Hint yemekleri, Hindistan seyahatimin beni en çok mutlu eden kısmıydı. Her öğünde mümkün olduğunca farklı Hint yemekleri denedim ve hepsini çok beğendim. Restoranlarda sipariş verirken mutlaka baharatsız olsun dedim ki gelen yemek Türk standardına göre baharatlı olsun! Yemeklerin sonunda chai masala ile zirve yaptım. Hint yemeklerini bu kadar sevince, Hindistan’dan Türkiye’ye bir sürü baharat getirdim ki evde kendime aynı yemekleri pişirebileyim. Garam masala, kişniş, zencefil, kimyon, zerçedal…

Hint Baharatları
Hint Baharatları | Fotoğraf: Pratiksha Mohanty

Bu yemekleri hakkıyla yapabilmek için önce güzel bir eğitim almam gerekiyordu, bunun için en profesyonel yer olan Mutfak Sanatları Akademisi’nin Hint Mutfağı atölyesine katıldım. 4 saatlik eğitimde baharat kokuları eşliğinde mide şöleni yaşadım. İşte Hint mutfağı akşamının detayları!

Etkinlik, Hindistan’ın siyah çaya süt ve zencefil eklenmesi ile yapılan meşhur içeceği chai masala ikramı ile başladı. Biz chai masalamızı yudumlarken, Efe Hoca’nın Hindistan’a düzenlediği gastronomik seyahati ve Hint mutfağı ile ilgili deneyimlerini dinledik onun ağzından. Günün menüsünde Dal Makhani, Garlic Naan, Chicken Chaap ve Basmati vardı. Çeşit çeşit baharatlarla donatılmış tezgahımızda kolları sıvadık ve başladık.

Hint Yemekleri Nasıl Yapılır?

Garlic Naan

Sarımsaklı Naan Ekmeği
Sarımsaklı Naan Ekmeği | Fotoğraf: Eliçe Kılıç

Garlic Naan, sarımsaklı lavaş ekmeği. Hindistan’da restoranlarda sipariş üstüne geliyor, bizdeki ekmek ya da lavaş gibi değil yani. Garlic Naan’ın asıl lezzetini ise kişnişli sosu veriyor. Kişniş herkesin damak tadına uygun değil biliyorum ama taze kişniş, sarımsak ve bol tereyağı ile hazırlanan bu enfes sos tam kıvamında hamur ile birleşince ortaya muhteşem bir lezzet çıktı.

Dal Makhahi

Bol Baharatlı Yeşil Mercimek
Bol Baharatlı Yeşil Mercimek| Fotoğraf: Eliçe Kılıç

Dal Makhani, yeşil mercimekten yapılan bir yemek. Hint esintisi ise bol garam masala ve köri eklenmesi ile veriliyor. Efe Hoca’nın bizzat Hindistan’dan getirttiği taze baharatları karıştırdık ve garam masala elde ettik. Dal Makhani pişerken mutfaktaki enfes baharat kokuları ile Hindistan günlerime döndüm. Çünkü Hindistan başlı başına, bol baharatlı yemeklerin piştiği dev bir mutfak gibi! Dal Makhani de piştikten sonra, naan ile birlikte bir güzel yedik; tüm mutfak çatal kaşık nedir unutmuştu, herkes Hint usülü hakkını vermişti bu ikilinin.

Basmati Rice ve Chicken Chaap

Chicken Chaap ve Basmati
Chicken Chaap ve Basmati | Fotoğraf: Eliçe Kılıç

Pirinç, tıpkı Türk mutfağında olduğu gibi Hint mutfağında da birçok yemeğin en önemli yancısı. Eğitimde basmati pilavını havuç ve bezelye ekleyerek pişirdik, tabii ki bolca zerdeçal da ekledik. Böylelikle altın renginde ve besin değeri yüksek bir pilav elde ettik.

Bol tereyağı, sarımsak ve baharatla hazırlanan bir tavuk but yemeği Chicken Chaap. Zaten bu üçlü Hint mutfağının mihenk taşları. 1 gün önceden marineye bırakılmış butları önce yağda mühürleyip sonra sosuna buladık ve fırına attık.

