Kitap okuma zevki, kitapçılarda başlar! İstanbul kitapçıları, artık bir kitapçıdan fazlası olmaya başladı. Kimi içinde bulunduğu kültür merkezinin önemli bir parçası, kimi kitabevi-kafe konseptiyle tatlı bir mola vermek için ideal bir adres, kimi de tüm şartlara rağmen ayakta kalmayı başaran gerçek birer kitap mabedi…

İstanbul Kitapçıları ve Kitabevleri

İşte, zincir kitapçılar ve online satış kanalları yerine tercih edebileceğiniz, böylece hem şehre hem de kendinize iyilik yapabileceğiniz, İstanbul kültür yaşamının önemli birer parçası olan kitapçıları ve kitabevlerini listeledik.

Hypatia, Akaretler Konum

Azra Kohen’in Akaretler’de açtığı kitap-kafe Hypatia, ismini ilk bilim kadını matematikçi, astronom, filozof olan Hypatia’dan alıyor. Okurlar için şık ve ferah bir alanın sunulduğu Hypatia’da kitabınızı okuyabilir, ders çalışabilir veya sadece oturup bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Ayrıca, kendi kitap kulübünüzle birlikte kitap okuma atölyeleri düzenlemek isterseniz de rezervasyon yaptırarak Hypatia’yı kullanabilirsiniz. Hem kitap satın almak hem kitap okumak için oldukça keyifli olan bu mekanı mutlaka ziyaret etmelisiniz, bizden söylemesi.

Kitap Koala, Teşvikiye Konum

Kitap Koala; geniş kitap arşivi, sakin ve keyifli kafesi ile hem çalışmak, vakit geçirmek hem de kitap alışverişi yapmak isteyenler için ideal bir seçenek. Çocuk kitaplarından sanat kitaplarına, psikoloji kitaplarından iş yönetimine pek çok farklı kitap türlerinde ciddi bir çeşitlilik içermesi açısından “kitapçı” yönüyle de son derece tatmin edici. Bunun yanı sıra mekanda bir de toplantı odası bulunuyor, doğum günü, kurumsal eğitimler ya da diğer etkinlikler için bu bölümlere rezervasyon yaptırarak kullanmak mümkün. Kitap Koala’nın en keyifli yanlarından biri ise hayvan dostu olması! Evcil hayvanları kabul etmeyen pek çok yere inat Kitap Koala hayvan dostlarımızı da birlikte vakit geçirmeye davet ediyor.

Zaten Kitap Koala’nın kuruluş motivasyonu da aslında sokak hayvanlarının tedavisine katkıda bulunmak. Kurulduğu günden beri başvuru üzerine birçok hayvanın tedavisini üstlenen organizasyon üyeleri aracılığıyla satışını yaptığı askıda kitapların okullara gönderimini üstlenmiş ve askıda mamaların barınaklara gönderimine aracılık etmiş. Üstelik bunu dışarıdan bağış ya da sponsorluk kabul etmeden yalnızca kitaplardan elde edilen gelirler aracılığıyla gerçekleştirmiş. Kitap yardımları ve hayvan tedavileri ile ilgili detaylı bilgi almak için internet sitesini ziyaret edebilir, destek olmak içinse kitap satın almak ve Teşvikiye’deki mekanını kullanmanın yanı sıra askıda kitap veya mama da satın alabilirsiniz.

Kohen Kitabevi, Beyoğlu Konum

Kohen Hemşireler Kitabevi, Beyoğlu’nun değişen her şeye rağmen ayakta kalan kitabevlerinden biri. 1918’de İstiklâl Caddesi 491 no’lu dükkânda Kohen Hemşireler Kütüphanesi adı ile, Mazalto Cohen ve Eliza Cohen adlarında iki kız kardeş tarafından kurulmuş. Hem de sadece 4 lira sermaye ile! Yıllar boyu birçok yer değiştiren kitabevi, 1964 yılından beri şu anki yeri olan Tünel Pasajı No:13’te bulunuyor. Kurulduğu günden, 1970‘li yıllara kadar, sadece yabancı dilde yayınların satışını yapması ise buranın en ayırt edici özelliklerinden biri. Özellikle moda ve tasarım konularında sayısız kaynağa ulaşabileceğiniz Kohen Kitap Evi’ne uğrayıp zamanda keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Websitesi

