Samandağ, Defne ve Antakya ilçelerinde yaşayan 16 yaş altındaki gençleri sörfle ücretsiz buluşturan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Hatay Sörf Merkezi, dalgaların dönüştürücü gücünü gençlerin hayatına ve kentin geçim kaynaklarına erişimine adapte etme vizyonuyla yola çıkıyor.

Fotoğraf: Hatay Sörf Merkezi

2024 yazında 16 yaş altındaki 1.000 genç temel ücretsiz sörf eğitimi aldığı merkezde, Aralarından seçilen 20 genç ise tutkularının peşinden koşmak, alanında gelişerek sporcu ya da eğitmen olarak birer sörf liderlerine dönüşmek üzere desteklenecek. Samandağ Sinemasal Akademi kampüsünde kurulan merkezde hem teorik hem de pratik dersler veriliyor. Saha çalışmalarının tümü Hayata Destek’le birlikte çocuk koruma, toplumsal cinsiyet eşitliği, engelli kapsayıcılığı, emniyet, güvenlik ve sağlık alanlarındaki prosedürler rehberliğinde yürütülüyor.

Merkez’in asıl hedefi buranın gençlerinin sörfü sahiplenmesi, bunu kültüre çevirmesi, bununla birlikte bir ekosistem yaratması. Bu coğrafyanın gençlerinin sörf eğitmeni olup  sörf kültürünü oluşturması, yaygınlaştırması. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde; gençlere bir uğraş, bir kazanım sağlamasının yanı sıra kendi topraklarında kalmak için bir sebep sunulması ve sörfle birlikte yeni bir meslek edinebilir, kendilerini geliştirebilir ve bir kültürün oluşumunun öncüleri olabilmeleri hedefleniyor.

Fotoğraf: Hatay Sörf Merkezi

Projenin hikayesi Akıl Köse ve Haydar Esmer ile başlıyor. 2023 mayısta projenin pilot aşamasında dahil olan Akıl Köse ve Haydar Esmer bu grubun ilk önderleri. Projenin kurucu ortaklarından Deniz Toprak, Mayıs 2023’te Hatay’a gidiyor. Önce Samandağ’ın dalgaları sonra da gençleri ve tüm ekibi büyülüyor. Deniz, Samandağ’da Hızır Türbesinin önünde başlayan sörf eğitimlerinde başarılı olan iki genci; Haydar ve Akıl’ı, Ordu’daki sörf okuluna yoğunlaştırılmış eğitim alması için transfer ediyor.

17 yaşındaki Haydar, Samandağ Tekebaşı’ndan. Eğitime başladıktan 6 ay sonra İstanbul Şile’de gerçekleşen Türkiye Dalga Sörfü Şampiyonası’nda 18 yaş altı kategorisinde şampiyon oluyor ve kupasını Samandağ’a getirerek herkesi gururlandırıyor. Samandağ Meydan Köyü’nden 16 yaşındaki Akıl ise Ordu’da gerçekleşen Ordu Sörf Festivali’nde hem kendi kategorisinde hem yetişkinlerde şampiyon olup Hatay’a iki kupa kazandırıyor. Aynı zamanda Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin birincilik ödülü olan Sri Lanka’da iki haftalık yoğunlaştırılmış eğitime katılmaya hak kazanıyor ve Sri Lanka’da gerçekleşen uluslarası yarışta Türkiye’yi temsil ediyor. Şimdi sörf merkezinin eğitmenleri olan bu iki genç, kendi hayatlarını dönüştüren dalgaları sevmeyi başka gençlere öğretiyor. Doğdukları büyüdükleri topraklarda sörfü sahipleniyor ve gelecek nesillere Hatay’da oluşacak sörf kültürünün temsilcileri olmaları için kendi deneyimlerini aktarıyor.

Kapak Fotoğrafı: Hatay Sörf Merkezi

İlginizi çekebilir: Sebnem Ünveren’den Sörf Aşkına