İstanbul’da fotoğrafın bir evi var! Tarihi dokusunu hala koruyan semtlerden Kadırga’da Kasım 2011 yılında açılan İstanbul’un ilk fotoğraf müzesi , semtin dokusuna uygun bembeyaz bir konakta ziyaretçilerini ağırlıyor. İlk fotoğrafın elde edildiği andan itibaren fotoğrafın tarihine ve şimdiye tanıklık edeceğiniz müze, fotoğraf severler için kütüphane niteliğinde.

ist_fotograf-müzesi_tarih_şeridi.
İstanbul Fotoğraf Müzesi

Sultanahmet yakınındaki Kadırga semtinde bulanan müzeye Çemberlitaş’tan deniz yönüne doğru yokuş aşağı inerek ulaşıyoruz.  Müzeye girdiğimizde dikkatimizi ilk olarak 1951 yılı Alman yapımı devasa fotoğraf makinesi ve  fotoğraf tarihini kronolojik olarak izleyebildiğimiz “Tarih Şeridi” çekiyor. Fotoğrafın başlangıcı olarak kabul edilen 1826’dan başlayan şeritte, 1839’da Osmanlı Devleti’nin resmi yayın organı olan Takvim-i  Vekayi’de fotoğrafın “sanatı garibe” olarak duyurulmasıyla beraber Türkiye’de fotoğrafın hangi süreçlerden geçerek günümüze geldiğini detaylı bir şekilde izleyebiliyorsunuz.

ist_fotograf-müzesi_tarih_şeridi
İstanbul Fotoğraf Müzesi

Müzede  dördü küçük, biri büyük olmak üzere beş adet salon var. Salonların iki tanesinde sabit sergiler, diğer üçünde ise belirli aralıklarla değişen sergiler mevcut.

Tarih şeridine devam ederken sol tarafımızda kalan ilk kapıda müzenin süreklilerinden “Klasikler” koleksiyonu, soldaki ikinci kapıda ise yine müzenin bir diğer sabiti olan Banu Vargı Tümay Koleksiyonu’ndan  “Cumhuriyet Dönemi Fotoğraf Ustaları – İz Bırakanlar” fotoğrafları karşılıyor bizi. Çetin Nuhoğlu’nun desteği ile hazırlanan “Klasikler” koleksiyonunda Ozan Sağdıç, Ara Güler, Coşkun Aral ve müzenin kurucusu da olan Gültekin Çizgen gibi ülkemizin yetiştirdiği önemli fotoğraf sanatçılarının birer eserini izliyoruz sırayla. Bu iki odada ülkemizde fotoğrafçılığın tarihi dönemsel örneklerle yer ediyor hafızamızda.

ist_fotograf_müzesi_banu_vargı_tümay
İstanbul Fotoğraf Müzesi

Müzenin değişen sergilerinde ise bu ay 60 yıllık fotoğraf geçmişine sahip fotoğraf sanatçımız Ozan Sağdıç’ın “Fotoğrafın Ozan’ı” sergisi ve Sedal & Sedat Antay’ın fotoğraf ve caz müziğini kesiştirdikleri “ An’ı ‘Caz’ ” sergileri gezilebiliyor.

sedal_antay_anı_caz
İstanbul Fotoğraf Müzesi

Müzeyi gezdikten sonra geniş bir fotoğraf arşivine sahip olan müzenin kütüphanesine de mutlaka göz atın derim. Türk fotoğraf sanatçılarının önemli  koleksiyon albümleri kütüphanede ulaşabilecekleriniz arasında. Kütüphaneden dilerseniz müzenin kitaplarını satın alabilme imkanınız da mevcut.

ist_fotograf-müzesi_sergi
İstanbul Fotoğraf Müzesi

Müze pazartesi günleri hariç 10:00-18:00 saatleri arasında 3 TL bilet ücreti karşılığında ziyaret edilebiliyor. Müzeye gitmeden önce de değişen/sabit sergiler hakkında bilgi edinmek için müzenin web adresini de  ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul Fotoğraf Müzesi Adres: Şehsuvar Bey Mah. Kadırga Liman Cad. No:60 Kadırga, Fatih / İstanbul