Pandora Kitabevi, Nişantaşı Konum

Pandora Kitabevi
Pandora Kitabevi | Fotoğraf: pandora.com.tr

Beyoğlu’ndaki karşılıklı iki ayrı mekanından biri (ve evet, açıkçası daha çok sevdiğimiz) iki yıl önce kapılarını kapamak zorunda kalsa da, Pandora Kitabevi’nin kısa süre sonra Nişantaşı’nda kapılarını açan iki katlı yeni şubesi, bu üzüntüyü az da olsa gidermeye yetti. Valikonağı Caddesi’ne bakan geniş, ferah ve aydınlık bir dükkanda konumlanan Pandora’da tahmin ettiğinizden çok daha fazla kitapla ayrılacaksınız. Alt katta yeni çıkanlar arasında, üst katta farklı ilgi alanlarına hitap eden yabancı kitaplar arasında gezinirken dakikaların hızla geçeceği kesin.

Robinson Crusoe 389, Galatasaray Konum

İstanbul’daki en sevdiğimiz kitapçılardan Robinson Crusoe, adını aldığı İstiklal Caddesi – 389 numaradan çıkmak zorunda kalmış. Ardından taşındığı SALT Beyoğlu’nun kapıları da bir yılı aşkın süredir esrarengiz bir şekilde kapanmış olsa da varlığını sürdürmeye kararlı. Kitabevinin daha çok sanat kitapları bulabileceğiniz SALT Galata’daki şubesinin yanı sıra Galatasaray Yeni Çarşı Caddesi’ndeki şubesi de sizi bekliyor. 389 numarayı hatırlatan iç tasarımıyla, iki katı da edebiyatla, sanatla, araştırmayla dolu…

İlginizi çekebilir: İstanbul Sahafları

YKY Kitabevi, Galatasaray Konum

YKY Kitabevi, Galatasaray
YKY Kitabevi, Galatasaray | Fotoğraf:  zeroistanbul.com

Son birkaç yıl bizden, İstanbul’dan, özellikle de İstiklal Caddesi’nden çok şey alıp götürmüş olsa da, bu yıl getirdiği bir güzellik de olduğunu unutmayalım. Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Taksim’den Tünel’e doğru yürürken Galatasaray’a gelir gelmez her göreni büyüleyen o dillere destan binası, Akdeniz heykelinin ve sergi salonlarının dışında, bir de yenilenen YKY Kitabevi’ne ev sahipliği yapıyor. Artık iki katlı olan YKY Kitabevi’nde Türkiye ve dünya edebiyatının yüzlerce yazarıyla tanışabilir, şiir kitaplarına ayrıca ilgi gösterebilir, Cogito’nun ilginizi çeken bir sayısını kapabilirsiniz. YKY Kitabevi’nin Kadıköy’deki şubesinin hâlâ yerinde durduğunu, ayrıca Göztepe Parkı’nın karşısında yeni bir şubesinin açıldığını da hatırlatalım.

Türk-Alman Kitabevi Cafe, Tünel Konum

Türk-Alman Kitabevi |
Türk-Alman Kitabevi | Fotoğraf: gunesanne.com

1955’ten beri İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Türk-Alman Kitabevi, Alman ve Avusturya Liseleri’ne yakınlığının da etkisiyle daima kalabalık. Kitabevi, Almanca ders kitapları, Alman edebiyatı ve farklı disiplinlerden Almanca yayınların yanında Türkçe ve İngilizce kitaplar ile Türkiye’den yazarların Almanca’ya çevrilmiş kitaplarına da yer veriyor. Aynı zamanda 2015’ten beri bir kafe olarak hizmet veren kitabevi, lezzetli Alman tatlıları ve güzel kahvesi sayesinde kısa sürede sevilen bir buluşma noktasına da dönüştü.

