Biz en büyük ilhamımızı çocukların ilklerini denerken kendilerine gösterdikleri sabırlı şefkatten ve yeni bir alanı keşfederken bitmek bilmez meraklarından alıyoruz. Çocukların hayal güçleri ve düşünceleri ile açtıkları pencereden kendi içimizdeki çocukla da yakınlaşırken; şehir ve sanat keşiflerimize onların da eşlik etmesini istedik. O zaman ekranları kapatıp çocukların kendi ilgilerini keşfetmeye başlarken yeni arkadaşlar da edinebilecekleri; şehirde sanata ve doğaya farklı bir açıdan yaklaşabilecekleri bir rota çizelim. Bu yazıyı düzenli aralıklarla güncellediğimizi de buraya not düşelim.

Ara Tatilden Öne Çıkan Sahne Performansları

Çocukken en sevdiğimiz dönem, şimdi minikler için geliyor. Ara tatilde şehirde kalan çocuklar için bu dönemin öne çıkan etkinliklerini sıraladık; her zamanki gibi farklı ve ilham verici sanat atölyelerinin peşine düştük. Son zil çaldıysa, haydi keşfetmeye başlayalım!

Dinosaur World Live, Maximum UNIQ Hall

Dinosaur World Live | Fotoğraf: Dinosaur World Live

Jurassic Park serisi ile büyüyen ebeveynlere ve maceracı miniklere muhteşem bir haberimiz var! Londra’daki tiyatro yapımlarına takdim edilen ve İngiltere’nin en önemli tiyatro ödülü olarak geçen Olivier Awards’ın 2024 En İyi Aile Gösterimi’ni kazanan Dinosaur World Live, Türkiye’ye geliyor. Üstelik bu güzel haberimiz yalnızca İstanbul’daki minikler ile sınırlı değil. Dinosaur World Live, BKM Organizasyonu ile 24 ile 26 Ocak tarihlerinde Ankara’da, ardından ise 29 Ocak ile 2 Şubat tarihleri arasında Maximum UNIQ Hall’da. Tarih öncesi bir dönem için sahnede muhteşem bir keşif sunan Dinosaur World Live, devasa kuklalar ile 3 yaş üstü minikleri Giraffatitan, Microraptor, Segnosaurus, Triceratops ve T-rex ile tanıştırıyor.

Detaylı bilgi…

BabyConcerts ile Amerika’dan Avrupa’ya Yolculuk, DasDas

BabyConcerts ile Amerika’dan Avrupa’ya Yolculuk | Fotoğraf: mobilet

Türkiye’nin ilk ve tek çocuklar için bir araya gelen klasik müzik topluluğu BabyConcerts’i çok seviyoruz! Hem miniklerin sanat sevgisine tohumlar eken hem de yeni yılın ruhundan mevsimlere kadar birçok konsepti klasik müzik ve bir balerinle bir araya getiren BabyConcerts, 25 Ocak’ta Amerika’dan Avrupa’ya doğru bir yolculuğa çıkıyor. Her yaştan miniği ağırlayan bu konserde, Bizet, Brahms, Strauss ve Joplin gibi klasik müziğin önemli bestecilerinin eserleri bir araya geliyor. Miniklerin de dans ederek parçası olabileceği Amerika’dan Avrupa’ya Yolculuk başlıklı konser, 45 dakika sürüyor.

Detaylı bilgi…

Pinokyo, DasDas

Pinokyo | Fotoğraf: mobilet

Şimdiki önerimiz için ara tatildeki seyahatinden dönen 2 ile 8 yaş arası miniklere de sesleniyoruz. Küçükken doğru ile yanlış kavramını bize gösteren Pinokyo’yu şimdi asıl hikâyesi ile izleme fırsatı buluyoruz: Tabii ki hayalleri! Pinokyo’nun insan olma isteğini sahneye aktaran 1 Şubat’taki oyun, bu süreçte Pinokyo’nun tutumlarını da değerlendiriyor. Hayallerinin peşinden gitme kavramını mercek altına alan oyun, minik seyircilerine “Nasıl insan olunur?” sorusunu yöneltiyor.

Detaylı bilgi…

Çocuklara Yönelik Sanat Atölyeleri Programı

Arter, Beyoğlu

Arter | Fotoğraf: Arter

Bir Vehbi Koç Vakfı Kuruluşu olan Arter, İstanbul’un en büyük sanat merkezlerinden biri. Perşembe günleri ücretsiz girişi ve kütüphanenin pazartesi dışında her gün açık olması ile bütün katılımcılara erişebilir bir alan sunmayı amaçlayan Arter; farklı disiplinlerden sanatçıları özgür ve çok sesli bir yönden bünyesinde barındırıyor. İçinde yaşadığımız zamana farklı bir açıdan yaklaşmayı önceliğine koyan Arter’de yetişkinlere ve çocuklara yönelik öğrenme programları bulunuyor. Çocuklar için hazırladığı öğrenme programları; gündelik hayatta karşılaştıklarına karşı meraklarını ve yaratıcılıklarını besleyerek çok yönlü bakabilme beceresini yükseltmeyi amaçlıyor. Çocuk atölyeleri, genelde hafta sonları gerçekleşiyor. Ayrıca Arter’de çocukların müzeyi keşfederken ilham alabilecekleri bir Müze Keşif Kiti de bulunuyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen atölyeler:

18 Ocak 2025, Işıltılı Dürbünüm: Arter, 7-11 yaş arası çocukları ışıl ışıl bir dünyayı yaratmaya davet ediyor. OyunMu ekibi yürütücülüğünde gerçekleşen atölye, ilhamını Maaria Wirkkala’nın Karaya Çıkmak Yasaktır başlıklı sergisinden alıyor. Minikler, sergideki yerleştirmeden aldıkları ilhamla kaleydoskoplar tasarlıyor.

