İlk yorumu siz yazın!
İstanbul Sergi Takvimi: Kışın Güncel Sergileri
Caspar David Friedrich, Edvard Munch ve Pieter Bruegel… Farklı sanat dönemlerini, akımlarını temsil eden bu muhteşem sanatçıların bir ortak yönü bulunuyor: Kışın başa çıkması zor duygularını sanat ile iyileştirmeleri! Doğanın renkleri ile bir süreliğine vedalaştığı bu dönemde, sanat ile keşfetmek üzere İstanbul’daki en yeni sergilerin izini sürüyoruz. Haydi; şehirde ilhamın, sanatın ve yepyeni evrenlerin peşinden beraber gidelim!
İstanbul’da sanatın farklı alanlarının nabzını tuttuğumuz theMagger Ajanda‘ya göz atmayı unutmayın!
İstanbul Sergi Takvimi
Aralık Sergi Takvimi
Yükselen sular, yayılan ışıklar | Zilberman İstanbul Dialogues, 7 Aralık’a kadar
Zilberman İstanbul Dialogues, Gizem Demirçelik ve Nazlı Yayla küratörlüğünde insanların doğa ile kurduğu ilişkiye yakın bir bakış açısı sunuyor. 7 Aralık’a kadar devam eden Yükselen sular, yayılan ışıklar başlıklı grup sergisi için; Nezir Akkul, Omar Barquet, Sena Başöz, Itamar Gov, Larry Muñoz, İz Öztat, Yaşam Şaşmazer, Hale Tenger ve Eşref Yıldırım bir araya geliyor. Sergi; iklim değişikliği ile mücadele ettiğimiz bir zaman diliminde bireylerin doğayla kurduğu karmaşık ilişkileri; bugün ile geçmiş, gerçek ile hayal ürünü gibi tezat kavramlar üzerinden araştırıyor.
Gray Zone | C.A.M. Gallery, 9 Aralık’a kadar
C.A.M. Gallery, 9 Kasım’dan itibaren yeni bir sergi ile karşımıza çıkıyor. 9 Aralık’a kadar devam eden Gray Zone başlıklı sergi, Türkiye çağdaş sanatında önemli bir yere sahip olan Yavuz Tanyeli’nin 2024 yılında ürettiği eserler etrafında şekilleniyor. Yazar ve küratör Feyyaz Yaman tarafından güçlü bir eleştirel çalışma olarak tanımlanan sergi, karanlık dünyalara umut getirmeyi hedeflediğini ortaya koyuyor.
Başkalarıyla Sohbet | Dirimart, 29 Aralık’a kadar
Dirimart Pera, resmin olanaklarına çok yönlü yaklaşımı ile tanınan Alman ressam Jan Zöller’in İstanbul’daki ilk kişisel sergisini ağırlıyor. 29 Aralık’a kadar devam eden Başkalarıyla Sohbet başlıklı sergi Martin Engler’in küratörlüğünde bir araya geliyor. Sergi, sanatçının eserleri ile kuşlarla, başkalarıyla, kendimizle ve resimlerle girişilecek bir sohbet yaratıyor. İmgeler dünyasında fiziksel ve zihinsel bir yolculuk için davet sunan sergi, sanatçının soyutlama ve figürasyon arasında geniş bir özgürlük içinde oynayan eserlerini bir araya getiriyor.
Farz Et Ki Sen Yoksun | Arter, 29 Aralık’a kadar
Arter’in yeni sergisi Farz Et Ki Sen Yoksun, 29 Aralık’a kadar devam ediyor. Selen Ansen’in küratörlüğünü üstlendiği sergi, Ömer Koç Koleksiyonu’ndan seçilen dört yüzden farklı sanatçının eserini bir araya getiriyor. Sergi, bir koleksiyonerin hayalleri ve hayata geçirdikleri arasında kurulan farklı yakınlıkları takip ediyor. İsmini Ömer Hayyam’ın dizelerinden alan Farz Et Ki Sen Yoksun başlıklı sergi, dünyevilikten aldığı ilham ile ziyaretçilerini bir kaçış alanı bulmaya yönlendiriyor. Koleksiyon ve koleksiyonerlik kavramlarından yola çıkarak sergi; insanî zevkleri, tutkuları, gündelik olandan kalıcısına doğru jestleri, imaları araştırıyor.
