Bugünlerde evde olduğumuz için herkes internette daha çok zaman geçiriyor ve bu da insanların kendilerini bazen kötü hissetmelerine yol açabiliyor. Sürekli ekranlara bakmaktan yorulduysanız her biri farklı ve ilginç alanlarda yayın yapan İngilizce bağımsız dergileri okuyabilirsiniz. 

Record Magazine
Record Magazine | Fotoğraf: Coffee Table Mags

Bağımsız dergiler fenomeni son yıllarda gerçekten atak yapmış gibi görünüyor. Her konuyu kapsayan bir yayın bulabilmek mümkün. Bu yayınların bazılarını Berlin’deki “Do you Read Me?” internet sitesinden satın alabilirsiniz. Ayrıca bu sitede ve fiziksel dükkanda belki yüzlerce dergi bulunabilir. 

İngilizce Bağımsız Dergiler

Record Magazine

New York, Madrid ve Melbourne’u merkez alan bir müzik kültürü dergisi olan bu yayın birçok farklı türde müzik yapan sanatçıyla röportajlara yer veriyor. Yüksek kaliteli kağıda basılı bir dergi ve çok sayıda renkli fotoğrafla zenginleştirilmiş. Websiteleri Record Magazine’i yılda iki defa çıkan dünyadaki niş müzik topluluklarına odaklanan bir yayın olarak tanımlıyor. Yeni müzikler arayışı içindeyseniz göz atabilirsiniz. Fiyatı 20 euro. Türkiye’de satılan bir nokta bulunmuyor. Üye olmanız halinde özel etkinliklere davetiye, üyelere özel yayınlar gibi artıları var. Yıllık üyeliği 48 dolar ve sekizinci sayısı Eylül’de çıkıyor. 

Apartemento

Apartemento
Apartemento | Fotoğraf: Lorem

Günlük hayat için bir iç dekorasyon dergisi olarak tanımlanan Apartemento dergisinin Barcelona, Berlin, Milano ve New York’da ofisleri var. Dağıtım ağında uluslararası sanat ve tasarım kitapçıları, gazete bayileri, butikler ve büyük mağazalar bulunuyor. Bugüne kadar 25 sayı çıkmış. İçeriği birçok sanatçıyla röportajlar ve fotoğraflardan oluşuyor. Tabii bir uygulaması da var ve Instagram’dan da takip edilebiliyor. Dergi fiyatı 15 euro, abone olunursa 12 euro. Abonelere bez çanta hediyesi var, bunu da eklemiş olayım. 

The Gourmand 

The Gourmand, yemek ve kültür ile ilgili yeni sayılabilecek İngiltere menşeili bir yayın. Websitelerinden fine art fotoğraflar, tişörtler, bez çantalar da satıyorlar. Birçok ürün satılmış görünüyor, son iki sayıyı edinmek için üyelik seçeneği var. Ancak üyelik için de kalmamış deniyor. Çok ilgi gören bir dergi demek ki – unutmadan, son sayfalarında yemek ve içki tariflerine de yer veriyor. 

Mad Magazine

Mad Magazine
Mad Magazine | Fotoğraf: The Wire

Amerikan menşeili Mad, iki ayda bir popüler kültür ve siyaset eleştirisi yapan bir dergi. 1952’den beri yayın yapan Mad, 2018 Nisan’ında son orijinal sayısını çıkardı. O yılın Temmuz ayında tekrar 1 numaralı sayısıyla çıkmaya başladılar, bu arada derginin merkezi Batı yakasına taşındı. Geçen yıl derginin bayilerde satılmayacağı ve sadece abonelikle yaşayacağı öngörülmüştü. Bir yıllık uluslararası abonelik bedeli 31.99 dolar. 

Cornucopia 

Türkiye ile ilgili İngilizce bir dergi olan Cornucopia, Latince’den (cornu copioe) İngilizce’ye geçmiş bir sözcük ve ‘bereket burnu’ anlamına geliyor. Anadolu şehirlerinin zenginliği ve bollluğunu anlatmak için kullanılan bir kelime bu. Yılda iki defa yayınlanan dergi; Türkiye tarihi, kültürü, sanatı, gastronomisi ve seyahat konularında zengin bir içeriğe sahip. Websitesinden kitaplar, müzik cd’leri ve hediyeler edinmek mümkün. Bir yıllık abonelik 25 pound ve bir bez çanta size hediye ediliyor. Tercihinize göre, iki yıl da abone olabiliyorsunuz. İstanbul’da birçok bağımsız kitapevinden dergiye ulaşılabildiğini de söyleyeyim.   

Sight and Sound

Uluslararası film dergisi Sight and Sound, Londra’daki British Film Institute (BFI) tarafından 1932’den bu yana yayınlanıyor. Aylık yayında film eleştirmenleri ve akademisyenlerin film eleştirileri okunabilir. Abonelik şartları bir yıl için 75 pound. 

Q

İngiliz menşeili müzik dergisi Q, 1986’da Mark Ellen ve David Hepworth tarafından kuruluyor. Her ay yayınlanan dergiye yıllık abone olmak isterseniz 45.90 pound ödemeniz gerekiyor. Dergi, popüler müzik konusunda İngiltere’de önemli bir kaynak. 

Uncut

İngiltere’den çıkan, ağırlıklı olarak bir müzik dergisi daha. Kendilerini rock müzik dergisi olarak tanımlıyorlar. Ayrıca Uncut‘ın içerisinde film eleştirileri de yer alıyor. Bir dönem çok güzel kapaklı sayıları vardı (2004 yılıydı galiba), alıp saklamıştım. Gerçekten koleksiyon yapılacak sayılardı. Ayrıca her ay çıkan derginin cd hediyesi de olabiliyor. Üyelik için 12 aylık 52.99 pound ödemeniz gerekiyor. Tabii Türkiye’yi Avrupa kabul ederseniz fiyat 62.99. 🙂 Üye olanlara her ay bir cd gönderiliyor. 

Interzone

Brighton, Birleşik Krallık merkezli bu dergi; 1982’den beri iki ayda bir yayınlanıyor. Bilimkurgu öyküleri okumayı sevenler için ilginç olabilir. Ben Garanti Salt Binası’ndaki Robinson Crusoe’dan iki sayısını almıştım. Brian Aldiss ve Ballard gibi çok tanınan isimlerin öyküleri bu dergide bir dönem yayınlanmış. Üyelikte 12 sayı için 110 pound ödeniyor. Interzone ve korku kültürü dergisi Black Static beraber gönderiliyor. 

Cana (kah-nyah)

https://www.instagram.com/p/BhcAs36lDfR/

İspanya çıkışlı Cana, sadece online olarak faaliyet gösteren artisanal (craft) bira konusunda bir platform. Gelecekte fiziksel bir dergi yayınlamayı da amaçlıyorlar. Patreon’da bir destek kampanyaları var. Derginin yönetim merkeziyse Barcelona.  

Kapak fotoğrafı: Twitter

İlginizi çekebilir: Nisa Köşnek’ten The New Yorker Dergisi