23 Ocak 2025, Açık Atölye: Eşit fırsatlar sağlamaya önem veren Arter’in 6-12 yaş arası çocuklara özel ücretsiz bir atölyesi bulunuyor. Çocukları birlikte keşfetmeye ve öğrenmeye davet eden Açık Atölye kapsamında minikler; farklı teknikleri ve malzemeleri kullanarak hayallerindeki eseri üretiyorlar.

25 Ocak 2025, Filizlendirme Atölyesi: Şehirli çiftçilerimizin yakından tanıdığı İyiEkim, 7-11 yaş arası minikleri de keşiflerinin bir parçası olmaya çağırıyor. İyiEkim’in eş kurucusu Evren Yıldırım’ın rehberliğinde gerçekleşen atölye, Yasemin Özcan’ın Islak Zemin başlıklı sergisinden yola çıkarak tohum, filizlenme, büyüme, nesiller arası aktarım gibi konuları ele alıyor.

23 ve 29 Ocak 2025, Gez, Bak, Çiz: Arter’in gelenekselleşmiş sanat atölyelerinden biri olan Gez, Bak, Çiz; 6-9 yaş arası minikleri müzeye davet ediyor. Rehber eşliğinde güncel sergileri gezen çocuklar, yapıtlar üzerine sohbet ediyor. Ardından ise bu yapıtlardan aldıkları ilham ile kendi eserlerini oluşturuyor.

25 ve 30 Ocak 2025, Keşfet, Tasarla, Öğren: Sanat üzerine gerçekleştirdiği sohbetlere minikleri de davet eden Arter; Keşfet, Tasarla, Öğren başlıklı atölyesini 6-11 yaş arası çocuklara özel düzenliyor. Rehber eşliğinde güncel sergileri gezen minikler, atölye kapsamında sergilerden aldıkları ilhamla kendi çizimlerini gerçekleştiriyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Pera Müzesi, Beyoğlu

Pera Müzesi | Fotoğraf: Pera Müzesi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın şehrin ruhunun en yüksek noktalarından biri olan Asmalı Mescit’te bir müze ve kültür alanı oluşturabilmek amacı ile başlattıkları Pera Müzesi; vakıf ruhuna uygun bir şekilde cuma akşamları herkes ve çarşamba bütün gün de öğrenciler tarafından ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebiliyor. Güncel sergilerden aldıkları ilham ile çocukların becerilerini geliştirebilme amacına yönelik yaş gruplarına böldükleri bir Pera Çocuk alanları bulunuyor. Pera Çocuk kapsamında okul ara tatil dönemlerinde ve hafta sonlarında gerçekleştirilen atölyelerde; farklı malzeme ve teknikler ile öğrenme deneyimleri sunuluyor. Müze, okul gruplarına ve öğretmenlere özel farklı etkinlikler de düzenleniyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

22 Ocak 2025, Çizim Robotları: Bilim Kahramanları Derneği ile iş birliği gerçekleştiren Pera Müzesi, ara tatilde sanat ile teknolojiyi bir araya getiriyor. 9-12 yaş arası miniklere özel ücretsiz bir şekilde gerçekleşen atölyede çocuklar, renklerin ritmini keşfediyor. Çocuklar, atölye kapsamında kendi çizim robotlarını hayal edip hayata geçiriyor.

23 Ocak 2025, Bedensel Hareket ile Dijital Kompozisyonlar: 7-12 yaş arası çocuklar, renkler ve geometrik şekillerin teknoloji ile bir araya geldiği bir evrende buluşuyorlar. Monnom’un yürütücülüğünü üstlendiği atölye kapsamında çocukların hareketleri teknolojinin yardımıyla dijital kompozisyonlara dönüşüyor.

23 ve 31 Ocak 2025, Kumaşta Doğal Motifler: Kahve Molası başlıklı sergiden yola çıkan atölye, 4 ile 6 yaş arası çocuklara özel düzenleniyor. Rehber eşliğinde sergiyi gezen çocuklar, seramiklerin üzerindeki doğadan ilham alan motifleri yakından inceliyor; ardından ahşap baskılar ile kendi doğal motiflerini kumaşa aktarıyor.

24 Ocak 2025, Silindir Lamba: Gizella Rákóczy’in aynı rengi farklı katmanlarda uygulayarak açık-koyu tonlar ile kompozisyonlarını çeşitlendirdiği sulu boya çalışmalarından ilham alan atölye, 7-12 yaş çocuklara özel düzenleniyor. Minikler, atölye kapsamında kirigami yöntemini keşfediyor; üst üste yapıştırdıkları transparan renkli kâğıtlar ile silindir bir lamba başlığı tasarlıyor.

