardağı su
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Meyve kabuklarını yıkadıktan sonra 1 cm kalınlığında ince şeritlere kesiniz. Derin bir kaba alıp, üzerini geçecek kadar su doldurarak buzdolabına koyun. Acısının çıkması için en az 2 saat buzdolabında bekletin. Acısı çıkan meyve kabuklarını süzüp bir tencereye alın. Üzerine toz şekeri ve 1 su bardağı suyu ekleyin ve orta ateşte karıştırarak pişirin. Suyunu çekip, şekeri yapışkan bir kıvam almaya başladığında ocaktan alın. Narenciye kabuklarını, yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizin ve 150 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Tepsiyi fırından çıkarın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan şekerler afiyetle yemeye hazır!
Kapak Fotoğrafı: Envato
İlginizi çekebilir: Kübra Ketenci’den Atıksız Mutfak
İlk yorumu siz yazın!