Hamsiköy Sütlacı: Karadeniz'in Meşhur Yöresel Lezzeti
Hamsiköy’ün Trabzon’da olduğunu belirterek başlayayım anlatmaya. Peki ya, “Hamsiköy Sütlacı, Türkiye’nin en güzel sütlacıdır” desek karşı çıkan kaç kişisiniz? O zaman gelin önce tarihçesine sonra da yapılışına beraber bakalım.
Hamsiköy Sütlacı
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen Hamsiköy Sütlacı, 2017’de coğrafi işaret belgesi almış. Bilmeyenler için “coğrafi işaret belgesi”: Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye’deki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu bu ürünlere verilen tescil işareti anlamına geliyor.
Hamsiköy Sütlacı’nın Tarihçesi
Biraz da tarihinden bahsetmek gerekirse bu sütlaç, genel olarak Türklerde geleneksel sütlü tatlılar arasında yer alıyor. Ancak Hamsiköy Sütlacı’nın bilinirliğinin artması ve herkes tarafından kabul görür hale gelmesi, 1924 yılından bu yana gerçekleşmiş.
Kıpçak boylarından Osman Çavuş, Birinci Dünya Savaşı’ndaki görevinin sona ermesiyle birlikte memleketi olan Maçka’ya dönmüş, Hamsiköy’de satın almış olduğu lokantada sütlaç yapmaya başlayarak zamanla Hamsiköy Sütlacı’nın lezzetini tüm Türkiye’ye duyurmuş. Eh canı çekenler olmuştur. Ev usulü bir Hamsiköy Sütlacı tarifi verelim o halde!
Ev Yapımı Hamsiköy Sütlacı Tarifi
Malzemeler
- 2 litre tam yağlı çiğ süt
- 1 su bardağından 1 parmak eksik pirinç
- 2 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
- (Pirinci pişirmek için) 1 litre su
Yapılışı
Pirinci birkaç kez sudan geçirin. Kaynayan 1 litre suyun içinde aktarıp haşlamaya bırakın. Pirinçler lapa olduktan sonra ocağın altını kapatın. Bu sırada çiğ sütü pişirin. Ocaktan aldığınız pirinçleri sütün içine aktarın. Yaklaşık 1 saate yakın pişirin. Ara ara karıştırmayı unutmayın. Ocaktan almaya yakın, yaklaşık 15-20 dakika önce şekerini de ekleyin. Pişirdiğiniz sütlacı fırın kaselerine paylaştırın. Bir tepsiye su doldurup kaseleri içine yerleştirin. Fırının en üst katına yerleştirip 200 derecede üzeri kızarana kadar fırında pişirin. Soğuduktan sonra, bol fındık serperek servis edin.
*Öneri: Dilerseniz sütlaçtan bir kase ayırın, biraz soğutun, çırpılmış yumurta sarısı ile karıştırarak fırına vermeden önce sütlaçların üzerine daha iyi kızarması için 1-2 kaşık koyabilirsiniz. Afiyet olsun!
Kapak fotoğrafı: Twitter
İlginizi çekebilir: Hatun Altunöz’den Pancake
İlk yorumu siz yazın!