Her tiyatroseverin, en çok da benim büyük bir merak ve heyecanla beklediği festivaldir İKSV İstanbul Tiyatro Festivali! Bu yıl 21.’si gerçekleşecek festival, 13 Kasım’da perdelerini açacak ve bizler de 26 Kasım’a kadar 6 uluslarası ve 13 yerli oyunla “tiyatro bağımsızlık yapar” diyeceğiz.

1
Bir Daha | Fotoğraf: Johanna Weber

Önceden iki yılda bir yapılan ancak geçen sene her yıl düzenlenme kararı alan ve tüm tiyatro tutkunlarının kalbini kazanan İKSV, 21. İstanbul Tiyatro Festivali için de yine alkışlayacağımız bir program hazırlamış. 13-26 Kasım tarihleri arasında sadece 19 oyunla değil okuma tiyatrosu, söyleşiler ve kitap tanıtımlarıyla da doya doya bir festival geçireceğiz. “#tiyatrobağımsızlıkyapar” temasıyla yola çıktılar ve birçoğumuzu, en çok yerli yapımlarla mutlu ettiler. 27 Eylül’de düzenledikleri basın toplantısında program açıklanır açıklanmaz önce heyecanımın yatışmasını bekledim sonra “mutlaka izlemeliyim” listemi oluşturdum.

İşte en önde yerimi alacağım oyunlar ve detayları:

Processed with VSCO with kk1 preset
Fotoğraf: Çağla Çağlar

Martı, Pürtelaş Tiyatro:

Festivalin açılış oyunu Pürtelaş Tiyatro’dan. Çehov’un unutulmaz eseri, Serdar Biliş’in güncel yorumuyla ve hayranı olduğumuz oyuncularla buluşacak. Aradan geçen 120 yılı aşkın tarihe rağmen, günümüzün “arada kalmış, bir türlü harekete geçemeyen” insanıyla bizler de aynı dili konuşacağız.

Yazan: Anton Çehov Türkçe Versiyon: Sami Özbudak Yöneten: Serdar Biliş Oynayanlar: Boran Kuzum, Ecem Uzun, Fırat Tanış, Gonca Vuslateri, Kayhan Açıkgöz, Serdar Orçin, Sevil Akı, Şerif Erol, Tilbe Saran, Yasin Bardakçı, Cem Cücenoğlu    

Gösterim Tarihleri ve Yeri: 13-14-15 Kasım, Zorlu PSM Studio

tiyatro – slider
Fotoğraf: Deniz Sabuncu

Yuva, B Planı:

Sami Berat Marçalı’nın geçen yıl New York’ta sergilenen oyunu, festival süresince bizlerle olacak. Yolu New York’un göbeğinde kesişen Tazim, Chicho, Seda ve Barış’la, göçmenlik, varoluş ve aidiyet kavramlarını, iletişim ve birbirini anlama sorunsalı üzerinden birlikte sorgulayacağız.

Yazan ve Yöneten: Sami Berat Marçalı Oynayanlar: Bora Akkaş, Erol Ozan Ayhan, Özlem Zeynep Dinsel, Saim Karakale 

Gösterim Tarihleri ve Yeri: 14-25 Kasım, ENKA İbrahim Betil Oditoryumu

10
Fotoğraf: Jean-Claude Carbonne

Fresk (La fresque), Ballet Preljocaj:

Unutulmaz bir deneyim yaşatacak bu dans performansı,  İstanbul Tiyatro Festivali’nin senelik seyrine geri dönüşünün bir kutlaması. Kural tanımayan koreografileriyle dünya çapında ses getiren Fransız Angelin Preljocaj’ın son yapıtı Fresk, yorgun düşmüş iki seyyahın merak uyandıran serüvenini, kabına sığmayan bir yorumla aktaracak.

