İstanbul'un Çağdaş Sanat Galerileri: Sanat Rotanızı Belirleyin
İstanbul’un kültür ve sanat yaşamının en önemli parçalarından biri çağdaş sanat galerileri. İstanbul’daki çağdaş sanat galerileri, Beyoğlu’ndan Çukurcuma’ya Dolapdere’den Karaköy’e şehrin birçok yerine yayılmış durumda. Her ay yenileri açılan sergileri ile dünyaca ünlü yabancı sanatçıların ve Türkiye’nin önde gelen çağdaş sanatçılarının eserlerine yer veren bu galerilerin ve sergilerin tamamını limitli bir sürede gezmek neredeyse imkansız. Rotanıza ekleyebileceğiniz çağdaş sanat galerilerini sizler için derledik.
İstanbul’da Çağdaş Sanat Galerileri
Dolapdere’de Yer Alan Galeriler
Pilevneli Gallery, Dolapdere Konum
İstanbul’da sanat ortamı için gittikçe daha da önem kazanan, müze ve galerilerle zenginleşen Dolapdere’nin ilk çağdaş sanat galerilerinden biri Pilevneli Gallery. Uluslararası üne sahip sanatçıları Türkiye’de bizimle buluşturmak ve Türkiye’den sanatçıları uluslararası arenada tanıtmak gibi hedeflere sahipler. Murat Pilevneli tarafından kurulan galeri, İstanbul’un çağdaş sanat ortamına uluslararası perspektifle yepyeni bir soluk getirmeyi hedefliyor.
Adam Szymczyk küratörlüğünde gerçekleşen Daniel Knorr’un ‘Golden Peardrop Theatre’ başlıklı kişisel sergisi 3 Aralık’a kadar Pilevneli Gallery’de görülebilir.
Arter, Dolapdere Konum
Bir Vehbi Koç Vakfı Kuruluşu olarak 2010 yılında açılan Arter, sanatın tüm disiplinlerini kapsayan programlarıyla herkes için erişilebilir, canlı ve sürdürülebilir bir kültür ve yaşam platformu olmayı amaçlıyor. İstiklâl Caddesi’ndeki binasında 2010–2018 yılları arasında 35 sergiyi izleyicilerle buluşturan Arter, 2019 yılının Eylül ayında Dolapdere’deki yeni binasına taşındı. Arter Dolapdere binasında sergi alanlarının yanı sıra performans salonları, öğrenme ve etkinlik alanları, bir kütüphane, sanat yayınlarına odaklanan bir kitabevi bulunuyor.
Locus Solus başlıklı sergi 31 Aralık’a kadar, ‘Bill Fontana: İo’nun Yeni Sesi’ ve ‘Bill Fontana Sessiz Yankılar: Notre Dame’ başlıklı sergiler 4 Ocak 2023’e kadar, ‘Koyun Koyuna’ ve ‘Ahmet Doğu İpek: Başımızda Siyahtan Bir Hale’ 29 Ocak 2023’e kadar ve son olarak ‘OyunBu’ başlıklı sergi 9 Nisan 2023’e kadar Arter’de görülebilir.
Dirimart, Dolapdere Konum
Hazer Özil tarafından 2002 yılında kurulan galeri kısa sürede Türkiye’nin önde gelen çağdaş sanat galerilerinden biri haline geldi. Türkiye’den, uluslararası alanda tanınan ve yükselen Ayşe Erkmen, Sarkis, İnci Eviner, Canan Tolon, Nuri Bilge Ceylan, Seçkin Pirim, Güçlü Öztekin, Ebru Uygun, Nasan Tur, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Fahrelnissa Zeid ve Âbidin Elderoğlu gibi sanatçıları dünyada temsil ediyor. Dirimart Dolapdere, 2016’da ilk galeri mekânı olarak açıldı. İkinci galeri mekanı ise geçtiğimiz günlerde açılan Meşrutiyet Caddesi üzerindeki eski Union Française binasının en alt katında konumlanan Dirimart Pera. Yakın zamana kadar İstanbul Modern‘e geçici ev sahipliği eden bina, sanatseverleri ağırlamaya devam edecek.
İnci Eviner’in ‘Huriler ve Yolcular’ başlıklı kişisel sergisi 27 Kasım’a kadar Dirimart’ta görülebilir.
Evliyagil Dolapdere Konum
İstanbul’un yeni sanat ve kültür bölgesi haline gelen Dolapdere’de kâr amacı gütmeyen sergi mekânı olarak hayata geçen Evliyagil Dolapdere, yerel ve uluslararası sanatçıların katılımıyla gerçekleşen kişisel ve karma sergilere ev sahipliği yapıyor.