Lost Tales and Recovered Histories | Pi Artworks İstanbul, 31 Aralık’a kadar
Pi Artworks, Londra’da gerçekleştirdiği serginin ardından Amerikalı ve Çinli santaçı Xiaoze Xie’nin iki eserini 31 Ekim’den itibaren Türkiye’ye getiriyor. 31 Aralık’a kadar Pi Artworks İstanbul’da devam eden Lost Tales and Recovered Histories başlıklı sergi, tarihin ve hafızanın kırılganlığını ortaya koyuyor. Farklı medyumlar aracılığı ile üretimlerine devam eden Xiaoze Xie, yeni sergisinde kitaplar, kütüphaneler ve tarihsel olaylar arasındaki kırılgan muğlaklıktaki çizgileri ortaya koyuyor.
Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven | Atatürk Kültür Merkezi, 31 Aralık’a kadar
Atatürk Kültür Merkezi (AKM), sanat tarihinde derin izler bırakan Pablo Picasso’nun gravürlerini, çizimlerini, posterlerini ve litografilerini bir araya getiriyor. Tamamen orijinal ve mirasçılar tarafından onaylanan 170 eserin buluştuğu sergi, Picasso’nun özel hayatı ile iç içe geçen sanat mirasını restrospektif bir bakış açısı ile sunmayı hedefliyor.
Warhol’un Dünyası | Atatürk Kültür Merkezi, 31 Aralık’a kadar
Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nin düzenlediği heyecan verici bir sergi bulunuyor. 31 Aralık’a kadar devam eden Warhol’un Dünyası; pop-art’ın öncü isimlerinden biri olan ve üretimlerini farklı disiplinler aracılığı ile gerçekleştiren Andy Warhol’u merkezine alıyor. Sıradan nesneleri, sanat aracılığı ile popüler kültürde bir ikona dönüştüren Warhol’a adanan sergi, sanatçının yaratıcı ve karmaşık iç dünyasına dair bir bakış açısı sunuyor
Vaktiniz için Teşekkürler | Kasa Galeri, 3 Ocak 2025’e kadar
Kasa Galeri, üretimlerine dünyanın iki ayrı ucu olan İstanbul ve San Francisco’da devam eden Beril Or ve Ece Yalçın’ın arasındaki saat farkından yola çıkan, zaman kavramına odaklı Vaktiniz için Teşekkürler başlıklı sergiyi ağırlıyor. 3 Ocak 2025’e kadar devam eden sergi, ikilinin zaman kavramı çevresinde şekillenen çalışmalarındaki farklılıkları ortaya koyuyor. Minerva Han’ın geçmişte bir banka olmasından yola çıkan ikili, mekânın fiziksel belleğini yeniden yorumluyor. Beril Or, kapitalizmin zaman algısını nasıl manipüle ettiğini irdelerken Ece Yalçın, bankanın iç mekânındaki bekleme alanını aktive ederek gündelik hayatın içindeki tanımsız süreler ve belirsizliğin stresini ortaya koyuyor.
Taş Kafa – Zaman Yolcusu | Merdiven Art Space, 10 Ocak’a kadar
Raziye Kubat, Taş Kafa – Zaman Yolcusu başlıklı kişisel sergisi ile 10 Ocak 2025’e kadar Merdiven Art Space’e konuk oluyor. Taş ile kurduğu iletişimin çocukluk yıllarına dayandığını paylaşan Kubat, bu sergisi ile 40 küsür yılın doğduğu dağlardaki memleketine referans veriyor. Oyulmuş, dokunulmuş ya da az müdahale edilmiş malzemeler, buluntu nesneler, video ve metinler; serginin çok katmanlı yapısını oluşturuyor. İklimi ve coğrafyasıyla sanatçının doğduğu topraklardan evrilen sergi, sanatçının dönüşüm noktası olarak konumlanıyor.
La Dolce Vita | Carré d’Artistes İstanbul, 12 Ocak 2025’e kadar
Türkiye’nin ilk ulaşılabilir sanat galerisi olmak üzere Seval Dakman tarafından kurulan Carré d’Artistes, 12 Ocak 2025’e kadar La Dolce Vita başlıklı sergiyi ağırlıyor. Bulgaristan çağdaş sanatında önemli bir rol oynayan Nina ve Ivo Petrov’un bu sergiye özel ürettiği 38 yeni eseri bir araya getiren La Dolce Vita, 12 Aralık’ta başlıyor. Art Deco estetiğini ön plana çıkaran sergide Ivo Petrova, Belle Époque dönemine göz kırpıyor; Nina Petrova ise vintage dönemlere bir saygı duruşuna geçiyor.