Prodüksiyon: Ballet Preljocaj Ortak Yapımcılar: Grand Théâtre de Provence, Maison des Arts de Créteil, Théâtre de la Ville – Paris / Chaillot – théâtre national de la danse, Scène Nationale d’Albi, National Taichung Theater (Taïwan) Koreografi: Angelin Preljocaj 

Gösterim Tarihleri ve Yeri: 18 Kasım, Zorlu PSM Ana Tiyatro

14
Fotoğraf: Compagnia TPO

Kelebekler (Farfelle), Compagnia TPO:

Festivalin en renkli gösterisiyle dünyaya bir kelebeğin gözünden bakacağız. Hepimiz, sahnede sanatçılarla birlikte renklerin, seslerin ve ışıkların da dansına eşlik edecek, bir yağmur ormanındaymış hissiyle kelebeklerin mucizevi yaşam döngüsüne tanık olacağız.

Ortak Yapımcılar: Compagnia TPO, Teatro Metastasio di Prato Yöneten: Davide Venturini, Francesco Gandi Koreografi: Anna Balducci, Piero Leccese 

Gösterim Tarihleri ve Yeri: 21-26 Kasım, Zorlu PSM Studio

26
Akşam Yemeği, Semaver Kumpanya

Akşam Yemeği, Semaver Kumpanya:

Herman Koch’un çok sevdiğimiz romanı, farklı bir uyarlamayla tiyatro sahnesinde olacak. Volkan Sarıöz’ün yönetiminde sahnelenecek bu yüzleşme oyunu bize soracak: “15 yaşındaki oğlunuz ile kuzeni, evsiz bir kadının vahşice ölümüne sebep olursa hayatınıza nasıl devam edersiniz?” Cevabımın ne olacağını oyun gösterimine kadar düşüneceğim sanırım.

Uyarlayan: Kees Prins Çeviren: Can Çelebi Yöneten: Volkan M. Sarıöz Oynayanlar: Serkan Keskin, Sarp Aydınoğlu, Mustafa Kırantepe, Sezin Bozacı

Gösterim Tarihi ve Yeri: 15-16-20-21 Kasım, Çevre Tiyatrosu ve Caddebostan Kültür Merkezi

27
Fotoğraf: Ethem Onur Bilgiç

Seni Seviyorum Türkiye, Bakırköy Belediye Tiyatroları:

İstanbul’un göbeğindeki bir çamaşırhanede, yanlarına kirli çamaşırlarını alan beş kişinin bu ülkeyi sevme çabasını ve  aksayan hayatın akışı içinde “buradayım ve ben de Türkiye’yim” diyebilmelerini izleyeceğiz. Hem gerçekçi hem ironik, biraz da gerimli bir yolculuk bizi bekliyor.

Yazan: Ceren Ercan Yöneten: Yelda Baskın Oynayanlar: Alican Yücesoy, Defne Şener Günay, İrem Sultan Cengiz, Emre Koç, Damla Karaelmas Gökhan

Gösterim Tarihleri ve Yeri: 16-17-25-26 Kasım, Yunus Emre Kültür Merkezi Turhan Tuzcu Sahnesi

5
Fotoğraf: Arno Declair

III. Richard, Schaubühne Berlin:

İddia ediyorlar ki, Shakespeare’in en önemli karakterini hiç böyle görmediniz. Sahnede cani bir kral değil bir punk yıldızı ve sivri dilli bir komedyen olacak! Yönetmen Ostermeier’in “kötülük üzerine bir deneme” olarak nitelendirdiği oyunu, seyirciyi de cinayete ortak etmekten çekinmeyecek.