‘Ten ve Ruh Müze Evliyagil & PAPKO Koleksiyonlarından Bir Seçki’ isimli sergi 31 Aralık’a kadar Evliyagil Dolapdere’de görülebilir.
Karaköy’de Yer Alan Galeriler
x-ist Karaköy Konum
Türkiye’den çağdaş sanatçıların evrensel fikre dayalı eser üretimini destekleyen bir galeri projesi olarak 2004 yılında kurulan x-ist, 2013 yılından itibaren yurt dışından sanatçıları temsil ediyor. Sanatçıları arasında Ali Bilge Akkaya, Cem Dinlenmiş, Hüseyin Arıcı, Seda Hepsev ve Murat Palta gibi isimler yer alıyor. Uzun yıllar Nişantaşı’nda Abdi İpekçi Caddesi’ndeki mekânında ziyaret ettiğimiz x-ist, 2017-2018 sezonunda Karaköy‘e taşındı.
Burak Dak’ın ‘Aşağılar Aşağısı’ başlıklı sergisi 12 Kasım’a kadar x-ist’te görülebilir.
Mixer Arts, Karaköy Konum
Yeni nesil büyük Türk sanatçılarının yetişmesine yardımcı olmayı amaçlayarak kurulan Mixer, genç sanatçıların aktif ve geniş destek bulmaları yanı sıra koleksiyonerlerin yeni ve heyecan verici sanatını keşfetmelerine olanak sağlıyor.
‘İmgelerin Yeni Grameri’ başlıklı karma sergi 26 Kasım’a kadar Mixer ’da görülebilir.
Galeri 77, Karaköy Konum
İstanbul kültür hayatının yeni yükselen değerlerinden Karaköy’de sanat dolu rahat bir ortamda ziyaretçilerini ağırlamayı ilke edinmiş, yaratıcı ve özgün eserlerin sergilendiği Galeri 77, sanat tartışmalarının yapıldığı, farklı güncel eğilimlerin şekillendiği disiplinler arası bir alan olmayı amaçlıyor.
‘İçerisi ve Dışarısı’ başlıklı karma sergi 23 Ekim’e kadar Galeri 77’de görülebilir.
Sanatorium, Karaköy Konum
2011 yılında bir sanatçı inisiyatifi olarak kurulan SANATORIUM, galeriye dönüştükten sonra da yenilikçi tavrını devam ettirmiş, farklı kurum, sanatçı ve küratörlerle iş birliği içinde ulusal ve uluslararası birçok sergiye ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Eleştirel düşünce ve deneyselliği merkezine alan SANATORİUM, yeni bir estetik sunabilen ve sanat dünyasına entelektüel katkı üretebilen projelere öncelik veriyor.
‘Bir Tutam Zapt Edilemez Karmaşıklık’ başlıklı karma sergi 12 Kasım’a kadar Sanatorium’da görülebilir.
Collect Gallery, Karaköy Konum
Collect Gallery, Tophane ve Juma binasındaki mekânlarında; küratöryel seçimler ve pratiklerle “çağdaş” tanımını karşılayan sanatçıları, eserleri, fikirleri bir araya getiren projeler üretir. Birlikte çalıştığı sanatçılarda evrensel, estetik ve kavramsal bütünlüğe önem verir, üretimlerini destekler ve geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.
Gönül Nuhoğlu’nun ‘Beetopıa II’ başlıklı kişisel sergi 23 Kasım’a kadar Collect Gallery’de görülebilir.
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, Karaköy Konum
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, 2018 yılında Kale Grubu tarafından Dr. İbrahim Bodur tarafından kuruldu. Mekanları yaşatmayı önemseyen ve bu mekanlara yeni anlamlar katmak için çalışan Kale Grubu, dünyanın sanat ve tasarımla daha iyi bir yer olacağı inancıyla Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’ni hayata geçirdi. 2019’da Karaköy’de kapılarını açan KTSM, entelektüel derinliğe ve birikime sahip fikirleri buluşturan önemli bir cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.
Mustafa Tunçalp’in ‘Toprakla Şekillenen Bir Ömür’ başlıklı kişisel sergisi 4 Aralık’a kadar KTSM’de görülebilir.