24 ve 28 Ocak 2025, Şeffaf Tablomun Renkli Yansıması: Hesaplar ve Tesadüfler başlıklı sergiyi merkeze alan atölye, 4-6 yaş arası çocukları müzeye davet ediyor. Gizella Rákóczy’nin yapıtlarından ilham alan atölye kapsamında çocuklar, kumaşlar, yün iplik, düğme, boncuk gibi farklı malzemeleri sanatın bir parçasına dönüştürüyor; şeffaf folyoları bir araya getirerek masalsı kompozisyonlar yaratıyorlar.

25 Ocak 2025, Dans Eden Gölge: Pera Müzesi, 9-12 yaş arası çocukları sanal gerçekliği deneyimlemeye davet ediyor! Atölye kapsamında miniklerden bir grup, sanal gerçeklik gözlüğü ile üç boyutlu duyusal evreni deneyimliyor; diğer grup ise onların anlatımlarını çizgilere dönüştürüyor.

25 Ocak 2025, Kalıplar ile Ritmik Desenler: Hesaplar ve Tesadüfler başlıklı sergiden ilhamla hazırlanan atölye, 7-12 yaş arası çocuklara özel düzenleniyor. Rehber eşliğinde sergiyi gezen çocuklar, atölye kapsamında geometrik şekil ve organik formların oyulduğu ahşap baskı kalıplarını kullanarak ritmik desenler oluşturuyor. Atölyenin sonunda minikler, beğendikleri desenleri bez çantaların üzerine uygulayarak kendi çantalarını tasarlıyor.

28 Ocak 2025, Dekoratif Sarkıt: Hesaplar ve Tesadüfler sergisinde yer alan Gizella Rákóczy’nin kombinasyonu üzerinden renk teorisi hakkında sohbet eden 7-12 yaş arası çocuklar, asetat kâğıtlarını çeşitli formlarda keserek kendi eğlenceli sarkıtlarını tasarlıyor. Atölye kapsamında sarkıtlar tasarlayan minikler, bir ışık kaynağı ile duvara yansıttıkları soyut tasarımlarını, renkli gölgelere dönüştürüyorlar.

29 Ocak 2025, Gece Lambası: Gizella Rákóczy’in yapıtlarına dayanan atölye, 4-6 yaş arası minikleri uyku zamanına hazırlıyor. Atölye kapsamında çocuklar, renkli şeffaf kâğıtları farklı desenlerle bir araya getirip içine pilli mumlar yerleştiriyor.

29 Ocak 2025, Fenakistiskop: 9-12 yaş arası çocuklara özel düzenlenen atölye, Vera Molnar’ın İzinde başlıklı sergiden yola çıkıyor. Ferhat Akbaba’nın yürütücülüğünü üstlendiği atölyede minikler animasyonun temel ilkelerini öğreniyor; optik oyuncak ile farklı çizimlerine hareket katıyor.

30 Ocak 2025, Nakışla Oyun: Hesaplar ve Tesadüfler sergisinden ilham alarak hazırlanan atölye, 7-12 yaş arası minikleri çok katmanlı sanat dünyası ile tanıştırıyor. Melike Güven’in rehberliğinde ilerleyen atölyede, çocuklar iplik ve plastik nakış iğnesi ile desenler oluşturuyor.

1 Şubat 2025, Tuval Yüzeyine Dokunan Desenler: Play Studio, 7-12 yaş arası minikleri, renk ve şekillerle örüntüler oluşturulan bir dünyayı yaratmaya çağırıyor. Algoritmik sanatın öncüsü üç kadının sanat pratiklerine göre şekillenen atölyede, minikler tuval üzerine kendi eserlerini dokuyor.

1 Şubat 2025, Flipbook Atölyesi: Ferhat Akbaba’nın yürütücülüğünü üstlendiği atölye, 9-12 yaş arası çocuklara özel düzenleniyor. Atölye kapsamında minikler, hareket illüzyonunu keşfediyor; kendi flipbook eserlerini tasarlıyor. Süreç boyunca katılımcılar, kendine ait 66 karelik mini bir animasyon hikâyesi yaratıyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Akbank Sanat, Beyoğlu

Çocuk Atölyeleri | Fotoğraf: Jelleke Vanooteghem – unsplash.com

Otuz yıldan uzun bir süredir Türkiye’de çağdaş sanatın gelişimine katkıda bulunan Akbank Sanat, “değişimin hiç bitmediği bir yer” olma misyonunu taşıyor. Yerel ve uluslararası birçok projeye ev sahipliği yapan ve destekleyen Akbank Sanat, ayrıca çocuklara yönelik atölyeler düzenliyor. Her çocuğun farklılığını ön plana alarak hazırlanan bu atölyelerde özgür bir yaratıcılık için alan açmak hedefleniyor. Farklı disiplinlere başvuran atölyelerde sürdürülebilirlik ve farkındalık kavramlarına ağırlık veriliyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

18 Ocak ve 15 Şubat, Kuş Yuvası Tasarım Atölyesi: Akbank Sanat, yeni atölyesi için 6-10 yaş arası çocuklar ile göçmen kuşların rotasını takip ediyor. Göçmen kuşların hikâyesini dinleyen çocuklar, atölye kapsamında geri dönüşüm malzemeleri kullanarak kuşlar için yaratıcı yuvalar tasarlıyor.

25 Ocak ve 15 Şubat 2025, Kayıp Seslerin Yolculuğu: Atelier Biiz & Merve Öztoprak Kantarcı tarafından yürütülen atölye, 5-9 yaş arası çocukları İstanbul ile yeni bir ilişki kurmaya davet ediyor. Üç farklı semti keşfeden çocuklar, atölye kapsamında ses canavarlarının hapsettiği İstanbul’un seslerini özgürlüğe kavuşturuyor.

