
İlk yorumu siz yazın!

İstanbul Sergi Takvimi: Baharın Güncel Sergileri
Sanat sahnesini canlandıran dördüncü cemre ile bahar resmen şehre geldi diyebiliriz! Senenin ilk çiçekleri Pierre-Auguste Renoir ve Claude Monet‘nin tablolarında açtıysa gelin şehrin sanat sahnesindeki en yeni gelişmelere bakalım. Şehrin ara sokaklarında karşımıza çıkan galeri açılışlarından İstanbul’un en yeni sergilerine kadar sahneyi sanatın dikkat çeken isimlerine bırakıyoruz.
İstanbul’da sanatın farklı alanlarının nabzını tuttuğumuz theMagger Ajanda‘ya göz atmayı unutmayın!
İstanbul Sergi Takvimi
Mart Sergi Takvimi
Listen to: The Sound of Earth, Sun, Water, and Air | Pi Artworks, 8 Mart’a kadar

Ekim 2024’te Pi Artworks Londra’da gerçekleşen Listen to: The Sound of Earth, Sun, Water, and Air başlıklı sergi, 11 Ocak’tan itibaren İstanbul’a geliyor. Alman – Mısırlı görsel sanatçı Susan Hefuna’nın eserlerini bir araya getiren sergi; yaşamın, doğanın ve insanlığın kırılganlığını yansıtıyor. Afrika ve Japon estetiğinden, Amerikan yorganlarının geleneksel zanaatından ve evrensel hikâye anlatıcılığından ilham alan Hefuna, çok yönlü ve kültürlü üretimler gerçekleştiriyor.
Dünyaya Uzanmak | Kasa Galeri, 14 Mart’a kadar

İki farklı sanatçının eserlerini bir araya getirmeye devam eden Kasa Galeri, yeni sergisinde sahneyi Özge Enginöz ve Gözde Mulla’ya bırakıyor. İnsan ve dünya arasında süregelen katmanlı ilişkiden ilhamını alan sergi, 14 Mart’a kadar devam ediyor. Serginin ismi, bir varlığın kendi sınırlarını aşarak çevresiyle bağ kurmaısnı ve dünyayla birliğini yansıtmayı amaçlıyor. Serginin odak noktasına ev kavramını alan ikili, eserleri arasında yeni bir diyalog üretiyor.
DEHŞETLİ GÜZEL | Markiz Pastanesi, 16 Mart’a kadar

Bize göre mart ayının en heyecanlı gelişmelerinden biri, kent belleğine muhteşem şairler ve yazarların anıları ile kaydolan Markiz Pastanesi’nin geri dönüşü. 16 Mart’a kadar Markiz Pastanesi’nde devam eden mentalKLINIK’ten DEHŞETLİ GÜZEL başlıklı performans, bir sonu yeni bir başlangıç adına kutluyor. Sanatçı ikilisi; yıkım, mizah ve normlar arasında çatışmayı görünür kılarak sadakatin yerine geçen geçicilik ve efemer ilişkilerini sorguluyor.
Göçebe Yalnızlık | Galeri 77, 22 Mart’a kadar

Eserleri, Amerika’dan Çin’e kadar çeşitli özel koleksiyonlarda yer alan David Martitosyan, yeni sergisi ile Galeri 77’ye konuk oluyor. Her şeyden önce insan varlığına ve özüne ilgi duyan sanatçının Göçebe Yalnızlık başlıklı kişisel sergisi, 22 Mart’a kadar devam ediyor. Eseleri kavramsal olarak bağlanan sergide, gündelik olanın içinde unutulan insan doğasının köklerine bir yönlendirme bulunuyor.
Epiphany | Karşı Sanat Çalışmaları, 27 Mart’a kadar

Percepted Project, şehrin farklı noktalarında düzenlediği sergileri ile dikkatimizi çekmeye devam ediyor. Percepted Project ve Karşı Sanat Çalışmaları iş birliğinde gerçekleşen Epiphany başlıklı grup sergisi, 13 Mart’ta açılışını gerçekleştiriyor. Farklı disiplinlerde üreten sanatçıların eserlerinin bir araya geldiği sergide; çeşitli bakış açılarından doğan bütünlüğün keşfedildiği bir alan yaratılıyor. Sergi, 27 Mart’a kadar devam ediyor.
Kevin Francis Gray | PİLEVNELİ Dolapdere, 28 Mart’a kadar

