İdil Keskin ile: Düzenli Egzersiz ve Hareket Kültürü Üzerine
Sporu yaşam biçimine dönüştürme yolculuğunda eşsiz bir rehber o. Bilgi birikimine, deneyimine ve profesyonelliğine hayran olduğum bir antrenör. Öğrencisi olmaktan gurur duyduğum, bütünsel yaklaşımıyla bana yolculuğumuzun her adımında sonsuz güven veren, motivasyon bulamadığımda tutunduğum bir iyi ki. Her hafta sorar, “Nasıl geçti haftan?” Bilmek ister; nasıl beslendim, ne kadar hareket ettim, mutlu muydum, değil miydim – çünkü değer verir biricikliğine her öğrencisinin, gerçekten merak eder ve gerçekten özenir. Birlikte çalışırken ondan duyduğum “iyi gidiyorsun”lar tüm haftamı şenlendirebilir! Canım personal trainer’ım İdil Keskin’i sizin için yakaladım, merak edeceğinizi düşündüğüm soruları kendisine yönelttim. Çünkü onu tanımalısınız.
İdil merhaba! Seni biraz yakından tanıyabilir miyiz?
Ben İdil Keskin. Gazi Üniversitesi Antrenörlük Eğitimi mezunuyum. İstanbul’da Mac Gmall’de ve Fizyotek’de personal trainer olarak çalıştıktan sonra Amerika’ya eğitim almaya gittim. Amerika da Exos, Athlete Performance, Affa, Ace ve Functional Movement Screen’den eğitim aldım. Ayrıca İronman 70.3 NY’a katıldım. Özelikle sakatlık sonrası post rehab dönemindeki öğrencilerimle ve sporu yaşam biçimine dönüştürmek isteyen öğrencilerimle online olarak çalışmaya devam ediyorum.
Şimdilerde neler yapıyorsun?
Pandemiyle birlikte değişen çalışma hayatından dolayı online personal trainerlık yapıyorum. Serotonin Akademi’nin yaptığı eğitimleri ve online yurtdışı merkezli kurumların eğitimlerini takip ediyorum.
Bireysel dersler üzerinden düzenli olarak çalıştığın öğrencilerin ile nasıl bir yolculuğa çıktığınızdan bahsedebilir misin? Aşama aşama nasıl ilerliyor süreç?
Bedenlerinin neye ihtiyacı olduğu ve neleri dönüştürmek istediğine göre ortak bir plan yaratıyoruz. İlk 3 aylık süreç birbirimize adapte olma süreci olarak ilerliyor. Bedenin ihtiyacı olan temel becerileri geliştirmeye yönelik “ilk adım” programı hazırlıyorum (kuvvet, esneklik, dayanıklılık gibi). Aslında bu, yolculuğun en önemli kısmı oluyor. Burada ne kadar etkili bir plan yaparsak sonraki süreç daha rahat geçiyor. İlk adım sonrası aylık periyotlama ile ilerliyoruz. Genel olarak uzun süreli çalışıyoruz, bir noktada birlikte sporu yaşam biçimi haline dönüştürmeye gayret ediyoruz.
Yaptığın iş ile ilgili en sevdiğin şey ne diye sorsam?
Sporun bana göre en güzel kısmı içerisinde müthiş bir yolculuğu barındırıyor olması. Bu benim kendi antrenmanlarım için de, öğrencilerime yaptırdığım antrenmanlar için de geçerli. Hem fizyolojik olarak hem psikolojik olarak sporun dönüştürücü etkisini gözlemlemekten, öğrencilerimle çalışırken herkesin bedeninin ve bedenini kullanma biçiminin biricik oluşunu antrenmanlar içerisinde izlemekten ve buna bağlı olarak mesleki vizyonumu geliştirme sürecinden çok keyif alıyorum.
Neden düzenli olarak egzersiz yapmalıyız? Hareket kültürü edinmek neden önemli?
Hayatım spor üzerine kurulu olduğu ve hareket etmenin birden fazla pozitif etkisini deneyimliyor olsam da neden düzenli hareket etmeli ve hareket kültürü kolektif olarak neden önemli diye düşündüğümde bunun cevabının çok kişisel bir süreç olduğunu düşünüyorum. Hareketin belli bir perspektifle ilişkilendirilip yapılması mutlaka gereken bir durum gibi yansıtılmasındansa, biraz konunun dışına çıkılmalı ve yoga yapmaya ya da HIIT bir antrenmana gerçekten neden ihtiyaç duyduklarına bence kişiler kendi bedenlerini gözlemleyerek karar vermeliler. Günümüzde hareket kültürünün pozitif bir itici gücü olduğunu gözlemlesem de, aynı zamanda kişiler üzerinde baskıya da neden olabildiğini fark etmekteyim. O yüzden bunun kolektif bir süreç olmasından çok bireysel bir süreç olması daha kıymetli geliyor bana.
Hayatına daha fazla hareket katmak isteyen okuyucularımıza neler önerirsin?
Açıkcası öncelikle neden hareket etmeleri gerektiğini, hareketin onlar için ne anlam ifade ettiğini, bedenlerinde hangi değere hizmet ettiğini keşfetmek başlamak için kolaylaştırıcı bir adım olabilir. Bunu birbirine geçmiş bir zincir gibi düşünebilirler ve zincirin tek halkasını koparmak yerine birbirini takip eden, bir sürekliliği ve sürdürülebilirliği olan, eklemlerini yormadan yapabilecekleri, kendilerine uygun bir egzersiz rutini oluşturmalarını öneririm. Bu egzersiz rutinini oluşturma sürecinde de hareket profesyonellerinden destek almalarının iyi olabileceğini düşünüyorum.
Seni ve yaptıklarını nereden takip edebiliriz; sana ulaşmak isteyen okuyucularımız nereye yönelsinler?
Sportif ya da mesleki bilgileri içeren bir sosyal medya hesabım yok. Kişisel paylaşımlarımı yaptığım ‘noradrenalinn’ adında instagram hesabım var.
Çok teşekkürler!
İlginizi çekebilir: Evde Antrenman Rutini Oluşturmak
İlk yorumu siz yazın!