İstanbul Modern, Karaköy Konum
Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olarak 2004 yılında Karaköy’de kurulan İstanbul Modern, ülkemizin sanatsal yaratıcılığını ve kültürel kimliğini ulusal ve uluslararası sanat ortamıyla paylaşıyor. Karaköy’deki eski yerinde yeniden kapılarını açacak olan İstanbul Modern’in yeni binası; Centre Pompidou, Whitney Müzesi gibi uluslararası pek çok müze ve sanat kurumunu tasarlayan, Pritzker ödüllü mimar Renzo Piano imzasını taşıyor. Uluslararası standartlarda bir müze olarak izleyiciyi merkezine alan İstanbul Modern’in yeni binası, sergi salonları, eğitim atölyeleri, sinema, kütüphane, tasarım mağazası, etkinlik alanları, kafe ve restoranıyla sanatseverleri yakın bir zamanda ağırlamaya hazırlanıyor.
Nişantaşı’nda Yer Alan Galeriler
Ferda Art Platform, Teşvikiye Konum
Y. Mimar Ferda Dedeoğlu‘nun kurduğu Ferda Art Platform, Teşvikiye‘deki Ralli Apartmanı’nda yer alıyor. Fiziksel imkanları ve güçlü sanatçı kadrosu ile bölgedeki en önemli sergi mekanlarından biri olmaya aday olan platform; Murat Germen, Seydi Murat Koç, Seçil Erel, Şahin Paksoy, Tulu Bayar, Güler Güçlü, Gizem Çeşmeci, May Parlar, Gülcan Şenyuvalı ve Ahmet Duru gibi sanatın önemli temsilcilerinin sergilerine ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda ‘Genç Oda ‘adlı alanında, her ay Base İstanbul, Mamut Art Project gibi platformlarda yer alan veya bağımsız çalışan genç sanatçıların işlerini sergilemesi için kapılarını açıyor.
Hüseyin Aksoy’un ‘Kuşların Uğrak Yerleri’ adlı kişisel sergisi 23 Kasım’a kadar Ferda Art Platform ’da görülebilir.
Kalyon Kültür, Nişantaşı Konum
Günümüzde Nişantaşı’nda, tarihi ve mimari öneme sahip Taş Konak’ta yer alan Kalyon Kültür, kültürel üretimi belirli bir mekâna bağlı kalmadan, iş birlikleri geliştirerek, farklı coğrafyalarda desteklemeyi ve gerçekleştirmeyi hedefliyor.
‘İnsan Eli Değmiş’ başlıklı karma sergi 17 Aralık’a kadar Kalyon Kültür’de görülebilir.
Beyoğlu’nda Yer Alan Galeriler
Zilberman Gallery, Mısır Apartmanı Konum
2008 yılında kurulan hem Türkiye’den çağdaş sanatçıları destekleme hem de yabancı sanatçıları Türkiye izleyicisine tanıtma amacı taşıyan Zilberman Gallery, 2014 yılında ayrı bir oluşum olan CDA Project’i de bünyesine kattı, 2016 yılında Berlin ‘de yeni bir galeri açtı. Bugün Mısır Apartmanı‘nın iki ayrı katında bulunan galerisi ve proje alanı ve her yıl ilgiyle ziyaret edilen Zilberman Galeri‘nin temsil ettiği sanatçılar arasında Extramücadele, Burçak Bingöl, Erinç Seymen ve Eşref Yıldırım gibi isimler de var.
‘Sarmaşık’ başlıklı karma sergi 1 Aralık’a kadar Zilberman Gallery’de görülebilir.
Pi Artworks, Mısır Apartmanı Konum
1998 yılında kurulan, Türk çağdaş sanatının önde gelen isimlerini yurt içi ve yurt dışında temsil eden Pi Artworks, uluslararası platformda daha görünür olmak amacıyla 2013 yılında Londra’daki şubesini açtı. Galerinin sanatçıları arasında Volkan Aslan, Nancy Atakan, Gülay Semercioğlu ve Mehmet Ali Uysal gibi isimler yer alıyor. Pi Artworks, 2017-2018 sezonunda, Mısır Apartmanı‘nda yer alan mekanından Karaköy‘e taşınan galerilerden biri oldu.
Galeri Nev, Mısır Apartmanı Konum
1984′te Ankara’da kurulan ve 1987′de İstanbul’a açılan, Türkiye’nin en köklü çağdaş sanat galerilerinden olan Galeri Nev, Erol Akyavaş’tan İnci Eviner’e, Nejad Devrim’den Hale Tenger’e, Nermin Er’den Ali Kazma’ya Türkiye modern ve çağdaş sanatının önemli sanatçılarını temsil ediyor. 2017-2018 sezonunu Karaköy‘e taşınan galeri, 2018 yazında yıllarını geçirdiği Mısır Apartmanı‘na geri dönüş yaptı.
