Kitap okuma zevki, kitapçılarda başlar! İstanbul kitapçıları, artık bir kitapçıdan fazlası olmaya başladı. Kimi içinde bulunduğu kültür merkezinin önemli bir parçası, kimi kitabevi-kafe konseptiyle tatlı bir mola vermek için ideal bir adres, kimi de tüm şartlara rağmen ayakta kalmayı başaran gerçek birer kitap mabedi…

İstanbul Kitapçıları ve Kitabevleri

Zincir kitapçılar ve online satış kanalları yerine tercih edebileceğiniz, böylece hem şehre hem de kendinize iyilik yapabileceğiniz, İstanbul kültür yaşamının önemli birer parçası olan bağımsız kitapçıları ve kitabevlerini listeledik.

Gergedan Kitabevi, Caddebostan

Gergedan Kitabevi | Fotoğraf: X, Aras Yayıncılık

Kitabevlerinin “Çok Satanlar” bölümüne hepimiz aşinayız, peki “Başka Yerde Çok Satmayanlar” bölümü? Bağdat Caddesi’ne yolunuz düşerse, 25 küsür yıldır hizmet veren bu butik kitapçıyı es geçmeminizi öneririz; zira kitap seçkisinden orijinal içerikli raflarına, her noktasında farklı bir dünya keşfetmeniz mümkün! Eşsiz müzikler eşliğinde kitabevini gezerken, mutlaka kitap önerisi rica etmeyi unutmayın. Ayrıca Instagram sayfaları üzerinden, genellikle felsefe ve edebiyat üzerine kurulu atölyelerini de takip ederek ajandanıza ekleyebilirsiniz.

Don Kişot Sahaf, Kurtuluş

Don Kişot Sahaf | Fotoğraf: Facebook, Don Kişot Sahaf

İkinci el kitapların yanında CD, kaset ve plak da bulabileceğiniz Don Kişot Sahaf, Kurtuluş’taki sempatik mağazasında kitap kokuları arasında bir deneyim vadediyor. Edebiyat ve deneme türleri ağırlıktayken diğer türlerde de kitaplar bulabileceğiniz sahaf, yakın zamanda açılsa da kalbimizi çabucak kazandığı kesin.

Frankeştayn Kitabevi, Karaköy

Frankeştayn Kitabevi | Fotoğraf: Frankeştayn Kitabevi

Özgün bir kitap seçkisi arıyorsanız, “Ötekilerin Kitapçısı” olarak 2022 çıkan bu tatlı kitap-kafede bulmanız çok mümkün! Odağında toplumsal cinsiyet ve feminizmin olduğu geniş seçkisiyle birlikte, genellikle kurmaca eserleri gördüğümüz raflarına bayılıyoruz. Geniş yelpazedeki seçkisinde Türkçe kitapların yanı sıra İngilizce kitaplar da bulabilirsiniz. Gitmeden önce, Magger’larımızdan İlke Tulunay’ın Frankeştayn Kitabevi’ni incelediği yazısına göz atabilir, söyleşi takvimini takip etmek ve kafe menüsüne ulaşmak için Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.

Yeniköy Kitapçısı, Yeniköy

Yeniköy Kitapçısı | Fotoğraf: Instagram / @yenikoykitapcisi

Bilgisayarınızı alıp, kitaplarla bezeli huzurlu atmosferin içinde çalışırken kahve içeceğiniz deniz manzaralı bir mekan arıyorsanız, Yeniköy Kitapçısı bunun için en iyi noktalardan biri! Şehrin en işlek caddelerinden birinin üzerinde kalan bu kitapçıda bağımsız yayınevlerinden çok çeşitli kitaplarla karşılaşmanız olası. Yazarların imza günlerinden bienal ev sahipliklerine kadar birçok etkinlik için Instagram sayfasına bakabilirsiniz.

Pandora Kitabevi, Nişantaşı

Pandora Kitabevi | Fotoğraf: Instagram / @1kitap.1mekan

Pandora Kitabevi’nin kısa süre sonra Nişantaşı’nda kapılarını açan iki katlı yeni şubesi, kapatılan eski şubesinin yarattığı üzüntüyü gidermeye yetmişti ve şimdi ise oradan çıkamıyoruz! Valikonağı Caddesi’ne bakan geniş, ferah ve aydınlık bir dükkanda konumlanan Pandora’da tahmin ettiğinizden çok daha fazla kitapla ayrılacaksınız. Alt katta yeni çıkanlar arasında, üst katta farklı ilgi alanlarına hitap eden yabancı kitaplar arasında gezinirken dakikaların hızla geçeceği kesin.

