Hasan Pehlevan: Anı(t)sal Tahribat Sergisi
Hasan Pehlevan’ın Anı(t)sal Tahribat sergisini 25 Ekim’e kadar Pg Art Gallery’de ziyaret edebilirsiniz!
Silvan doğumlu Hasan Pehlevan, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden mezun olduktan sonra Yeditepe Sosyal Bilimler Enstitüsü Plastik Sanatlar yüksek lisansına devam etmiş. Kendisi şu anda Pg Art Gallery sanatçılarından biri olarak çalışmalarına devam ediyor.
İşlerinde formun gücünü dikkate alan Hasan Pehlevan, “algı ve yanılsama” konularına odaklanmış ve bunun üzerine tez yazmış. Genellikle tarihsel bir önem taşıyan formları tekrar restore eden çalışmalar yapıyor ve çalışmalarında aidiyet, kimlik ve tarihsel yapıların tahribatı üzerine yoğunlaşıyor.
Hasan Pehlevan, bir önceki sergisi Formicarium’da da gelecek nesillere kültürel bir miras bırakabilme kaygısı güderek yıkılan şehirlerin, insanlar ve tarih üzerindeki etkilerini araştırıyordu. Bu miras bırakabilmenin mümkün olup olmadığı konusundaki düşünceleri, son zamanlardaki tahribatlarla ilgili araştırma yaparken, çoğu yapının çok hızlı bir şekilde yok olmasına tanıklık etmesiyle, giderek artıyor.
Kapitalizmin yarattığı büyük krizlerin merkezinde diğer sebeplere ek olarak aşırı nüfusun getirdiği aşırı kentleşmenin de olduğunu düşünen sanatçı, bu konuyu çalışmalarının temeline oturtmuş. İnşaat ve kentleşme döngünün devam etmesinde önemli rol oynasa da; tarihi yerlerin devamlılığı, dolayısıyla hafızanın ve kültürel mirasın sürekliliğine karşı bir engel niteliği taşıyor.
Hafızasını kaybetmiş bir yerin kültüründen de bahsetmek pek mümkün değildir aslında. Anı(t)sal Tahribat sergisi, bir yandan inşaatlar ve kentleşmeyle gelen çarpık yapılanmayı ve bunun sosyoloji ve antropoloji gibi diğer alanlardaki etkisini eleştirirken öte yandan; yok olmuş, kaybolmuş, yıkılmış bir tarihi yeri zihninizde canlandırmayı hedefliyor.
Sergiye adımınızı attığınız andan itibaren kendinizi arkeolojik bir kazının parçası gibi hissediyorsunuz. Duvarların arasından baktığınızda bulduğunuz eserler, toprakların altında karşılaştığınız taşlar size yok olmaya yüz tutmuş bir alanda eski zamanlara ait bir şeyler bulmuş, hatta keşfediyormuş hissi yaratıyor. Mekan boşluklarının bırakılması da izleyicinin deneyimini arttırmak konusunda yardımcı oluyor. Ayrıca arka fonda çalan müzik de yine kendinizi alışık olmadığınız ve yıkılmış bir yerde hissetmenize destek olmuş.
Sizde yarattığı bu duygular anlamında, Anı(t)sal Tahribat sergisi hedeflediği etkiyi yaratmış bir sergi olmuş bence. Sanayi 313’ün sahibi Enis Karavil’in tasarımını yaptığı bu sergiyi 25 Ekim’e kadar Pg Art Gallery‘de ziyaret edebilirsiniz.
Sergi hakkında daha fazla bilgi için bloguma göz atabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İstanbul Sergi Takvimi
İlk yorumu siz yazın!