Kuzey İrlandalı sanatçı Kevin Francis Gray, 26 Şubat’ta PİLEVNELİ Dolapdere’ye geliyor. Yaz 2024 döneminde Pilevneli Yalıkavak’ta gerçekleşen grup sergisinin de bir parçası olan sanatçı, üretimlerine İtalya ve Birleşik Krallık arasında devam ediyor. Geleneksel teknikleri çağdaş yaşam ile şekillendirdiği heykel çalışmalarında; Gray, insanlık hallerini merkeze alıyor.
İsimsiz | İBB Metrohan, 30 Mart’a kadar

İBB Kültür Sanat’ın bünyesinde yer alan İBB Metrohan, grafik tasarımcı Uğurcan Ataoğlu’nu ağırladığı yeni sergisi ile karşımıza çıkıyor. 30 Ocak’ta başlayan İsimsiz başlıklı serginin proje yönetmenliğini Hande Bilten üstleniyor. Sergi, Uğurcan Ataoğlu’nun BOB adıyla bilinen eserlerini bir araya getiriyor.
Gelecek Zamanın Süregelen Hikâyesi | Arter, 4 Nisan’a kadar

Arter; performans sanatını video, ses, mekânsal enstalasyonla birleştirerek çok disiplinli üretimler gerçekleştiren İtalyan asıllı Avustralyalı sanatçı Angelica Mesiti’yi ağırlıyor. 16 Ocak’ta başlayan ve 4 Nisan’a kadar devam eden sergi, Nilüfür Şaşmazer’in küratörlüğünde şekilleniyor. Gelecek Zamanın Süregelen Hikâyesi başlıklı kişisel sergi, sanatçının bir okul bahçesinde tanık olduğu bir yaratıcı drama oyunundan ilhamını alıyor. Doğayı taklit etmeye dayanan bu oyun ile Mesiti, farklı zamansallıkların bir aradalığını ve geçici olanın tarihi şekillendirme potansiyelini vurgulamayı amaçlıyor.
Hayalet Uzuvlar | Zilberman Selected, 5 Nisan’a kadar

Çok disiplinli sanatçı ve araştırmacı Selçuk Artut, 11 Ocak’tan itibaren Zilberman Selected’a konuk oluyor. 5 Nisan’a kadar devam eden Hayalet Uzuvlar başlıklı kişisel sergi; görsel algı, alan ve beden arasındaki bilinç sınırlarını kırıyor; yokluk ile varlık arasındaki ilişkilerin kırılganlığını ortaya koyuyor. Sanatçı Artut’un yakın geçmişte ürettiği eserleri bir araya getiren sergi, insan ve teknoloji arasındaki dinamik etkileşime yer veriyor.
Serbestlik Dereceleri | YUNT, 11 Nisan‘a kadar

Sanatsal ifade biçimlerinde mekânın yerini tartışmaya açan Serbestlik Dereceleri başlıklı grup sergisi, 21 Aralık’ta YUNT’ta başlıyor. 11 Nisan 2025’e kadar devam eden sergi, Kerem Ozan Bayraktar’ın küratörlüğünde Sümeyra Bakır, Tayfun Erdoğmuş, Bedirhan Kılıç, Merve Karakoç, Kerem Özkan, Dila Pirinç, Beste Saraç, UlyaSoley ve Berkay Tuncay’ın katılımı ile gerçekleşiyor. Sergi, hem bir ifade biçimi hem de bir araştırma alanı olarak YUNT’u şekillendiriyor.
İlginizi çekebilir: İlke Tulunay’dan Serbestlik Dereceleri
Günübirlik İnşa | Dirimart Dolapdere, 13 Nisan’a kadar

