İlk yorumu siz yazın!
Yaratıcılık İçimizde: İlham Veren, Yeni Nesil Sanatçılar
Ne zaman ilham hakkında konuşsam, sanat aklıma ilk gelen konulardan biridir. Peki sanat hakkında yaratıcı düşünmemize veya ilham almamıza neden olan şey tam olarak nedir? Bu sorunun cevabını hala bilemesem de, bana ilham veren yakın zamanda videolarıyla ve eserleriyle tanıdığım birkaç yeni nesil sanatçıyı bu yazımda derlemek istiyorum.
Melissa McCracken
Hiç renkleri duydunuz mu? Veya bir müzik dinlerken seslerin, notaların görüntüsünü gördünüz mü? Tadını aldınız mı? Kelimelerin kokusunu hissettiniz mi? Eğer cevabınız evet ise aslında siz de sinestezik biri olabilirsiniz. 23 insan arasında bir kişide rastlanan sinestezi; müzisyenler, ressamlar, şairler gibi sanatçı ruhlu insanlarda da çokça bulunuyor. Mesela soyut sanatın öncüsü Kandinsky, renkleri ‘duyabiliyordu‘ Günümüzde ise Melissa McCracken bu durumu yeteneğiyle birleştirmiş. Sinestezik olan sanatçı, müzikleri bir renk olarak algılıyor. İnsanların sevdikleri şarkıları sipariş alarak, o müziği dinlerken resimlerini yapıyor. Yani, müzikleri adeta resmediyor.
Sinestezisi olan bir sanatçı olarak Melisa McCracken, bir müziği dinlerken aynı zamanda o müziğin resmini de yaratırken yaşadıklarını aslında bizim de sanat aracılığı ile anlamamızı sağlıyor. Müzik ve tuvaller arasındaki muhteşem çalışmaları açıkçası bana ilham verdi.Kendisinin birçok sayıda yaptığı müzikleri resmettiği eserlerini web sitesinden keşfedebilirsiniz. Benim favorim John Lennon-Imagine şarkısını dinlerken yaptığı resim oldu!
Tatsuo Horiuchi
“Excel’in Michaelangelo’su” olarak anılan ve Japon Manzaralarını Excel ile boyayan 77 yaşındaki sanatçı Tatsuo Horiuchi ile tanıştırmak istiyorum sizi. Japon sanatçı Tatsuo Horiuchi, 15 yılı aşkın bir süredir Japon manzaralarını, dağları, kiraz çiçeklerini ve ormanları en ince ayrıntılarına kadar Microsoft Excel ile çizmiş! 77 yaşındaki illüstratör, pahalı boya malzemeleri veya hatta bilgisayar için temel bir çizim programı için ödeme yapma fikrinden kaçınmış. Hatta röportajında daha fazla işlevli, kullanımı daha kolay olduğu için Excel’i Microsoft Paint’e bile tercih ettiğini söylemiş. Öncelikle basit vektör çizim araçlarını kullanan Horiuchi, Japonya’nın kırsalında panoramik yaşam sahneleri çizerek bize ilham veriyor!
Daha önce hiç aklıma gelmeyen bu yöntem ile sanatçı gerçekten yaratıcılığın sınırlarını zorlamış gibi gözüküyor.
Sanatçının indirip keşfedebileceğiniz Excel sanat eserlerinden ikisi:
– Cherry Blossoms at Jogo Castle (2006)
– Kegon Falls (2007)
Horiuchi’nin Excel çizimlerinin daha fazlasını web sitesinde bulabilirsiniz.
Gordon Collett
Gordon Collett, gözü yanıltan illüzyonist resim anlamına gelen Trompe l’oeil konusunda uzmanlaşmış bir duvar sanatçısı, aynı zamanda Ex Libris sanatıyla ilgili de uluslararası bir üne sahip. Ex Libris sanatını “kitapseverleri heyecanlandıran bir sanat” olarak tanımlamak istiyorum. Fakat biraz daha açmam gerekirse “Bookplate” olarak da bilinen Ex Libris, kitapların kartviziti-tapusu olarak biliniyor. Kitapların iç kapağına yapıştırılmak için hazırlanan ve üzerinde çeşitli resimlerle, kitabın sahibinin ismi yer alan ufak etiketler, ya da grafik çalışmaları içeriyor. Anlam olarak ise olarak “…’nın kitabı ..’nun kitaplığına ait veya …’nın kütüphanesinden” anlamına geliyor. Sanatçının çok beğendiğim birkaç Ex Libris eserini paylaşmak istiyorum.
Sanatçının diğer eserlerini görmek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Zaria Forman
Sanatıyla iklim değişikliğine meydan okuyan ve Dünya’nın güzelliğini ve aynı zamanda kırgınlığını gösteren çizimleriyle bilinen sanatçı Zaria Forman’ı tanıyor musunuz?
Zaria Forman iklim değişikliğini pastel çizimleriyle belgeliyor diyebilirim. Dünya çapında sergilenen çalışmaları için imge ve ilham toplamak amacıyla dünyanın uzak bölgelerine seyahat eden sanatçı aynı zamanda sanatçı NASA ile birlikte IceBridge Operasyonu!na katılmış. Antarktika, Grönland gibi uzak yerlere giderek gördüğü buz değişikliklerini sanatına yansıtmış.
Zaria Forman’ın büyük ölçekli eriyen buzulları, camsı suda yüzen buzdağları ve köpükle tepelenen dalgaları, geçiş, türbülans ve huzur anlarını keşfetmemize yardımcı oluyor. “Çizimlerim , manzaradaki geçiş, türbülans ve huzur anlarını keşfederek izleyicilerin hiçbir zaman ziyaret etme şansı bulamayacağınız bir yerle duygusal olarak bağlantı kurmalarını sağlıyor. Yıkımın aksine güzelliği aktarmayı seçiyorum. Bu süreçte doğanın güçlü güçleriyle karşı karşıya kaldığımızda ne kadar küçük olduğumuzu hatırlatıyorum.Bu manzaraların yüceltilmesini yaşayabiliyorsanız, belki de onları korumak ve korumak için ilham alacaksınız.” diyor. Yaratıcı sürecini doğadan besleyen sanatçı Forman iklim krizinin ortasında olduğumuz bu zamanlarda eserleriyle gerçekten çok fazla durup düşünmemi sağladı. Sanatçı hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitesini ziyaret edebilir, Ted konuşmasını izleyebilirsiniz.
Kapak Fotoğrafı: Melissa McCracken
Gerçekten harika bir anlatım ve içerik olmuş. Sayenizde çok güzel bilgiler edindim ve ayrıca ruhumuza yeni bir tutku kattınız, çok teşekkürler 🤗 ✨