All The Good Memories Are Stored | Anna Laudel İstanbul, 12 Ocak 2025’e kadar
Anna Laudel İstanbul, 12 Ocak 2025’e kadar Ramazan Can ve Cem Sonel’in zaman ve hafıza kavramına odaklanan işlerini All The Good Memories Are Stored başlıklı sergide bir araya getiriyor. Gelenekseli çağdaş ifade biçimleri ile yorumlayan ikili, kilimlerden neon ışıklara kadar farklı materyalleri yan yana getiriyor. Kolektif hafızatı mercek altına alan ikili, geçmişi paylaşılan deneyimler ile araştırıyor.
Affedersiniz ama sanat bir Kodak fotoğrafı değildir | 1851.gallery, 18 Ocak 2025’e kadar
Dijital sanat üretimlerinin gittikçe arttığı bir dönemde analog üretimleri merkezine alan 1851.gallery’nin ilk sergisi Affedersiniz ama sanat bir Kodak fotoğrafı değildir, 18 Ocak 2025’e kadar devam ediyor. Sergi için Dr. Necmi Sönmez küratörlüğünde Türkiye’nin en önemli empresyonist sanatçılarından Hüseyin Avni Lifij’in platin-paladyum baskı ile üretilmiş fotoğraflarını bir araya getiriyor. Lifij’in ilk defa yalnızca fotoğraflarına odaklanan bir çalışma sunan Affedersiniz ama sanat bir Kodak fotoğrafı değildir başlıklı sergide yer alan fotoğraflar sayesinde Mehmet Ruhi Arel, Nijat Sirel, İbrahim Çallı gibi Türkiye’nin sanat tarihine iz bırakmış kişilerin yüzleri ile karşılaşma fırsatımız bulunuyor.
ODAK | Decollage Art Space, 23 Ocak 2025’e kadar
Decollage Art Space’in sanat dünyasındaki yeni seslere alan açmak amacıyla düzenlediği ODAK başlıklı grup sergisi, 17 Aralık’ta başlıyor. 23 Ocak 2025’e kadar devam eden sergi, multidisipliner bir yaklaşım ile yaratıcı ifade biçimlerinin çeşitliliğini ortaya koyuyor. Sergi, Decollage Art Space’in Open Call’unun ardından seçilen eserlerin bir araya gelmesi ile oluşuyor.
Rüya Mağaraları | Tokatlıyan Han, 24 Ocak 2025’e kadar
İspanya, Avusturya gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde eserleri sergilenen Serina Haratoka, Rüya Mağaraları başlıklı kişisel sergisi ile Tokatlıyan Han’a konuk oluyor. 24 Aralık’ta Denizhan Özer’in küratörlüğünde başlayan sergi, mağara ve renk metaforları etrafında şekilleniyor. Sergi için ilhamını antik çağlarda insanların inançları uğruna gösterdiği çabadan alan Haratoka; mitoloji, doğa, ritüeller, sanat tarihi, prehistorik dönem ve inanç sistemleri arasında bir araştırmaya çıkıyor. Sergi, 25 Ocak 2025’e kadar devam ediyor.
İlginizi çekebilir: Burcu Dimili’den Serina Haratoka ile Rüya Mağaraları Sergisi Üzerine
Vera Molnár’ın İzinde | Pera Müzesi, 26 Ocak 2025’e kadar
Şehirde çağdaş sanatın nabzını tutan Pera Müzesi, yeni sergisi ile bizi bilgisayar sanatın öncülerinden Vera Molnár’ın pratiğinin derinliklerine inmemizi sağlıyor. 1960’larda basit algoritmalarla deneysel çalışmalar yaparak sistematik görsel serilerinin çizimlerini yapan Molnár’ın eserlerinin günümüze etkilerini merkeze alan Vera Molnár’ın İzinde başlıklı sergi, 26 Ocak 2025’e kadar devam ediyor. Sergi için Josef Broich öncülüğünde Vera Molnár’dan esinle güncel yapıtlar üreten 16 sanatçı bir araya geliyor.