Homer Kitabevi, Galatasaray Konum

Homer Kitabevi
Homer Kitabevi | Fotoğraf: Facebook / homerkitabevi

Galatasaray Yeni Çarşı Caddesi üzerindeki Homer Kitabevi, ilk kurulduğu yıllarda arkeoloji, tarih, Bizans tarihi ve Türkiye üzerine yurt içinde ve yurt dışında yayınlanmış kitapları ve daha çok akademik yayınları okuyucularına ulaştırmayı hedeflemiş, bugünse tüm bunların yanında her türlü kitabı bulabileceğiniz bir kitabevine dönüşmüş durumda. Arkeoloji, tarih, felsefe, fotoğrafçılık ve çocuk kitapları yayınlayan bir yayınevi de olan Homer Kitabevi, akademik geçmişine uygun olarak Sabancı Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi kampüslerindeki şubeleriyle de dikkat çekiyor, ayrıca Borusan Contemporary’de karşımıza çıkıyor.

Riverrun, Tophane Konum

Riverrun, Tophane
Riverrun, Tophane | Twitter / rob389

Kısa bir süre önce Tophane’de açılan Riverrun, Beyoğlu’nun en sürprizli mekanlarından biri. İlk bakışta bir kafe gibi gözükse de, bir kafeden çok daha fazlası çünkü. Kafenin içinde bir Opus 3a’nın işlettiği bir plakçı, Robinson Crusoe 389’un işlettiği bir kitapçı, Petra’nın kahveleri, Melez Tea’nin çayları ve Kantin’in yiyecekleri var. Alt katlara indikçe sergi alanları ve geniş bir avlu da karşınıza çıkacaklardan. Evet, Robinson Crusoe 389’a listede halihazırda yer vermiştik ama bambaşka bir ortam vadeden, bir Robinson Crusoe 389 şubesinden çok daha fazlası olan bu yepyeni mekanı ayrıca dillendirmeden edemedik. İstanbul’da kitap almakla kalmayıp saatlerce kitabınızı okuyarak vakit geçirebileceğiniz, bir de üstüne sergi gezebileceğiniz kaç mekan var ki?

FiLBooks, Karaköy Konum

FiLBooks, Karaköy
FiLBooks, Karaköy | Fotoğraf: icmimarlikdergisi.com

FiLBooks, fotoğraf kitaplarına, kahvelere ve atölyelere adanmış bir mekan olarak tanımlıyor kendini ve ekliyor: “FiL, sanatçı kitaplarının yanı sıra fotoğraf tarihi ve teorisiyle ilgili kitapların, dergilerin, çocuk kitaplarının, bağımsız yayınların ve tatlı ıvır zıvırların yer aldığı bir kitapçı ve kafedir. Aynı zamanda atölyelerin, sanatçı konuşmalarının, söyleşilerin ve başka kolektif etkinliklerin düzenlendiği bir buluşma yeridir.” Siz de bu capcanlı ve dopdolu mekana mutlaka uğramalı, Karaköy’ün kalabalık sokaklarında vakit geçirdikten, etraftaki galerileri ziyaret ettikten ve FiLBooks’un raflarından kitabınızı seçtikten sonra çok da uzaklaşmadan, keyifli ve lezzetli bir mola vermelisiniz. Lezzet demişken, çeşit çeşit kruvasanlarının tadına bakmanızı öneriyoruz!

Minoa, Akaretler Konum

Minoa, Akaretler
Minoa, Akaretler | Fotoğraf: Instagram / @ecemhep

Kitapların arasında kahvenizi yudumlarken Akaretler’i seyredalmaya ne dersiniz? Cevabınız evetse kitabevi ve cafe olma özelliğini aynı anda içerisinde barındıran Minoa tam size göre… Minoa’nın bir yanı karıştırmaya doyamayacağınız, raflar dolusu kitapla dolu, güzel dekore edilmiş bir kitapçı; diğer yanı ise parmaklarınızı yiyeceğiniz lezzette tatlılar sunan bir kafe. Sadece tatlılardan bahsettiğimize bakmayın, menüde kahvaltı, tost, salata ve başlangıçlar da var – ama tatlıların yeri ayrı! Son zamanlarda sayısı hızla artan kitabevi – kafelerden belki de en güzeli Minoa’ya mutlaka uğrayın.