Çağdaş sanat dünyasının üretimlerini yakından takip ettiği Seçkin Pirim, Günübirlik İnşa başlıklı sergisi ile Dirimart Dolapdere’ye konuk oluyor. 13 Nisan’a kadar devam eden sergi; sanatçının akrilik ve 3D modelleme heykel yerleştirmelerini izleyiciye sunuyor. Son yıllarda Anadolu’nun antik kentlerine gerçekleştirdiği seyahatlerinden ilham alan sanatçı; sergisinde antik ve çağdaş sönemlerde heykele ilişkin algı ve üretim biçimleri arasındaki bağlantıları araştırıyor.
Dünyalar Arasında | İstanbul Modern, 20 Nisan’a kadar

Chiharu Shiota’nın Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yılı kapsamında gerçekleştirdiği Dünyalar Arasında başlıklı kişisel sergisi, İstanbul Modern’de 20 Nisan 2025’e kadar devam ediyor. “Ara bir yerde olma” duygusunu merkeze alan sergi, sanatçının Japonya’dan Almanya’ya olan göç hikâyesini anlatıyor. İstanbul Modern’deki yerleştirmesi için tüm salonu kırmızı iplikler ile saran sanatçı, bavulları da bu kütlenin içine yerleştirerek “yokluk içinde var olma” temasını öne çıkarıyor.
Through Woven Times | Anna Laudel İstanbul, 27 Nisan’a kadar

Sanat dünyasının işlerini yakından takip ettiği Belkis Balpınar, yeni sergisi için Anna Laudel İstanbul’a konuk oluyor. 27 Nisan’a kadar devam eden Through Woven Times başlıklı sergi, sanatçının kariyerine retrospektif bir bakış açısı sunuyor. Geleneksel kilim dokuma tekniğini çağdaş sanat ile birleştirerek deneysel bir teknik geliştiren sanatçının yeni sergisinde, üretimlerini yakından inceleme fırsatı bulunuyor.
Toprak Parçasının Koptuğu An | SANATORIUM, 3 Mayıs’a kadar

Çalışmalarında Türkiye’nin sosyo-politik meselerine odaklanarak coğrafya, barınma, iz sürme, mekânın dönüşümü gibi konuları işleyen Didem Erbaş, Toprak Parçasının Koptuğu An başlıklı sergisi ile SANATORIUM’a konuk oluyor. 3 Mayıs’a kadar devam eden sergi, canlı türlerinin varoluş ve yokoluş süreçlerini mekânsal kurgular üzerinden farklı medyumlar aracılığıyla anlatıyor.
Şeylerin Ailesinde | Zilberman İstanbul, 15 Mayıs’a kadar

Üretimlerini çok disiplini gerçekleştiren Itamar Gov, ikinci kişisel sergisi ile Zilberman İstanbul’a konuk oluyor. 15 Mayıs’a kadar devam eden Şeylerin Ailesinde başlıklı serginin ismi Mary Oliver’ın şiirine selamda bulunuyor. Bireysel ve kolektif kimlikleri oluşturan kültürel gelenekleri, konvansiyonları ve jestleri sorgulayan sanatçı; varoluşumuzun kırılganlığı ile yakın çevremiz ve tüm dünya içindeki yerimizi yeniden tanımlıyor.
Renklerin Yolculuğu | İstanbul Modern, 25 Mayıs‘a kadar

Şehrin çağdaş sanat sahnesine yön veren İstanbul Modern, 25 Mayıs 2025’e kadar Türkiye fotoğrafçılık tarihine önemli katkılarda bulunmuş İzzet Keribar’ı ağırlıyor. Uluslararası Fotoğraf Federasyonu tarafından 1985 yılında Sanatçı, 1988 yılında Ekselans unvanını alan; aynı zamanda Fransız Kültür Bakanlığı’nca Legion d’Honneur nişanı (Akademik Başarılar Şövalyelik Unvanı) takdim edilen Keribar’ın merceği Türkiye’den Güney Kore’ye ve ötesine uzanıyor. İstanbul Modern, Keribar’ın bir buçuk milyona yakın kareyi içeren arşivinden bir seçkiyi Renklerin Yolculuğu sergisinde bir araya getiriyor.
Hikâye İstanbul’da Geçiyor | Meşher, 13 Temmuz’a kadar