Georg Baselitz Son On Yıl | Akbank Sanat & Sakıp Sabancı Müzesi, 2 Şubat 2025’e kadar
Türkiye’ye gelen muhteşem sanatçılar listesine Georg Baselitz de ekleniyor. Sanatçının gravür çalışmaları Akbank Sanat’ta, yakın geçmişte ürettiği eserleri ise Sakıp Sabancı Müzesi’nde 2 Şubat 2025’e kadar sergileniyor. 1980’den bu yana Alman çağdaş sanatında önemli bir etki yaratan Baselitz, özellikle İkinci Dünya Savaşı’nın yarattığı travma ve trajedisine bir tepki olarak pratiğini şekillendirerek karşımıza çıkıyor. 1969’dan beri kompozisyonlarını baş aşağı resmeden sanatçı, biçimi içerikten arındırması ile dikkat çekiyor.
Sosyalizme Tercüme | SALT Galata, 23 Şubat 2025’e kadar
SALT Galata’nın yeni sergisi Sosyalizme Tercüme, Kosova ve Makedonya odağında Yugoslavya’da Türkçe konuşan topluluğun az bilinen geçmişini araştırıyor. Özel arşivler ve kütüphane taramalarını bir araya getirerek karşımıza çıkan sergi; Mustafa Emin Büyükcoşkun, Yane Calovski, Hana Miletić, Ahmet Öğüt, Fevzi Tüfekçi ve Dilek Winchester’ın üretimleriyle bir araya geliyor. Sosyalizme Tercüme, Türkçe konuşan topluluğun bulunduğu bölge ile kurduğu karmaşık dinamiklerini özgün bir şekilde anlatmayı hedefliyor.
Kış Masalı | The Stay Boulevard, 3 Mart 2025’e kadar
The Stay Boulevard Nişantaşı, 3 Mart 2025’e kadar Türkiye’nin saygın sanatçılarını bir araya getiren Kış Masalı başlıklı grup sergisini ağırlıyor. Kış Gündönümü kavramı etrafında şekillenen sergi; bu terimin yeniden doğuşu, yenilenmeyi ve umudu simgelemesinden ilham alıyor. Aynı dönemde tüm canlıların hayatta kalma moduna geçmesini de göz önüne alan Kış Masalı sergisi; yaratıcı üretimin enerji ve ilham gerektirmesi ile kışın yavaşlama ve ilham toplama zamanı olması arasında bir köprü kürüyor. Serginin katılımcı sanatçıları; Devrim Erbil’den Ece Clarke’a uzanıyor.
Serbestlik Dereceleri | YUNT, 11 Nisan 2025’e kadar
Sanatsal ifade biçimlerinde mekânın yerini tartışmaya açan Serbestlik Dereceleri başlıklı grup sergisi, 21 Aralık’ta YUNT’ta başlıyor. 11 Nisan 2025’e kadar devam eden sergi, Kerem Ozan Bayraktar’ın küratörlüğünde Sümeyra Bakır, Tayfun Erdoğmuş, Bedirhan Kılıç, Merve Karakoç, Kerem Özkan, Dila Pirinç, Beste Saraç, UlyaSoley ve Berkay Tuncay’ın katılımı ile gerçekleşiyor. Sergi, hem bir ifade biçimi hem de bir araştırma alanı olarak YUNT’u şekillendiriyor.
Dünyalar Arasında | İstanbul Modern, 20 Nisan 2025’e kadar
Chiharu Shiota’nın Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yılı kapsamında gerçekleştirdiği Dünyalar Arasında başlıklı kişisel sergisi, İstanbul Modern’de 20 Nisan 2025’e kadar devam ediyor. “Ara bir yerde olma” duygusunu merkeze alan sergi, sanatçının Japonya’dan Almanya’ya olan göç hikâyesini anlatıyor. İstanbul Modern’deki yerleştirmesi için tüm salonu kırmızı iplikler ile saran sanatçı, bavulları da bu kütlenin içine yerleştirerek “yokluk içinde var olma” temasını öne çıkarıyor.
Renklerin Yolculuğu | İstanbul Modern, 25 Mayıs 2025’e kadar
Şehrin çağdaş sanat sahnesine yön veren İstanbul Modern, 25 Mayıs 2025’e kadar Türkiye fotoğrafçılık tarihine önemli katkılarda bulunmuş İzzet Keribar’ı ağırlıyor. Uluslararası Fotoğraf Federasyonu tarafından 1985 yılında Sanatçı, 1988 yılında Ekselans unvanını alan; aynı zamanda Fransız Kültür Bakanlığı’nca Legion d’Honneur nişanı (Akademik Başarılar Şövalyelik Unvanı) takdim edilen Keribar’ın merceği Türkiye’den Güney Kore’ye ve ötesine uzanıyor. İstanbul Modern, Keribar’ın bir buçuk milyona yakın kareyi içeren arşivinden bir seçkiyi Renklerin Yolculuğu sergisinde bir araya getiriyor.
