Şimdilerde sağlıklı tatlılarımızın lezzetine lezzet katması için sıklıkla tercih ettiğimiz, ara öğünlerin vazgeçilmezi hurma, güzel tadının yanı sıra oldukça besleyici bir meyve. Hurmanın tarihini beraber keşfedelim, faydalarını bilerek tüketelim.

Hurma
Hurma nedir? Faydaları nelerdir?

Hurma nedir? Faydaları nelerdir?

Aslında hurma, en basit şekliyle hurma ağacının fazlasıyla besleyici olan yemişi diyebiliriz. Sarıya kaça kahve renkli bir meyve olan hurmanın özellikle orta kısmı etli olmakla beraber, şeker bakımından da zengin. Hurma aynı zamanda en çok çeşidi bulunan meyvelerden biri, 99 farklı çeşidi olduğu söyleniyor. Öne çıkan çeşitleri ise; Medine Amber Ula, Medine Mabroom, Medine Berni ve Medine Şelebi. Hurma, Arap Yarımadası ve Afrika’da bolca; Türkiye’de ise Batı ve Güney Anadolu ile Akdeniz bölgelerinde yetiştiriliyor. Yetiştirildiği yerlere bakarak da tahmin edebileceğiniz gibi, ılıman iklimleri seviyor. Evet, yetişmesinde sıcaklık çok önemli ancak en az sıcaklık kadar önem taşıyan bir unsur daha var ki, o da su. Yeterli miktarda su ve sıcaklığın her ikisi de var olmadan hurmanın yetişmesi mümkün olmuyor. Uzun ve silindire benzeyen gövdesi ile hurma, sahip olduğu sayısız faydayla mucizevi bir meyve adeta! Peki nedir bu faydalar?

Hurmanın içeriğindeki fazla miktarda lif, mineral ve fenol onu fazlasıyla şifalı bir gıda yapıyor. Ancak çeşitli gıdaların birleşmiyle vücudumuza alabildiğimiz yağ, protein, karbonhidrat, vitamin, mineraller hurmada fazlasıyla mevcut. Bu da onu sağlıklı ve zinde bir vücudun olmazsa olmazlarından biri yapıyor! Saymakla bitmez ama isterseniz hurmanın bazı faydalarına göz atalım; içerdiği A vitamini sayesinde gözleri kuvvetlendiriyor, hafızayı geliştiriyor, kansızlığa iyi geliyor, yorgunluğu azaltıyor, fazlaca tüketildiğinde kansere karşı olumlu etkisi bulunuyor, kemik zayıflığını engelliyor, kanı temizliyor ve kan damarlarını yumuşattığından damar sertliğini önlüyor. Süt hormonlarını harekete geçirerek sütün çoğalmasını sağlıyor, çocuklu kadınların bolca hurma tüketmesinin bir sebebi de bu. Hurma aynı zamanda suni tatlandırıcılara da doğal ve faydalı bir alternatif. Keklerde, tatlılarda, salatalarda, işlenmiş şeker ve tatlandırıcı yerine rahatlıkla hurma kullanabilirsiniz. Hem lezzetli, hem doğal!

Hurmanın Tarihi

Hurma – aksam.com.tr
Hurmanın Tarihi

Fotoğraf: aksam.com.tr

Hurmanın tarihsel yolculuğu hakkında birçok söylenti var. Ancak ilk hurma ağacına dair bulgular Mısır ve Suriye’de M.Ö 7000-8000 yıllarına dayanıyor. Şimdiki Pakistan bölgesinde uzun zamandır bilinen hurmanın, aynı şekilde Basra Körfezi’nde de yaygın olarak tanındığı biliniyor. Gördüğünüz üzere, hurmanın tarihi fazlasıyla eski, “hayat ağacı” olarak anılmasının sebeplerinden biri de bu.

Hurmayla ilgili yaygın bir inanış da Arapça’da “kadın” anlamına gelmesiyle ilgili. Orta Asya Türk’lerinin Arap kızlarıyla evlenmek istemesi o dönemde devletin “Türk erkekleri, Türk kızlarıyla evlenecek” kuralı çıkarmasına sebebiyet veriyor. Arap kızlarına hasret çeken Türkler ise, özlemlerini Arabistan’a özgü bir meyve ile gidermeye çalışarak Arapların “temr” dedikleri meyveye “hurma” adını veriyorlar.

Hurmalı Sürpriz Tarif

İşte yazının başında bahsettiğimiz hurmalı tarifimiz karşınızda! Bu tarifi denedikten sonra kendinizi çok daha enerjik ve zinde hissetmeye hazır olun. Tadacağınız müthiş lezzetten bahsetmiyoruz bile! 😉

Hindistan Cevizi Sütlü, Hurmalı Mousse 

Malzemeler:

2 adet WASA Original

6 adet önceden haşlanmış Hurma
1 adet Muz
5 gr Tarçın
10 gr Kakao
50 ml Hindistan Cevizi Sütü
Süslemek için: 3 adet Çilek, 3 adet Yaban Mersini

Afiyet olsun!