1 Şubat 2025, Ailece İleri Dönüşüm: 4-8 yaş arası çocuklara yönelik düzenlenen atölye, sürdürülebilirlik kavramına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Atölye kapsamında çocuklar, aileleri ile mozaik, heykel gibi farklı sanat dallarında atık malzemeler ile eserler üretiyor.

8 Şubat 2025, Heykel Bahçesi: 7-12 yaş arası çocukların davet edildiği atölyede şekiller ve formlar mercek altına alınıyor. Atölye kapsamında çocuklar, Biyomimikri konusu üzerine sohbet ediyor; heykeller tasarlıyor.

8 Şubat 2025, Geometrik Desenler: Akbank Sanat, Merve Salihoğlu & Umut Salihoğlu rehberliğinde 5-8 yaş arası çocukları, geometrinin sanatsal dünyasına davet ediyor. Atölye kapsamında çocuklar, ahşap denge materyalleri ve bloklar ile yapılar oluşturup denge kavramının hayattaki ve tasarımdaki yerini keşfediyor.

8 Şubat 2025, Renkli Duygular: Merve Salihoğlu & Umut Salihoğlu tarafından düzenlenen atölye, 7-12 yaş arası çocuklara özel tasarlanıyor. Işık, yansıma gibi kavramları mercek altına alan atölye kapsamında ayna üzerine yerleştirilmiş asetatlar üzerine portre çalışmaları gerçekleştiriliyor.

15 Şubat 2025, Kitaplığımda Bi’İstanbul: Atelier Biiz & Lale Yılmaz’ın rehberliğini üstlendiği atölye, 5-9 yaş arası çocukları kitaplarını dekore etmek için Akbank Sanat’a davet ediyor. Atölye kapsamında St. Antuan Kilisesi, Mısır Apartmanı, Çiçek Pasajı gibi İstiklal Caddesi’nde bulunan önemli noktalar, book nook kalıplarının içine yerleştirerek bir makete dönüşüyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Meşher, Beyoğlu

Çocuk Atölyeleri | Fotoğraf: Dragos Gontariu – unsplash.com

Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olarak 2019 Eylül’ünde açılan Meşher, kurum içinde kurgulanan ve üretilen sergilerle Türkiye’de ve yurtdışında ilham verici bir diyalog zemini sağlamayı hedefliyor. Çeşitlilik kavramını ön plana alan Meşher’de sergilere paralel konferanslar ve söyleşiler de düzenleniyor. Disiplinlerarası sanata dair başlattığı kapsayıcı ve ilham verici diyaloglara çocukları da dahil etmek isteyen Meşher’in sergilerinden yola çıkarak içeriklerini oluşturduğu atölyeleri bulunuyor. Çocuklara yönelik düzenlenen atölyelerde yaratıcılık, paylaşma, farklı düşünme gibi kavramlar merkeze alınıyor. Meşher’in çocukları sanata dahil ettiği atölyelere mail ile kayıt olunabiliyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

İKSV Alt Kat, Beyoğlu

İKSV Alt Kat | Fotoğraf: İKSV Alt Kat

Sene boyunca şehirde mevsimleri festivallerinden takip ettiğimiz İKSV’nin “Her yaştan sanatsever için burada.” mottosu ile yola çıktığı bir öğrenme ve etkileşim alanı bulunuyor. Alt Kat, çocuklar ve gençler için müzikten tasarıma kadar farklı disiplinlerde yeni öğrenimler kazanmalarını amaçlayan ücretsiz bir program sunarken; çocuklar ve sivil toplum kurumlarını, sanatçıları, eğitimcileri bir araya getiriyor. Alt Kat’ta 3-15 yaş grubuna yönelik 3000 kitaptan oluşan bir kütüphane bulunuyor ve vakıf ebeveynlerin kültür- sanat içeriklerine ulaşımını arttırmaya ve öğretmenlere yönelik farklı projelere ev sahipliği yapıyor.

Çocuk, ebeveyn ve öğretmenlere yönelik atölyeler hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, Beyoğlu

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi

12 yaş altı ziyaretçileri için kapısını her zaman ücretsiz bir şekilde açan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin miniklere özel düzenlediği birçok keyifli ve öğretici atölyesi bulunuyor. Herkese ulaşabilmek amacıyla atölyelerini ücretsiz bir şekilde düzenleyen Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi; Harika Hisler, Arkki Türkiye, atölyepikolo gibi kuruluşlar ile iş birliği gerçekleştiriyor. Müze, sanata yönelik düzenlediği atölyelerinde çocukların yaşıtları ile kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir ortamda buluşmasını ve sürdürülebilirlik, tarih, çağdaş sanat vb. konular hakkında bilgiler edinmesini amaçlıyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

19 Ocak 2025, Yaratıcı Heykel: Türk Resmini İzlemek başlıklı sergiyi gezen 8-12 yaş arası çocuklar, atölye kapsamında farklı malzemeler ile kendi özgün heykellerini üretiyor. Atölye, çocukların gündelik malzemeleri farklı şekillerde değerlendirebilme becerilerini geliştirmeyi hedefliyor.