İlginizi çekebilir: Naz Kavas’tan “Akaretler’de Minoa Kitabevi”

Tasarım Bookshop & Cafe, Kadıköy Konum

kitapcilar – tasarim
Tasarım Bookshop & Cafe

Başrolde bol resimli tasarım kitapları, yardımcı rollerde taze kahve ve pastane ürünleri, yerden tavana kadar kitaplıklar… Kadıköy Bahariye’deki Tasarım Bookshop & Cafe ister kitap alışverişi için, ister oturup kitap okumak için isterseniz kahvenizi alıp çalışmak için mükemmel bir seçenek. Özellikle tasarım, mimari ve sanat kitapları konusunda aradığınızı büyük ihtimalle bulacağınız bu kitapçıda, ayrıca geniş bir dergi arşivi de var.

Nail Kitabevi Kafe, Kuzguncuk Konum

Nail Kitabevi Kafe
Nail Kitabevi Kafe | Fotoğraf: mimarizm.com

Kuzguncuk sokaklarında fotoğraf çekerek, deniz havasını soluyarak geçireceğiniz keyif dolu bir günün sıcak molasını Nail Kitabevi Kafe’de verebilirsiniz. İki katlı bir binada yer alan bu tatlı mekanın her iki katında da oturup kahve ya da çayınızı içebileceğiniz masaların etrafını kitap rafları çevrelemiş durumda. Özellikle üst kattaki, üzerine yayılıp okumaya çağıran koltuklar ve bilgisayarınızı alıp çalışmak için ideal köşeleri gördükten sonra sadece dakikalarınızı değil, tüm gününüzü burada geçirmek isteyeceksiniz.

İlginizi çekebilir: Lisya Kalma’dan “Kuzguncuk‘ta Bir Gün”

Bu yazıda yalnızca bizim için değil, theMagger yazarlarının da favori kitapçı ve kitabevleri yer almalı diye düşünerek onlara da sorduk. İşte the Magger yazarlarının favori kitapçı ve kitapevleri…

Algodón’un Önerisi Akademi 1971 Kitabevi, Kadıköy Konum

Akademi 1971 Kitabevi & Cafe
Akademi 1971 Kitabevi & Cafe

Kadıköy’de bulunan “Akademi 1971 Kitabevi & Cafe” aslında 1971 yılında Hadi Olca tarafından Nişantaşı’nda kurulan ve uzun yıllar boyunca edebiyatçıların uğrak yeri olan bir kitabevi. Aynı zamanda “Akademi Edebiyat Ödülleri”ni düzenleyerek bu ödüllerle ilk kez Murathan Mungan ve İnci Aral ve Ahmet Altan’ı bize tanıtan bu kitabevi yirmi dört yıl aradan sonra geçen sene Kadıköy’de tekrar açıldı. Hem de kurucunun oğlu Muzaffer Olca ile yazar Özcan Sapan tarafından.

1971 Akademi Kitabevi & Cafe’ye gitmekten hoşlanmamın ilk sebebi bir geleneğin devamı olması. Ayrıca zincir kitabevlerini sevmiyorum, çalışanların büyük çoğunluğunun edebiyata olan ilgisizliğinden hoşlanmıyorum. Zincir kitabevleri yerine, gerçek bir kitabevine girdiğimde oranın bir ruhu olduğunu hissediyorum, bir şey sorduğumda çalışanlar ilgiyle cevap veriyor ve orada uzun süre vakit geçirmekten zevk alıyorum. 1971 Akademi Kitabevi & Cafe’nin diğer bir yönü ise alt katındaki kütüphane bölümü. O alan cafe’den ayrılıyor ve oldukça sessiz bir bölüm. Kadıköy’de 1971 Akademi Kitabevi & Cafe’ye benzer bir yer yok. Kitaplarla vakit geçirmeyi seviyorsanız, mutlaka uğramalısınız…