Yazan: William Shakespeare  Çeviren ve Uyarlayan: Marius von Mayenburg Yöneten: Thomas Ostermeier Oynayanlar: Lars Eidinger, Moritz Gottwald , Eva Meckbach , Jenny König , Sebastian Schwarz , Robert Beyer, Thomas Bading , Christoph Gawenda  Laurenz Laufenberg, Bernardo Arias Porras, Thomas Witte 

Gösterim Tarihleri ve Yeri: 17-18 Kasım, Zorlu PSM Drama Sahnesi

30
Göçmenleeeer, Dostlar Tiyatrosu:

Göçmenleeeer, Dostlar Tiyatrosu:

Mültecilerin, gözümüzün önünde cereyan eden hayatta kalma mücadeleleri, Genco Erkal’ın yönetmenliğinde sahneye taşınıyor. Bir tür olan belgesel tiyatro formunda karşımıza çıkacak olan oyunda, tasarım dili ve söylemiyle biz seyirciler de işin içine dahil ediliyoruz.

Yazan: Matei Visniec Çeviren: Zeynep Irgat, Osman Senemoğlu Yöneten: Genco Erkal Oynayanlar (alfabetik sırayla): Şirvan Akan, Ayşe Lebriz Berkem, Lütfi Can Bulut, Cem Çetin, Genco Erkal, Yiğit Yarar

Gösterim Tarihleri ve Yeri: 21-22 Kasım, Kenter Tiyatrosu

31
When in Rome, Galata Gerform/Platform 0090

When in Rome, Galata Gerform/Platform 0090:

Hikayemiz, yalnız yaşayan genç bir kadının, bir aile apartmanına taşınmasıyla başlıyor. Bir gün erkek arkadaşı ziyarete geliyor. Sonrası da hepimize tanıdık geliyor mesela kişisel alan, ikiyüzlülük ve bastırılmış cinsellik… Ancak her şey o kadar da tanıdık olmayacak, beklenmedik anları da yaşamaya da hazır olun.

Yazan: Öznur Yalgın Konsept ve Yöneten: Mesut Arslan Oynayanlar: Ersin Umut Güler, Pervin Bağdat, Sermet Yeşil, Yeşim Özsoy

Gösterim Tarihleri ve Yeri: 21-22-23 Kasım, DasDas

35
İhanet, Ankara Devlet Tiyatrosu

İhanet, Ankara Devlet Tiyatrosu:

Nihat Sırrı Orik’in bugüne kadar hiç sahnelenmemiş oyunu, Ankara Devlet Tiyatrosu farkıyla festivalde. Ben dahil birçoğumuz için festivalin kapanışını yapacağımız İhanet’le Sacide ve Macide kardeşlerin tezatlıklar üzerine kurulu rekabetini izleyeceğiz; bakalım kim galip gelecek?

Yazan: Nahid Sırrı Örik Yöneten: Özen Yula Oynayanlar: Mehmet Akay, Serpil Gül, Levent Çelmen, Başak Vural, Nur Serengül, Şivan Binici, Kıvanç Değirmenci, Selver Kınık Onurlu, Didem Ruhi, Erkan Erkoç, Nur İsmailçebi, Merve Nur Türkan, Cem Sel, Duygu Biçer

Gösterim Tarihleri ve Yeri: 25-26 Kasım, Caddebostan Kültür Merkezi

21. İstanbul Tiyatro Festivali için bunlarla sınırlı kalmak istemiyorsanız, programınıza göre her gün bir oyunla tiyatronun nasıl bağımsızlık yapacağını görmek üzere İKSV Tiyatro’nun  sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Biletler 7 Ekim’de satışa çıkacağına göre hızlı davranıp listenizi hemen yapmalısınız. En önemli bilgiyi hemen paylaşalım ve hatta mümkünse herkese  yayalım: bu yıl, öğrenciler de oyunlara doysun diye öğrenci biletlerini 10 TL’den satışa sunuyorlar. Bu demektir ki, festivalde usta oyunculardan önce böyle bir güzelliği mümkün kılan İKSV’yi  alkışlayacağız.

Tiyatro hepimize lazım, festivaller de bu gerekliliği yerine getiren en güzel araç. O halde teşekkürler İKSV ve alkışın bol olsun 21. İstanbul Tiyatro Festivali!