İlk yorumu siz yazın!
İstanbul Sergi Takvimi: Sonbaharın Güncel Sergileri
Van Gogh, Paul Cézanne, Claude Monet ve Gustav Klimt… Farkı sanat dönemlerini, akımlarını temsil eden bu muhteşem sanatçıların bir ortak yönü bulunuyor: Sonbahara olan tutkuları! Doğanın değişen renklerini, sanat ile keşfetmek üzere İstanbul’daki en yeni sergilerin izini sürüyoruz. Haydi; şehirde ilhamın, sanatın ve yepyeni evrenlerin peşinden beraber gidelim!
İstanbul’da sanatın farklı alanlarının nabzını tuttuğumuz theMagger Ajanda‘ya göz atmayı unutmayın!
İstanbul Sergi Takvimi
Kasım Sergi Takvimi
Contact | Dirimart Dolapdere, 29 Kasım’a kadar
Sanat katalogları, fotoğraflar, resimler ve kitap kapakları gibi formlara uyguladığı dijital manipülasyonlar ile tanınan Alman sanatçı Peter Zimmermann, 29 Kasım’a kadar Dirimart Dolapdere’ye konuk oluyor. Formların yüzeyine uyguladığı manipülasyonlar ile o formu tanınmaz bir hâle getiren Zimmermann, Contact başlıklı kişisel sergisi için algoritmaların çoklu bireysel unsurları nasıl organize ettiğine odaklanıyor. Sergi; ziyaretçileri için görme, dokunma ve dijital soyutlama estetiği arasında bir keşif yolculuğu sunuyor.
Yükselen sular, yayılan ışıklar | Zilberman İstanbul Dialogues, 7 Aralık’a kadar
Zilberman İstanbul Dialogues, Gizem Demirçelik ve Nazlı Yayla küratörlüğünde insanların doğa ile kurduğu ilişkiye yakın bir bakış açısı sunuyor. 7 Aralık’a kadar devam eden Yükselen sular, yayılan ışıklar başlıklı grup sergisi için; Nezir Akkul, Omar Barquet, Sena Başöz, Itamar Gov, Larry Muñoz, İz Öztat, Yaşam Şaşmazer, Hale Tenger ve Eşref Yıldırım bir araya geliyor. Sergi; iklim değişikliği ile mücadele ettiğimiz bir zaman diliminde bireylerin doğayla kurduğu karmaşık ilişkileri; bugün ile geçmiş, gerçek ile hayal ürünü gibi tezat kavramlar üzerinden araştırıyor.
Gray Zone | C.A.M. Gallery, 9 Aralık’a kadar
C.A.M. Gallery, 9 Kasım’dan itibaren yeni bir sergi ile karşımıza çıkıyor. 9 Aralık’a kadar devam eden Gray Zone başlıklı sergi, Türkiye çağdaş sanatında önemli bir yere sahip olan Yavuz Tanyeli’nin 2024 yılında ürettiği eserler etrafında şekilleniyor. Yazar ve küratör Feyyaz Yaman tarafından güçlü bir eleştirel çalışma olarak tanımlanan sergi, karanlık dünyalara umut getirmeyi hedeflediğini ortaya koyuyor.
Farz Et Ki Sen Yoksun | Arter, 29 Aralık’a kadar
Arter’in yeni sergisi Farz Et Ki Sen Yoksun, 29 Aralık’a kadar devam ediyor. Selen Ansen’in küratörlüğünü üstlendiği sergi, Ömer Koç Koleksiyonu’ndan seçilen dört yüzden farklı sanatçının eserini bir araya getiriyor. Sergi, bir koleksiyonerin hayalleri ve hayata geçirdikleri arasında kurulan farklı yakınlıkları takip ediyor. İsmini Ömer Hayyam’ın dizelerinden alan Farz Et Ki Sen Yoksun başlıklı sergi, dünyevilikten aldığı ilham ile ziyaretçilerini bir kaçış alanı bulmaya yönlendiriyor. Koleksiyon ve koleksiyonerlik kavramlarından yola çıkarak sergi; insanî zevkleri, tutkuları, gündelik olandan kalıcısına doğru jestleri, imaları araştırıyor.
Lost Tales and Recovered Histories | Pi Artworks İstanbul, 31 Aralık’a kadar
Pi Artworks, Londra’da gerçekleştirdiği serginin ardından Amerikalı ve Çinli santaçı Xiaoze Xie’nin iki eserini 31 Ekim’den itibaren Türkiye’ye getiriyor. 31 Aralık’a kadar Pi Artworks İstanbul’da devam eden Lost Tales and Recovered Histories başlıklı sergi, tarihin ve hafızanın kırılganlığını ortaya koyuyor. Farklı medyumlar aracılığı ile üretimlerine devam eden Xiaoze Xie, yeni sergisinde kitaplar, kütüphaneler ve tarihsel olaylar arasındaki kırılgan muğlaklıktaki çizgileri ortaya koyuyor.
Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven | Atatürk Kültür Merkezi, 31 Aralık’a kadar
Atatürk Kültür Merkezi (AKM), sanat tarihinde derin izler bırakan Pablo Picasso’nun gravürlerini, çizimlerini, posterlerini ve litografilerini bir araya getiriyor. Tamamen orijinal ve mirasçılar tarafından onaylanan 170 eserin buluştuğu sergi, Picasso’nun özel hayatı ile iç içe geçen sanat mirasını restrospektif bir bakış açısı ile sunmayı hedefliyor.
Warhol’un Dünyası | Atatürk Kültür Merkezi, 31 Aralık’a kadar
Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nin düzenlediği heyecan verici bir sergi bulunuyor. 31 Aralık’a kadar devam eden Warhol’un Dünyası; pop-art’ın öncü isimlerinden biri olan ve üretimlerini farklı disiplinler aracılığı ile gerçekleştiren Andy Warhol’u merkezine alıyor. Sıradan nesneleri, sanat aracılığı ile popüler kültürde bir ikona dönüştüren Warhol’a adanan sergi, sanatçının yaratıcı ve karmaşık iç dünyasına dair bir bakış açısı sunuyor.
Affedersiniz ama sanat bir Kodak fotoğrafı değildir | 1851.gallery, 18 Ocak 2025’e kadar
Dijital sanat üretimlerinin gittikçe arttığı bir dönemde analog üretimleri merkezine alan 1851.gallery’nin ilk sergisi Affedersiniz ama sanat bir Kodak fotoğrafı değildir, 18 Ocak 2025’e kadar devam ediyor. Sergi için Dr. Necmi Sönmez küratörlüğünde Türkiye’nin en önemli empresyonist sanatçılarından Hüseyin Avni Lifij’in platin-paladyum baskı ile üretilmiş fotoğraflarını bir araya getiriyor. Lifij’in ilk defa yalnızca fotoğraflarına odaklanan bir çalışma sunan Affedersiniz ama sanat bir Kodak fotoğrafı değildir başlıklı sergide yer alan fotoğraflar sayesinde Mehmet Ruhi Arel, Nijat Sirel, İbrahim Çallı gibi Türkiye’nin sanat tarihine iz bırakmış kişilerin yüzleri ile karşılaşma fırsatımız bulunuyor.
Vera Molnár’ın İzinde | Pera Müzesi, 26 Ocak 2025’e kadar
Şehirde çağdaş sanatın nabzını tutan Pera Müzesi, yeni sergisi ile bizi bilgisayar sanatın öncülerinden Vera Molnár’ın pratiğinin derinliklerine inmemizi sağlıyor. 1960’larda basit algoritmalarla deneysel çalışmalar yaparak sistematik görsel serilerinin çizimlerini yapan Molnár’ın eserlerinin günümüze etkilerini merkeze alan Vera Molnár’ın İzinde başlıklı sergi, 26 Ocak 2025’e kadar devam ediyor. Sergi için Josef Broich öncülüğünde Vera Molnár’dan esinle güncel yapıtlar üreten 16 sanatçı bir araya geliyor.
Georg Baselitz Son On Yıl | Akbank Sanat & Sakıp Sabancı Müzesi, 2 Şubat 2025’e kadar
Türkiye’ye gelen muhteşem sanatçılar listesine Georg Baselitz de ekleniyor. Sanatçının gravür çalışmaları Akbank Sanat’ta, yakın geçmişte ürettiği eserleri ise Sakıp Sabancı Müzesi’nde 2 Şubat 2025’e kadar sergileniyor. 1980’den bu yana Alman çağdaş sanatında önemli bir etki yaratan Baselitz, özellikle İkinci Dünya Savaşı’nın yarattığı travma ve trajedisine bir tepki olarak pratiğini şekillendirerek karşımıza çıkıyor. 1969’dan beri kompozisyonlarını baş aşağı resmeden sanatçı, biçimi içerikten arındırması ile dikkat çekiyor.
Sosyalizme Tercüme | SALT Galata, 23 Şubat 2025’e kadar
SALT Galata’nın yeni sergisi Sosyalizme Tercüme, Kosova ve Makedonya odağında Yugoslavya’da Türkçe konuşan topluluğun az bilinen geçmişini araştırıyor. Özel arşivler ve kütüphane taramalarını bir araya getirerek karşımıza çıkan sergi; Mustafa Emin Büyükcoşkun, Yane Calovski, Hana Miletić, Ahmet Öğüt, Fevzi Tüfekçi ve Dilek Winchester’ın üretimleriyle bir araya geliyor. Sosyalizme Tercüme, Türkçe konuşan topluluğun bulunduğu bölge ile kurduğu karmaşık dinamiklerini özgün bir şekilde anlatmayı hedefliyor.