İçinde Yaşadığımız Deri | Arter, 3 Ağustos 2025’e kadar
Arter, Türkiye’nin saygın ve önemli heykeltıraşlarından biri olan Koray Ariş’in eserlerini 3 Ağustos 2025’e kadar ağırlıyor. İçinde Yaşadığımız Deri başlıklı kişisel serginin küratörlüğünü Selen Ansen üstleniyor. Sanatçının 300’e yakın eserini bir araya getiren sergi; formların dönüşümüne tanıklık edilecek bir alan yaratıyor. Malzemeleri mekâna özgü bir kurgu ile bir araya getiren Ansen, sanatçının 60 yıllık heykel pratiğine figür, ten, tını, hareket ve denge gibi yapıtlarındaki merkezi temaların merceğinde kapsamlı bir şekilde bakılması için olanak sağlıyor.
İçimdeki Şehir | Borusan Contemporary, 17 Ağustos 2025’e kadar
Şehirde çağdaş sanatın nabzını uluslararası bir boyutta tutan Borusan Contemporary, Doug Aitken’in yeni sergisi ile karşımıza çıkıyor. 17 Ağustos 2025’e kadar devam eden İçimdeki Şehir başlıklı sergi, sanatçının son 12 yılda ürettiği eserlerini bir araya getiriyor. Eserlerinde şehirleri ön plana çıkaran Aitken, modernlik durumunu ve günümüzün aşırı etkileşimli dünyasındaki paradoksal yalnızlığımızı irdeliyor.
Ebedi Prelüd | Borusan Contemporary, 17 Ağustos 2025’e kadar
Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda yer alan eserlerden oluşan Ebedi Prelüd başlıklı sergi, 17 Ağustos 2025’e kadar Borusan Contemporary’de yer alıyor. Dr. Necmi Sönmez’in küratörlüğünü üstlendiği grup sergisi, insanlığın varoluş biçimlerini belirleyen sarmal döngülerin çağdaş sanatçılar tarafından nasıl yorumlandığını ele alıyor. Başlangıç, düşerek kaybolma gibi kavramları merkeze alan Ebedi Prelüd için Françoise Morellet’den Ayşe Erkmen’e, Rick Silva’dan Jerry Zeniuk’a, Axel Hütte’den Merve Şendil’e kadar Türkiye’den ve dünyadan birçok sanatçının eseri bir araya geliyor.
İstanbul Modern Sergileri | Süresiz
Şehirde farklı disiplinlerden üretim yapan uluslararası ve yerel sanatçıların buluşması noktası olan İstanbul Modern, çok yakın bir zamanda Karaköy’de bulunan eski binasında yeni bir tasarım ile kapılarını açtı! Yeni binasının tasarımında Centre Pompidou, Whitney Müzesi, Beyeler Vakfı Müzesi gibi uluslararası pek çok sanat kurumunu tasarlayan Pritzker ödüllü mimar Renzo Piano’nun imzası bulunuyor. İstanbul Modern’in bu yaz gezebileceğiniz sergileri arasında; Türkiye sinemasının usta ismi Nuri Bilge Ceylan’ın seyahatlerinden geriye kalan fotoğraflarını bir araya getiren Başka Bir Yerde, müzenin kadın sanatçıları desteklemek adına yüz yıllık bir mücadeleyi merkeze aldığı Hep Buradayız, Renzo Piano tarafından tasarlanan müzenin yapım aşamasını gözler önüne seren Mimarinin İnşası ve Renzo Piano: Yerin Ruhu, aralarında Refik Anadol da olmak üzere 250’ye yakın sanatçının hayal güçleri ve ayrıştırıldıkları noktalar ile yan yana geldikleri Yüzen Adalar yer alıyor.
Kapak Fotoğrafı: Anna Laudel İstanbul
İlginizi çekebilir: Artsy Magger’dan İstanbul’un Çağdaş Sanat Galerileri
Ekim ayına girerken mis gibi oldu 🙂 Çok faydalı bir yazı olmuş!
[…] çekebilir: ArtsyMagger’dan İstanbul Sergi […]