Deniz Yılmaz’ın Önerisi Kırmızı Kedi Kitabevi, Tünel Konum

Kırmızı Kedi Kitabevi, Tünel
Kırmızı Kedi Kitabevi, Tünel | Fotoğraf: Kırmızı Kedi Kitabevi

Tünel Meydanında, hemen Tünel Pasajı’nın yanında yer alan bu kitabevi, samimi havasıyla beni ilk açıldığı günden beri içine çekmeyi başardı. Öncelikle, siz de zincir kitabevi markalarını tercih etmiyor, butik kitabevlerini destekliyorsanız, muhtemelen ne demek istediğimi de anlayacaksınız. Ahşap merdivenlerine dizilmiş dergilere bakmak, yeni gelen kitaplarını karıştırmak, sevdiğiniz yazarın kitabını raflarda heyecanla aramak insana her defasında huzur veriyor. Tarih ve inceleme kitaplarına meraklı olanlara özellikle tavsiye edeceğim Kırmızı Kedi, “ne kedisiz, ne kitapsız” diyerek sizi Tünel’deki yerinde bekliyor.

Gülfem Karcı’dan Patika Kitabevi, Nişantaşı Konum

Patika Kitabevi

Kitap, kitapçı deyince herkesin aklına ilk olarak ya Beyoğlu ya da Beşiktaş gelir. Benim de ilk başlarda öyleydi, ta ki tesadüf eseri Nişantaşı Milli Reasürans Pasajı içindeki Patika Kitabevi’ni keşfedene kadar… Patika, samimi bir ortam yaratma işini çözebilen nadir kitapçılardan. Kitapların üst üste dizildiği uzun raflar, ortadaki uzun masa ve çok güzel kahve ve tatlıları olan mini cafesi ile, sizi müdavimi yapmaya ikna eden bir kitapçı. Klasiklerin, yerli yabancı edebiyat kitaplarının yanı sıra, Ingilizce referans kitaplarını da seçkisinde çoklukla yer veren bir kitabevi Patika. Daha önce keşfetmediyseniz, kısa sürede yolunuzu Milli Reassürans Pasajı’na düşürün derim.

Sidni Kohen’den Assouline, Bebek Konum

 Assouline, Bebek
Assouline, Bebek

Assouline’e bir kütüphane, bir kitapçı veya bir yayınevi diyebiliriz. Burada bulunan kitapları, rahat bir koltukta oturup uzun uzun karıştırmak da mümkün, satın almak da. Assouline; modadan gastronomiye, sanattan seyahate kadar sadece kendi yayınları olan 1000 üzerinde kitap ile bizi karşılıyor. Kitabı sanata dönüştüren yayınevinde yer alan kitaplar İngilizce ve daha çok görsel içerikli. Bir kadın kendini şık bir kıyafet dükkanında, bir erkek ise klasik bir araba galerisinde hissedebilir. Hangi kitabı karıştıracağınızı şaşırıyorsunuz. Assouline yayınları tarafından hazırlanan kitaplardan başka; büyüteç, kitap desteği, kitap ayracı, mum, sehpa, tepsi ve vintage dünya haritası gibi hediyelik eşyalar da mağazada yer alıyor. Dahası da var. Assouline, kütüphane odası ve tasarımı konusunda danışmanlık hizmeti de veriyor.

Berna Aksoy’dan Robinson Crusoe 389, Beyoğlu Konum

(Güncelleme: Beyoğlu’nda kapandı, Galatasaray’da açıldı.)