19 Ocak 2025, Yaratıcı Porte: 6-9 yaş arası minikler, yüzlerdeki hikâyeleri keşfedebilmek amacıyla bir araya geliyor. Çocuklar, atölye kapsamında temel portre tekniklerini keşfediyor; duyguları ifade eden portreler çiziyor.

21 Ocak 2025, Yaratıcı Yazma: İş Sanat, Yaratıcı Yazma başlıklı atölyesinde 8-10 yaş arası çocukları çok disiplinli sanat ile tanıştırıyor. Atölye kapsamında minikler, heykelden öyküye doğru bir yolculuğa çıkıyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

İstanbul Modern, Karaköy

İstanbul Modern | Fotoğraf: Atölye Pikolo

Şehirde farklı disiplinlerden üretim yapan uluslararası ve yerel sanatçıların buluşması noktası olan İstanbul Modern‘ın çocuklara özel birçok atölyesi bulunuyor. Centre PompidouWhitney Müzesi, Beyeler Vakfı Müzesi gibi uluslararası pek çok sanat kurumunu tasarlayan Pritzker ödüllü mimar Renzo Piano’nun imzası bulunan müzede düzenlenen atölyeler, çocukları farklı disiplinler üzerinden sanat ile tanıştırmayı hedefliyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

22 Ocak ve 1 Şubat 2025, Müzede Oyun ve Keşif Saati: atölyepikolo’nun yürüttüğü atölye, 3-5 yaş arası çocukları ebeveynleri eşliğinde İstanbul Modern’e davet ediyor. Atölye kapsamında çocuklar, müzedeki sergileri gezerken oyunlar eşliğinde çağdaş sanat ile tanışıyorlar.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan

Sakıp Sabancı Müzesi | Fotoğraf: Sakıp Sabancı Müzesi

İstanbul’da Boğaziçi’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Emirgan’da yer alan Sakıp Sabancı Müzesi; deniz kenarında büyük bahçeli tarihî bir yazlık köşkte yer alıyor. Modern sanat koleksiyonundan konser ve yoga alanlarına kadar bir yaşam merkezi hâline gelen müzede yetişkinlere ve çocuklara yönelik kendine iyi gelme ve yaratıcılık üzerine farklı atölyeler bulunuyor. Atölyeler kapsamında çocuklar ile sanat üzerine konuşmalar gerçekleştirerek kendilerini ifade edebilmelerini ve dünyayı anlama şekillerine çok yönlü bakma becerisinin geliştirilmesi amaçlanırken yağmurlu olmayan günlerde bahçe üzerinden doğa ile buluşmalar da gerçekleşiyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

21 Ocak 2025, Kaligrafik Hareketler: Hisleri Harika, 8-10 yaş çocuklara özel bir atölye düzenliyor. Kaligrafi dünyasını keşfeden çocuklar, atölye kapsamında kendi harf, sözcük ve desenlerini yaratıyor.

22 Ocak 2025, Emirgan’ın Mobilyaları: Atlı Köşk’ün yeniden açılışını kutlamak amacıyla düzenlenen atölye, 8-12 yaş arası çocuklarla İstanbul’un tarihi semtinde zanaatkarlığı keşfetmeyi amaçlıyor. Atölye kapsamında çocuklar, Emirgan’da mobilya avına çıkıyor; tasarım sürecinin aşamalarını öğreniyor.

23 Ocak 2025, Baselitz’in İzinde: Georg Baselitz’in ters dönmüş eserlerinden yola çıkan atölye, 8-10 yaş arası çocukları dünyaya tersten bakmaya davet ediyor. Atölye kapsamında çocuklar, yere serilen geniş yüzeylerde kendi tersyüz dünyalarını çiziyor.

25 Ocak 2025, Bir Portreden Fazlası: SSM Öğrenme Ekibi tarafından gerçekleştirilen atölye, 8-10 yaş arası çocuklar ile sanat dünyasının derinliklerini ziyaret ediyor. Atlı Köşk’te sergilenen Konstantin Kapıdağlı’nın padişah portrelerini inceleyen çocuklar, atölye kapsamında dinledikleri hikâyeleri resmediyor.

26 Ocak 2025, Dansımın İzleri: OyunMu ekibi tarafından yürütücülüğü üstlenen atölyede, 5-7 yaş arası çocuklar ile Georg Baselitz’in eserleri keşfediliyor. Atölye kapsamında çocuklar baskı sanatı ile yarattıkları figürleri müzik eşliğinde hareketlendiriyor.

28 Ocak 2025, Kartlı Geçiş Sistemi: Joyful Robotics tarafından düzenlenen atölye, 9-11 yaş arası minikleri çözümün bir parçası olmaya davet ediyor. Müze girişinde oluşabilecekleri uzun kuyrukları önlemek adına çözüm arayan minikler, atölye kapsamında robotik kodlama ile yenilikçi bir sistem inşa ediyor.