Hikâye İstanbul’da Geçiyor başlıklı Meşher’in yeni sergisi, 13 Temmuz’a kadar devam ediyor. Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı’nın küratörlüğünü üstlendiği sergi, ziyaretçilerini 16. yüzyıldan günümüze farklı İstanbul temsiliyetleri arasında bir yolculuğa çıkarıyor. İstanbul’un edebiyat ve diğer yaratıcı alanlarına ilhamlarına şahit olma imkânı bulunan sergide; edebi türler arasındaki geçişkenlik, temsillerdeki benzerlik ve karşıtlıkları gözlemleme fırsatı bulunuyor. Batı edebiyatının kurmaca yapıtındaki İstanbul tahayyülerini ortaya koyan eserler, Ömer Koç Koleksiyonu’ndan özel bir seçki ile bir araya geliyor.
Kayıp Alfabe | Artİstanbul Feshane, 20 Temmuz’a kadar

Anadolu ile Mezopotamya efsanelerini ve mitlerini çalışmalarının ana konusu haline getiren ünlü sanatçı Ahmet Güneştekin’in yeni kişisel sergisi Kayıp Alfabe, 17 Ocak’tan itibaren Artİstanbul Feshane’de yer alıyor. İBB Kültür’ün katkılarıyla düzenlenen sergi, Güneştekin’in toplumsal gözlemlerini güncel meselelerle bir araya getirdiği anlatılarını merkeze alıyor. Çalışmalarını Berlin temelli gerçekleştiren Christoph Tannert’in küratörlüğünü üstlendiği bu özel sergi, 20 Temmuz’a kadar devam ediyor.
İlginizi çekebilir: Dilay Muran’dan Kayıp Alfabe
İçinde Yaşadığımız Deri | Arter, 3 Ağustos’a kadar

Arter, Türkiye’nin saygın ve önemli heykeltıraşlarından biri olan Koray Ariş’in eserlerini 3 Ağustos 2025’e kadar ağırlıyor. İçinde Yaşadığımız Deri başlıklı kişisel serginin küratörlüğünü Selen Ansen üstleniyor. Sanatçının 300’e yakın eserini bir araya getiren sergi; formların dönüşümüne tanıklık edilecek bir alan yaratıyor. Malzemeleri mekâna özgü bir kurgu ile bir araya getiren Ansen, sanatçının 60 yıllık heykel pratiğine figür, ten, tını, hareket ve denge gibi yapıtlarındaki merkezi temaların merceğinde kapsamlı bir şekilde bakılması için olanak sağlıyor.
Ay Işığıyla Dans | Pera Müzesi, 17 Ağustos’a kadar

Kanadalı sanatçı Marcel Dzama’nın eserleri, 20 Mart ile 17 Ağustos tarihleri arasında Pera Müzesi’nde sergileniyor. Sanatçının arkadaşı Raymond Pettibon’dan küçük bir yardımla düzenlenen serginin küratörlüğünü Alistair Hicks üstleniyor. Sergi, Dzama’nın müzik ve dansın öne çıktığı renkli hayal dünyasından günümüzün gerçekliklerindne olan kötü yönetimler, çevresel yıkım ve felaketlere doğru ilerliyor.
Çok İş Var Yapacak | Pera Müzesi, 17 Ağustos’a kadar

Türkiye’nin kültür dünyasında önemli bir yere sahip olan Samit Rifat’ın eserleri, Pera Müzesi’nde sergileniyor. 20 Mart ile 17 Ağustos tarihleri arasında devam eden sergi, sanatçının fotoğraflarından yazılarına kadar geniş bir yelpazede ilerliyor. Sergi, Samih Rifat’ın “bir sanat ve düşünme eylemi” olarak tanımlanabilecek üretimlerinden yola çıkıyor.
İçimdeki Şehir | Borusan Contemporary, 17 Ağustos’a kadar

Şehirde çağdaş sanatın nabzını uluslararası bir boyutta tutan Borusan Contemporary, Doug Aitken’in yeni sergisi ile karşımıza çıkıyor. 17 Ağustos 2025’e kadar devam eden İçimdeki Şehir başlıklı sergi, sanatçının son 12 yılda ürettiği eserlerini bir araya getiriyor. Eserlerinde şehirleri ön plana çıkaran Aitken, modernlik durumunu ve günümüzün aşırı etkileşimli dünyasındaki paradoksal yalnızlığımızı irdeliyor.
Ebedi Prelüd | Borusan Contemporary, 17 Ağustos’a kadar