Robinson Crusoe 389
Robinson Crusoe 389

“Bundan 10 yıl öncesine kadar Karaköy, Şişhane, Asmalımescit öyle pek de hip(!) yerler değilken, şehrin orta yerinde herkesin kentli olmaya dair ilk havalı yerlerinden biriydi Rob389. Bugünlerde bu şehirde kaybettikçe artan hayallerimden biri de, kızımın/oğlumun elini tutma yaşının geçtiği, artık çocuk kitaplarının geride kaldığı o ilk günde yine Robinson Crousoe 389’dan içeri girmek, kapının yanındaki beyefendinin senelere rağmen hala ilgisini çekememenin yarattığı kendi kendine gülümsemeyle kızıma/oğluma en sevdiği yazarın kitabını ilk aldığı anı hediye etmek. Ama o zamanda kadar sanırım şimdilik en sevdiklerime RobKart hediye etmekle yetineceğim. Hatıraların ve hayallerin sürmesi umuduyla…”

Afaysala’dan Pandora Kitabevi, Beyoğlu Konum

(Güncelleme: Patika’nın Beyoğlu şubesi kapanmıştır. Nişantaşı şubesi aktiftir.)

Pandora Kitabevi
Pandora Kitabevi

Daha önceleri vitrinine bakıp geçtiğim, özellikle yabancı yayınlar kısmından haberdar olmadığım Pandora’yı keşfetme hikayemi  Pandora kadar çok seviyorum. Yaklaşık 6 yıl önce sokakta bir arkadaşıma uzun süredir Paris haritası aradığımı ama bulamadığımı söylerken bir yabancının yaklaşıp “Pandora’da bulabilirsin belki..” diye tavsiyede bulunması ardından yolumuzu oraya çevirdik. O gün istediğim haritayı bulamadım ama Pandora benim için en büyük keşif oldu. İstanbul’da yabancı yayın arayanlar için vazgeçilmez bir cennet Pandora. İçeri her girdiğimde tasarım, sanat ve mimarlık bölümü salyalarıma maruz kalıyor. Kitap kategorileri de kitaplar kadar çeşitli. Sadece edebi ya da coffee table kitaplar değil akademik kitaplar için de geniş bir arşivi var Pandora’nın. İçeride bütün rafları tarayıp alacaklarımı aldıktan sonra bir de kasanın kenarındaki şeytani güzellikteki karpostal setlerine, günlüklere, ajandalara takılıyorum. Genelde kapanmasına az bir süre kalıp çalışanların mesaisini uzattığım için kendimi suçlu hissediyorum. Bunca çeşidin yanında yabancı yayınların orijinal kapak fiyatına satılıyor olması ve online kitapçılığının çok başarılı olması da çekici kılıyor Pandora’yı. Beyoğlu’ndaki Büyükparmakkapı sokaktaki bu ikonik kitabevi maalesef Beyoğlu’nun “çok” ihtiyacı olan yeni bir otel nedeniyle taşınma riski altında. İçi boşaltılmış turistik bir alışveriş caddesine değil, kitapçısıyla, sinemasıyla, pastanesiyle yaşanan tarihi bir şehir merkezine ihtiyacı var İstanbul’un. Hala şansımız varken AVM kitapçısı olamayacak kadar güzel olan Pandora’yı desteklemek lazım. 

Mephisto, Beyoğlu- Kadıköy – Beşiktaş Konum

Mephisto
Mephisto | Fotoğraf: Instagram / @ceren.in.the.art.with.photos

Mephisto, İstiklal Caddesi’nde Atlas ve Beyoğlu Sinemaları’na oldukça yakın konumu nedeniyle film festivallerinde aralardaki zamanı değerlendirmek için eşsiz bir kitabevi. Yalnızca bir kitabevi değil, geniş bir film ve müzik arşivi, kırtasiye bölümü ve kafesi ile de uzun saatler geçirebileceğiniz bir yer. Aradığınız kitap, CD ya da DVD’yi yüksek ihtimalle bulabileceğiniz ve alanına oldukça hakim çalışanlarıyla sohbet ederek aydınlanma yaşayabileceğiniz Mephisto’nun Kadıköy’de de bir şubesi bulunuyor.

Mephisto Kadıköy Konum

Mephisto Beşiktaş Konum

İlginizi çekebilir: İstanbul Sahafları: Eski Kitap ve Nostalji İçin 7 Doğru Adres