28 Ocak 2025, Müzede Küratör Olmak: Joyful Robotics’in rehberliğini üstlendiği atölye, 9-11 yaş arası çocuklara özel düzenleniyor. Atölye kapsamında minikler, Baselitz’in sergisindeki yapıtları teknoloji sayesinde nasıl interaktif hâle getirebileceklerini öğreniyorlar.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Borusan Contemporary, Rumeli Hisarı

Borusan Contemporary | Fotoğraf: Borusan Contemporary

Şehrin çağdaş sanat nabzını tutan Borusan Contemporary, bulunduğu mahallenin tarihi olarak en önemli yapıtlarından Perili Köşk’te bulunuyor. Müzede Perili Köşk’ün ismi, mimarisi ve tarihinden alınan ilham ile 5-12 yaş arası çocukları çağdaş sanat alanında sorgulamaya teşvik eden atölyeler düzenleniyor. Özellikle çocuklara sürdürülebilir bir keşif alanı yaratırken mimari, arkeoloji ve çocuk yogası gibi farklı deneyim kapıları da açıldığının altını çizmeliyiz. Eğitimler çoğunlukla hafta sonları gerçekleşirken kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere iki farklı atölye türü bulunuyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

18 Ocak 2025, Şehri Hareketlendir!: Doug Aitken’in İçimdeki Şehir başlıklı sergisinden ilham alan bir diğer atölye Şehri Hareketlendir! kapsamında 4-6 yaş arası çocuklar bir araya geliyor. Atölye kapsamında çocuklar, yaratıcı dans teknikleri ile hayallerindeki şehre hareket katıyor.

18 Ocak 2025, Nefes Almayı Unutma!: Borusan Hikâye Evi tarafından düzenlenen atölye, Doug Aitken’in İçimdeki Şehir sergisinde yer alan 3 Modern Figür (Nefes Almayı Unutma) eserini merkeze alıyor. 4-6 yaş arası çocukların katılımı ile gerçekleşen atölye kapsamında heykellere hayat veriliyor.

25 Ocak 2025, Yolculuğun Penceresi: Borusan Hikâye Evi’nin ara tatile özel geliştirdiği atölye, 7-10 yaş arası çocuklara hitap ediyor. Doug Aitken’in eserlerinden ilham alınarak tasarlanan atölyede minikler, geçmişteki seyahat deneyimlerinden ilhamla kendi pencerelerini çiziyor.

26 Ocak 2025, Müze Albümü Yapıyorum: atölyepikolo’nun düzenlediği atölye, 6-8 yaş arası çocukları sanat dünyasını keşfetmeye davet ediyor. Ebedi Prelüd sergisini gezen çocuklar, klasik sanat üretim metotlarından farklı çağdaş sanatçıların imgelerine kadar kapsamlı bir sohbet gerçekleştiriyor. Atölyenin sonunda minikler, çizdikleri beş eser ile müze albümlerini hazırlıyor.

26 Ocak 2025, Bal Peteği Evim Olsa: Engin Beyaz’ın eserinden yola çıkan atölyepikolo, 8-12 yaş arası çocuklar ile doğanın derinliklerine doğru bir keşfe çıkıyor. Atölye kapsamında çocuklar, renkler ve kâğıtlar yardımıyla bal peteği formunda evler tasarlıyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Narmanlı Sanat, Teşvikiye

Narmanlı Sanat | Fotoğraf: Narmanlı Sanat

İstanbul’un en keyifli keşif alanlarından biri olan Narmanlı Sanat; hafıza ve kimlik kavramları üzerinden üretimini gerçekleştiren Bilge Alkor, Rainer Maria Rilke, Friedrich Nietzsche, Arthur Rimbaud gibi yazarların eserlerini Türkçe’ye çeviren şair Can Alkor iş birliği ile yolculuğuna başlıyor. Kurucusu Duygu Barlas, Narmanlı Sanat’ın farklı konular hakkında entelektüel gelişime destek olan bir eğitim alanı olmasını hedefliyor. Edebiyattan mimarlığa kadar bir gelişim alanı sunan Narmanlı Sanat’ın miniklerin hayallerine ilham olan çocuk atölyeleri de bulunuyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

18 Ocak – 2 Şubat 2025, Sömestr Çocuk Atölyeleri: Sevgi Gürcan’ın eğitmenliğinde düzenlenen Sömestr Çocuk Atölyeleri, 7-10 yaş arası çocukları sanat dünyasının önemli isimleri ile tanıştırıyor. Leonardo da Vinci’den Andy Warhol’a kadar kıtalar ve zamanlar arası bir yolculuğa sanat ile çıkan çocuklar, farklı sanat akımları ile tanışıyor; sanat tarihinde önemli yere sahip olan eserleri yakından inceleme fırsatı buluyor. Farklı malzemeler ve teknikler ile ilerlenen atölyelerde sanat tarihinden ilham alan çocukların içindeki sanatçıyı özgür bir şekilde ortaya çıkarmaları hedefleniyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Elgiz Müsesi, Maslak

Elgiz Müzesi | Fotoğraf: atölyepikolo

Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi olarak bilinen Elgiz Müzesi, koleksiyoner Sevda ve Can Elgiz tarafından 2001 yılında kuruluyor. Türkiye’de çağdaş sanatın gelişmesinde önemli bir yere sahip olan müze, kâr amacı gütmüyor. Yerel ve uluslararası sanatçıların bir araya gelmesini sağlayan sergileri ve etkinlikleri ile dikkat çeken müze, yolculuğuna minikleri de dahil ediyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

28 Ocak 2025, Açıl Kapı Açıl: Elgiz Müzesi’nin atölyepikolo eşliğinde gerçekleştirdiği atölye, 3-5 yaş arası miniklerin ebeveynleri eşliğinde sanatsal keşiflere çıkabileceği yeni bir alan yaratıyor. Farklı sanatçılara ait eserleri inceleyen minikler, kolaj ve boyama gibi farklı teknikleri kullanarak yaratıcı kapılar üretiyor.