Dünyalar Arasında | İstanbul Modern, 20 Nisan 2025’e kadar
Chiharu Shiota’nın Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yılı kapsamında gerçekleştirdiği Dünyalar Arasında başlıklı kişisel sergisi, İstanbul Modern’de 20 Nisan 2025’e kadar devam ediyor. “Ara bir yerde olma” duygusunu merkeze alan sergi, sanatçının Japonya’dan Almanya’ya olan göç hikâyesini anlatıyor. İstanbul Modern’deki yerleştirmesi için tüm salonu kırmızı iplikler ile saran sanatçı, bavulları da bu kütlenin içine yerleştirerek “yokluk içinde var olma” temasını öne çıkarıyor.
Renklerin Yolculuğu | İstanbul Modern, 25 Mayıs 2025’e kadar
Şehrin çağdaş sanat sahnesine yön veren İstanbul Modern, 25 Mayıs 2025’e kadar Türkiye fotoğrafçılık tarihine önemli katkılarda bulunmuş İzzet Keribar’ı ağırlıyor. Uluslararası Fotoğraf Federasyonu tarafından 1985 yılında Sanatçı, 1988 yılında Ekselans unvanını alan; aynı zamanda Fransız Kültür Bakanlığı’nca Legion d’Honneur nişanı (Akademik Başarılar Şövalyelik Unvanı) takdim edilen Keribar’ın merceği Türkiye’den Güney Kore’ye ve ötesine uzanıyor. İstanbul Modern, Keribar’ın bir buçuk milyona yakın kareyi içeren arşivinden bir seçkiyi Renklerin Yolculuğu sergisinde bir araya getiriyor.
İçimdeki Şehir | Borusan Contemporary, 17 Ağustos 2025’e kadar
Şehirde çağdaş sanatın nabzını uluslararası bir boyutta tutan Borusan Contemporary, Doug Aitken’in yeni sergisi ile karşımıza çıkıyor. 17 Ağustos 2025’e kadar devam eden İçimdeki Şehir başlıklı sergi, sanatçının son 12 yılda ürettiği eserlerini bir araya getiriyor. Eserlerinde şehirleri ön plana çıkaran Aitken, modernlik durumunu ve günümüzün aşırı etkileşimli dünyasındaki paradoksal yalnızlığımızı irdeliyor.
Ebedi Prelüd | Borusan Contemporary, 17 Ağustos 2025’e kadar
Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda yer alan eserlerden oluşan Ebedi Prelüd başlıklı sergi, 17 Ağustos 2025’e kadar Borusan Contemporary’de yer alıyor. Dr. Necmi Sönmez’in küratörlüğünü üstlendiği grup sergisi, insanlığın varoluş biçimlerini belirleyen sarmal döngülerin çağdaş sanatçılar tarafından nasıl yorumlandığını ele alıyor. Başlangıç, düşerek kaybolma gibi kavramları merkeze alan Ebedi Prelüd için Françoise Morellet’den Ayşe Erkmen’e, Rick Silva’dan Jerry Zeniuk’a, Axel Hütte’den Merve Şendil’e kadar Türkiye’den ve dünyadan birçok sanatçının eseri bir araya geliyor.
İstanbul Modern Sergileri | Süresiz
Şehirde farklı disiplinlerden üretim yapan uluslararası ve yerel sanatçıların buluşması noktası olan İstanbul Modern, çok yakın bir zamanda Karaköy’de bulunan eski binasında yeni bir tasarım ile kapılarını açtı! Yeni binasının tasarımında Centre Pompidou, Whitney Müzesi, Beyeler Vakfı Müzesi gibi uluslararası pek çok sanat kurumunu tasarlayan Pritzker ödüllü mimar Renzo Piano’nun imzası bulunuyor. İstanbul Modern’in bu yaz gezebileceğiniz sergileri arasında; Türkiye sinemasının usta ismi Nuri Bilge Ceylan’ın seyahatlerinden geriye kalan fotoğraflarını bir araya getiren Başka Bir Yerde, müzenin kadın sanatçıları desteklemek adına yüz yıllık bir mücadeleyi merkeze aldığı Hep Buradayız, Renzo Piano tarafından tasarlanan müzenin yapım aşamasını gözler önüne seren Mimarinin İnşası ve Renzo Piano: Yerin Ruhu, aralarında Refik Anadol da olmak üzere 250’ye yakın sanatçının hayal güçleri ve ayrıştırıldıkları noktalar ile yan yana geldikleri Yüzen Adalar yer alıyor.
Kapak Fotoğrafı: Akbank Sanat
İlginizi çekebilir: Artsy Magger’dan İstanbul’un Çağdaş Sanat Galerileri
Ekim ayına girerken mis gibi oldu 🙂 Çok faydalı bir yazı olmuş!
[…] çekebilir: ArtsyMagger’dan İstanbul Sergi […]