Patika Kitabevi, Teşvikiye

Patika Kitabevi | Fotoğraf: Instagram / @kitapvkutuphane

Taschen gibi köklü yurt dışı kaynaklı yayıncıların kitaplarını arıyorsanız, Patika Kitabevi sizi Milli Reasürans Çarşısı’nda bekliyor olacak. Yabancı çocuk kitaplarından sınırlı sayıda üretilen kitaplara, geniş seçkisi Türkçe yayınları da içeriyor elbette. Özellikle sanat ve tarih konularına meraklıysanız, bu kitabevinde aradığınızı bulacağınıza hiç şüpheniz olmasın!

Robinson Crusoe 389, Beyoğlu

Fotoğraf: Instagram – Robinson Crusoe 389

İstanbul’daki en sevdiğimiz kitapçılardan Robinson Crusoe, adını aldığı İstiklal Caddesi – 389 numaradan çıkmak zorunda kalmış. Ardından 2014’te taşındığı SALT Beyoğlu’nda varlığını sürdürmeye devam ediyor. Rob389 olarak da anılan kitabevinde edebiyatın yanı sıra tüm sanat dallarına ait yabancı kitapları bulmak mümkün. Aynı zamanda yazarlarla söyleşiler ve şiir dinletileri gibi etkinlikler yaptıklarını da hatırlatmak isteriz, takvimlerini Instagram hesaplarından takip edebilirsiniz!

Türk-Alman Kitabevi Cafe, Tünel

Türk-Alman Kitabevi | Fotoğraf: Instagram / @turkalmankitabevicafe

1955’ten beri İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Türk-Alman Kitabevi, Alman ve Avusturya Liseleri’ne yakınlığının da etkisiyle daima kalabalık. Kitabevi, Almanca ders kitapları, Alman edebiyatı ve farklı disiplinlerden Almanca yayınların yanında Türkçe ve İngilizce kitaplar ile Türkiye’den yazarların Almanca’ya çevrilmiş kitaplarına da yer veriyor. Aynı zamanda 2015’ten beri bir kafe olarak hizmet veren kitabevi, lezzetli Alman tatlıları ve güzel kahvesi sayesinde kısa sürede sevilen bir buluşma noktasına da dönüştü.

Homer Kitabevi, Galatasaray

Homer Kitabevi
Homer Kitabevi | Fotoğraf: Facebook / homerkitabevi

Galatasaray Yeni Çarşı Caddesi üzerindeki Homer Kitabevi, ilk kurulduğu yıllarda arkeoloji, tarih, Bizans tarihi ve Türkiye üzerine yurt içinde ve yurt dışında yayınlanmış kitapları ve daha çok akademik yayınları okuyucularına ulaştırmayı hedeflemiş, bugünse tüm bunların yanında her türlü kitabı bulabileceğiniz bir kitabevine dönüşmüş durumda. Arkeoloji, tarih, felsefe ve fotoğrafçılık kitapları yayınlayan bir yayınevi de olan Homer Kitabevi, akademik geçmişine uygun olarak Sabancı Üniversitesi kampüs şubesiyle de dikkat çekiyor, ayrıca Borusan Contemporary’de karşımıza çıkıyor. Ayrıca HomerKids adı altında çocuk kitapları yayınları olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