Hint Mutfağı Atölyesi

Eğitim boyunca pişirdiklerinizin porsiyonu oldukça fazla olduğundan, size eve götürmeniz için kaplar veriyorlar. Ertesi günü de böylelikle kurtarmış oluyorsunuz! 🙂

MSA’nın Hint Mutfağı atölyesinde çok keyifli bir akşam geçirdik. Hindistan’ı deneyimlemiş Efe Hoca’dan eğitim almak ayrı bir güzeldi.

Hint Mutfağı Atölyesi | Fotoğraf: Eliçe Kılıç

“Ben yumurta bile kıramam” diyenlerin dahi çok güzel sonuçlar ortaya çıkaracağı bir yer MSA, profesyonel eğitmenler ve asistanları size yardımcı olmak ve sizin kendinizi iyi hissetmeniz için her imkanı sağlıyorlar.

Kendinize bir iyilik yapın ve MSA’nın atölyelerinden birini kendinize hediye edin; pişman olmayacaksınız.

Hint Mutfağı
Çatal Nedir Unuttuk!

Atölyede pişirip, afiyetle yediğimiz ve çok beğendiğimiz lezzetlerden iki tanesini sizinle paylaşmak istiyorum. Umarım siz de çok seversiniz!

Hint Yemeği Tarifleri

Sarımsaklı Naan Ekmeği

Sarımsaklı Naan Ekmeği | Fotoğraf: simple-veranista.com

Malzemeler:

225 gr un, 2.5 gr toz şeker, 2.5 gr tuz, 2.5 gr instant maya, 65 ml süt, 15 ml zeytinyağı, 2 gr kabartma tozu, 1/2 adet yumurta, 75 gr yoğurt

Servis İçin: 100 gr Ghee, 6 diş sarımsak/ince kıyılmış, 5-7 dal taze kişniş/ince kıyılmış

Hazırlanışı:

  • Tüm malzemeyi yoğurun ve 50 gramlık bezelere ayırarak mayalanmaya bırakın.
  • Yuvarlak olacak şekilde açıp pişirin, fırça yardımıyla ghee-sarımsak ve tize kişniş karışımını naan ekmeklerine sürün.

Garam Masala ve Körili Mercimek; Dal Makhani

Garam Masala ve Körili Mercimek; Dal Makhani | theminimalistvegan.com

Malzemeler:

Masala Karışımı İçin (Demo): 7 adet yeşil kakule, 2 adet siyah kakule, 1 çay kaşığı tane karanfil, 1 adet besbase-mace, 1/4 adet muska rendesi, 1 adet yıldız anason, 1 çay kaşığı kimyon tohumu, 1 çay kaşığı rezene tohumu, 1 çay kaşığı tane karabiber

Körili Dal Makhani İçin: 200 gr yeşil mercimek/bir gece önceden suya basılmış, 1 lt tavuk suyu, 1 çay kaşığı toz kimyon, 1 çay kaşığı toz cayenne, 1 çay kaşığı toz zerdeçal, 1 orta boy soğan/ufak doğranmış, 150 gr doğranmış domates, 5 gr zencefil rendesi, 6 diş sarımsak/ufak doğranmış, 1 çorba kaşığı toz köri, 2 çorba kaşığı masala karışımı, 50 gr Ghee, tuz-karabiber, 3 dal taze kişniş

Hazırlanışı:

Masala Karışımı:

  • Tüm malzemeyi yağsız tavada kavurduktan sonra baharat öğütücüsünden geçirerek kullanabilirsiniz.

Körili Dal Makhani:

  • Yeşil mercimekleri bir gece önceden suda bekletin.
  • Bir tencereye ghee ekleyin ve sırasıyla soğan, sarımsak, zencefil rendesi, mercimek ve domatesleri kavurun.
  • Tüm baharatları ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • Koyu bir kıvam aldığında birkaç kez blender yardımıyla çekip tuz ve karabiber ile lezzetlendirdikten sonra kaselere koyarak servis edin.
  • Taze kişniş serpiştirin.

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Edgar Castrejon

İlginizi çekebilir: Nurdan Gündoğdu’dan İstanbul Ev Yemekleri Mekan Önerileri