Pilot Galeri, Sıraselviler Konum
2013’te kurulan, yaratıcı çalışmaları ve galeri tanımının sınırlarını genişletmeyi sağlayacak sanatçıları destekleyen, disiplinler arası bir platform olmayı hedefleyen Pilot Galeri‘nin sanatçıları arasında Halil Altındere, Hamra Abbas, İrem Tok ve Tarık Töre gibi isimler yer alıyor.
Emir Erkaya’nın ‘Büyücü Eve Geliyor’ başlıklı kişisel sergisi 17 Aralık’a kadar Pilot Galeri’de görülebilir.
C.A.M. Galeri, Çukurcuma Konum
1992′de kurulan ve bugüne dek 300’den fazla sergiye ev sahipliği yapan C.A.M. Galeri, farklı sanat dallarını ve genç sanatçıları destekleyen, yeni sanatçıları keşfederek onlara özgürlük sağlamayı hedefleyen bir galeri olarak hem Türkiye’den hem de uluslararası sanatçıları temsil ediyor. Sanatçıları arasında Bruno Walpoth, Sinan Tuncay, Neslihan Başer, Furkan ‘Nuka’ Birgün ve Sinem Yıldırım gibi isimlerin yer aldığı galeri uzun yıllar Akaretler ‘de bulunduktan sonra, Çukurcuma‘ya taşındı.
Anna Laudel, Gümüşsuyu Konum
Anna Laudel tarafından Türk, Alman ve uluslararası sanatçıların çalışmalarını desteklemek amacıyla kurulan galeri, öne çıkan çağdaş bir sergi platformu olmayı amaçlayarak, çağdaş sanatın daha iyi anlaşılmasını sağlamayı hedefliyor. Galeri ayrıca, önde gelen uluslararası sanat fuarlarında en son sanat eserlerini sergileyerek, küresel sanat sahnesinde farklı geçmişlere ve nesillere sahip sanatçılarını temsil ediyor. Daha önce Bankalar Caddesi‘nde yer alan galeri bu sene Kazancı Yokuşu‘na taşındı.
‘HiçBir Yerde. HiçBir Yerde.’ başlıklı sergi 4 Aralık’a kadar Anna Laudel Gallery’de görülebilir.
Art On İstanbul, Tepebaşı Konum
Akaretler ve Şişhane‘nin ardından yeni mekanı Pera‘da ziyaret edilebilen Art On, disiplinlerarası bir sanat platformu olarak 2011’de kuruldu. Yaratıcı, yenilikçi ve farklı medyumlara sıklıkla rastlanabilen Art On’un temsil ettiği sanatçılar arasında Canan Dağdelen, Burcu Erden, Onur Mansız ve Oddviz gibi sanatçı ve sanatçı kolektifler yer alıyor.
Ozan Türkkan’ın ‘Arura’ başlıklı kişisel sergisi 26 Kasım’a kadar Art On’da görülebilir.
Galerist, Tepebaşı Konum
2001 yılında kurulan ve bugüne dek kentin farklı noktalarında faaliyet göstermiş olan galerinin şu anki iki mekanı Tepebaşı‘ndaki, 18. yüzyıldan kalma bir binanın birinci katında bir diğeri ise, Hasköy İplik Fabrikası‘nda yer alıyor. Hem güncel sanat alanında yeni yetenekler keşfetmeyi hem de mevcut sanatçılarına benzersiz bir ifade alanı sağlamayı hedefleyen galerinin sanatçıları arasında Nil Yalter, Gavin Turk, Serkan Özkaya ve Hussein Chalayan gibi dünyaca ünlü sanatçılar var.
Nazım Ünal Yılmaz’ın ‘Daimi İleri’ başlıklı kişisel sergisi 10 Aralık’a kadar Galerist’te görülebilir.
Versus Art Project, Beyoğlu Konum
Leyla Ünsal ve Mert Ünsal tarafından 2015 yılında kurulan Versus Art Project, hem yeni ortaya çıkan yetenekler hem de çok çeşitli medyalarda çalışan yerleşik sanatçılar tarafından çağdaş sanata odaklanmayı hedefliyor. Fotoğraf temelli sanatta önde gelen Türk galerilerinden biri olan Versus, etkin sergi programı yanı sıra yetenekli küratörler, yazarlar ve eleştirmenlerle işbirliği içinde düzenlenen seminerler ve sanatçı söyleşileri ile kültürel alandaki konumunu güçlendiriyor.