28 Ocak 2025, Kendine Ait Bir Oda: Virginia Woolf’un en önemli eserlerinden birinden yola çıkan atölye, 5-8 yaş arası çocuklara özel düzenleniyor. Kezban Arca Batıbeki’nin yerleştirmesinden ilham alan çocuklar, kendi kitsch oda maketlerini tasarlıyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

İstanbul Arkeoloji Müzesi, Fatih

İstanbul Arkeoloji Müzesi | Fotoğraf: Atölyepikolo

1881 yılında Osman Hamdi Bey’in de müdürlüğünü yaptığı Türkiye’nin ilk müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi, bir milyonu aşkın eseri sayesinde muhteşem bir seçki ile karşımıza çıkıyor. Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi’ni bir araya getiren müze; Balkan’lardan Afrika’ya, Anadolu’dan Mezopotamya’ya kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içinde yer alan bölgelere dair kapsamlı bir bakış açısı sunuyor. Kapılarını tarihe doğru açan müzenin çocuklara geçmişi ve kültür mirasını tanıtmayı hedefleyen atölyeleri bulunuyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

27 Ocak 2025, Vazodaki Gizem: atölyepikolo, 6-9 yaş arası minikleri gizemli bir müze turuna davet ediyor. Atölye kapsamında katılımcılar, tarihin farklı dönemlerine sanat ile bir yolculuğa çıkıyor. Atölyenin sonunda minikler, keşiflerinden aldıkları ilhamla kendi gizemli vazolarını oluşturuyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Rahmi Mustafa Koç Müzesi, Haliç

Rahmi Mustafa Koç Müzesi

Bir Rahmi Mustafa Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı kapsamında kurulmuş olan müze, ülkemizde ve dünyada geçmiş ve bugün üzerinden endüstriyel üretimleri bünyesinde bulunduruyor. Konu hakkında gelişim ve öğrenme sürecini çok yönlü tutarken yaratıcılık sürecini de beslemeyi amaçlayan müzenin; çocuklara ve okullara yönelik yüz yüze ve çevrimiçi eğitim alanları bulunuyor. Etkinlikler daha çok hafta sonları gerçekleşiyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

18 Ocak 2025, Renkli Atlar: RMK Müzesi, Beygir Gücü sergisinden aldığı ilhamla 5-7 yaş arası çocuklara özel bir atölye düzenliyor. Atölye kapsamında minikler, ahşap atları iplerle renklendiriyor.

25 Ocak 2025, Parçadan Bütüne At: Beygir Gücü sergisinden ilham alan atölye, 8-10 yaş arası çocuklara özel düzenleniyor. Atölye kapsamında bir araya gelen farklı malzemeler ile at tablosu oluşturuluyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Müze Gazhane, Kadıköy

Müze Gazhane | Fotoğraf: Müze Gazhane

130 yıllık Hasanpaşa Gazhanesi’nin Gazhane Çevre Gönüllüleri ve İBB Miras’ın iş birliği sayesinde 2021 senesinde bir sanat ve kültür merkezine dönüştürülmesi ile açılan Müze Gazhane; yetişkinlere ve çocuklara yönelik birçok etkinlik düzenliyor. Çocukların sosyalleşmesini ve farklı konularda deneyimler kazanmasını amaçlayan Müze Gazhane, alanında uzman kişiler ile çocuklara yönelik sanat, müzik, sinema atölyeleri düzenliyor. Her çocuğun kendini geliştirebilmesi adına bir alan yaratmak isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çocuklara yönelik düzenlediği atölyeleri ücretsiz gerçekleştiriyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

18 Ocak 2025, Yaratıcı Drama: Çekirdek Akademi’nin yürütücülüğünde düzenlenen atölye, 8-12 yaş arası çocukları yaratıcı drama teknikleri üzerinden Sabahattin Ali’nin dünyasını keşfetmeye davet ediyor. Kürk Mantolu Madonna’yı çizen çocuklar, Sabahattin Ali’nin romanlarına kendi yorumlarını katıyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

THINK House İstanbul, Acıbadem

THINK House İstanbul | Fotoğraf: THINK House İstanbul

Kendilerini yeni nesil bir kültür girişimi olarak tanıtan THINK House İstanbul, düşünce dünyasına katkı sunan sanat etkinlikleri, atölyeler ve eğitimler düzenliyor. Sahne, Atölye ve Ortak Çalışma Alanları olmak üzere üç farklı şekilde faaliyet gösteren THINK House İstanbul’un çocuklara yönelik düzenlediği atölyeler de bulunuyor. Ebeveynlerin rahatlıkla çalışabilirken çocuklara da kendilerini geliştirebilmek adına yeni bir alan sunan mekân, çocuklara özel performans sanatları da düzenliyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

İstanbul Oyucak Müzesi, Göztepe

İstanbul Oyuncak Müzesi | Fotoğraf: İstanbul Oyuncak Müzesi

İstanbul Oyuncak Müzesi; 1700’lü yıllardan günümüze uzanan koleksiyonu ile bizi çocukluğumuza döndürürken çocuklarımızın da gezmeyi en sevdiği yerlerden biri. Sunay Akın ve Belgin Akın’ın tarihin daha keyifli bir şekilde peşine düşebilmemiz adına kapılarını açtıkları müzede; sadece çocuklara yönelik atölyeler değil ayrıca birçok oyun ve kitap okumaları da bulunuyor. Yazı dahilinde bizim radarımıza aldığımız etkinliklerin en öne çıkan özelliklerinin çocukların yaratıcılığını oyuncak boyamaları ve tasarımlar ile desteklerken kendilerini farklı şekillerde ifade edebilecekleri alanlar yaratmak olduğunu söyleyebiliriz. Etkinlikler daha çok hafta sonları gerçekleşirken kitap okumalarına katılmayı tercih ederseniz siteleri üzerinden hafta içi düzenledikleri okumalara ulaşabilirsiniz.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşen etkinlikler:

21 Ocak 2025, Neşeli Notalar: Ses, ritim, hareket odaklarını geliştirmek amacıyla düzenlenen atölye, Gönül Yeprem’in eğitiminde gerçekleşiyor. Atölyeye ebeveynlere katılan 3-6 yaş arası çocuklar, basit ritim aletleri ve bedenleri ile elementer müzik üretiyorlar.

22 Ocak 2025, Kozmik Yolculuk: Çekirdek Akademi’den Müjgan Yılmaztürk, 6-10 yaş arası çocukları uzayı keşfetmeye davet ediyor. İnteraktif bir evreni deneyimleyen çocuklar, yıldızlar arasında seyahate çıkıyor.

23 Ocak 2025, Biraz Işık Bolca Hikâye: atölyepikolo, 3-5 yaş arası minikleri bir masalın kahramanı olmaya davet ediyor. Ebeveyn eşliğinde gerçekleşen atölyede, çocuklar hayal güçlerinden aldıkları ilhamla kendi gölge tiyatro sahnelerini ve kuklalarını tasarlıyor.

23 Ocak 2025, Denizdeki Evim: atölyepikolo, 6 yaş ve üzeri çocuklarla deniz fenerlerinin heyecan verici dünyasına doğru bir yolculuğa çıkıyor. Atölye kapsamında minikler led lambaların yardımıyla kendi deniz fenerlerini tasarlıyor.

24 Ocak 2025, Küçük Prens’in İzinde: Uzm. Psik. Dan. Betül Çoşkun ve Erhan Genç, hepimizin en sevdiği çocukluk kitabının peşine düşüyor. 7-9 yaş arası minikler, atölye kapsamında interaktif oyunlar oynuyor; yaratıcı okuma-yazma etkinliklerinin bir parçası oluyor.

25 Ocak 2025, Baharatlarla Sanat: İstanbul Oyuncak Müzesi’nin yüzyıllık bebek evlerinden biri olan “Baharatçı” bebek evinden ilham alınarak hazırlanan atölye, 5-9 yaş arası çocuklara özel düzenleniyor. Atölye kapsamında minikler, baharatları boya malzemesi olarak kullanarak resimlerini renklendiriyor.

28 Ocak 2025, Hayalindeki Oyuncak Ayıyı Tasarla: İstanbul Oyuncak Müzesi’ndeki Teddy Bear’den yola çıkan atölye, 6-12 yaş arası çocukları serüven dolu bir yolculuğa hazırlıyor. Atölye kapsamında çocuklar, hayal güçlerinden aldıkları ilhamla kendi oyuncaklarını tasarlıyor.

29 Ocak 2025, Kukla Yapımı: Sürdürülebilirlik, sanat ve yaratıcı dramayı bir araya gelen atölye, 4-7 yaş arası çocuklara özel düzenleniyor. Yasemin Avcıoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği atölyede, atık malzemeler ile kuklalar yapılıyor.

30 Ocak 2025, Duyusal Oyun Atölyesi: ALOHA Ebeveyn ve Çocuk Merkezi’nin ebeveynleri eşliğinde 18-36 aylık bebeklere özel düzenlediği bu atölye, miniklerin duyularını oyun aracılığıyla geliştirmeyi hedefliyor. Atölye kapsamında toprak ve taşlarla miniklerin duyularını harekete geçiriliyor; ritmik oyunlar oynanıyor.

31 Ocak 2025, Masaldan Hayale Hayalden Masala: atölyepikolo eşliğinde düzenlenen atölyede 6 yaş ve üzerindeki minikler, Küçük Prens, Don Kişot gibi karakterle oyuncaklar aracılığıyla tanışıyor. Atölye kapsamında çocuklar, kâğıtlara şekil vererek kendi pop-up kitaplarını yapıyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Beykoz Kundura, Beykoz

Beykoz Kundura | Fotoğraf: Beykoz Kundura

Eski bir kundura fabrikasını şehrin sanat merkezlerinden birine çeviren Beykoz Kundura, Hafıza programı ile geçmişten gelen kültürel miraslarımızı devam ettirmeyi amaçlıyor. Hafıza kapsamında düzenlenen etkinliklere her ayın ikinci pazar günü de çocuklar ile gerçekleştirilen atölyeler eşlik ediyor. Çoğunlukla sanat eğitmenleri veya sanatçıların moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliklerde çocuklar ile önce sergi geziliyor ve hemen ardından da kültürel mirasın korunmasının önemi üzerinden sohbetler gerçekleştiriliyor. Atölye kapsamında ise çocuklar ile farklı alanlarda yaratıcı üretimler gerçekleşiyor.

Çocuk Atölyeleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Kapak Fotoğrafı: Curated Lifestyle – unsplash.com

İlginizi çekebilir: Artsy Magger’dan İstanbul Sergi Takvimi