FiLBooks, Karaköy

FiLBooks, Karaköy | Fotoğraf: Fortuna Major Blog

FiLBooks, fotoğraf kitaplarına, kahvelere ve atölyelere adanmış bir mekan olarak tanımlıyor kendini ve ekliyor: “FiL, sanatçı kitaplarının yanı sıra fotoğraf tarihi ve teorisiyle ilgili kitapların, dergilerin, çocuk kitaplarının, bağımsız yayınların ve tatlı ıvır zıvırların yer aldığı bir kitapçı ve kafedir. Aynı zamanda atölyelerin, sanatçı konuşmalarının, söyleşilerin ve başka kolektif etkinliklerin düzenlendiği bir buluşma yeridir.” Siz de bu capcanlı ve dopdolu mekana mutlaka uğramalı, Karaköy’ün kalabalık sokaklarında vakit geçirdikten, etraftaki galerileri ziyaret ettikten ve FiLBooks’un raflarından kitabınızı seçtikten sonra çok da uzaklaşmadan, keyifli ve lezzetli bir mola vermelisiniz. Lezzet demişken, Lotus cheesecake’leri ve çeşit çeşit kruvasanlarının tadına bakmanızı öneriyoruz!

Minoa Pera, Taksim

Minoa Pera | Fotoğraf: Minoa Pera

Kitapların arasında kahvenizi yudumlarken Akaretler’i seyredaldığımız Minoa Akaretler’in ardından, kafe konseptiyle gönlümüzü bir kez daha çalan Minoa Pera‘dan bahsetmek istiyoruz. Kendisinden “nöbetçi kitapçı, kafe, konsept store” olarak bahseden Minoa Pera’nın bir yanı karıştırmaya doyamayacağınız, raflar dolusu kitapla dolu, güzel dekore edilmiş bir kitapçı; diğer yanı ise parmaklarınızı yiyeceğiniz lezzette tatlılar sunan bir kafe. Sadece tatlılardan bahsettiğimize bakmayın, menüde kahvaltı, tost, salata ve başlangıçlar da var – ama tatlıların ve içeceklerin yeri ayrı. Ayrıca İngilizce konuşanlar için İngiliz Dili ve Edebiyatı uzmanı Dr. Zeynep Bilge eşliğinde düzenledikleri bir Minoa Book Club‘ları da var!

Nail Kitabevi Kafe, Kuzguncuk

Nail Kitabevi Kafe | Fotoğraf: Instagram / @nail_kitabevi

Kuzguncuk sokaklarında fotoğraf çekerek, deniz havasını soluyarak geçireceğiniz keyif dolu bir günün sıcak molasını Nail Kitabevi Kafe’de verebilirsiniz. İki katlı bir binada yer alan bu tatlı mekanın her iki katında da oturup kahve ya da çayınızı içebileceğiniz masaların etrafını kitap rafları çevrelemiş durumda. Özellikle üst kattaki, üzerine yayılıp okumaya çağıran koltuklar ve bilgisayarınızı alıp çalışmak için ideal köşeleri gördükten sonra sadece dakikalarınızı değil, tüm gününüzü burada geçirmek isteyeceksiniz. Ayrıca kahve eşliğinde edebiyat sohbetlerine de katılmanız mümkün!

Mephisto, Beyoğlu- Kadıköy – Beşiktaş

Mephisto | Fotoğraf: İstanbul Mekan Rehberi

Mephisto, İstiklal Caddesi’nde Atlas ve Beyoğlu Sinemaları’na oldukça yakın konumu nedeniyle film festivallerinde aralardaki zamanı değerlendirmek için eşsiz bir kitabevi. Yalnızca bir kitabevi değil, geniş bir film ve müzik arşivi, kırtasiye bölümü ve kafesi ile de uzun saatler geçirebileceğiniz bir yer. Aradığınız kitap, CD ya da DVD’yi yüksek ihtimalle bulabileceğiniz ve alanına oldukça hakim çalışanlarıyla sohbet ederek aydınlanma yaşayabileceğiniz Mephisto’nun Kadıköy’de de bir şubesi bulunuyor.

Yalvaç Abi Kitabevi, Nişantaşı

Yalvaç Abi Kitabevi | Fotoğraf: Instagram / @yalvacabi.kitabevi

Çocuklara uyku vaktinde keyifle okuyacağınız masallar, hikayeler ve çok daha fazlası için, Nişantaşı’ndaki Yalvaç Abi Kitabevi‘nde alıyoruz soluğu. Burada Marsık Yayınevi dışında diğer yayınevlerinden de kitaplar bulacaksınız. Ayrıca renkli ve eğlenceli dünyasının evin küçüğünün dikkatini çekeceğine eminiz. Hatta son Instagram paylaşımlarından gördüğümüz üzere, her gün uğrayarak kitap okuyan minik müdavimleri bile var!