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda yer alan eserlerden oluşan Ebedi Prelüd başlıklı sergi, 17 Ağustos 2025’e kadar Borusan Contemporary’de yer alıyor. Dr. Necmi Sönmez’in küratörlüğünü üstlendiği grup sergisi, insanlığın varoluş biçimlerini belirleyen sarmal döngülerin çağdaş sanatçılar tarafından nasıl yorumlandığını ele alıyor. Başlangıç, düşerek kaybolma gibi kavramları merkeze alan Ebedi Prelüd için Françoise Morellet’den Ayşe Erkmen’e, Rick Silva’dan Jerry Zeniuk’a, Axel Hütte’den Merve Şendil’e kadar Türkiye’den ve dünyadan birçok sanatçının eseri bir araya geliyor.
Heykel Olma Teşebbüsü | Arter, 5 Ekim’e kadar

Sanat tarihinde heykele bakış açısını değiştiren Franz Erhard Walther, Arter’e konuk oluyor. 5 Ekim’e kadar devam eden sergi, Selen Ansen’in küratörlüğünde gerçekleşiyor. Heykel Olma Teşebbüsü başlıklı sergi, Walther’in heykeli nasıl açık uçlu bir süreç ve eylem olarak yeniden tanımlama çabasını ortaya koyuyor. Hayal gücü ve bedensel eylemleri birleştirirek heykelsi nitelikler taşıyan yapıtları, alışılmışın dışında bir deneyim alanı yaratıyor.
Ufuk Çizgisinden Öteye | İstanbul Modern, 12 Aralık’a kadar

1953 yılında Nuri İyem’in öncülüğünde kurulan “Tavan arası Ressamları” olarak adlandırılan grubun da bir parçası olan Ömer Uluç’un eserleri, 21 Mart ile 12 Aralık tarihleri arasında İstanbul Modern’de sergileniyor. Türkiye sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan Ömer Uluç’a adanan sergi, sanatçının farklı tarihlerdeki üretimlerini bir araya getirerek farklı ifade biçimlerini karşılaştırabilmeyi hedefliyor.
İstanbul Modern Sergileri | Süresiz

Şehirde farklı disiplinlerden üretim yapan uluslararası ve yerel sanatçıların buluşması noktası olan İstanbul Modern, çok yakın bir zamanda Karaköy’de bulunan eski binasında yeni bir tasarım ile kapılarını açtı! Yeni binasının tasarımında Centre Pompidou, Whitney Müzesi, Beyeler Vakfı Müzesi gibi uluslararası pek çok sanat kurumunu tasarlayan Pritzker ödüllü mimar Renzo Piano’nun imzası bulunuyor. İstanbul Modern’in bu yaz gezebileceğiniz sergileri arasında; Türkiye sinemasının usta ismi Nuri Bilge Ceylan’ın seyahatlerinden geriye kalan fotoğraflarını bir araya getiren Başka Bir Yerde, müzenin kadın sanatçıları desteklemek adına yüz yıllık bir mücadeleyi merkeze aldığı Hep Buradayız, Renzo Piano tarafından tasarlanan müzenin yapım aşamasını gözler önüne seren Mimarinin İnşası ve Renzo Piano: Yerin Ruhu, aralarında Refik Anadol da olmak üzere 250’ye yakın sanatçının hayal güçleri ve ayrıştırıldıkları noktalar ile yan yana geldikleri Yüzen Adalar yer alıyor.
Kapak Fotoğrafı: Anna Laudel İstanbul
İlginizi çekebilir: Artsy Magger’dan İstanbul’un Çağdaş Sanat Galerileri
çok faydalı bir yazı olmuş, Listen to: The Sound of Earth, Sun, Water, and Air sergisini kaçıracak olmam üzdü.
Ekim ayına girerken mis gibi oldu
Çok faydalı bir yazı olmuş!
[…] çekebilir: ArtsyMagger’dan İstanbul Sergi […]