Salt Galata- Beyoğlu Konum
2011’de Garanti BBVA tarafından kurulan Salt, araştırma, sergi, yayın, web ve dijitalleştirme projeleri; söyleşi, konferans, gösterim ve atölye gibi programlar gerçekleştiren bir kültür kurumu olmasıyla oldukça dikkat çekiyor. Salt’ın katmanlı üretimleri, İstanbul’da Salt Beyoğlu ve Salt Galata‘da gerçekleşiyor. Beyoğlu genellikle sergi, program ve araştırma programlarına ev sahipliği yapıyor. Alexandre Vallauri tarafından tasarlanmış; 1892 ile 1999 yılları arasında Osmanlı Bankası’nın genel müdürlük binası olarak kullanılan Bankalar Caddesi’nde bulunan binada ise; sergi, program ve özel etkinlik çalışmalarıyla kapsamlı arşiv ve yayın koleksiyonlarını bir araya getiren Salt Araştırma bulunuyor. Salt, Avrupa müzeler konfederasyonu L’Internationale‘nin 2013’ten bu yana Türkiye’deki tek üyesi olmasıyla büyük anlam taşıyor.
‘Foodprint [Gıda İzinin Peşinden]: Akdeniz Beslenmesine Yeni Bir Bakış’ başlıklı sergi 4 Aralık’a kadar Salt Beyoğlu’nda görülebilir.
Meşher, Beyoğlu Konum
Eylül 2019’da, Vehbi Koç Vakfı (VKV) tarafından açılan Meşher, geniş disiplin yelpazesinden seçkilere yer veren bir galeri. Çeşitlilik arz eden programlamasına özel olarak kurgulanmış bir altyapı sağlayarak kültür sanat alanındaki ihtiyacı karşılamayı amaçlıyor. Meşher, kapsamlı disiplinler arası yaklaşımı ile yalnızca sergiler değil; yayın, atölye ve konferans gibi geniş çaplı paralel etkinlikler serisiyle de zamanlar ve kültürler arasında yeni diyalogların yaratılmasını destekliyor.
Selen Ansen küratörlüğünde hazırlanan, ‘Ben kimse. Sen de mi kimsesin?’ başlıklı karma sergi 12 Şubat 2023’e kadar Meşher ‘de görülebilir.
Yapı Kredi Kültür Sanat, Beyoğlu Konum
Yapı Kredi Kültür Sanat resim, heykel, fotoğraf, grafik, arkeoloji ve kültür alanlarında oldukça dikkat çekici sergilere ev sahipliği yapıyor. Her yıl 250’ye yakın kültür ve sanat aktivitesi gerçekleştiren YKKS, sinemadan edebiyata, sanat tarihinden fotoğrafçılığa, yaratıcı drama ile okuma etkinliklerine kadar uzanan geniş bir kültürel yelpazede toplantılar ve söyleşiler de yapıyor. Binanın kitabevi olan YKY, sergiler ve salon arasındaki dolaşımı bir canlının iç yapısı gibi meydan tarafından izleyenler için sergilenebilirken, binaya tırmanan izleyiciye çeşitli işlevler arasındaki seyahatinde İstiklal Caddesi ve Galatasaray Meydanı’nı farklı açı ve yüksekliklerden tecrübe etme fırsatı sunuyor.
“Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet” başlıklı karma sergi 2 Ocak 2023’e kadar Yapı Kredi Kültür Sanat’ta görülebilir.
PG Art Gallery, Maslak Konum
Pırıl Güleşçi Arıkonmaz tarafından 1993 yılında Bebek’te kurulan Pg Art Gallery, ilk yıllarında Türk sanatının önde gelen isimleriyle yüzlerce sergiye ev sahipliği yaptı. Sadece tanınmış sanatçılarla değil kariyerlerinin ortasında olan sanatçılara da yer vermesiyle önem taşıyan galerinin temsil ettiği isimler arasında Candaş Şişman, Hale Güngör Oppenheimer, Manolya Çeliker ve Reysi Kamhi gibi sanatçılar yer alıyor. Sanatı günlük hayata dahil etmek için 2018 yılında Maslak’ta açılan alternatif sergileme alanı Pg Pop Up sayesinde bölgeyle bütünleşen galeri, Şubat 2021 itibariyle galeriyi Maslak No.171’e taşımıştır.
İlginizi çekebilir: İstanbul Sergi Takvimi: Güncel Sergileri Kaçırmayın
İlk yorumu siz yazın!