Human Belgeseli: "İnsan Nedir Şimdi Bildim" Dedirten Yapım
Hayatın koşuşturmacısında, rutin düzenlerimizde, kafamızı meşgul eden eylemlerde yanı başımızdaki insanların bile kendi hayatlarında neler yaşadığını unutur oluyoruz. Bu duruma daha geniş açıyla baktığımızda bir semt uzağımızdaki insanın yaşadığı acıları, bir bölge ilerimizde yaşanan savaşları, bir ülke ötemizde çocukların açlıktan ölüyor olduğu gerçeğini ve bir kıta ötemizde hala bazı hastalıkların tedavisinin uygulanamaması ve sağlık konusundaki altyapı yetersizlikleri nedeniye nefes aldığımız her saniye bir insanın ölüyor olduğunu aklımıza getirmiyoruz. Şimdi ise yaş, ırk, statü fark etmeksizin tüm insanlığı ölüm korkusuyla karşı karşıya bırakan bir virüsle savaş içindeyiz. Human belgeseli bizlere bunu hatırlatıyor.
Belki de çoğumuzun ilk defa dışarı çıkma özgürlüğü kısıtlanıyor, çoğumuz sağlık alanında endişelere kapılıyoruz, sevdiklerimizi kaybetme korkusunu yaşıyoruz. Burada en önemli nokta bu durumu şu an toplu şekilde ve dünyanın bir ucunda yaşayan biriyle aynı anda aynı hislerle yaşıyor olmamız. Empati kurmaya, kendimizi, çevremizi en önemlisi insanlığı düşünmeye başlıyoruz. Belki de hiçbir zaman olmasına ihtimal vermeyeceğimiz şekilde dünya durdu. Yaşam durdu. Düşünmek için her zamankinden çok daha fazla zamanımız var. Bugün sizlere önereceğim belgesel tüm dünyada 7’den 70’e herkese izletilmesi, hatta ders olarak öğretilmesi gereken bir proje. Tam da sorgulamaya, sorunlara çözüm aramaya odaklandığımız bu zamanda Human (İnsan) belgeselinin her milletten her yaştan ve her yaşam koşulundan insanları çok güzel işlediğine ve dünyada olup biteni en öz ve çarpıcı haliyle bize sunduğuna inanıyorum.
Filmin yönetmeni Yann Arthus-Bertrand. Kendisi Fransız fotoğrafçı, gazeteci, film yönetmeni ve ekolojist. Küçük yaşlardan itibaren doğa ve insan fotoğrafları çekmiş. Hatta fotoğrafları 25 farklı dünya şehrinde sergilenmiş. İnsan belgeselini belki de bu kadar çarpıcı yapan kullandığı görseller ve görsellerin geçişleri. Yapılan çekimlerin farklı açılardan oluşturduğu muazzam görüntüleri de es geçmemeliyiz. Arthus-Bertrand’ın, İnsan belgeselinin ortaya çıkışını anlatan röportajlarında insanlığa dair endişelerini çokça dile getirdiğini de eklemeliyim. Arthus-Bertrand’a göre insanlık varoluşunda bu yana geçen zaman rağmen hala ortak paydada buluşmayı başaramamıştır. Yönetmene göre zamanla dünya değişir, insanlar yaşar, ölür ancak yaşananlar bir şekilde tekrarlar.
Arthus-Bertrand üç yılda tamamladığı bu belgeselde farklı ülke, dil, din ve kültürlerden yaklaşık iki bin kişiyle, hayatlarında en çok önem verdikleri şeylere dair derin söyleşiler yapmış. Sevgi, aile, şiddet, yoksulluk ve sosyal adalet gibi konulara değinen hikâyeler, dünyadaki yaşam mücadelesinin hem ne kadar zor hem de ne kadar güzel olduğunu gözler önüne seriyor.
Yönetmen her insanın ortak yaşadığı aşk, nefret, sevgi, kin, intikam gibi duyguları nasıl öğrendiklerini ya da nasıl deneyimlediklerini pek çok farklı hayat tecrübesine sahip insana sorarak sonuçlarını bizlerle bir derleme şeklinde paylaşıyor. 3 yılda tamamladığı bu eserinde farklı ülke, dil, din ve kültürlerden yaklaşık iki bin kişiyi karşısına oturtmuş ve hayatlarında en çok önem verdikleri değerler hakkında onlarla sohbet etmiş. Bunun sonucunda topladığı görüntülerle de vermek istediği mesajı yani insanın en yalın haliyle ne ifade ettiğini bizlerle paylaşmış. Belgeseli izlerken çok farklı yaşam hikayelerine tanıklık etmenin yanı sıra; aslında yaşam hikayesi ne olursa olsun insanın bir türden farklı olarak yaşadığı değerlerle bu dünyada insan niteliği taşıdığını kavrıyorsunuz.
Film her ayrıntısıyla insanlığı ve doğayı içimize işliyor. İzlerken görselliğe olan hayranlığınızın yanında duyduğunuz müzikler de tüylerinizi diken diken edecek. Her müziğin ayrı bir hikayesi olacak ve Shazam’ınızı kapatmak istemeyeceksiniz. Bu başarılı müziklerin ardında tabii ki başarılı bir de sanatçımız var: Armand Amar. Kudüs doğumlu besteci, müzisyen yönetmenin diğer belgesellerinde de karşımıza sıkça çıkan César ödüllü sanatçı.
Müzikleri bir sonraki dinleyişinizde, ders çalışırken arka fonda çalsın diye açtığınızda, kafanızı dinlerken gözlerinizi kapatıp arkaya yaslandığınızda filmin görüntüleri mutlaka gözünüzde canlanacak.
Filmin pek çok farklı versiyonuna Human the Movie Youtube kanalından ücretsiz izleyebilirsiniz. Kanalda Türkçe altyazısı bulunmamasına rağmen Youtube üzerinden altyazılı haline de ulaşabilirsiniz.
Kapak fotoğrafı: china.org.cn
İlginizi çekebilir: SineMagger’dan Netflix Belgeselleri
İlk yorumu siz yazın!