Moda 216 Kitap Plak, Kadıköy

Moda 216 Kitap Plak | Fotoğraf: Gazete Kadıköy

Lezzetli tatlılarından tutun, çeşitli plak seçkisine kadar bütün gün vaktinizi ayırsanız dahi zamanın nasıl akıp gittiğini hesaplayamayacağınız bir kitabevi Moda 216. Kahvaltı yaptıktan sonra yeni gelen kitap seçkisini inceleyebilir, ya da akşamüstü kahvenizi içip plaklar arasında kaybolabilirsiniz. Plak günleri yaptıklarını eklemek isteriz, ayrıca çeşitli yazarların imza günlerini de düzenliyorlar.

Joyness Kitap, Beylikdüzü

Joyness Kitap | Fotoğraf: Suare Dergi

Bu sempatik çocuk kitapçısı sadece kitaplara yer vermekle kalmamış, aynı zamanda çocuk etkinlikleri de düzenliyor! Boyama, İngilizce masal ve punch atölyeleri gibi minikleri mutlu edecek etkinliklerin de yuvası olan Joyness Kitap‘ın eğlence dolu dünyasında evin küçüğü kitaplar arasında keyifle kaybolacak, diyebiliriz!

Orfe Moby Dick, Kadıköy

Orfe Moby Dick | Fotoğraf: X, Telemak Kitap

Fonda güzel müziklerle kitapların içinde kaybolacağınız Orfe Moby Dick‘te kurmaca edebiyatın dışında çeşitli seçkisini keşfedebilir, iyi plak seçkisiyle de plak koleksiyonunuzu genişletmek isteyebilirsiniz! Tarih ve sosyoloji üzerine de çok fazla kitap bulabileceğinizi not düşelim.

KENDİSİBİR Mekan, Üsküdar

KendisiBir Mekan | Fotoğraf: Instagram / @kendisibirmekan

Burası bir kitapçının çok ötesinde, kendilerinden “Her yaşın üretim ve tüketim alanı” olarak bahseden bir sanat alanı! Sadece kitap değil, her ay katılabileceğiniz bir kitap kulübü arıyorsanız ya da film okumaları yapabileceğiniz atölyeler peşindeyseniz KendisiBir Mekan‘ın sanat dolu etkinlikleri sizi bekliyor. “KendisiBir Sahne” olarak kurdukları sahnede ise farklı müzisyenleri canlı olarak dinlemeniz mümkün!

Nostalji Kitap & Kahve, Şişli

Nostalji Kitap & Kahve | Fotoğraf: Facebook / Nostalji Kitap & Kahve

Sessiz ve sempatik bir kitabevinde kitapları kurcalarken kahve içmek istiyorsanız, Nostalji Kitap & Kahve bunun için en keyifli yerlerden biri! Çeşitli yazar söyleşilerine de ev sahipliği yapan bu kitabevinin etkinlik takvimine Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.

Tasarım Bookshop & Cafe, Kadıköy

Tasarım Bookshop & Cafe | Fotoğraf: Instagram / @tasarimbookshop

Bahariye’nin incilerinden biri olan Tasarım Bookshop & Cafe‘nin menüsüne göz attınız mı? Atmadıysanız, geniş kahvaltı seçeneklerinden cheesecake’lere uzanan menüsünde leziz seçenekler olduğunu hatırlatalım. Mocktail’leri ise yaklaşan sıcak günlerde, kitabevinde bulabileceğiniz favori kitabınız eşliğinde çok iyi gider, diye düşünüyoruz. Uzaktan çalışıyorsanız, bilgisayarınızı kapıp keyifle çalışabileceğiniz mekanlardan biri olduğunu da söyleyelim. Raflarında ise İngilizce kitaplardan klasiklere, kurmaca edebiyatından modern edebiyata birçok kitabı keşfedebilirsiniz. Gitmişken plak köşesine uğramayı da unutmayın!

Kapak Fotoğrafı: Fotoğraf: Instagram / @yenikoykitapcisi

İlginizi çekebilir: Başak Bektaşoğlu’ndan En Büyük Direnişçiler: Bağımsız Kitabevleri Üzerine